Roland GW-8

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Redakcja
Re: Roland GW-8

Post autor: Redakcja » środa 15 paź 2008, 14:53

...Kiedy spodziewać się testu GW8 w EiS ?...

Najwcześniej w grudniu.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 15 paź 2008, 15:16

GW-8 bazuje na tym samym silniku (w tym brzmieniach i efektach) co SonicCell. Niestety nie mam pod ręką tego drugiego, aby porównać je pod względem jakości przetworników (bo to jest klucz do brzmienia).

ach te przetworniki,
wymyślają cudne urządzonka a potem psują poprzez np gorsze przetworniki by klient mógł mniej za instrument zapłacić
Kiepski ze mnie informatyk ale ponoć producenci np procesorów robia wypaśne modele xxxszybkie a potem tylko nózki im podcinaja by uzasadnic ich niższą cene...czy taqk sie zapełnia luki w rynku?
(to tak apropos porównania brzmienia gw8 do soniccell)

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 15 paź 2008, 15:20

Chciałem tylko dodać ze już teraz nie mając bezpośredniego porównania obydwu instr Rolanda przypuszczam ze przetworniki w gw8 są winne temu iz brzmienie można odebrać jako....''zamulone''
ale i tak jest bardziej przejrzyste niż w psr s500

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » środa 15 paź 2008, 15:28

...Chciałem tylko dodać ze już teraz nie mając bezpośredniego porównania obydwu instr Rolanda przypuszczam ze przetworniki w gw8 są winne temu iz brzmienie można odebrać jako....''zamulone''
ale i tak jest bardziej przejrzyste niż w psr s500 ...
Ja go nie odbieram jako zamulonego. Może i jest przejrzyste, ale plastikowe No ale moglibyśmy się tak sprzeczać bez końca jak przy każdej dyskusji Yamaha vs Roland
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 15 paź 2008, 15:50

...ale i tak jest bardziej przejrzyste niż w psr s500 ...

Nie wdając się tu mocno w szczegóły powiem tak: Roland i Yamaha w segmencie budżetowych aranżerów to dwa zupełnie odmienne spojrzenia na budowę i obsługę sampli z których konstruowane jest konkretne brzmienie. Spróbujcie w S500 obedrzeć dany program (brzmienie) z efektów i posłuchajcie co z niego zostanie. Najczęściej już tylko wióry , gdy tymczasem Roland coś tam jeszcze w miarę z sensem odegra. Za to ten drugi owe efekty ma, grzecznie powiedziawszy, takie sobie .
[addsig]

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » środa 15 paź 2008, 16:07

......ale i tak jest bardziej przejrzyste niż w psr s500 ...

Nie wdając się tu mocno w szczegóły powiem tak: Roland i Yamaha w segmencie budżetowych aranżerów to dwa zupełnie odmienne spojrzenia na budowę i obsługę sampli z których konstruowane jest konkretne brzmienie. Spróbujcie w S500 obedrzeć dany program (brzmienie) z efektów i posłuchajcie co z niego zostanie.
Z brzmień "elektronicznych" w istocie niewiele, natomiast akustyczne IMHO bronią się nieźle - u mnie guzik "DSP" dość często jest wyłączony. Zresztą - słuchając podlinkowanego również demo "Song" - sample rzeczywiście rolandzik ma nienajgorsze. Ale te style... wczesne Milano (Nawiasem mówiąc, na początku lat '90 rzeczywiście aranżery Rolanda i Korga wyprzedzały sporo Yamahę - i pewnie stąd utrwalone powszechne u nas przekonanie o generalnej wyższości tej firmy. )
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 15 paź 2008, 16:14

...Ale te style... wczesne Milano (Nawiasem mówiąc, na początku lat '90 rzeczywiście aranżery Rolanda i Korga wyprzedzały sporo Yamahę - i pewnie stąd utrwalone powszechne u nas przekonanie o generalnej wyższości tej firmy. )...

Nie przeczę, ale jeszcze raz powtarzam: w GW-8 nie ma problemu z załadowaniem czegokolwiek w tym temacie, aby tylko dał radę to łyknąć . Dlatego też dyskusję o jego stylach fabrycznych uważam za bezcelową.
[addsig]

radzik10

Post autor: radzik10 » środa 15 paź 2008, 19:49

Witam.

Jednak coś w tym jest i spowalnia. Chodziło mi głównie o MP3 pakując powiedzmy ponad 300 co się będzie działo. Czy po wczytaniu całej listy można nolmalnie szybko się poruszać po plikach

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 15 paź 2008, 20:14

...Czy po wczytaniu całej listy można nolmalnie szybko się poruszać po plikach...

Tak. Jak już odczekamy na pełną obsługę pendrive, po czym choć raz odwiedzimy interesujący nas katalog z działu PlayList, to cała dalsza obsługa przebiega już bardzo szybko. Problemem jest tu zawsze pierwsze bootowanie (czyt. także pierwsze odwiedziny w interesującym nas pod/katalogu).
Z tego wynika, iż przed imprezą po włączeniu pendrive i odczekaniu na pojawienie się jego zawartości w systemie warto też dodatkowo zajrzeć we wszystkie interesujące nas jego zakamarki.
[addsig]

Wand

Post autor: Wand » czwartek 16 paź 2008, 12:26

Wydaje mi się ,że za te pieniądze można sobie "poodwiedzać" katalogi w playlistach przed imprezą

A jak to jest ze stylami, czy style wgrywamy na pamięć usb i Roland czyta je z pendrive'a czy style wgrywamy do pamięci wewnętrznej instrumenu (jak to było w GW-7) o ile taka jest ,jeśli tak to jak duża jest pamięć wewnętrzna ?

a jeśli chodziłoby o wygląd to bardziej mi się podoba GW-7, wygląda chyba tak bardziej PRO ... (za wyjątkiem wyświetlacza oczywiście )

ODPOWIEDZ