Zoom H4 - poważna wada (ostrzeżenie)

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Mariusz1333
Re: Zoom H4 - poważna wada (ostrzeżenie)

Post autor: Mariusz1333 » czwartek 28 maja 2009, 12:51

......Czy w Cubase LE funkcja "Time Stretch" skracając (ściskając) nagranie do właściwej długości nie spowoduje jakiś słyszalnych dla przeciętnego ucha zniekształceń zachowując przy tym dużo lepszą jakość niz nagranie z mikrofonu wbudowanego?
Zrobiłem próbe z jakims dowolnym nagraniem i "na ucho" jest ok.
Jakie sa wasze wrażenia i czy w ogóle ktoś tego narzędzia regularnie używa w tym celu?

Owszem, ale nie timestretching tylko pitch shift (zwykly, ze zmiana dlugosci). Roznice w czestotliwosci probkowania to jakby roznice w "predkosci przesuwu tasmy", a wiec zmienia sie nie tylko czas nagrania ale i wysokosc. Oczywiscie w praktyce jest to nie do uslyszenia, ale... ...

Rozumiem, jednak przeglądając parametry funkcji pitch shift w Cubase LE, mimo iż znalazłem parametr "time coirrection" co rozumiałbym jako skrócenie czasu nagrania stosownie do zmniejszonej częstotliwości. Jednak częstotliwość sie zmienia a czas pozostaje niezmieniony. Czy w Cubase LE ta wtyczka nie ma tych własności o których wspomniałeś?

Ew moze po prostu zrobic tak:
1. najpierw Time Stretch o 0,049%
2. pitch shift o tyle samo (chyba proporcje są takie same ilorazów częstotliwości i czasów albo niech mnie ktos poprawi)...
sorry że kontynuuję temat, ale nie dostałem ostatecznej odpowiedzi,( tzn jaiki parametr w jakiej wtyczce).Dzięki Matiz za porady. Czy nikt nie zna odpowiedzi czy pytanie za trudne czy moja osoba nie jest warta czasu?
. Nadmieniam ze szukałem i nie znalazłem takiej funkcji, moze mało znam Cubase LE.Pytanie dla fachowców chyba nie jest skomplikowane.

ODPOWIEDZ