Adam A5x - opinie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
dixfixi
Re: Adam A5x - opinie

Post autor: dixfixi » czwartek 23 sie 2012, 14:26

Pasuje jeszcze dodać w tym miejscu, że wszystko dwudrożne co jest zbudowane na 8 calowym głośniku, nie pokaże środka tak jak to jest w wypadku monitorów 6,5 calowych i nie można o tym zapominać, że średnica odgrywa w miksach bardzo istotna rolę - jak nie najważniejszą. Dla mnie 8 calowe odsłuchy to taki najmniejszy segment monitorów średniego pola.

dixfixi

Post autor: dixfixi » czwartek 23 sie 2012, 14:30

...

Pasuje jeszcze dodać w tym miejscu, że wszystko dwudrożne co jest zbudowane na 8 calowym głośniku, nie pokaże środka tak jak to jest w wypadku monitorów 6,5 calowych i nie można o tym zapominać, że średnica odgrywa w miksach bardzo istotna rolę - jak nie najważniejszą. Dla mnie 8 calowe odsłuchy to taki najmniejszy segment monitorów średniego pola.

...

PS: I oczywiście, nie chodzi tu o średnicę głośnika. Wink

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 23 sie 2012, 17:32

Też jestem zdania że A7X mają domyślnie podbity bas i górę (w bezpośrednim porównaniu do neutralnie ustawionych APS IO nieźle to było słychać). Ale jak się minimalnie przytnie dół (np. 2 przeskoki z 10 z pozycji zerowej na minus) i nieco bardziej górę (np. 3 przeskoki) to jest w miarę równo.

Teddy80

Post autor: Teddy80 » czwartek 23 sie 2012, 22:00

Trochę bez sensu. W efekcie będziesz miał 7 mebli i na żadnym zestawie pełniej, komfortowej kontroli. NS10 może warto zostawić, ale resztę bym w cholerę sprzedał i kupił nawet droższą, jedną porządną parkę

No tak tylko jeśli sprzedam Behringery i zaczne szukać monitorow, konkretnych porzadnych to obawiam sie ze nawet A7x nie bedzie dobre by w pelni kontrolowac cale pasmo..albo sub albo cos bardziej jak A8x..ja mam mieszane uczucia czy czasami Truth B2031 nie graja nizej i cieplej niz w A7x, inna kwestia to liniowosc itd..ale behringery graja nisko to po pierwsze..

Poza tym mam ten subwoofer, zawsze gdzies ta kontrola bedzie tego niskiego pasma. Bo w takim razie po co producenci robia takie male monitory jak A3x czy A5x? Albo Yamaha Hs50 itd..Focal CMS50..ja kiedys czytalem ze do malego pomieszczenia 5-6 cali woofer starczy a kupowanie wielkich monitorow po 8-10 cali woofer to nonsens ale no teraz nie wiem jak to jest bo troche konflikt interesow.

Skoro niby 8 cali to standard. Ale jest dużo pracowni studyjnych małych gdzie maja zastosowanie KRK 6 calowe bez suba i ludzie produkuja muzyke..no nie wiem jak do tego podejsc.. Bo tak mysle czy to nie musi byc odsluch sredniego i dalekiego pola by dobrze slyszec ten konkretny, "prawdziwy" dol?

Albo subwoofer do monitorow bliskiego pola, tylko ja akurat nie lubie tego zestawienia.. 

A co do tego pasma to wydaje mi sie ze owszem można wszystko robic idealnie ale rzadko kiedy sluchac cokolwiek uslyszy wiec no nie wiem jak to jest, dla mnie to jest wszystko zagmatwane.

Bo wg mnie 50 Hz i poniżej to albo A8x (wg mnie a7x tez nie bedzie takie idealne) albo jakies Mackie duze czy Genelec albo Dynaudio albo sub lub tez zestawy dalekiego pola, duże głosniki ale to trzeba miec warunki na taki sprzet..

Moim zdaniem u mnie kupno A7x zamiast B2031 to tak srednio, moze gora i srednie beda lepsze ale wg mnie Behringer schodzi nisko i wydaje mi sie ze tak niezle to slychac..

Dlatego tak myslalem nad A5x aby tam slyszec dobrze srodek i gore a dol tak przy okazji tyle o ile..no ale jak sie nie oplaca..to moze w ogole cos innego niz Adam.. 

dixfixi

Post autor: dixfixi » czwartek 23 sie 2012, 22:38

...
Też jestem zdania że A7X mają domyślnie podbity bas i górę (w bezpośrednim porównaniu do neutralnie ustawionych APS IO nieźle to było słychać). Ale jak się minimalnie przytnie dół (np. 2 przeskoki z 10 z pozycji zerowej na minus) i nieco bardziej górę (np. 3 przeskoki) to jest w miarę równo....

Ja mam obcięte A7X bas -3 przeskoki i górka -4 przeskoki. Jak dla mnie bomba. Trzeba tez dodać, że A7X są 7-calowe. Miałem do nich Adam sub 8, ale moim zdaniem same A7X radzą sobie z dołem znakomicie. Wydaje mi się, że jeśli w A7X ktoś ma za mało dołu, to powinien sobie raczej akustykę poprawić niżeli szukać do nich suba. Moje zdanie jest takie, że 8 calowe paczki (oczywiście dwudrożne) nie pokażą takiego środka jak max 7 calowe. Jeśli ktoś ma możliwość, to niech sobie porówna bezpośrednio jak grają A8X i A7X i będzie wiedział o czym mówie. Paczki 8 calowe są dobre, ale mi akurat, miksuje się na takich bardzo nie komfortowo - nawet na paczkach APS - ale to już jest temat indywidualnych oczekiwań.

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 23 sie 2012, 23:17

Bo wg mnie 50 Hz i poniżej to albo A8x (wg mnie a7x tez nie bedzie takie idealne)

ADAM A8X schodzą wg. nomanklatury ADAM'a tylko 4 Hz niżej od A7X. Więc do ilu zejdą przy 3 dB spadku ... 47 Hz? No i 8" woofer nie najlepiej wróży w kwestii średnicy. To już większa różnica byłaby przy przesiadce na S2X ... tylko szkoda że ADAM tak wysoko wycenia serię SX.

Teddy80

Post autor: Teddy80 » piątek 24 sie 2012, 00:58

ADAM A8X schodzą wg. nomanklatury ADAM'a tylko 4 Hz niżej od A7X. Więc do ilu zejdą przy 3 dB spadku ... 47 Hz? No i 8" woofer nie najlepiej wróży w kwestii średnicy. To już większa różnica byłaby przy przesiadce na S2X ... tylko szkoda że ADAM tak wysoko wycenia serię SX.
...

No właśnie, tylko jak to sie ma do rzeczywistości - to jest sprzecznosc wg mnie..

Jesli 8.5 calowy woofer w A8x schodzi tylko 4Hz nizej niz w A7x przy 7calach to jak to sie ma przy 5.5 calach w A5x? Tez nie powinno być takiej różnicy..

Bo to jest tak A5x - woofer ok 14 cm

A7x - ok 17 cm

A8x - ok 21 cm 

Moim zdaniem w A7x jest mocno podbity dol, bo no nie ma sily zeby nagle A7x 3 cm wiekszy woofer (niż A5x) schodzil tak samo nisko jak A8x niemalze, to A5x tez powinno miec względny dol, a moim zdaniem tak nie jest. Wszedzie roznica to 1,5 cala a roznice w zejsciu juz nie sa takie zblizone a wg mnie to powinno wynikac z konstrukcji glosnika a nie jeden gra tak, drugi inaczej jakby w ogole inny model monitora..Dziwne to jest. 

Ale to w takim razie przy -3db ile zejdzie A5x? 55Hz? Ahh tam nie rozumiem tego. Dla mnie to jest takie troche bezsensu.  

dixfixi

Post autor: dixfixi » piątek 24 sie 2012, 08:39

Jak ktos chce mieć na prawdę dużo dołu, to może zamiast pakować się w suba warto przemyślec ten temat i zainteresować się modelem A77X?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 24 sie 2012, 11:21

Bo to jest tak A5x - woofer ok 14 cm

A7x - ok 17 cm

A8x - ok 21 cm 

Proponuję porównywać nie całkowitąśrednicę ale rzeczywistą powierzchnię membran, która jak wiemy jest proporcjonalna do kwadratu średnicy.

[addsig]

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 24 sie 2012, 12:33

Jeśli chcesz mieć i średnicę i dół do 50 Hz, to można poszukać używek A7. Mam osobiście także mierzone i obsłuchane. Ponizej 50 jest rzeczywiście dość radykalny spadek, więc to jest kres ich dolnych możliwości.

ODPOWIEDZ