Komputer do studia na obecną chwilę

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
WG
Re: Komputer do studia na obecną chwilę

Post autor: WG » wtorek 29 lip 2008, 16:58

be quiet ;)
słyszałem że piszczeć czasem też lubią........
Mam BeQuiet Streight Power odpukać na razie działa bezproblemowo :)
Ale jako pierwszy wziąłem Corsair i w nim coś buczało, więc tak szybko jak go przywiozłem do domu odwiozłem do sklepu.
W kwestiach zasilaczy trzeba badać najlepiej problem na miejscu.

Z tym Windows-em Vistą jak ktoś nie ma ciśnienia na więcej niż 4GB to nie wiem czy jest sens. Owszem będzie to pracować jako tako ale ilość niedoróbek w tym systemie bije chyba rekordy.

Windows XP ma dłuższy support niż Windows Vista

Karta graficzna: GeForce 8600GT Asus 512MB, DDR3, HDTV, 2xDVI, PCI-E
Posiadam identyczny model od jakiegoś czasu. Jak na razie nic tam się nie dzieje, w czasie upałów temperatura nie skoczyła znacząco max 70 - 80 stopnii. Kwestia wydajnego chłodzenia w obudowie i będzie ok. ALE te karty znane są z tego, że lubią się grzać no i minus ich taki, że zajmują sporo miejsca są szerokie, więć zabierają dwa sloty. W sumie dobre chłodzenie i można zapomnieć o niej. Teraz to wziąłbym sobie coś z Matrox-a, i cieszył się pięknymi "soczystymi" kolorkami a nie wyblakłymi Geforcami Radeon jeszcze jest ok pod tym względem.

CoolerMaster Dominator Black
SUNBEAM 3D STORM BLACK
Antec PerfomanceOne P182 GunMetal
ANTEC P180 SILVER

Ja bym brał coś co ma BYCZY DUŻY 250 mm wiatrak z boku od strony płyty głównej i będzie pozamiatane :) Taki wiatrak jest praktycznie niesłyszalny a chłodzi całe wnętrze i komponenty a resztę dodatkowych wiatraczków z przodu można wyrzucić. Patrząc na testy i chłodzenie tych Antec-ów to IMO bez rewelacji a kasa duża, to samo można uzyskać odpowiednią tańszą obudową Fakt, że wykonanie obudowy na pewno będzie solidne i nie żałują tutaj dobrych materiałów na ścianki i wzmocnienia itp. To co nie podoba mi się w Antec-ach to mało miejsca w środku.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 29 lip 2008, 17:23

olej płyty na czipsetach x - nie warto pchac w to kasy - p32 i p45 to max na ta chwile w co warto ladowac

ddr3 tez odpada - wydajne sa strasznie drogie a te tansze sa slabsze od ddr2 - ten ram dopiero za 2 lata bedzie sie nadawal do czegokolwiek
tym bardziej ze jak napisalem - intel na koniec roku zmienia podstawke wiec jak bedziesz chcial wymienic kompa powiedzmy za 3 lata to i tak niewiele z niego wykorzystasz
pozatym dopiero wtedy ddr3 uzska zakladana wydajnosc i pojemnosc

co do firm corsair a-data czy ocz - bardzo dobre pamieci

z vista nie mam zadnych problemow - sonar soundforge acid vegas emu1212 wszystko gra cacy
zreszta majac 4 giga ramu i chcac wykorzystac musisz miec systm 64 bitowy a win xp 64 odpada w przedbiegach......

nie bierz tez plyty z wifi - poroniony kosztowny pomysl - gwizdek wifi jakbys potrzebowal kosztuje 30 pln

pamietaj - dwa dyski w raid 0 na system(powiedzmy po 320 giga - razem zrobi 640) i dwa w raid 1 na reszte(powiedzmy po 1 tb - razem da ci 1tb ale dane beda bezpieczne)

WG

Post autor: WG » wtorek 29 lip 2008, 21:53

intel quad 9300
płytę asusa - tylko jaką, jaki chipset? Musi mieć dobry sterownik firewire bo mam RME Fireface 400.
Fireface 400 stosunkowo dobrze pracuje na chipsetach VIA zgodny z OHCI ! Sprawdzałem już na 3 różnych zestawach.
Jeszcze nie udało mi się tej karty "zagiąć" na jakimś zestawie :)

W kwestiach płyt to ja się nie wypowiadam
Ale jak już chcesz konkretne namiary to na serii płyt Asus P5K z układem Intel P35 nie powinno być problemów. I nie powinno być też problemów na płytach innych firm z chipsetem Intel P35. Jak z innymi układami współpracuje 400-tka to nie wiem.

Paweł

Post autor: Paweł » środa 30 lip 2008, 12:49

...Ale jak już chcesz konkretne namiary to na serii płyt Asus P5K z układem Intel P35 nie powinno być problemów. I nie powinno być też problemów na płytach innych firm z chipsetem Intel P35. Jak z innymi układami współpracuje 400-tka to nie wiem....
Kurcze, nie chcę krakać, ani oczerniać Asusa (którego nota bene nadal "uważam"), ale walczę od jakiegoś czasu właśnie z tą płytą. Na papierze wyglądała fajnie, więc złożyłem na niej kompa dla mojej Pani. Podziałał przez 2 tyg. po czym padła zintegrowana dźwiękówka (cóż, ona nie zajmuje się produkcją muzyczną, więc do filmów i MP3 wystarczała). Serwis. Po 2 tyg. wraca rzekomo wymieniona na nową. Przy kolejnym stawianiu systemu wywala się przy instalacji driverów. Jeszcze jedna próba na czystym systemie - to samo. No to jeszcze raz. Jakoś poszło, ale mam niejasne wrażenie że komp muli bardziej niż za pierwszą instalką (sprzed awarii), ale może to tylko moje subiektywne wrażenie. Mijają kolejne 2 tygodnie, znów pada dźwiękówka. Ale tym razem tylko jedna para wyjść, więc przełączyłem na inną i czekam co jeszcze się sp....... bo nie chce mi się co miesiąc jeździć do serwisu. Może to odosobniony przypadek, niemniej czułem się w obowiązku go opisać.

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » czwartek 31 lip 2008, 09:25

...Wiem że to nie forum komputerowe ale przecież wszyscy teraz komputerów używamy.
Chcę kupić:
intel quad 9300
płytę asusa - tylko jaką, jaki chipset? Musi mieć dobry sterownik firewire bo mam RME Fireface 400.
Jaki ram najlepiej? Napewno 4GB w kościach po 2GB ale jakiej firmy i jakie parametry?
Jakie wentylatory żeby sprzęt był max cichy?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
...

teraz w biedronce od 4 sierpnia bedzie komputer za 1700 (w zestawie z monitorem) jak kupisz takiego kompa na bank ci wystarczy... tylko nie wiem czy ma wyjscie firewire :D
www.klub.agaton.pl

ODPOWIEDZ