Odsłuchy bliskiego/średniego pola do 3200zł

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Re: Odsłuchy bliskiego/średniego pola do 3200zł

Post autor: Soundscape » czwartek 05 lip 2012, 16:42

Jakie pasmo konkretnie masz na myśli ? Bo z tego co Ja widzę, to zejście do ~52 Hz -3 dB dla monitorka z ~5,25" basem jest ewenementem, spotykanym praktycznie tylko w hi-endowych monitorach. Dowodem na to jest Sonodyne 50, które się kończy z kilkanaście Hz wyzej, czy nawet ADAM A5X ew. ADAM A5, które też mają spadek -3 dB wyraźnie wyżej.
...

Akurat Sonodyne to juz prawie high-end. Sczególnie jak już ceny w górę poszły i za 50AK buli się 4000 za paręSmile Zrobili bardzo dobrze te paczki, bo ta mała ilość dołu, która została nie jest sztuczna, a jakichś niechcianych, koniec końców i tak źle przetwarzanych basów nie ma i dobrze. (W sumie już o tym kiedyś pisałem nawet chyba.) Szczerze - nie wierzę w bas 52Hz z 5-o calowego woofera i wolę go "wykorygować" w cholerę i użyć do kontroli osłuchanych do granic możliwości słuchawek, lub zabrać materiał tam gdzie jest możliwy normalny odsłuch niskich częstotliwości i potem kobinować dalejCool

david_APS
Kontakt:

Post autor: david_APS » piątek 06 lip 2012, 16:20

...
Witajcie,

sprawa jak w temacie. Poszukuję monitorów do studia domowego, w granicach 3000, max. 3200 zł. Po wielu poszukiwaniach, wstępnie wytypowałem następujące sprzęty: Sonodyne SM 50AK, EVENT 20/20 BAS V3 bądź też Adam A5X.

Monitory będą służyły do miksowania przede wszystkim utworów elektronicznych i rockowych, choć wiadomo, że im będą bardziej uniwersalne, tym lepiej. Pokój, w którym będą stały, nie jest specjalnie duży, dlatego chciałbym uniknąć zbyt dużego niskiego basu, który mógłby nastręczyć wiele problemów w tego typu pomieszczeniu, z drugiej strony dobrze, żeby coś tam jednak na dole grało bez konieczności doposażania się w suba.

Jeśli macie jakiekolwiek opinie na temat wspomnianych przeze mnie odsłuchów bądź też polecalibyście inne modele, będę bardzo wdzięczny za odzew. Interesowałoby mnie też, czy ktoś się orientuje gdzie w Poznaniu możnaby posłuchać tych cudeniek.

Z góry dzięki za wszelką pomoc ;)...

Witaj Jaszko!

Jak sam juz pewnie zauważyłeś wybór monitorów to poważna sprawa ;).

Zdecydowanie najlepszym pomysłem jest przesłuchanie wybranych modeli w pomieszczeniu w którym będa pracowały.

Jeśli chodzi o nasze monitory (APS IO) wypożyczysz je od nas bez problemu, tymbardziej że mamy salon APS w Poznaniu na ul. Św. Wojciech 7-8.
Wrazie czego pisz na priv. Kontakt znajdziesz też na stronie APS.

Pozdrawiam
David
APS

[addsig]
APS
Audio Pro Solutions

http://www.aps-company.com
https://www.facebook.com/pages/APS-Audio-Pro-Solutions/40133765114

Awatar użytkownika
Stas

Post autor: Stas » czwartek 24 sty 2013, 21:20

Nazbierało się już tu trochę postów na temat wyższości jednych monitorów nad drugimi i odwrotnie. Ja nie będę robił porównań, bo to nic nie da. Chciałbym jednak zachęcony trochę obecnością Davida z APS przekazać informacje, o których nikt nie pisze a są ważne użytkowo dla potencjalnego kupca a potem użytkownika. Otóż posiadam od pewnego czasu monitory APS IO. Jak one brzmią to już tu wypowiadało się wiele mądrych osób, ja na pewno jestem z ich brzmienia zadowolony. Problem polega na tym, że czasami sprzątam swoje biurko i ścieram kurz a wtedy APS'y pokazują swoje wady - dokładnie dwie.
Pierwsza, to za płytkie gniazdo zasilania - wystarczy troszeczkę poprzesuwać kolumnę a wtyczka na pewno wyskoczy. Wyobraźcie sobie swoją reakcję kiedy przewód zasilający wpadnie w wąską szczelinę między biurko a ścianę - tragedia.
Druga wada to gniazdo wejściowe sygnału tzw. dwa w jednym (combo) czyli XLR i TRS. To gniazdo, to jakaś niedoróbka, XLR jest ok ale w TRS jack lata na wszystkie strony (przewody dostałem w komplecie z kolumnami zresztą inne zachowują się tak samo). Przez to gniazdo nie grała mi raz jedna, raz druga strona. Musiałem zmienić na XLR.
Jak ktoś nie sprząta swojego stanowiska pracy, to szczerze polecam te monitorki ale od takich jak ja jest prośba do Davida. Wymieńcie te dwa gniazda na lepsze, to nie zwiększy kosztów a ile da przyjemności.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 25 sty 2013, 07:45

Ja miałem APS IO i gniazda działały bez zarzutu ... ale miałem podłaczenie XLR a nie TRS. Z kablem zasilającym też nie miałem problemu.

JEŚLI przy TRS są problemy, to faktycznie może lepiej zrezygnować z combo?

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 25 sty 2013, 21:13

Co to za gniazdo?z Neutrikiem nie ma problemu

Co do zasilającego to na wtyk komputerowy?niektóre wtyki mają słabe zaciski w środku i się wysuwają - mozna potraktować je młotkiem i powinny siedzieć sztyno i ciasno

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » piątek 25 sty 2013, 22:43

Kyle - a co masz obecnie?

Próbował ktoś w ogóle Neumann KH120?

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 26 sty 2013, 13:25

...Kyle - a co masz obecnie?

Obecnie mam ADAM A7X.

Próbował ktoś w ogóle Neumann KH120?...

Szkoda że Neumann nie ma monitorów dwudrożnych z ~6,7" wooferem, schodzących do ~42 Hz -3 dB.

adn_01

Post autor: adn_01 » niedziela 27 sty 2013, 21:22

...
...Kyle - a co masz obecnie?

Obecnie mam ADAM A7X.

swoją drogą to A7X grają bardzo ładnie jak na monitorki z nieco ponad 5 calową membraną

to tak w kwestii sposobu obliczania jej wielkości według Adama. Może oni tam jakieś inne cale mają :D

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 27 sty 2013, 23:46

wiesz - standard to jest powiedzmy 5 cali w które wlicza się membrana jak i zawieszenie...w przypadku adam moze po prostu nie wliczyli zawieszenia

adn_01

Post autor: adn_01 » poniedziałek 28 sty 2013, 07:26

...
wiesz - standard to jest powiedzmy 5 cali w które wlicza się membrana jak i zawieszenie...w przypadku adam moze po prostu nie wliczyli zawieszenia...

raczej wprost przeciwnie. do wielkości wliczyli membranę, zawieszenie, opaskę maskującą ze śrubkami i kawałek obudowy

ODPOWIEDZ