Był parę lat temu w EiS taki test monitorów gdzie pierwsza kategoria cenowa to były monitory do 3tyś. zł i o ile dobrze pamiętam również Pan brał w nim udział. Wówczas była mowa również i o zaletach tańszych monitorów, a w tej kategorii wygrały bodajrze Alesisy M1. Dlaczego, więc teraz miałyby byc same przeciw wobec tańszych monitorów? Tamten test się przedawnił bo jest sporo nowości np. Yamahy HS50 czy seria Rokit od KRK, więc uważam, że można by je przetestować i plusy i minusy wskazać, a jeszcze jakby to był ślepy test jak powyzej to mogłoby być ciekawie.
Po 1: tutaj piszemy sobie przez "Ty"
Ok

,
po 2: masz rację, że był taki test, niektóre modele wciąż są produkowane, a ja uważam, że wnioski z tamtego testu wciąż są aktualne. Zrozumiałem jednak, że nie pytasz o monitory za 2-3 tyś złotych, tylko o bzyczki komputerowe. Może najlepiej byłoby skonkretyzować, o czym dyskutujemy...
Nie, nie bzyczki komputerowe to ja mam

, chodziło o monitorki z 6 calowym wooferem i co za tym idzie nieco tańsze, bo na te z testu mnie nie stać w większości poza tym nie są mi takie potrzebne, a z wypowiedzi niektórych można wysnuć wnioski, że do tańszych niż 5tyś. nawet nie podchodź...
po 3: w każdym teście z oczywistych praktycznych powodów bierze udział tylko ograniczona grupa monitorów. Zawsze po jego opublikowaniu znajdą się głosy, że szkoda, że nie było w nim modelu xxx albo yyy. No jasne, ale czy ktoś wyrażający taki żal zdaje sobie sprawę, jaki to problem logistyczny zebrać w jednym czasie i w jednym pomieszczeniu kilkadziesiąt różnych par i jeszcze porównać je wszystkie ze sobą? Przecież liczba kombinacji rośnie z kwadratem liczby par, test trwałby miesiąc a uczestnicy umarliby z wycieńczenia albo z nudów. Celem większości multitestów nie jest recenzja wszystkiego co jest na rynku, tylko pokazanie z jakimi różnicami możemy się spotkać i uwrażliwienie czytelników na konkretne aspekty brzmienia. O ile dobrze zrozumiałem, to dodatkowym celem tego
ślepego testu było sprawdzenie przy okazji, na ile opinia o brzmieniu danego monitora staje się bardziej obiektywna, jeśli nie wiadomo, czego się słucha.
Zgadzam się w 100% i zdaję sobie sprawę jak duże jest to przedsięwzięcie taki test, dlatego narzekania na brak jednego czy drugiego modelu uważam za pobożne życzenia. Jednak jako oddzielny test monitorów z mniejszym wooferem uważam, że miało by to sens i byłoby wielu zainteresowanych zwłaszcza wśród początkujących, którzy o sprzęcie z powyższego testu mogą sobie tylko pomażyć.
Moim skromnym zdaniem, organizatorowi tego testu i jego uczestnikom przede wszystkim należą się ogromne
podziękowania, a nie narzekanie, że czegoś nie ma, albo coś jest nie tak, jakbyśmy chcieli. Szkoda, że w tym wątku jest tak mało pozytywnych komentarzy.
No to ja podpisuję sie obiema rękami pod podziękowaniami dla Groovera i spółki. Mam tez nadzieję, że sugestie odnośnie testów tańszych monitorów nie są odbierane jako narzekania, lecz jako zachęta do przeprowadzania kolejnych testów. Za te już przeprowadzone wielkie brawa, bo fajnie sobie poczytać opinie fachowców i ja z niecierpliwością czekam na nowe testy na stronce Groovera, którą odwiedzam regularnie...
Pozdrawiam wszystkich
Radek