12 par monitorów z dołem 8" - ślepy test

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: 12 par monitorów z dołem 8" - ślepy test

Post autor: Zbynia » piątek 11 wrz 2009, 23:14

Szkoda że tylko tyle...ciekawe gdzie by były eventy tr8 .

a czy drogo? - za 3 tysiaki zmontowalem sobie zestaw gdzie tego typu stereo plus sub cieżko byłoby ogarnać...

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » sobota 12 wrz 2009, 10:19

Szkoda że tylko tyle...ciekawe gdzie by były eventy tr8 .

a czy drogo? - za 3 tysiaki zmontowalem sobie zestaw gdzie tego typu stereo plus sub cieżko byłoby ogarnać...

No szkoda, że nie było Eventów, ale z droższych monitoró to chyba najbardziej w teście brakuje marki Gnelec, no ale cóż nie sposób by pewnie było to wszystko ogarnąć.

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » sobota 12 wrz 2009, 10:31

... Czyli co chcąc liznąć tematu pracy z dźwiękiem nie mogę kupić sobie tanich monitorów bo nie ma to całkowicie sensu?...

Możesz.

...Czy może po prostu wybrać sobie, które podobają sie z wyglądu?...

Dokładnie. Istnieje taka sama szansa, że trafisz jak i nie. Nawet geniusz nie poradzi Ci co zrobić w przypadku dziurawych pasmowo monitorów bo z pustego i Salomon nie naleje. Takie "monitorki" w realizacji sprawdzają się tylko w jednej sytuacji, coby sprawdzić czy coś się odtwarza, czy nie.
Powiem inaczej sprzęt do słuchania sobie muzyki mam w miare dobry (duże kolumny konsumenckie), a do komputera chciałem kupić kartę i monitory, ale nie po to żeby słyszeć czy gra czy nie lecz po to, żeby jak napisałem liznąć tematyki realizacji czyli w moim rozumieniu takie monitory lepiej powinny mi oddawać szczegóły nagrania niż sprzęt konsumencki czy głośniczki komputerowe. Wiem, że miks nie wyjdzie na tym idealny (o masteringu nawet nie myślę), ale chciałbym dobrze słyszeć efekty ustawianej przeze mnie korekcji czy kompresora, żeby poduczyć sie co nieco tematu.

...Testy odsłuchowe będą zawsze subiektywne...

Bo nikt i nigdy nie słyszał o testach obiektywnych. Takie coś nigdy nie miało, nie ma i nie będzie miało racji bytu. Jeśli ktoś Ci coś powie o obiektywiźmie w tej kwesti, to spoko możesz go sobie już wymazać ze swego działu "guru" w tym temacie.
Dlatego tak podkreślam subiektywność testów, żeby nie było, że chce by Panowie guru wskazali mi konkretny najlepszy model, a jedynie ocenili swoimi wprawionymi uszami kilka tańszych modeli np. w ślepym teście takim jak ten.

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » sobota 12 wrz 2009, 10:40

Odsłuchy testowe powinny się natomiast odbyć w jak najbardziej wzorcowych warunkach, żeby ukazać wszystkie za i przeciw danych modeli.
No tak, ale w wyniku testu będą same "przeciw" i żadnych "za".
I po co Ci taka informacja?
Był parę lat temu w EiS taki test monitorów gdzie pierwsza kategoria cenowa to były monitory do 3tyś. zł i o ile dobrze pamiętam również Pan brał w nim udział. Wówczas była mowa również i o zaletach tańszych monitorów, a w tej kategorii wygrały bodajrze Alesisy M1. Dlaczego, więc teraz miałyby byc same przeciw wobec tańszych monitorów? Tamten test się przedawnił bo jest sporo nowości np. Yamahy HS50 czy seria Rokit od KRK, więc uważam, że można by je przetestować i plusy i minusy wskazać, a jeszcze jakby to był ślepy test jak powyzej to mogłoby być ciekawie.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 12 wrz 2009, 11:02

Był parę lat temu w EiS taki test monitorów gdzie pierwsza kategoria cenowa to były monitory do 3tyś. zł i o ile dobrze pamiętam również Pan brał w nim udział. Wówczas była mowa również i o zaletach tańszych monitorów, a w tej kategorii wygrały bodajrze Alesisy M1. Dlaczego, więc teraz miałyby byc same przeciw wobec tańszych monitorów? Tamten test się przedawnił bo jest sporo nowości np. Yamahy HS50 czy seria Rokit od KRK, więc uważam, że można by je przetestować i plusy i minusy wskazać, a jeszcze jakby to był ślepy test jak powyzej to mogłoby być ciekawie.
Po 1: tutaj piszemy sobie przez "Ty"

po 2: masz rację, że był taki test, niektóre modele wciąż są produkowane, a ja uważam, że wnioski z tamtego testu wciąż są aktualne. Zrozumiałem jednak, że nie pytasz o monitory za 2-3 tyś złotych, tylko o bzyczki komputerowe. Może najlepiej byłoby skonkretyzować, o czym dyskutujemy...

po 3: w każdym teście z oczywistych praktycznych powodów bierze udział tylko ograniczona grupa monitorów. Zawsze po jego opublikowaniu znajdą się głosy, że szkoda, że nie było w nim modelu xxx albo yyy. No jasne, ale czy ktoś wyrażający taki żal zdaje sobie sprawę, jaki to problem logistyczny zebrać w jednym czasie i w jednym pomieszczeniu kilkadziesiąt różnych par i jeszcze porównać je wszystkie ze sobą? Przecież liczba kombinacji rośnie z kwadratem liczby par, test trwałby miesiąc a uczestnicy umarliby z wycieńczenia albo z nudów. Celem większości multitestów nie jest recenzja wszystkiego co jest na rynku, tylko pokazanie z jakimi różnicami możemy się spotkać i uwrażliwienie czytelników na konkretne aspekty brzmienia. O ile dobrze zrozumiałem, to dodatkowym celem tego ślepego testu było sprawdzenie przy okazji, na ile opinia o brzmieniu danego monitora staje się bardziej obiektywna, jeśli nie wiadomo, czego się słucha.

Moim skromnym zdaniem, organizatorowi tego testu i jego uczestnikom przede wszystkim należą się ogromne podziękowania, a nie narzekanie, że czegoś nie ma, albo coś jest nie tak, jakbyśmy chcieli. Szkoda, że w tym wątku jest tak mało pozytywnych komentarzy.

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » sobota 12 wrz 2009, 11:58

Po 1: tutaj piszemy sobie przez "Ty"
Ok ,

po 2: masz rację, że był taki test, niektóre modele wciąż są produkowane, a ja uważam, że wnioski z tamtego testu wciąż są aktualne. Zrozumiałem jednak, że nie pytasz o monitory za 2-3 tyś złotych, tylko o bzyczki komputerowe. Może najlepiej byłoby skonkretyzować, o czym dyskutujemy...
Nie, nie bzyczki komputerowe to ja mam , chodziło o monitorki z 6 calowym wooferem i co za tym idzie nieco tańsze, bo na te z testu mnie nie stać w większości poza tym nie są mi takie potrzebne, a z wypowiedzi niektórych można wysnuć wnioski, że do tańszych niż 5tyś. nawet nie podchodź...

po 3: w każdym teście z oczywistych praktycznych powodów bierze udział tylko ograniczona grupa monitorów. Zawsze po jego opublikowaniu znajdą się głosy, że szkoda, że nie było w nim modelu xxx albo yyy. No jasne, ale czy ktoś wyrażający taki żal zdaje sobie sprawę, jaki to problem logistyczny zebrać w jednym czasie i w jednym pomieszczeniu kilkadziesiąt różnych par i jeszcze porównać je wszystkie ze sobą? Przecież liczba kombinacji rośnie z kwadratem liczby par, test trwałby miesiąc a uczestnicy umarliby z wycieńczenia albo z nudów. Celem większości multitestów nie jest recenzja wszystkiego co jest na rynku, tylko pokazanie z jakimi różnicami możemy się spotkać i uwrażliwienie czytelników na konkretne aspekty brzmienia. O ile dobrze zrozumiałem, to dodatkowym celem tego ślepego testu było sprawdzenie przy okazji, na ile opinia o brzmieniu danego monitora staje się bardziej obiektywna, jeśli nie wiadomo, czego się słucha.
Zgadzam się w 100% i zdaję sobie sprawę jak duże jest to przedsięwzięcie taki test, dlatego narzekania na brak jednego czy drugiego modelu uważam za pobożne życzenia. Jednak jako oddzielny test monitorów z mniejszym wooferem uważam, że miało by to sens i byłoby wielu zainteresowanych zwłaszcza wśród początkujących, którzy o sprzęcie z powyższego testu mogą sobie tylko pomażyć.

Moim skromnym zdaniem, organizatorowi tego testu i jego uczestnikom przede wszystkim należą się ogromne podziękowania, a nie narzekanie, że czegoś nie ma, albo coś jest nie tak, jakbyśmy chcieli. Szkoda, że w tym wątku jest tak mało pozytywnych komentarzy.
No to ja podpisuję sie obiema rękami pod podziękowaniami dla Groovera i spółki. Mam tez nadzieję, że sugestie odnośnie testów tańszych monitorów nie są odbierane jako narzekania, lecz jako zachęta do przeprowadzania kolejnych testów. Za te już przeprowadzone wielkie brawa, bo fajnie sobie poczytać opinie fachowców i ja z niecierpliwością czekam na nowe testy na stronce Groovera, którą odwiedzam regularnie...

Pozdrawiam wszystkich
Radek

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 14 wrz 2009, 20:17

hej,

zamieściłem drugą część multitestu 12 monitorów z 8" dołem - nagrania monitorów Jutro uruchamiam ankietę. hihihi... Ciekawe, kto się podejmie "odgadnąć" które monitory są które...

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
jonasz255

Post autor: jonasz255 » wtorek 15 wrz 2009, 00:22

Super;) Nie jest to na żywo ale zawsze;) Szacun!Wink

A można też udostępnić liste utworów... Szczególnie mnie ciekawi ostatni... posłuchałbym do końca;)

Dalszych testów życzę!

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » środa 16 wrz 2009, 09:53

...
 Super;) Nie jest to na żywo ale zawsze;) Szacun!Wink

A można też udostępnić liste utworów... Szczególnie mnie ciekawi ostatni... posłuchałbym do końca;)

Chris Jones

Dalszych testów życzę!

...

Wystawiłem sondę do multitestu 12 par monitorów - dla wytrwałych, bo zdaję sobie sprawę, że próba "wyłapania" opinii nt poszczególnych modeli jest dość trudna... Opis ślepego multitestu jest w pierwszej części, a nagrania w drugiej. Zapraszam! Uczestnicy multitestu też "przejdą" próbkę odsłuchu nagrań testowych O wynikach poinformuję razem z wynikami sondy.

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
kapucha

Post autor: kapucha » sobota 26 wrz 2009, 01:45

Chris Jones
A jaki tytuł? Nie mogę znaleźć... Nie znam ani tego wykonawcy ani kurcze angielskiego dobrze a kawałek na prawdę niezły
Presonus Inspire 1394, Sennheiser HD 280 pro, Kurzweil SP2X, RH Sound HSMC001, Oktava Mk-012, Alesis Mk1 active mkII

ODPOWIEDZ