Nieustannie sypiący się komputer

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Feefrock
Re: Nieustannie sypiący się komputer

Post autor: Feefrock » niedziela 21 wrz 2008, 20:17

zauwazylem ze jest zabawna tendencja ostatnio - cos nie tak z komputerem to odrazu wszyscy to zasilacz.....
miezla bzdura...
Bzdura powiadasz? Właśnie takie bzdury są przyczyna problemów. Gdybym Cie posłuchał 2 lata temu, to straciłbym tydzień na szukanie przyczyn. Miałem podobne objawy co kolega i wieszs co zrobiłem, poszedłem do sklepu, kupiłem nową bzdurę. Założyłem i problem znikął. Tu nie ma mądrych, tu trzeba podpierac sie statystyką. a ona przemawia za zasilaczem. Choć może sie okazać że to jakaś pierdoła, bo i tak jest często.

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » niedziela 21 wrz 2008, 22:25

Spokojnie... zaczne od poczatku...

Pan_Jabu: dokladnie plyte i dysk wymienili... ale problem na nowej plycie i nowym dysku jest znowu ten sam...

Zbynia:
co do zasilacza... fakt ze jesli to jest nowy zasilacz to bardzo dziwne ze bylby przyczyna klopotow... ale z mojego doswiadczenia wynika ze zadnej mozliwosci nie mozna odrzucac...

a co do reszty rad... wszystko procz zmiany napiecia na kosciach ram i aktualizacji biosu robilem... sprobuje z tym napieciem jeszcze... za bios nie chce sie lapac bo z tego co pamietam jesli cos padnie w trakcie aktualizacji to plyta traci gwarancje... chyba ze cos sie zmienilo w tej kwesti w minionych latach...

ale i tak dlaczego odrzucam ram?? poniewaz jak wspomnialem stawiajac system na dysku ATA wszystko smiga bez najmniejszych zarzutow!!
chociaz i tutaj dedukcja moze byc zla...

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 22 wrz 2008, 08:37

moze bzdura feefrock ale zasilacz jak trzyma napiecia to problemow nie stwarza - tym bardziej ze na ata mu wszystko chodzi
widzisz jakie masz szczescie ze mnie nie sluchasz?ja za to nie wierze ze za wszystko odpowiada zasilacz i jak narazie na wszystkie komputery ktore robilem(a byly tego dziesiatki) wymienilem tylko 3 zasilacze .....
a wiesz co wkladaja do tanich obudow

wracajac do tematu

sprawdz na innym dysku sata - moze byc jakis problem z kontrolerem albo polaczeniami albo i dyskiem

klikajac prawym myszki na moj komputer wybiesz zarzadzaj
sa tam logi aplikacji zabezpieczen i systemowe(te nas interesuja)
jak z czyms jest blad generalnie pojawi sie tam komunikat - latwiej znalezc winnego

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » poniedziałek 22 wrz 2008, 08:47

Pan_Jabu: dokladnie plyte i dysk wymienili... ale problem na nowej plycie i nowym dysku jest znowu ten sam...

Może majaczę, ale masz absolutną pewność, że wymienili? Bo może tylko mówią że wymienili?

W serwisach to ja już różne rzeczy widziałem i o różnych słyszałem. W moim samochodzie na dwóch kolejnych przeglądach gwarancyjnych autoryzowany serwis nie wymienił filtra paliwa, chociaż w papiery wpisał że wymienił.

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » poniedziałek 22 wrz 2008, 08:59

sprawdz na innym dysku sata - moze byc jakis problem z kontrolerem albo polaczeniami albo i dyskiem
Zmienialem napiecia na pamieci... nic nie pomoglo...

Zbynia... to juz jest 3 dysk jaki lezy... 2 razy ten sam model Samsunga a teraz WDC...

No nic nie ma co gdybac... zawioze go do tych baranow i zobaczymy co z tego bedzie...

Dzieki za wszystkie rady...

do0r5

Post autor: do0r5 » poniedziałek 22 wrz 2008, 09:06

Kiedyś składałem dla kogoś właśnie taki "super" komputer i miałem ten sam problem, nowa werjs biosu ( Która wyszła dopiero po pół roku) załatwiła problem. Popracuj na dysku ATA a jak wyjdzie nowy BIOS to podmień i sprawdz powinno pomuc.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » poniedziałek 22 wrz 2008, 09:10

Tak apropos, to jak masz podpięty ten dysk? Czy na płycie jest jeden kontroler czy dwa? Jeżeli masz podpięty do głównego kontrolera (tego z chipsetu), to jak masz ten kontroler skonfigurowany?

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » poniedziałek 22 wrz 2008, 09:27

...Tak apropos, to jak masz podpięty ten dysk? Czy na płycie jest jeden kontroler czy dwa? Jeżeli masz podpięty do głównego kontrolera (tego z chipsetu), to jak masz ten kontroler skonfigurowany?...
Dziwne pytanie... no chyba juz powoli do absurdow dochodzimy... na plycie sa 4 gniazda SATA... a w Biosie nie ma zbyt wiele opcji dotyczących SATA... a dysk jest podłaczony kabelkiem sata dostarczonym z plytą głowna...
Podlaczalem juz na innym kabelku i podlaczalam do roznych gniazd...

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » poniedziałek 22 wrz 2008, 12:27

Dziwne pytanie... no chyba juz powoli do absurdow dochodzimy... na plycie sa 4 gniazda SATA... a w Biosie nie ma zbyt wiele opcji dotyczących SATA...

Pytanie wcale nie jest dziwne.
Na wielu płytach znajdują sie dwa zupełnie niezależne kontrolery.
Każdy z nich można konfigurować na różne sposoby.

Podobnie trop z niedopracowanym biosem też dziwny nie jest. Wcale nie jest wykluczone, że obsługa SATA w obecnym biosie jest niedopracowana. BIOSU jak rozumiem nie aktualizowałeś. Dawno nie miałem w ręku płyty Abit, ale inni producenci już dawno uczynili procedurę aktualizacji biosu całkowicie bezpieczną, na pewno nie prowadzącą do utraty gwarancji. W płytach Asusa można to wręcz zrobić z poziomu Windows.

Notabene aktualizacja biosu powinna być jedną z pierwszych rzeczy wykonanych przez serwis. Chyba że płyta ma już aktualny bios - sprawdzałeś to?

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 22 wrz 2008, 19:44

zapomniales o najwazniejszym o czym juz pisalem

napisz co to za komponenty - jaka plyta jaki ram jaki dysk jaka karta graficzna
to podstawa zeby wogole pownikac co jest nie tak - uszkodzenie dysku przez sata jest niemozliwe - to interfejs wylacznie komunikacyjny - nie ma tam nic co mogloby uszkodzic dysk

podejrzewam ze cos w biosie nie tak i na tym sie wszystko wyklada

jak masz chwilke to zrob mi screeny kazdej zakladki w biosie nawet telefonem i wrzuc na maila (zbynia@op.pl)
chcialbym spojrzec na ustawienia

czy sprawdzales smart dysku sata?jak z dzialaniem dysku sata gdy go podlaczysz do tego dzialajacego juz na ata?
czy cos sie dzieje(zwiechy zamółki itp)?

ODPOWIEDZ