Głośniki multimedialne do mixu?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
szkudlik
Re: Głośniki multimedialne do mixu?

Post autor: szkudlik » poniedziałek 25 lip 2005, 19:48

...... Nie zgodze sie, niestety... slucham sobie czasem plyt ktore robilem kiedys na zwyklych glosniczkach i 4sladowym kaseciaku. Wszystko OK, ale to brzmi... przypadkowo. To znaczy sa pomiedzy kawalkami potezne roznice - kazdy z innej beczki, jeden lepszy, drugi gorszy... czasami - rowniez przypadkowo - wyszlo idealnie.

Szkudnik, a może właśnie o to chodzi, by płyta nie brzmiała jak jeden wieloczęściowy, nudny, bo długi utwór. A może właśnie w tym jest cały urok muzyki, że każdy z utworków jest z "innej bajki", jest przez to na swój sposób oryginalny. A może właśnie wtedy płyta jest ciekawa.

Znam wiele płyt, które tak zostały zrealizowane. Nie wiem tylko, czy przypadkowo, czy celowo....

Nie, to ze altusy zawsze dawaly tylko świst, a przypadkowe w zasadzie ustawienie korektora dawalo koszmarne rezultaty (raz za jasne raz za ciemne - a co, na altusach zawsze bylo jazgoczace) to nie jest zaden urok muzyki tylko błąd realizatorski, który kwalifikuje delikwenta do przedszkola stawiac klocki a nie brac sie za mixowanie.

(coż, kiedys nic innego nie było, a ja żeczywiście w liceum byłem )

Co innego zamierzony efekt a co innego przypadek. Przypadkowi nie moze byc zostawione nic. Dlaczego? A na przyklad dlatego ze potem słychać biadolenia jak to amerykańskie utwory sa dopracowane i "kopią" a nasze mają, hmm, "urok muzyki"

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

BRAF1

Post autor: BRAF1 » poniedziałek 25 lip 2005, 21:51

potem słychać biadolenia jak to amerykańskie utwory sa dopracowane i "kopią" a nasze mają, hmm, "urok muzyki"

...

No i co z tego.

Biadolenia biadoleniami a muzyka jest kwestią gustu.

Nie wszyscy gustują w utworach które "kopią".

Niektórzy wolą oryginalnośc i "urok muzyki"

hmm...
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

Zasil

Post autor: Zasil » poniedziałek 25 lip 2005, 22:14

...potem słychać biadolenia jak to amerykańskie utwory sa dopracowane i "kopią" a nasze mają, hmm, "urok muzyki"

...

No i co z tego.

hmm......

W pierwszej kolejności "kopać" powinna muzyka, a nie miks... to kwestia aranżacji, a nie miksu i cudownych zabawek użytych przy masteringu.

Co z tego, że jakiś utwór jest miksowany w NY (przykład: http://www.ewasonnet.pl/) skoro wogóle muzyka nie "kopie"?? choć to pewnie kwestia biustu... to znaczy gustu ;)

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 26 lip 2005, 08:45

......potem słychać biadolenia jak to amerykańskie utwory sa dopracowane i "kopią" a nasze mają, hmm, "urok muzyki"

...

No i co z tego.

hmm......

W pierwszej kolejności "kopać" powinna muzyka, a nie miks... to kwestia aranżacji, a nie miksu i cudownych zabawek użytych przy masteringu.

Co z tego, że jakiś utwór jest miksowany w NY (przykład: http://www.ewasonnet.pl/) skoro wogóle muzyka nie "kopie"?? choć to pewnie kwestia biustu... to znaczy gustu ;)...

jasne.

Sorry, ale nawet najlepsza muzyka nic nie znaczy jezeli jej... nie slychac. Pewien poziom musi byc zachowany.

Pewnie ze wszystko jest wazne, ale powtarzam - panowie/panie bujajacy w oblokach - na glosnikach multimedialnych nie zrobicie nic. Wiecej - zepsujecie sobie sposob slyszenia (cos o tym wiem - zajmuje to potem wiele miesiecy zeby sie nauczyc ze jednak mozna lepiej). A kto nie wierzy... coz, zeczywistosc predzej czy pozniej sciagnie na ziemie tak czy tak. I bedzie to bardzo brutalne przebudzenie.

Chyba ze zamiast przebudzenia skonczy sie kolejnym placzliwym watkiem na forum pt. "nikt nie chce sluchac mojej muzy! to przez tych kapitalistow (lub moze balcerowicza)" albo: "mastering tylko w niemczech, u nas nikt nie robi tak zeby bylo dobrze" (czytaj to tak: na niemcy mnie nie stac, a ze z mojego nagrania tak czy tak nic by nie bylo to nie wazne - mam na kogo zwalic wine).

[addsig]

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » wtorek 26 lip 2005, 18:55

... Pewnie ze wszystko jest wazne, ale powtarzam - panowie/panie bujajacy w oblokach - na glosnikach multimedialnych nie zrobicie nic...

Jeżeli mówimy o głośniczkach komputerowych lub zestawach z subwooferem - TAK.

Jeśli mówimy o sprzęcie audio z wyższej półki - moim zdaniem NIE, choć zależy to od indywidualnych cech sprzętu, jego parametrów technicznych, które nierzadko są lepsze od dedykowanych do odsłuchu monitorów.

Odsłuchy powinny być jak stare buty: nie muszą być piękne, ale muszą być "wygodne", musimy je dobrze czuć.

Jakiś czas temu Kazik Staszewski mówił w EiS na czym on "odsłuchuje", przeczytajcie a się zdziwicie.

Cały czas musimy pamiętać co jest zasadniczym celem masteringu - dobre brzmienie na sprzęcie KONSUMENCKIM.

Awatar użytkownika
DeEs

Post autor: DeEs » wtorek 26 lip 2005, 19:37

Jakiś czas temu Kazik Staszewski mówił w EiS na czym on "odsłuchuje", przeczytajcie a się zdziwicie.

Pamiętaj, że Kazik to przykład typowo polskiego podejścia do....właściwie wszystkiego - byle jak na odpi^%@dol się, dobra jest jedziemy dalej. Jego płyty od strony realizacyjn- producenckiej to jedno wielkie sam nie wiem co.

W zasadzie to do niego pasuje, bo sam jest niezłym rozpizgańcem ;).

Ma gość osobowość - pomińmy jaką ;) - ale jest to bardzo wyrazista postać i można powiedzieć że taki rozpiździaj to jego styl (zastanawiam się ile w tym jego zdezelowanym stylu jest zdezelowanego Kazika a ile działania celowego "bo to do mnie pasuje") Ale jest on Ci jeden i koniec - udał się taki jeden na milion no i sobie egzystuje z tym całym bałaganem i nawet jest to ciekawe urozmaicenie ten cały jego hopla heja team, ale polska scena jest za mała na drugiego takiego jak on, i żadne gadanie, że K.S. mixuje na wieży i słuchawkach to ja też tak będę w ogóle nie powinno mieć miejsca.... zwłaszcza tutaj.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 26 lip 2005, 19:46

Jeżeli mówimy o głośniczkach komputerowych lub zestawach z subwooferem - TAK. Jeśli mówimy o sprzęcie audio z wyższej półki - moim zdaniem NIE,

a czy w ogóle przeczytałeś temat wątku i początkowe pytanie?

... choć zależy to od indywidualnych cech sprzętu, jego parametrów technicznych, które nierzadko są lepsze od dedykowanych do odsłuchu monitorów.

jakieś konkretne przykłady? i w czym są lepsze? mało który sprzęt konsumencki "z wyższej półki" gra prawdziwie, choć nierzadko gra "ładnie"

Odsłuchy powinny być jak stare buty: nie muszą być piękne, ale muszą być "wygodne", musimy je dobrze czuć.

raczej trudno się zdziwić, jego płyty są dalekie od doskonałości technicznej, a raczej brzmieniowo bylejakie

Cały czas musimy pamiętać co jest zasadniczym celem masteringu - dobre brzmienie na sprzęcie KONSUMENCKIM....

tutaj grubo się mylisz:

po pierwsze - tu nie chodzi o to, żeby brzmienie było dobre na JAKIMŚ sprzęcie konsumenckim (w domyśle: tym, który ma w sypialni autor), tylko na KAŻDYM sprzęcie (a pominięcie tego słówka kardynalnie zmienia sens tego zdania).

Po drugie, zasadniczo wcale nie chodzi o to, żeby brzmienie było dobre, tylko żeby płyta była głośniejsza od konkurencji.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » wtorek 26 lip 2005, 20:44

...Jeżeli mówimy o głośniczkach komputerowych lub zestawach z subwooferem - TAK. Jeśli mówimy o sprzęcie audio z wyższej półki - moim zdaniem NIE,

a czy w ogóle przeczytałeś temat wątku i początkowe pytanie?...

a czy w ogóle przeczytałeś wypowiedzi tego wątku i czego one dotyczą: właśnie owych głośniczków komputerowych, sprzętu audio ("wieżyczki")czyli tego, o czym napisałem.

... choć zależy to od indywidualnych cech sprzętu, jego parametrów technicznych, które nierzadko są lepsze od dedykowanych do odsłuchu monitorów.

jakieś konkretne przykłady? i w czym są lepsze? mało który sprzęt konsumencki "z wyższej półki" gra prawdziwie, choć nierzadko gra "ładnie"...

Poczytaj odpowiednią "literaturę" typu specjalistyczne czasopisma audiofilskie, testy techniczne, pomiary. Jeżeli np. potwierdzone badaniami pasmo przenoszenia kolumny zaczyna się: w jednym przypadku od 35Hz a w drugim od 60Hz, i obie mają wyrównane pasmo w pozostałym zakresie częstotliwości, to wybieram to pierwsze, niezależnie od tego w jakim segmencie rynku UMIEŚCIŁ ten produkt producent. Nie przyjmuję takiego etykietowania przez producenta jak Ty. Muszę to sprawdzić sam.

Absolutnie nie jestem przeciwnikiem monitorów odsłuchowych.

Jest mimo wszystko pewien problem: Monitory odsłuchowe są od "mówienia prawdy". Tylko co monitor - to prawda.

Często sprzęt "odsłuchowy" i "konsumencki" zbudowany jest z tych samych elementów i podzespołów. Niedawno np. w EiS był opis monitorów, którego wersja "konsumencka" od "profesjonalnej" różniła się tylko wyposażeniem we wzmacniacz niskopasmowy.

....Cały czas musimy pamiętać co jest zasadniczym celem masteringu - dobre brzmienie na sprzęcie KONSUMENCKIM....

tutaj grubo się mylisz:

po pierwsze - tu nie chodzi o to, żeby brzmienie było dobre na JAKIMŚ sprzęcie konsumenckim (w domyśle: tym, który ma w sypialni autor), tylko na KAŻDYM sprzęcie (a pominięcie tego słówka kardynalnie zmienia sens tego zdania)...

"Każdym"??? Bzdura, przecież to niemożliwe.

...Po drugie, zasadniczo wcale nie chodzi o to, żeby brzmienie było dobre, tylko żeby płyta była głośniejsza od konkurencji....

To jest Twoja teoria, muszę powiedzieć, że dość osobliwa.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 26 lip 2005, 21:11

a czy w ogóle przeczytałeś wypowiedzi tego wątku i czego one dotyczą: właśnie owych głośniczków komputerowych, sprzętu audio ("wieżyczki")czyli tego, o czym napisałem.

owszem, przeczytałem, i dlatego wiem, że podobnie jak Twoja są nie na temat. Autor wątku pytał o głośniki multimedialne. Nie widzisz różnicy pomiędzy konsumenckim sprzętem audio a głośnikami multimedialnymi?

Poczytaj odpowiednią "literaturę" typu specjalistyczne czasopisma audiofilskie, testy techniczne, pomiary. Jeżeli np. potwierdzone badaniami pasmo przenoszenia kolumny zaczyna się: w jednym przypadku od 35Hz a w drugim od 60Hz, i obie mają wyrównane pasmo w pozostałym zakresie częstotliwości, to wybieram to pierwsze, niezależnie od tego w jakim segmencie rynku UMIEŚCIŁ ten produkt producent.

ależ ja właśnie regularnie czytam praktycznie wszystkie magazyny HiFi wychodzące w Polsce i jeszcze kilka niemieckich oraz brytyjskich. I obserwuję prezentowane tam charakterystyki "audiofilskich" zestawów głośnikowych. Nie opowiadaj mi bajek o wyrównanych charakterystykach, bo to są kpiny.

...Po drugie, zasadniczo wcale nie chodzi o to, żeby brzmienie było dobre, tylko żeby płyta była głośniejsza od konkurencji....

To jest Twoja teoria, muszę powiedzieć, że dość osobliwa....

cóż, to jest powszechna praktyka. jeśli nie możesz pogodzić się z faktami, to nie mamy o czym dyskutować

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 26 lip 2005, 21:14

....Cały czas musimy pamiętać co jest zasadniczym celem masteringu - dobre brzmienie na sprzęcie KONSUMENCKIM....

tutaj grubo się mylisz:

po pierwsze - tu nie chodzi o to, żeby brzmienie było dobre na JAKIMŚ sprzęcie konsumenckim (w domyśle: tym, który ma w sypialni autor), tylko na KAŻDYM sprzęcie (a pominięcie tego słówka kardynalnie zmienia sens tego zdania)...

"Każdym"??? Bzdura, przecież to niemożliwe.

Ale na tym wlasnie polega mastering. I to sie wlasnie robi.

I zapewniam ze mozna.

To jest Twoja teoria, muszę powiedzieć, że dość osobliwa....

A to nie teoria tylko bardzo smutna rzeczywistosc.

[addsig]

ODPOWIEDZ