Monitory studyjne - KRK VXT8?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
MEGafon
Re: Monitory studyjne - KRK VXT8?

Post autor: MEGafon » czwartek 05 kwie 2012, 11:31

...
MEGafon:

Dzięki za konstruktywną odpowiedź. Co do Eve Audio rzeczywiście bardzo mocno przypominają produkty ADAMA ale jest problem z tym że nie trafiłem na żaden sklep który by je oferował, więc raczej odpada możliwość przetestowania ich.

Z tego co wiem to Eve Audio dopiero szuka swoich dystrybutorow. Stad na razie nic w tym dziwnego, ze ciezko je zastac w sklepie. Trzeba troche poczekac. Jak jestes zainteresowany to napisz po prostu do nich.

A jak z ADAM a7x? są warte uwagi czy nie? Robix zainteresował mnie tymi APS AEON więc pytałem kolegę który trochę dłużej w tym siedzi o nie i ADAMY. Powiedział mi że nie ma między nimi aż takiej wielkiej różnicy. Trzeba wziąć tez pod uwagę to że w starym numerze EiS jest podana cena 4500 a aktualnie wynosi 5900 więc chyba trochę za duże przebicie.

Nie obraz sie, ale tylko glupek albo milioner placi cene jaka wisi na metce Czasy planow piecioletnich dawno minely i nie ma czegos takiego jak "ta cena i nie inna". Cena koncowa zalezy od Ciebie. I im trozszy towar tym oczywiscie wiecej mozna zbic. Tym bardziej, ze mowimy o polskiej firmie dla polskiego klienta...

APSow niestety nigdy nie mialem okazji posluchac. ADAMy sa jak najbardziej warte zainteresowania.

Przeczytałem dużo dobrych recenzji o nich-  są mocno chwalone za pasmo. Dużo pochwał przeczytałem też na forach audiofilii,

Taaaa... audiofile juz jakas dekade temu odkryli monitory studydjne i dlatego duzo mozna o tym u nich poczytac. Ale ja bym sie nimi w oogle nie sugerowal. Oni nawet w monitory potrafia wsadzic swoje voodoo, nie nie, to ja dziekuje.

tylko że oni słuchają klasyki i jazzu, a ja potrzebuję do całkiem innego gatunku więc czy warto mi się w ogóle nimi interesować? A o A7X znowu wyczytałem mieszane opinie - raz że są super, a za innym razem że bez regulacji basu i góry mają "dyskotekowy" charakter.

IMHO az tak zle nie jest. Posluchaj i przekonaj sie sam.

Nie spiesze się, narazie oglądam co jest warte uwagi;)...

Zdecydowanie bardzo zdrowe podejsce!

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 05 kwie 2012, 13:01

APSow niestety nigdy nie mialem okazji posluchac. ADAMy sa jak najbardziej warte zainteresowania.

Przy obecnej konkurencji nie był bym taki pewien co do tego twierdzenia. Myślę, że jednak warto uwagę w innych kierunkach zwrócić (i nie chodzi o Aeony, tylko o monitory do 5000 zł).

Taaaa... audiofile juz jakas dekade temu odkryli monitory studydjne i dlatego duzo mozna o tym u nich poczytac. Ale ja bym sie nimi w oogle nie sugerowal. Oni nawet w monitory potrafia wsadzic swoje voodoo, nie nie, to ja dziekuje.

Tu akurat popieram w 100 %

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 05 kwie 2012, 13:14

Przy obecnej konkurencji nie był bym taki pewien co do tego twierdzenia. Myślę, że jednak warto uwagę w innych kierunkach zwrócić (i nie chodzi o Aeony, tylko o monitory do 5000 zł).

Do 5k można się nawet pokusić o mniejsze modele PSI Audio i Quested. Z tym że będzie bez subwoofera. W każdym bądź razie jest opcji kilka jak i też np. zestawy z dedykowanym subem firmy Blue Sky (Media Desk 2.1 MKII).

MEGafon

Post autor: MEGafon » czwartek 05 kwie 2012, 13:51

...

Ale uwaga z regoly nie jest tylko dwustanowa. Mozna zainteresowac sie ADAMami i wieloma innymi. Jedno nie wyklucza drugiego. Ja osobiscie bym sobie nie kupil, ale wiem, ze wiele, wiele innego luda uzywa ADAMy i jest zadowolona. Po prostu staram sie w jakims stopniu oddzielic moje osobiste preferencje.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

MEGafon

Post autor: MEGafon » czwartek 05 kwie 2012, 14:02

...

Do 5k można się nawet pokusić o mniejsze modele PSI Audio i Quested. Z tym że będzie bez subwoofera. W każdym bądź razie jest opcji kilka jak i też np. zestawy z dedykowanym subem firmy Blue Sky (Media Desk 2.1 MKII). ...

PSI do 5k za pare? Ale to tylko 14M a tym zabraknie niestety pary w basie. Sluchalem, porownywalem z VXT 6&8, ADAM, KH120, Genelec 5" i wlasnie wspomnianymi tutaj Focal Solo. Niesamowity monitor! Pod wzgledem sterofoni i odwzorowania przestrzeni zaden wyzej wymieniony nie mogl konkurowac. I oczywiscie znacznie bardziej neutralne. Ale naprawde fajnie to bylo dopiero przy 17M. Ale tutaj to trzeba chyba wydac jakies 4000..5000 tys. za sztuke. Ale to juz zupelnie inna klasa.

O Quested nie moge sie wypowiedziec gdyz nigdy nie slyszalem.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Kretmen89

Post autor: Kretmen89 » czwartek 05 kwie 2012, 14:41

Póki co najbardziej zainteresowało mnie Sonodyne i APS AEON. Pisałem już do nich więc może zaproponują jakąś przystępniejszą cene wszakże nie jestem  ani milionerem, ani głupkiem;) W APS jest też ten plus, że wypożyczają na testy. 

http://www.e-muzyk.pl/testy-muzyczne-mainmenu-34/monitory-studyjne-mainmenu-35/3441-sonodyne-sm-200-ak-2-drone-aktywne-monitory-bliskiego-pola-250-w-rms-z-8-doem

Najlepiej byłoby porównać oba modele. Bo z tego co czytam po forach, artykułach to chyba są najlesze w tym przedziale cenowym.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 05 kwie 2012, 14:44

Najlepiej byłoby porównać oba modele. Bo z tego co czytam po forach, artykułach to chyba są najlesze w tym przedziale cenowym.... 

Napisz do dystrybutora Sonodyne, na bank też Ci pożyczą. Ciekaw jestem sam konfrontacji ich z AEON`ami Cool

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 05 kwie 2012, 15:54

...
Najlepiej byłoby porównać oba modele. Bo z tego co czytam po forach, artykułach to chyba są najlesze w tym przedziale cenowym.... 

Napisz do dystrybutora Sonodyne, na bank też Ci pożyczą. Ciekaw jestem sam konfrontacji ich z AEON`ami Cool
...

Ciekawe, jak się ma do przenoszenia bassu ten tylni bass reflex w Sonodyne. Pod tym względem APS są chyba równiejsze. W każdym razie i jeden i drugi odsłuch to już jest na prawdę wypas. I w to bym obecnie celował mając taki budżet.

Początkujący muzyk.

MEGafon

Post autor: MEGafon » piątek 06 kwie 2012, 00:42

...
Póki co najbardziej zainteresowało mnie Sonodyne i APS AEON. Pisałem już do nich więc może zaproponują jakąś przystępniejszą cene wszakże nie jestem  ani milionerem, ani głupkiem;) W APS jest też ten plus, że wypożyczają na testy. 

Fajny wybor. Napisz wrazenia jak bedziesz po testsch odsluchowych.

A propos A7X i KH 120. Wlasnie potknelem sie o ten watek:

http://www.gearslutz.com/board/so-much-gear-so-little-time/680727-neumann-kh120-vs-focal-solo-6be-vs-adam-a7x.html

W poscie #12 gosciu opisuje swoje wrazenia.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 06 kwie 2012, 08:57

Tam poniżej pisze Jomox - ADAM fanboy. Jako posiadacz ADAM A7X mogę stwierdzić że gość ostro nagina fakty. Moim zdaniem np. ADAM mają dominującą górę przy domyślnych ustawieniach (u siebie ściągnąłem jej 2/5 skali) ... i dopiero przy takim przycięciu góry High Shelf, było jej porównywalnie ilościowo do APS IO, postawionych w tym samym pokoju (testowałem A/B). Góra nie jest jakoś zapiaszczona, czy coś ... tylko po prostu domyślnie jest jej za dużo (głośniej gra wzgl. reszty pasma). Bas też domyśłnie jest podbity, ale już znacznie mniej (przyciąłem 1/5 skali, czyli jakieś 1,2 dB), i nadal powiedziałbym że było go nieco więcej niż w APS IO ustawionych na zero, z włączonym kontrolerem basu ustawionym na zero.

ODPOWIEDZ