...
ps. sorry że nazwałem Cię analfabetą, ale nie cierpię jak ktoś dopisuje mi coś, czego nie twierdzę
Przytocze kilka Twoich cytatow z paru roznych watkow z ostaniego czasu:
"Teraz chyba najciekawsze są Dynaudio DBM50 (2700 para). Szkoda tylko, że bassreflex z tyłu, ale to i tak ciekawa opcja."
"(zmierzam do tego, że pomimo że "fala rozchodzi się kuliście" i przy niskich częstotliwościach "nie jest kierunkowa" to i tak miejsce bassreflex (czy jest np. 0,3metra dalej, więc z tyłu, czy nie) ma znaczenie."
"Te bym olał. ... bo bassreflex z tyłu i ciszej grający zakres basu. Dopiero od HS7 jest równiej."
"... no i maja bassreflex z tyłu."
"aha ... i oby były z przednim bassreflex"
"Mam nadzieję, że albo będzie to konstrukcja z przednim bassreflex (NIE tylnym)"
Bez cienia watpliwosci masz cos przeciw BR z tylu. Chetnie bym wiedzial dlaczego?!? Jesli to nie Ty twierdziles o tych min. 30..40 cm do tylnej sciany to sorry. Moze pomylilem Cie z kims innym.
Ale co wazniejsze - ciesze sie, ze kultura i zdrowy rozsadek wziely gore nad spontaniczna, prymitywna reakcja emocnjonalna. Kyle, ja Cie nie uwazam za idiote. Po prostu zauwazylem, ze masz odmienne zdanie, wiec przedstawilem swoje. Sam kiedys uwazalem tak jak Ty, ale jesli widze, ze madrzejsi ode mnie maja argumenty na przeciwna teze to dlaczego nie zrewidowac pogladow?
,... po prostu uważam że przedni wylot jest ogólnie lepszy,
Ale DLACZEGO? Czytales mojego dlugiego posta gdzie wymieniem wady rury z przodu? To nie tylko szumy wynikajace z ruchu powietrza lecz rowniez wyzsze czestotliwosci wydostajace sie na zewnatrz przez rure BR. Jak by rura byla z tylu lub na gorze to oba problemy de facto nie istnieja w praktyce. Nie mial bym nic przeciw BR z przodu jesli idzie o dalsze pole, ale near filed...? Mialem juz kilka z rurami z przodu i te podmuchy w twarz byly tak cholernie irytujace, ze nie wiem jak z tym mozna wytrzymac. Pomijajac, ze niektore swistaly. Nawet Adamowi sie zreszta zdarzylo. Jesli mnie pamiec nie byio to w A8X. Byla slynna akcja przebudowy rury wewnatrz kolumny na koszty firmy. Jak juz takiemu sie zdarza zrobic kardynalne bledy to co dopiero w budzetowych monitorkach?
choć trudniej go zrobić dobrze (by nie było szumów).
I czy to nie jest wystarczajacy argument za rura z tylu?
Ale sam wymieniłem Dynaudio jako dobrą opcję, bo jak cena okazyjna, to nawet niepreferowane rozwiązanie warto wybrać...
A ja chyba sie skusze na tego JBL 305 - w celach nukowo-poznawczych oczywiscie :)
[addsig]