Kompresor do trackingu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
grembo
Re: Kompresor do trackingu

Post autor: grembo » wtorek 13 lut 2007, 01:53

6 000 :( nie moj pulap

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 13 lut 2007, 02:20

...No tak MAster, ale na te cuda mnie nie stac po prostu :(

a z tym ART to jak jest? Uzywales go w tych zastosowaniach ktore opisalem?...
Sorki Grembo nie czytałem twojego postu chyba przez nie uwage , cholerka ....
ART PRO VAL, cały czas uzywam ... do wgrywania instrumentów jest bardzo dobry i naprawde polecam , 1176 miałem na mysli oczywiscie wersje UAD-1 , ale to raczej do kompresji bebnow, moze za mało wyraziscie sie wypowiadałem we wczesniejszym poscie, ale to wina pozniej godziny . i boli mnie kregosłup :)

Tak definitywnie polecam ART PRO VLA, powtarzam ja korzystam z tego kompresora cały czas przy wgrywaniu instrumentów , działa delikaniejak leveler ,jednak przy duzym ratio 5:1 lub nawet wiecej, zachowuje sie jak rasowy kompresor lampowy mozesz takze uzywac go jako LIMITER ... no i ta prostota gdzie nie znajdziesz nigdzie ...
na prawde polecam .
AhA , jest bardzo Cichy głuchy mierzyłem poziom szumow w zewnetrzynym urzadzeniu ma miernik wyskalowany od -80 dB i nic sie nie rusza ... czego nie moge powiedziec o np. TL C1 , ten to daje ognia :)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 13 lut 2007, 02:23

To skoro lamie Cie w krzyzu to ostatnie pytanka 2- krotkie, bo na inne odpiwedz juz wlasnie pzonalem:

-czy to nieustawialne Attack i Realese sa bardzo upierdliwe?
-czy rzeczywiscie warto zmieniac lampy/ czy Tyto robiles

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 13 lut 2007, 02:41

...To skoro lamie Cie w krzyzu to ostatnie pytanka 2- krotkie, bo na inne odpiwedz juz wlasnie pzonalem:

-czy to nieustawialne Attack i Realese sa bardzo upierdliwe?
-czy rzeczywiscie warto zmieniac lampy/ czy Tyto robiles...

Atack i Relase sa ustawialne , tzn . mozesz wybrac szybki lub wolny Atack, i tak samo szybki lub wolny Release... to urzadzenie posiada optyczno -elektorniczny układ... ( a tutaj zapomniałem jak to sie nazywa ) wiec w sumie nie jest potrzebne dokładne strojenie tych parametrow poniewaz sie same dostrajają . podobnie działa LA-2A

Myslałem ze bede wymiałemł lampy,gdyz wiem ze ART wkłada Chinskie ale otowrzyłem ten kompresor i opadła mi kopara w srodku były Elektro Harmonix 12AX7 , wiec po co wymieniac, jak nic lepszego nie kupisz no chyba ze MULARDA za 400 zł za sztuke .albo Telefunkena za 600 zł

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 13 lut 2007, 10:42

Dzieki, wszytko wiem.

Zdrowia!

Awatar użytkownika
Jull

Post autor: Jull » wtorek 13 lut 2007, 15:01

Master, znasz parametry lamp telefunkena do swojego ART-a, kompatybilne z AX 12? znalazłem gościa co handlije sprzętem HI-FI vintage, ma równiez i lampy?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 13 lut 2007, 15:21

No wlasnie - lampy - na Gearslutz jest taki oto watek gdzie pisza o mozliwych zmianach na 12AT - - ale czemu to ma sluzyc poza mniejszym szumem to nie wiem. A jeszcze Master pisze ze poziom szumow - z lampa EH jest b. zadowalajacy

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 13 lut 2007, 15:49

...Master, znasz parametry lamp telefunkena do swojego ART-a, kompatybilne z AX 12? znalazłem gościa co handlije sprzętem HI-FI vintage, ma równiez i lampy?...
nie wymieniałem lamp w sowim ART PRO, ale aby zachowac wszytkie parametry musisz uzyc takiego samego typu czyli 12AX7 i teraz sa rozne odmiany w zaleznosci od producentów, czyli np. 12AX7A , 12AX7AH ... itd, najwazniejsze jest 12AX7 .
Rodzaji Telefunkena jest kilka, nie wiem czym sie róznia ale niektore sa bardzo dorgie inne stosunkowo tanie a wszystkie maja te same oznaczenia ,
czyli 12AX7 lub Ecc83 , nie tak dawno na Ebay widziałem licytacje gdzie jedna lampa osiagneła cene 400 $ zupełnie nie wiem dlaczego, poniewaz mozna znalesc Telefunkena za 50 $ , to samodotyczy MULARDA , zupelnie nie wiem dlaczego niektore sa bardzo dorgie inne mozna kupic za 30 $

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 13 lut 2007, 16:05

...Master, znasz parametry lamp telefunkena do swojego ART-a, kompatybilne z AX 12? znalazłem gościa co handlije sprzętem HI-FI vintage, ma równiez i lampy?...
12AX7 sa to lampy wzmacniajace, ktore maja najwiekszy stosunek wzmocnienia nie dodajac jednoczesnie szumow , dlatego sa wykorzystywane we wzmanciaczach , kompresorach itd . dodaje charmonicznych dzwieku , mozna je przesterowywac bez problemu i sa stosunkowo trwałe .

nie za bardzo moge cos powiedziec o innych rodzajach lamp , nigdy nie korzystałem ... zawsze urzywam 12AX7 , jednak wiem ze zmiana typu na 100% zmieni charakter danego urzadzenia i nie zawsze na lepszy . czytałem na jakims forum ze ludzie zmieniaja lampy na inne TYPY . ale czy to cos daje .. ?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 13 lut 2007, 18:20

pod podanym przeze mnie linkiem jest wlasnie opisaen na jakie lampy, po co i jakie sa roznice - stosuja posiadacze wymienionego kompresorka :)

ODPOWIEDZ