monitory studyjne do ok. 2600 zł

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kyle
Re: monitory studyjne do ok. 2600 zł

Post autor: Kyle » niedziela 02 lut 2014, 11:34

Poszukałem więcej w internecie, i bardzo dobre opinie zbiera Eve Audio SC205. Co prawda kosztują trochę ponad 3000 zł, ale myślę, że to jednak chyba na nie się zdecyduję w niedalekiej przyszłości. Mógłby ktoś podzielić się wrażeniami z słuchania/pracowania na SC205?
...

To już zaczynają być okolice A7X. Nie słuchałem tych EVE, ale model 5" nie sądzę by był lepszy od ADAM A7X ... no i jeszcze to umiejscowienie bassreflex w eve.

Medianta

Post autor: Medianta » niedziela 02 lut 2014, 12:36

...

Poszukałem więcej w internecie, i bardzo dobre opinie zbiera Eve Audio SC205. Co prawda kosztują trochę ponad 3000 zł, ale myślę, że to jednak chyba na nie się zdecyduję w niedalekiej przyszłości. Mógłby ktoś podzielić się wrażeniami z słuchania/pracowania na SC205?
...

To już zaczynają być okolice A7X. Nie słuchałem tych EVE, ale model 5" nie sądzę by był lepszy od ADAM A7X ... no i jeszcze to umiejscowienie bassreflex w eve.
...

Czy takie okolice to nie wiem, na thomannie prawie 1000zł różnicy. A poza tym nie wiem, czy te 7" to nie będzie za dużo do mojego pokoju 2,60x3x2,84 (szer x dł x wys)

MEGafon

Post autor: MEGafon » niedziela 02 lut 2014, 19:00

...
( zmierzam do tego, że pomimo że "fala rozchodzi się kuliście" i przy niskich częstotliwościach "nie jest kierunkowa" to i tak miejsce bassreflex (czy jest np. 0,3metra dalej, więc z tyłu, czy nie) ma znaczenie....

Fajnie, ze kazdy moze miec swoje zdanie. Nie fajnie, ze ani slowem nie piszesz dlaczego polozenie BR ma znaczenie.

Na poparcie swojej tezy moge doadac, ze przed laty bardzo duzy producent glosnikow przeprowadzil eksperymenty na temat wplywu polozenia rury BR na brzmienie i doszedl wlasnie do wnioskow ktore opisalem. Duzy producent kolum hifi z Niemiec (Nubert, facet z duzym doswiadczeniem) ma takie samo zdanie w temacie. Wielokrotnie na forach DIY spotkalem sie tez z taka pozycja. Genelec buduje swoje monitory z rura z tylu, ktore dzieki doprowadzeniu kabli od dolu mozna dostawic naprawde blisko do sciany, podaje jako minimalny odstep 5 cm (linka do stosownego dokumentu podalem w innym miejscu dyskusji). Co wiecej, ustawienie bardzo blisko sciany za monitorem jest co ich zdaniem drugie najlepsze rozwiazanie, zaraz po montazu w scianie (http://www.genelec.com/faq/acoustical/52-i-am-not-getting-enough-bass/). Chcesz powiedziec, ze oni wszyscy to ignoranci i ze Ty wiesz lepiej?

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

MEGafon

Post autor: MEGafon » niedziela 02 lut 2014, 19:17

...

...

...

No tak, rura z tylu. To jak wiemy dzielo szatana

Ja slyszalem Adamy AX i slyszalem tez rozne EVE (niestety w slabych warunkach), ale nawet w tych okolicznosciach prefrowal bym EVE, sczegolnie wlasnie te 5-cio calowe. Od zawsze mam problem z dwudroznymi monitorami i duzym wooferem (7..8") - srodek nigdy nie byl tak wyrazny i szczegolowy jak w monitorach z 5..6-cio calowym wooferem. SC205 byly wlasnie w tym punkcie bajeczne (ale niestety nie tanie). Adamy AX brzmia mi jakos dziwnie, szczegolnie w basie.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

MEGafon

Post autor: MEGafon » niedziela 02 lut 2014, 19:23

...
Czy na dzień dzisiejszy istnieje jakaś sensowna alternatywa dla DBM50? Tak żeby zmieścić się w 3000 zł. Czy może warto się dalej pomęczyć i nazbierać na coś lepszego?...

Mnie coraz bardziej intryguje ten nowy JBL LSR 305. Przeczytalem artykol w EiS (jest tez online, 11/2013), ale jak zwykle z pewna doza dystansu. Poczytalem tez troche w sieci, np. na Gearslutz (http://www.gearslutz.com/board/low-end-theory/867409-jbl-lsr305-vs-adam-f5.html) i to co tam pisza po pierwsze potwierdza artykol w EiS a po drugie bardzo mocno wzbudza ciekawosc. Tak mnie korci, ze moze z ciekawosci sobie kupie i poslucham zeby miec wlasne zdanie

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 02 lut 2014, 19:48

Chcesz powiedziec, ze oni wszyscy to ignoranci i ze Ty wiesz lepiej?

??? Gdzieś pisałem, że monitorów z rurą z tyłu nie można stawiać blisko? Co za demagogię uprawiasz? Czy twierdzę, że bezwględnie rura z przodu jest lepsza? - NIE! (przy tylnej łatwiej ukryć szumy turbulencyjne). Czy tiwerdzę by bezwgl. nie kupować monitorów z tylnym wylotem - NIE, ... tylko po prostu jesteś analfabetą.

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 02 lut 2014, 19:55

Od zawsze mam problem z dwudroznymi monitorami i duzym wooferem (7..8") - srodek nigdy nie byl tak wyrazny i szczegolowy jak w monitorach z 5..6-cio calowym wooferem. SC205 byly wlasnie w tym punkcie bajeczne (ale niestety nie tanie). Adamy AX brzmia mi jakos dziwnie, szczegolnie w basie.

A7X mają domyślnie schowany środek, ale po przycięciu góry, i subtelnie dołu nie ma z tym problemu. Co do problemów ze środkiem przy dużych wooferach - duże woofery zaczynają się dopiero od ~8" w górę (są nawet dwudrożne monitory z 10" basem, więc twierdzenie, że jużprzy 7" sa problemy ze środkiem, w lepszych monitorach, sugerowałoby że porzy 10" dwudrożnych już w ogóle środka być nie może) . ... no chyba że piszesz o low-end 6" (KRK RP6 dużo gorzej oceniam od RP5 ... tak czy inaczej w ADAM 7" po korekcji nie ma problemów ze środkiem ... w RP6 faktycznie były, a woofer mniejszy nie jest !!!***).

*** membrana w A7x ma 116mm, a z resorem 136mm (7") , a w RP6 114mm, z resorem 140mm (6") ... 6" bywa większe jak widać od 7".

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 02 lut 2014, 19:59

ps. sorry że nazwałem Cię analfabetą, ale nie cierpię jak ktoś dopisuje mi coś, czego nie twierdzę ,... po prostu uważam że przedni wylot jest ogólnie lepszy, choć trudniej go zrobić dobrze (by nie było szumów). Ale sam wymieniłem Dynaudio jako dobrą opcję, bo jak cena okazyjna, to nawet niepreferowane rozwiązanie warto wybrać

MEGafon

Post autor: MEGafon » niedziela 02 lut 2014, 22:26

...
ps. sorry że nazwałem Cię analfabetą, ale nie cierpię jak ktoś dopisuje mi coś, czego nie twierdzę

Przytocze kilka Twoich cytatow z paru roznych watkow z ostaniego czasu:

"Teraz chyba najciekawsze są Dynaudio DBM50 (2700 para). Szkoda tylko, że bassreflex z tyłu, ale to i tak ciekawa opcja."

"(zmierzam do tego, że pomimo że "fala rozchodzi się kuliście" i przy niskich częstotliwościach "nie jest kierunkowa" to i tak miejsce bassreflex (czy jest np. 0,3metra dalej, więc z tyłu, czy nie) ma znaczenie."

"Te bym olał. ... bo bassreflex z tyłu i ciszej grający zakres basu. Dopiero od HS7 jest równiej."

"... no i maja bassreflex z tyłu."

"aha ... i oby były z przednim bassreflex"

"Mam nadzieję, że albo będzie to konstrukcja z przednim bassreflex (NIE tylnym)"

Bez cienia watpliwosci masz cos przeciw BR z tylu. Chetnie bym wiedzial dlaczego?!? Jesli to nie Ty twierdziles o tych min. 30..40 cm do tylnej sciany to sorry. Moze pomylilem Cie z kims innym.

Ale co wazniejsze - ciesze sie, ze kultura i zdrowy rozsadek wziely gore nad spontaniczna, prymitywna reakcja emocnjonalna. Kyle, ja Cie nie uwazam za idiote. Po prostu zauwazylem, ze masz odmienne zdanie, wiec przedstawilem swoje. Sam kiedys uwazalem tak jak Ty, ale jesli widze, ze madrzejsi ode mnie maja argumenty na przeciwna teze to dlaczego nie zrewidowac pogladow?

,... po prostu uważam że przedni wylot jest ogólnie lepszy,

Ale DLACZEGO? Czytales mojego dlugiego posta gdzie wymieniem wady rury z przodu? To nie tylko szumy wynikajace z ruchu powietrza lecz rowniez wyzsze czestotliwosci wydostajace sie na zewnatrz przez rure BR. Jak by rura byla z tylu lub na gorze to oba problemy de facto nie istnieja w praktyce. Nie mial bym nic przeciw BR z przodu jesli idzie o dalsze pole, ale near filed...? Mialem juz kilka z rurami z przodu i te podmuchy w twarz byly tak cholernie irytujace, ze nie wiem jak z tym mozna wytrzymac. Pomijajac, ze niektore swistaly. Nawet Adamowi sie zreszta zdarzylo. Jesli mnie pamiec nie byio to w A8X. Byla slynna akcja przebudowy rury wewnatrz kolumny na koszty firmy. Jak juz takiemu sie zdarza zrobic kardynalne bledy to co dopiero w budzetowych monitorkach?

choć trudniej go zrobić dobrze (by nie było szumów).

I czy to nie jest wystarczajacy argument za rura z tylu?

Ale sam wymieniłem Dynaudio jako dobrą opcję, bo jak cena okazyjna, to nawet niepreferowane rozwiązanie warto wybrać... 

A ja chyba sie skusze na tego JBL 305 - w celach nukowo-poznawczych oczywiscie :)

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 03 lut 2014, 17:53

Bez cienia watpliwosci masz cos przeciw BR z tylu.
TAK! Mam coś przeciwko tylnym wylotom.

Chetnie bym wiedzial dlaczego?!?
Bo bassreflex z tyłu, to osłabienie SPL bassreflexu (mierzoną w punkcie odsłuchu, który to punkt jest z przodu kolumny) o odległość równą głębokości kolumny, czyli np. 30cm. A to oznacza, że przy tylnym musi więcej energii promieniować bassreflex, niż gdyby był z przodu kolumny, by w miejscu słuchacza było tyle samo energii wzgl. reszty pasma. ... a większe SPL bassreflex w pokoju o nieidealnej akustyce = większe problemy w punkcie odsłuchu.

Jesli to nie Ty twierdziles o tych min. 30..40 cm do tylnej sciany to sorry.

30 cm ... tak, pisałem o czymś takim, i nie chodziło o odległośćod ściany, tylko o oddalenie tylnego bassreflex, wzgl. przedniego (czyli o głebokość kolumny).

ODPOWIEDZ