Samson, Alesis czy KRK?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
grembo
Re: Samson, Alesis czy KRK?

Post autor: grembo » niedziela 19 lis 2006, 22:52

Artysta - ja 2 lata temu tez niewiele rozumialem ani z EiS ani z tematu - jestem muzykiem przede wszystkim.

Ale przez te dwa lata czytalem, pytalem, bywalem, mylilem sie i zagladalem do slownika. Korzystalem z google przy kazdej okazji, z Forum tego i Gearslutz - angielski branzowy tez sie przydaje, a tam mozna go liznac(przejrzalem je mniej wiecej cale!) i teraz coraz wiecej z tego rozumiem, mniej wiecej wiem jak pytac.

a co do wyszukiwarki na Forum, nie moge NIE podzielic zdania MB (podziwiam go ze wciaz chce mu sie tu bywac i odpisywac) ktory jest tu od poczatku. Ja jestem tu od moze lutego, a juz mnie szlag trafia jak setny raz widze pytanie - co lepsze, jaki komputer..., mikrofon pojemnosciowy za 120 zeta etc.

Kup pierwsze lepsze z tych monitorów (moze nawet wylosuj - ja lubie KRK) - a drugie juz beda odpowiednie i w gust :) bo:
-przestaniesz wierzyc gustowm foreumowiczów i reklamom producentów
-bedziesz wiedzial czego oczekujesz :)

Mnie w decyzji nie pomogly zadne testy ani opinie (kupilem ADAM A7) - bo ich po prostu nie bylo. Kupilem prawie pierwsza pare w Polsce (z pierwszej dostawy), w Polsce nikt tego nie mial. malo tego - amerykanie do mnie pisali z Gearslutz maile z pytaniami o ten sprzet. Nie bylo opini w prasie (dopiero teraz sie pojawiaja pierwsze, ja mam sprzet od Lipca)

Widzialem ze lubie glosnik wstegowy z glosnikow ADAM, wiedzialem ile mam kasy - jakiej wielkosci mam pokoj -jaka muze robie - nie zawracalem sobie glowy "kolumnami które pozwola Tobie na mix a takze na mastering" etc
etc....

Takze - idz i sprawdz ( w wawie KRK i Samson sa na Emili plater)

Awatar użytkownika
Artysta

Post autor: Artysta » poniedziałek 20 lis 2006, 19:42

Mnie w decyzji nie pomogly zadne testy ani opinie (kupilem ADAM A7) - bo ich po prostu nie bylo. Kupilem prawie pierwsza pare w Polsce (z pierwszej dostawy), w Polsce nikt tego nie mial. malo tego - amerykanie do mnie pisali z Gearslutz maile z pytaniami o ten sprzet. Nie bylo opini w prasie (dopiero teraz sie pojawiaja pierwsze, ja mam sprzet od Lipca)

No tak, ale po co w takim razie robić forum, portal, gazetę skoro recebzje są niepotrzebne. Jasną sprawą jest, że jak ktoś nie ma za grosz talentu to mu i 100 Kurzweil'i nie pomoże... Dla mnie osobiście kwestią istotną jest fakt, że nie posiadam wiedzy typowo fachowej natomiast w związku z kosztami i możliwościami skazany jestem sam na siebie w wielu sprawach - skoro są miejsca gdzie gromadzą się znawcy i ludzie parający się tym na codzień to chyba nie jest przestepstwem zapytać o coś (nawet w prosty i prymitywny sposób) i oczekiwac odpowiedzi a nie odesłania do googla czy wyszukiwarki forumowej. Kila dni temu chciałem znaleźć coś na temat produktu własnie firmy Samson. Po wpisaniu tego słowa w wyszukiwarkę... hmm. proponuje samemu sprawdzić co otrzymacie. I teraz co? Przeglądać każdy wątek? Zacząłem tak robić właśnie żeby nie narazić się na komentarze o których tu piszemy i tak.... pierwszy wątek, któryś tam post 'a ja ma Samsona i mikrofon taki śmaki o owaki' - super tylko w czym mi to pomogło? Jedziemy dalej, kolejny wątek: ja to nie mam Samsona ale kolega miał i w sumie to nie wiem jak mu się sprawował.... pieknie... tylko dalej jak nic nie wiedziałem tak nie wiem... Po paru takich czytaniach naprawdę jedynym słusznym krokiem wydaje się założenie, tematu, zapytanie z nadzieją, że jakaś mniej wrazliwa persona odpowie konkretnie, prosto i w miare czytelnie na pytanie często zadawane przez laików, dla których muzyka to hobby, jakaś pasja i coś w co chcieliby się zagłębić. Przypominam - każdy kiedyś zaczynał a pamięc ludzka ma to do siebie, że bywa strasznie krótka... Idę dalej przeglądać wątki, może coś znajdę na interesujące mnie tematy

ps: pisze w tej sprawie ni epoto by wywołać burzę tylko poto aby może niektózy czasem przypomnieli sobie o swoich początkach i poświęcili czasem torszkę czasu takim laikom jak ja czy niektórzy inni czytelnicy forum. Pozdrawiam.
Gdyby muzyka nie istniała to bym ją sobie wymyślił...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 20 lis 2006, 20:52

No tak, ale po co w takim razie robić forum, portal, gazetę skoro recebzje są niepotrzebne.
A kto twierdzi, że recenzje są niepotrzebne? nie włożyłeś minimum wysiłku, żeby zrozumieć to, co koledzy napisali powyżej, albo po prostu celowo przeinaczasz. A potem masz pretensje.

Inna sprawa, że publikowanie recenzji nie jest jedynym przeznaczeniem czasopisma takiego jak EiS, a już na pewno nie jest to w ogóle przeznaczeniem forum.

Kila dni temu chciałem znaleźć coś na temat produktu własnie firmy Samson. Po wpisaniu tego słowa w wyszukiwarkę... hmm. proponuje samemu sprawdzić co otrzymacie. I teraz co? Przeglądać każdy wątek?
NIE. Po prostu należy nauczyć się korzystać z wyszukiwarki, czyli poprawnie formułować zapytanie. skąd pomysł, że wszystkie posty zawierające słowo "Samson" będą na temat tego konkretnego produktu, który Cię interesuje? Przecież to nonsens.

Awatar użytkownika
Artysta

Post autor: Artysta » poniedziałek 20 lis 2006, 21:21

A kto twierdzi, że recenzje są niepotrzebne? nie włożyłeś minimum wysiłku, żeby zrozumieć to, co koledzy napisali powyżej, albo po prostu celowo przeinaczasz. A potem masz pretensje.
Inna sprawa, że publikowanie recenzji nie jest jedynym przeznaczeniem czasopisma takiego jak EiS, a już na pewno nie jest to w ogóle przeznaczeniem forum.

Rozumiem słowo pisane. Wydawało mi się, że moj wpis konczy i tak jałowa dyskusje bo ci ktorzy odsylaja do googla nadal i tak beda to robic... A co do pisma - mam nadzieje ze sluzy glownie prezentacji sprzetu a nie jedynie zamieszczaniu reklam od bogatych sponsorow...

NIE. Po prostu należy nauczyć się korzystać z wyszukiwarki, czyli poprawnie formułować zapytanie. skąd pomysł, że wszystkie posty zawierające słowo "Samson" będą na temat tego konkretnego produktu, który Cię interesuje? Przecież to nonsens....

No tak, ja niedouczony... Chyba czas udac sie na pielgrzymke i pokajac za lekka (podkreslam znaczenie tego slowa) krytyke sposobu traktowania nowych osob na forum badz takich u ktorych synteza FM czy inne korekcje pasmowe nie powoduja orgazmicznych spazmow a jest jedynie milym dodatkiem do zycia codziennego... Dobra, niewazne. Dzieki. Ide pouczyc sie korzystania z wyszukiwarki forum EiS.
Gdyby muzyka nie istniała to bym ją sobie wymyślił...

Ano

Post autor: Ano » poniedziałek 20 lis 2006, 21:57

Artysta Chyba zbyt wiele wymagasz.
Nie mialem okazji sie przyjrzec tym monitorom, a interesuje mnie ten "tweeter". I nie sposob sie dowiedziec co to wlasciwie jest za glosnik.
- Czy faktycznie prawdziwy aluminiowy "Ribbon"?
Przeciez to kompletna bzdura !

- Moze "Air Motion Transformer"?
Nie zgadza sie kierunek ustawienia magnesow.

- A moze zwykly "Magnetostat" z plaska membrana?

Wszystkie trzy roznia sie w zasadniczy sposob konstrukcja i cechami brzmienia. Kto pomoze?

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » sobota 12 maja 2007, 00:41

...takie postulaty proszę zgłaszać do Redakcji a nie do forumowiczów...
wyluzuję atmosfere :)
mówiono o monitorach krk rp5, wiadomo że są małe, a rp8? są droższe od alesisów m1 mk2- może jednak warto zainwestować?
p.s.: kochajcie się- nagrywajcie się!
peace

Davi

Post autor: Davi » niedziela 20 maja 2007, 04:05

ja osobiscie wybralbym KRK RP5 zdecydowanie, a dlatego poniewaz nie zamulaja tak jak Alesis, sa fajne do domowych domowych warunkow...mniej z nimi problemow...wiecej szczegolow...minimalnie ale jednak

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » niedziela 20 maja 2007, 12:24

Wątek dość stary, dla mnie jednak na topie bo w kraju Alesisów, które miałem zakupić, nie ma. Toteż poważnie zastanawiam się nad KRK RP5 w mniejszym stopniu samsonami.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 20 maja 2007, 13:05

...ja osobiscie wybralbym KRK RP5 zdecydowanie, a dlatego poniewaz nie zamulaja tak jak Alesis, sa fajne do domowych domowych warunkow...mniej z nimi problemow...wiecej szczegolow...minimalnie ale jednak ...
To nie Alesisy zamulają tylko zamula źle zrobiona muzyka. M1 mają tendencję do bardzo silnego punktowania "przewalonego" basu, więc jeśli coś Ci muli, to oznacza, że basu jest za dużo. RP5 mają mikroskopijne membrany i basu w ogóle nie przenoszą, więc jak skopiesz bas to nie masz żadnego sygnału, że jest coś źle. Na dodatek, co było tutaj gorąco dyskutowane - mają stanowczo za małą moc do poważnej pracy.

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » niedziela 20 maja 2007, 13:37

......ja osobiscie wybralbym KRK RP5 zdecydowanie, a dlatego poniewaz nie zamulaja tak jak Alesis, sa fajne do domowych domowych warunkow...mniej z nimi problemow...wiecej szczegolow...minimalnie ale jednak ...
To nie Alesisy zamulają tylko zamula źle zrobiona muzyka. M1 mają tendencję do bardzo silnego punktowania "przewalonego" basu, więc jeśli coś Ci muli, to oznacza, że basu jest za dużo. RP5 mają mikroskopijne membrany i basu w ogóle nie przenoszą, więc jak skopiesz bas to nie masz żadnego sygnału, że jest coś źle. Na dodatek, co było tutaj gorąco dyskutowane - mają stanowczo za małą moc do poważnej pracy....
To ważna informacja dla mnie. Waham się cały czas jak wahadełko przez to że dealer zamula, kaska odłożona a ja bym chciał dokonać zakupu (Szkoda że tych alesisów nie było z miejsca bo bym tutaj nie zamulał i d...nie truł) . Dołożenie tych 300 nie stanowi problemu to i dylemat się pojawił, ale skoro krk rp5 to zabawki a rubicony rp6 za liniowe nie są i koloryzują , to chyba nie mam wyboru jak tylko poczekać jeszcze nie wiem ile?.

ODPOWIEDZ