Line 6 TonePort vs Guitar Rig 2

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
cichydd
Re: Line 6 TonePort vs Guitar Rig 2

Post autor: cichydd » niedziela 05 mar 2006, 13:13

Oto kilka testów i próbek z moich domowych sesji. Wszystko z symulacji. Miałem do dyspozycji również lampowe combo 10 wat niby specjalnie projektowane do domowych nagrań i wybrałem symulacje jako łatwiejsze, dające więcej możliwości i ostatecznie lepiej brzmiące od nagranego wzmaczka. oczywiście to nie są dopracowane i oszlifowane brzmienia, nagrania tez pozostawiają wiele do zyczenia ( brum monitora itp ) ale to tylko próbki. Dają jednak jakiś punkt zaczepienia. Niektóre to początki zabaw z symulacjami i dziś nagrałbym to lepiej, poza tym druga generacja symulatorów ( GCombos, Rig 2, Amplitube 2 ) to naprawdę skok jakościowy w stosunku do pierwszych. Przyznaję że hi-gainów pięknych nie znalazłem ale to co mnie kręci owszem.

http://strony.it-net.pl/~cichydd/blu.mp3

http://strony.it-net.pl/~cichydd/hellbabe.mp3

http://strony.it-net.pl/~cichydd/mama.mp3

http://strony.it-net.pl/~cichydd/popikwstep.mp3

Awatar użytkownika
D.C.

Post autor: D.C. » niedziela 05 mar 2006, 13:50

...a co myślicie Panowie o takiej

symulacji?

Interesująca. Można by pokusić się o wykorzystanie jej w kreowaniu brzmienia gitar jakiegoś numeru utrzymanego w ostrzejszej stylistyce. Chętnie posłuchałbym fragmentu miksu z sekcją rytmiczną.

Skąd pochodzi ta symulacja?...

symulacja wzmacniacza to guitar rig, ale symulację kolumny wyłączyłem,

zamiast tego użyłem impulsu przepuszczonego przez paczkę i załadowanego do wizooverba..... myślę, że sprawa impulsów jest na tyle ciekawa, że warto pokombinować. Odpowiedzi impulsowe ściągane z różnych kolumn są za free w necie, a załadować je można do również darmowego sir'a - jego minusem jest to, że nie pograsz live, bo sir wprowadza dość konkretną latencję.....ale do zabawy i poszukiwania brzmienia styknie. Co do prób miksu tak obrobionych gitar to nie wiem, nie zajmuję się taką muzyką, nawet nie jestem gitarzystą, a wymienionego softu używam do właściwie wszystkiego innego tylko nie do tego do czego był przeznaczony w zamysłach jego twórców ... daję tylko kierunek do kombinacji dla zainteresowanych tematem, bo myślę że warto.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » niedziela 05 mar 2006, 15:15

, ale symulację kolumny wyłączyłem,

zamiast tego użyłem impulsu przepuszczonego przez paczkę i załadowanego do wizooverba.....

jaką paczkę?
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
D.C.

Post autor: D.C. » niedziela 05 mar 2006, 15:32

...

, ale symulację kolumny wyłączyłem,

zamiast tego użyłem impulsu przepuszczonego przez paczkę i załadowanego do wizooverba.....

jaką paczkę?...

z tego zestawu impulsów - w przykładowej próbce załadowałem do wizoowerba o ile dobrze pamiętam plik "princeton up_01.wav"

Awatar użytkownika
OYCIECPIOTR

Post autor: OYCIECPIOTR » niedziela 05 mar 2006, 21:10

To ja z innej mańki... pisałem już kiedyś o Groove Tubes SE II, ale nikt nie odpisał. Plan miałem taki: uzbierać na np. TSL 100 HEAD Marshalla i podłączyć go do SE II. I tak wyjdzie cenowo podobnie do MESA Boogie Rec Preamp, który nie do końca mnie brzmieniowo przekonuje. Najgorzej, że nie znalazłem w sieci dobrych mp3 pokazujących, jak by to zabrzmiało przy grze akordami... Czy to ma w ogóle sens? Bo na razie robię tak: 2 razy (rozstawiam w stereo) nagrywam małe kombo przez dynamika, potem jeszcze raz gram to samo z PODa - symulacją Mesy z fajną przestrzenią (stereo delay). Miksuję ten trzeci ślad w ten sposób, żeby tylko ledwie go było słychać: tak dla smaku bardziej.

Ale nie ukrywam, że marzy mi się prawdziwe brzmienie lampy... Tylko ten hałas...
[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]

Awatar użytkownika
Michu

Post autor: Michu » poniedziałek 06 mar 2006, 17:08

Ma ktoś z Was może próbki mixu jakiegoś mocniejszego numeru (klimaty powiedzmy Godsmack, Disturbed), gdzie nagrana jest gitara przy pomocy symulacji programowej, np. Guitar Rig (1, badz 2), czy tez Amplitube? Jeśli tak, to prosiłbym o zamieszczenie Chodzi mi o Wasze próbki, a nie to, co można pobrać, bądź przesłuchać na oficjalnych stronach tychże produktów

Awatar użytkownika
lunatyk

Post autor: lunatyk » wtorek 07 mar 2006, 10:38

...Ma ktoś z Was może próbki mixu jakiegoś mocniejszego numeru (klimaty powiedzmy Godsmack, Disturbed), gdzie nagrana jest gitara przy pomocy symulacji programowej, np. Guitar Rig (1, badz 2), czy tez Amplitube? Jeśli tak, to prosiłbym o zamieszczenie Chodzi mi o Wasze próbki, a nie to, co można pobrać, bądź przesłuchać na oficjalnych stronach tychże produktów ...

Ja moge Ci przysłać, ale na maila...

pozdr.
Muzyk-amator, początkujący realizator ;-)

Awatar użytkownika
Michu

Post autor: Michu » wtorek 07 mar 2006, 11:07

......Ma ktoś z Was może próbki mixu jakiegoś mocniejszego numeru (klimaty powiedzmy Godsmack, Disturbed), gdzie nagrana jest gitara przy pomocy symulacji programowej, np. Guitar Rig (1, badz 2), czy tez Amplitube? Jeśli tak, to prosiłbym o zamieszczenie Chodzi mi o Wasze próbki, a nie to, co można pobrać, bądź przesłuchać na oficjalnych stronach tychże produktów ...

Ja moge Ci przysłać, ale na maila...

pozdr....

Jeśli możesz, to podeślij na:

tornband@o2.pl

Z góry dzięki

Pozdr...

ODPOWIEDZ