Który z mikrofonów sprawdzi się najlepiej

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Kalamb
Re: Który z mikrofonów sprawdzi się najlepiej

Post autor: Kalamb » czwartek 26 mar 2009, 00:37

Żle się wyraziłem, 5051 jest lampowy, ale sam preamp nie...
Ale co to znaczy mdły? Prosze bardziej precyzyjnie... Preampy Isa mają opinie transparentnych. Neve 1272 nie słyszałem, ale Avalona i Manleya wcale nie uważam za transparentnego, choć to wyższa półka...

...
Problem w tym, że kiedyś firmy wspomniane wcześniej ( bądź nie), wytwarzały rzetelniej co nieco swoje produkty. W wielu przypadkach założyciele tych firm byli pasjonatami, którzy ambicjonalnie podchodząc do zagadnienia, nie "używali" kompromisów. Po ich śmierci, schedę przejęła bądź to rodzina, bądź zarząd lub wspólnik, czasy się zmieniły. Obecnie warunki rynkowe zmuszają większość do "oszczędności" ale nie mam zamiaru robić tu wykładu z marketingu i zarządzania I z tych powodów np. Tony Larkin czyli TL Audio niestety produkuje teraz, nazwijmy to "budżetówki" za spore pieniądze, zwłaszcza chodzi o niebieską serię, którą osobiście uważam za nieadekwatną jakościowo w stosunku do cen. A kiedyś było inaczej. To samo tyczy się Manleya i kilku innych, po prostu firmy się rozrosły, czasy się zmieniły, poszło na ilość a to wiadomo musi się odbić na jakości. To samo tyczy się komponentów, podzespołów stosowanych w urządzeniach, produkowanych przez duże firmy. A niby jaki jest powód poszukiwania starszych roczników sprzętu studyjnego, gitar, wzmacniaczy? Ze snobizmu? W jakiejś cześci na pewno, ale reszta szuka świadomie bo wie czego szuka i po co.
Sorry według Ciebie, jaka może być różnica w "jakości" dźwięku np. wokalu (mikrofon pomijamy) z preampu, który po wtórniku pcha sygnał raptem czterdziestoma woltami a urządzeniem mogącym to zrobić ok. 300- ma?
Czy jest w stanie uzyskać czysty, transparentny sygnał, stosując w drugim stopniu lampę, po wyjęciu której, na dobra sprawę preamp "działa" dalej? Uważam że częściowo dajemy się nabierać na rozmaite chwyty marketingowe. A propos Focusrite`a i udziału Ruperta Neve. Co mi się podobało w Focusie to preamp z legendarnego stołu Neve 5088 Focusrite prawdopodobnie montował je modułowo do konsoli chyba Big 88, ale tu moge się mylić bo to było dawno. Podobała mi się ISA 110. Natomiast obecnie, jeśli trzy ISY (One, 220 i 430) testowane w studio, wypadają gorzej lub podobnie od preampów z budżetowej konsoli Soundtracs Solo Logic no to wybacz ale taka jest moja "mdła" opinia. Nie miałem okazji sprawdzić serii RED bo ponoć ta daje radę, więc automatycznie moja opinia dotyczy tylko ISY.

Kalamb

Post autor: Kalamb » czwartek 26 mar 2009, 00:41

......
Zapewne użyła go w przepięknej piosence z zespołem Video....ha,ha,ha!...
Pająku, czy kiedykolwiek zgadzasz się z czymś i kimś, czy też przyjąłeś stanowisko negacji wszystkiego dla zasady, używając tylko i wyłącznie ogólników?...
Wcale nie neguje dla zasady. Rozbawiła mnie ta sytuacja i tyle...
Taka produkcja nawet przy użyciu mikrofonów Made in China będzie w Polsce sukcesem......
To prawda

Kalamb

Post autor: Kalamb » czwartek 26 mar 2009, 00:54

To ja moze wlasnie dlatego lubie swoje Ivory, a platinum wlaczam rzadziutko, jak mi brakuje preampow - po prostu najprawdopodobniej lubie "to podbarwianie". Z tlm103 Ivory bardzo ladnie gra, sprawdzone w wielu konfiguracjach "wokalowych". Roznica miedzy ivory a np. great river (czyli teoretycznie neve) jest sporo mniejsza, niz miedzy ivory a czyms slabszym, chocby wspomnianym platinum (mowie tylko o przedwzmacniaczach w polaczeniu z tlm103). W dodatku great river, choc dobrze brzmiacy, bardzo fajny i w sumie niezbyt drogi, nie ma hpf, a to z tlm 103 kiepska konfiguracja....
No i dochodzimy do sedna :) czy transparentny czy nie, ważny jest "charakter", Niewątpliwie Ivory pomimo mankamentów go ma, czego nie da się powiedzieć o ISAch. Parafrazując dowcip: ISY są mdłe, niecharakterne, ale za to transparentne....też nie. Sorry to mój ZAiKS

Pająk

Post autor: Pająk » czwartek 26 mar 2009, 00:59

...
Żle się wyraziłem, 5051 jest lampowy, ale sam preamp nie...
Ale co to znaczy mdły? Prosze bardziej precyzyjnie... Preampy Isa mają opinie transparentnych. Neve 1272 nie słyszałem, ale Avalona i Manleya wcale nie uważam za transparentnego, choć to wyższa półka...

...
Problem w tym, że kiedyś firmy wspomniane wcześniej ( bądź nie), wytwarzały rzetelniej co nieco swoje produkty. W wielu przypadkach założyciele tych firm byli pasjonatami, którzy ambicjonalnie podchodząc do zagadnienia, nie "używali" kompromisów. Po ich śmierci, schedę przejęła bądź to rodzina, bądź zarząd lub wspólnik, czasy się zmieniły. Obecnie warunki rynkowe zmuszają większość do "oszczędności" ale nie mam zamiaru robić tu wykładu z marketingu i zarządzania I z tych powodów np. Tony Larkin czyli TL Audio niestety produkuje teraz, nazwijmy to "budżetówki" za spore pieniądze, zwłaszcza chodzi o niebieską serię, którą osobiście uważam za nieadekwatną jakościowo w stosunku do cen. A kiedyś było inaczej. To samo tyczy się Manleya i kilku innych, po prostu firmy się rozrosły, czasy się zmieniły, poszło na ilość a to wiadomo musi się odbić na jakości. To samo tyczy się komponentów, podzespołów stosowanych w urządzeniach, produkowanych przez duże firmy. A niby jaki jest powód poszukiwania starszych roczników sprzętu studyjnego, gitar, wzmacniaczy? Ze snobizmu? W jakiejś cześci na pewno, ale reszta szuka świadomie bo wie czego szuka i po co.
Sorry według Ciebie, jaka może być różnica w "jakości" dźwięku np. wokalu (mikrofon pomijamy) z preampu, który po wtórniku pcha sygnał raptem czterdziestoma woltami a urządzeniem mogącym to zrobić ok. 300- ma?
Czy jest w stanie uzyskać czysty, transparentny sygnał, stosując w drugim stopniu lampę, po wyjęciu której, na dobra sprawę preamp "działa" dalej? Uważam że częściowo dajemy się nabierać na rozmaite chwyty marketingowe. A propos Focusrite`a i udziału Ruperta Neve. Co mi się podobało w Focusie to preamp z legendarnego stołu Neve 5088 Focusrite prawdopodobnie montował je modułowo do konsoli chyba Big 88, ale tu moge się mylić bo to było dawno. Podobała mi się ISA 110. Natomiast obecnie, jeśli trzy ISY (One, 220 i 430) testowane w studio, wypadają gorzej lub podobnie od preampów z budżetowej konsoli Soundtracs Solo Logic no to wybacz ale taka jest moja "mdła" opinia. Nie miałem okazji sprawdzić serii RED bo ponoć ta daje radę, więc automatycznie moja opinia dotyczy tylko ISY....
Całkowicie sie z tobą zgadzam w kwestii produktów ze starszych roczników. Mam pare takich urządzeń i doceniam ich walory. Teraz produkują tanio i szybko, często bez powtarzalności, urządzenia rozsypują się w rękach itp.
Natomiast mam Isa 428 i uważam go za niezły preamp. Może mi się po prostu udał, choć grzeje się niesamowicie...?!
Generalnie na czymś trzeba pracować...

Kalamb

Post autor: Kalamb » czwartek 26 mar 2009, 01:03

Oby było co robić to i na czym też się znajdzie Czego i sobie życzę

Pająk

Post autor: Pająk » czwartek 26 mar 2009, 01:11

...

Oby było co robić to i na czym też się znajdzie Czego i sobie życzę...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 26 mar 2009, 10:46

Z Ivory można wiele wykręcić. Przez wiele lat był to mój najlepszy preamp. Polecam w tej klasie cenowej!

Tylko niestety jezeli "przez wiele lat", to najprawdopodobniej byla to pierwsza wersja, z przedwzmacniaczem na 2017. MkII ma inny przedwzmacniacz i IMO to juz nie to. Nie jest zly, wiele sie nie rozni, ale wole stary...

Pająk

Post autor: Pająk » czwartek 26 mar 2009, 12:31

...Z Ivory można wiele wykręcić. Przez wiele lat był to mój najlepszy preamp. Polecam w tej klasie cenowej!

Tylko niestety jezeli "przez wiele lat", to najprawdopodobniej byla to pierwsza wersja, z przedwzmacniaczem na 2017. MkII ma inny przedwzmacniacz i IMO to juz nie to. Nie jest zly, wiele sie nie rozni, ale wole stary......
Mam MKII. Starego nie znam...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 26 mar 2009, 12:54

Mam MKII. Starego nie znam...

Jest roznica, na plus oczywiscie.

Kalamb

Post autor: Kalamb » czwartek 26 mar 2009, 15:41

...Mam MKII. Starego nie znam...