Jakie macie wrażenia z użytkowania UAD-1?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Master
Re: Jakie macie wrażenia z użytkowania UAD-1?

Post autor: Master » niedziela 12 lis 2006, 14:55

a co do tego ARTa to ciekaw jestem twojej opinii, sam stoje przed wyborem takiego urzadzenia (badz zwyklego kompresora) jako uzupelnienie preampu

TLAudio C1 uzywam na codzien i srednio zachwycony jestem, ale to temat w sumie na inny watekj ;)...
ART VLA , widziałem w akcji w Studio w New York , zdziwiłem sie mocno gdy realizator wpioł to na sume i ustawiał proporcje , miał do wyboru kilka innych kompresorów m . innymi MANLEY VARi-Mu , jednak wybrał VLA , po ustawieniu wszystkiego , odłaczył i "zainstertowal " kompresor pasmowy
... Ciekawa sprawa przy nagrywaniu Wokali tez wpinał ART VLA , wtedy jeszcze nie wiedziałem co to za sprzet , nawet nie znałem Firmy ART ...
zaczelismy rozmawiac na temat tego urzadzenia i stwierdził ze po wymianie Orginalnych Lamp ( chinske ) na Groove Tubes , woli ART VLA od LA-2A . ktorego zreszta takze mieli w studio , Nie tak dawno wapdłem na artykuł dotyczacy tego kompresora , gdzie własnie jest porownywany do LA-2A ... gdy sie przyjazałem okazuje sie ze ART VLA jest wykorzystywany w wielu studiach ...

Dlaczego srednio zachwyca Cie TL C1 ? co z nim nie tak ?

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 14 lis 2006, 11:34

Poza tym kraza w necie plotki, ze PSP niedlugo wyda limiter masteringowy. Jesli to prawda, to bedzie to moze taki sam killer brzmieniowy jak Neon? :)

Niestety nie moge wypowiedziec sie na temat UAD, bo uzywam laptopa i nie mam komputera stacjonarnego... :( Jak zrobia wersje firewire, to kupie :)
...

dyskusje z Masterem przenieslismy sobie na priv, bo sie mocny offtopic zrobil :)
wracajac do tematu, Jacku, nic straconego - UAD1 dziala z powodzeniem na Magama expansion chassis - kolega tak uzywa i zero problemow. no tylko ze to wydatek jest , ale moim zdaniem i tak warto

a Neona musze sprawdzic, bo duzo dobrego slyszalem, mam caly czas problem z dobra korekcja na sume (czy ktos uzywa Precision EQ na UAD? bo tez ciekaw jestem)

fan dobrego brzmienia ;)

hanuman

Post autor: hanuman » wtorek 14 lis 2006, 12:39

... Poza tym kraza w necie plotki, ze PSP niedlugo wyda limiter masteringowy. Jesli to prawda, to bedzie to moze taki sam killer brzmieniowy jak Neon? :)

Niestety nie moge wypowiedziec sie na temat UAD, bo uzywam laptopa i nie mam komputera stacjonarnego... :( Jak zrobia wersje firewire, to kupie :)
...

dyskusje z Masterem przenieslismy sobie na priv, bo sie mocny offtopic zrobil :)
wracajac do tematu, Jacku, nic straconego - UAD1 dziala z powodzeniem na Magama expansion chassis - kolega tak uzywa i zero problemow. no tylko ze to wydatek jest , ale moim zdaniem i tak warto

a Neona musze sprawdzic, bo duzo dobrego slyszalem, mam caly czas problem z dobra korekcja na sume (czy ktos uzywa Precision EQ na UAD? bo tez ciekaw jestem)

...
Szkoda że przeniesliście się na priv.. Jezeli jest to offtopowe to moderator przecież zawsze może wydzielić z dyskusji nowy watek.

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » wtorek 14 lis 2006, 13:13

(czy ktos uzywa Precision EQ na UAD? bo tez ciekaw jestem)

...
Ja uzywam ale rzadko,jest brzmieniowo przezroczysty.Wole Pulteca na koncu,ta gora podbita przez EQP jest intrygujaca a w P.EQ jest czysta ale nijaka.Ale to wszystko przy wlasnych miksach,natomiast jesli mam do zrobienia master po czyims miksie,to jesli trzeba wycinac jakas czestotliwosc to P.EQ albo MasterQ PSP jest niezawodny,bardzo precyzyjny.Dla barwy i charakteru zawsze Pultec bedzie dla mnie lepszy.
[addsig]

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 14 lis 2006, 13:59

... (czy ktos uzywa Precision EQ na UAD? bo tez ciekaw jestem)

...
Ja uzywam ale rzadko,jest brzmieniowo przezroczysty.Wole Pulteca na koncu,ta gora podbita przez EQP jest intrygujaca a w P.EQ jest czysta ale nijaka.Ale to wszystko przy wlasnych miksach,natomiast jesli mam do zrobienia master po czyims miksie,to jesli trzeba wycinac jakas czestotliwosc to P.EQ albo MasterQ PSP jest niezawodny,bardzo precyzyjny.Dla barwy i charakteru zawsze Pultec bedzie dla mnie lepszy.
...
Dziwna sprawa , nigdy wczesniej nie odpalałem P.EQ ... nawet nie wiedziałem jak wyglada hahahah , ale zostawie sobie to DEMO na przyszłosc:) natomiast moge powiedziec o Cambridge EQ ... doskonały ale tylko jako fitr odcinajacy , tzn, gorno lub dolno przepustowy ewentualnie cos wyciac, jesli chodzi o góre to powiem z reka na sercu ostra nie ładna... tutaj PULTEC kroluje , jakis czas temu odpaliłem DEMO NEVE-1073 EQ , ten działa zawodowo , jdnak góra bardzo specyficzna mocno zachacza o wysoki srodek , ale ciekawa sprawa łatwo dal sie skolonowac na PSP NEON , po odpowiednim dopasowaniu uzyskałem praktycznie taka sama gore na NEONIE

j.bravo

Post autor: j.bravo » środa 15 lis 2006, 04:27

Ja uzywam PEQ na sumie, jak mi sie nie chce wychodzic z komputera
Baaaaardzo dobry cyfrowy equalizer masteringowy, ma funkcje dual ktora sie przydaje np. w trybie M/S.
Pulteca na sumie nie lubie (oprocz dance i house), zdecydowanie wole go na sladach, i to najlepiej w wersji hardware - oczywiscie klony. Software'owy Pultec to tylko bardzo dobra, ale namiastka hardware'owych klockow, natomiast Precision EQ to dla mnie nr.1 wsrod EQ z UAD-1
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » środa 15 lis 2006, 09:09

j.bravo - akurat tak sie sklada ze Master i grembo robili porownanie hardawreowego pulteca ostatnio i UADowego - wyszly zaskakujaco podobnie (roznice naprawde drobne, glownie w dolnym pasmie, ale co najwazniejsze parametry sa tozsame tzn ustawienie w jednym i w drugim tego samego powoduje ten sam efekt). tak wiec brawo dla UA;)

co do EQ - steve : szczerze mowiac ja wlasnie nie szukam precyzyjnego EQ ktory nadaje sie do mixu gdzie trzeba agresywnie podbijac badz wycinac, tylko takiego na sume, gdzie dzialanie przebiega lagodniej i z wieksza dobrocia. i tak odbieram MasterQ, czy ze sprzetowych na przyklad massive passive manleya, TL Audio EQ2 czy NSEQ millennii. daleko im do precyzji, ale daja wlasnie jakis charakter swoj. no a pultec to juz w ogole mistrze nieprecyzji i charakteru zarazem :) ale tez go bym na sumie nie widzial
poza tym korektory "m,asteringowe" czyli takie na sume powinny miec liniowa faze - zeby balagan nie powstal na sam koniec

hanuman - nie boj zaby, bedzie okazja do zalozenia watku jak tylko Master dostanie zabawki i jakies testy porobi ;)

a poza tym to my tu gadu gadu a UAD-1 software w wersji 4.5 z neve 1081 na pokladzie w nocy sie narodzil ;) a poza tym obnizki cen na pluginy
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » środa 15 lis 2006, 09:12

aaa byka popelnilem - Precision EQ mialo byc zamiast Master Q :)
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 15 lis 2006, 09:25

...aaa byka popelnilem - Precision EQ mialo byc zamiast Master Q :)...
Odock , dostałes mojego Maila ? bo " answeru "" niema i zastanawiam sie czy aby , jakis ANTY spam go nie przechwycił ...
Ide sciagnac nowwgo NEVE .... :)

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » środa 15 lis 2006, 09:27

...aaa byka popelnilem - Precision EQ mialo byc zamiast Master Q :)...
Oduck,masz racje z ta faza itp,ale przy ciezkim metalowym graniu jak Fear Factory dla mnie lekkie podbicie gory Pulteciem jest lepsze niz P EQ,nagranie brzmi jakos tak bardziej rasowo a po P.EQ jest sterylne i takie za ladne,nie ma tego zadzioru.Dzieki za info o nowym sofcie do UAD1.Cholera szlag mnie trafia ze do laptopa trzeba kupic Magme za 1400$,zeby moc uzywac te karty na przenosnych systemach.
[addsig]

ODPOWIEDZ