MOTU 828 mk3

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: MOTU 828 mk3

Post autor: JoachimK » niedziela 03 lut 2008, 21:21

...Mnie sie podobba to ze w odsluch - juz podczas nagrywania mozna dodac reverb i kompresor - wokalsici to bardzo cenia. A rjestracja sobie liniowo idzie - jeszcze chroniona przez limiter.

No ale do tego, by dodac reverb, nie trzeba miec na pokladzie DSP mogacego generowac poglos dla kazdego kanalu osobno.

A kompresor - z tym jest roznie. Do tych, sprzetowych, ktore brzmia np. na wokalu naprawde dobrze, ciezko jest znalezc jakis zamiennik w postaci wtyczki. Z kolei te wtyczki, ktore jakos sie bronia w zderzeniu z wysokiej klasy (czyt: drogim) kompresorem sprzetowym, to juz nie sa tanie algorytmy. Przynajmniej tak mi wychodzilo w porownaniu z ISA, Manley, UREI czy Drawmer. Problem w tym, ze w tych dobrych kompresorach sprzetowych nie trzeba sie bac pewnych sytuacji (czesto chwilowych, ale jednak istniejacych), z ktorymi kazda slabsza wtyczka przewaznie sobie nie poradzi.
Na szczescie edycja komputerowa pozwala na poradzenie sobie z takimi problemami. Tyle, ze jak wchodzi w gre edycja sladu czy automatyki, nie mowimy juz o nagrywaniu z procesem.

Mozna oczywiscie przyjac inna metode - nagrywac z lekkim kompresorem, a pozniej dodac kolejna kompresje. Takie metody (choc niekiedy konieczne, mimo ze by sie taka droga isc nie chciao) niestety moga w pewnych sytuacjach zle wplywac na brzmienie.

Kolejna - tym razem drobna rzecz - jest zwiazana z przetwarzaniem (dotyczy procesu wtyczki, a nie dzialania samego przetwornika) - w przypadku cyfry kazdy kolejny proces uzyty dla tego samego sygnalu, to problemy wynikajace z przetwarzania w domenie cyfrowej w gorze pasma. Kompensacja tychze "na ucho" bedzie zawsze latwiejsza w przypadku pracy w tej samej chwili kilku wtyczek, niz gdy sygnal zostanie juz wczesniej zmodyfikowany. Ten problem jednak bedzie w wielu wypadkach pomijalny, ponadto mozna go obejsc nadprobkowaniem procesu lub obrobka sygnalu w wysokim SR (po ktorym mozna dokonac konwersji do 44k jesli konieczne). Ten problem sie tez sam z siebie rozwiaze, jesli chodzi o uzycie EQ, ale z kompresorem juz tak nie bedzie.

Zupelnie inna sprawa, to zmuszenie wokalisty do 'lepszego' spiewania poprzez eliminacje kompresora w chwili nagrania.

A soft limiter? Bardzo roznie z tym bywa, w zaleznosci od sygnalu i rodzaju uzytego sprzetu. Inaczej bedzie na RME, inaczej na Apogee.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 03 lut 2008, 23:25

Kazdy na takie urzadzenia patrzy przez pryzmat potrzeb i mozliwosci.

Ja zajmuje sie produkowaniem dzwiekow raczej niz profesjonalna rejestracja i pod tym katem MOTU wydaje sie spelniac moje oczekiwania.

Uzywalem w torze kompresora (Art pro vla - zadne tam Tubetechy i inne rarytasy) i bylo to symaptyczne (b.sensowny kompresor) - gdy na spokojnie cos sobie wgrywalem - ale w momentach sesji, gdy wokal wrzeszczal ze nie slyszy... poczatkowo psulem slady przekompresowujac je - bo wiem, jako muzyk, jak irytujacy jest zly odsluch. Nie posiadam mixera wiec kompresor byl w torze bezposrednio - a poglosu nie bylo - lub byl z DAW (na szczescie maszyna to unosi jeszcze).

Tu w bardzo prosty sposob - moge wprowadzac do DAW nieznieksztalcony, chroniony - mam nadzieje - sensownym sprzetowym limiterem (zakladam ze sprzetowym), natomiast wokalowi czy innemu instrumentaliscie moge w odsluchu podac dzwiek skompresowany, z poglosem i rozjasniony (mam jedna wokalistke ktora tak lubi).

Mam wrazenie ze DSP poda mi (tak jak RME) poziom dzwieku przed AD - to tez praktyczne

Ja sobie nie obiecuje po tym urzadzeniu zbyt wiele :) a te , wczesniej wypisane, pobozne zyczenia... coz, czesto mam wrazenie , ze producenci sprzetow budzetowych (a do takich nalzey to Motu) albo cedza praktyczne rozwiazania (wprowadzaja z kazdym modelem), albo sa z dala od swojego typowego klienta- nie robia badan rynku jak producenci dajmy na to napojow gazowanych :)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 03 lut 2008, 23:30

Praktyka moja, malutka z kilkunastoma wokalami:

- profesjonalista nie potrzebuje ani poglosu (wrecz go denerwuje) ani kompresora (bo lubi panowac nad emisja - wogole ja ma)
- songwriter - skupia sie na slowie - poglos mu niepotrzebny, ale lubi kompresor
- amator - chce kupe poglosu, siebie najglosniej, poza tym w sluchawkach zaczyna niemilosiernie falszowac, zmuszanie do glosniejszego spiewania owocuje awantura lub "nerwowym" frazowaniem, lapaniem powietrza etc.

MOTU pozwala obsluzyc wszystkie wspomniane grupy :)

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » poniedziałek 04 lut 2008, 08:38

Joachim jak zwykle na nie , hehehe , to nie jest urządzenie dla Ciebie , pracujesz w studio gdzie masz dużo hardweru , wiec po co Ci małe urządzenie które ma wszystko na pokładzie, karta jest dedykowana dla małych i domowych studio , zupełnie nowa konstrukcja i jak widać mocno przemyślana .
IMHO, MOTU 828 mk3 będzie wielkim HITEM , wchodzimy w nową erę i jak na razie pod wieloma względami Motu 828 mk3 wyprzedza innych producentów ..Mam nadzieje ze inżynierowie MOTU wyciągnęli wnioski i poprawili to co było pipetą Achillesowa serii 828 czyli przetworniki i tor audio .Bardzo jestem Ciekawy jakie bedą opinje . uzytkownikow nowego Motu ,

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » poniedziałek 04 lut 2008, 08:54

..Mam nadzieje ze inżynierowie MOTU wyciągnęli wnioski i poprawili to co było pipetą Achillesowa serii 828 czyli przetworniki i tor audio....
nawiązując to tego zdania jak i poprzednika, że to sprzęt budżetowy, powiem, ze wiele profesonalnych światopwych produkcji na 828 zostało zrobione.

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » poniedziałek 04 lut 2008, 09:16

nawiązując to tego zdania jak i poprzednika, że to sprzęt budżetowy, powiem, ze wiele profesonalnych światopwych produkcji na 828 zostało zrobione....
Pewnie , na pewno ... :)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 04 lut 2008, 11:00

...Joachim jak zwykle na nie , hehehe , to nie jest urządzenie dla Ciebie , pracujesz w studio gdzie masz dużo hardweru , wiec po co Ci małe urządzenie które ma wszystko na pokładzie, karta jest dedykowana dla małych i domowych studio , zupełnie nowa konstrukcja i jak widać mocno przemyślana

Nie nie nie! Myslalem wylacznie o sobie. A oprocz pracy w tym studio, gdzie mam duzo gratow i wielki stol, mam jeszcze do obskoczenia male studio oraz prace w domu.
Dla malych prac rozumiem sens zbudowania procesora typu Konnekt 24D. Jest prosty interfejs z kilkoma wejsciami, w ktorym mozna uzyc z wewnetrznego DSP poglos i channel strip. Jakosc tych wtyczek najgorsza wcale nie jest (mowie to obiektywnie, bo akurat w moje preferencje nie do konca trafiaja). Mozna nagrac wokal, gitare itp. Jesli bedzie potrzeba nagrania wiekszej ilosci sladow - trzeba to zrobic jak sie robi w przypadku innych interfejsow - podlaczyc przetwornik z wyjsciem ADAT.
Jelsi natomiast chodzi o nowe MOTU - wydaje sie, ze tworcy chcieli zastapic konsole, by nagrac symultanicznie wieksza ilosc sygnalow (np. bebny) jednoczesnie z korzystajac z wtyczek. A to juz wg mnie wykracza poza zwykle nagranie 'domowe'.
W tym przypadku wole juz klasyczne podejscie do problemu i zastosowanie przetwornika z ADAT, ktory dostaje sygnal z preampow. Moze byc tez karta wielowejsciowa, jesli jej preampy prawidlowo przeniosa takie sygnaly.
Nie wydaje mi sie (obym sie mylil), by nowe Motu dysponowalo wszystkim co dobre - a wiec preampy mogace sprawnie pracowac zarowno przy wysokich jak i niskich sygnalach i do tego jeszcze porzadny channel strip (poglos pomijam, moze on byc tylko uzywany tylko podczas nagran dla wiekszego komfortu muzyka).
Natomiast nagrywanie z EQ i kompresja zdecydowanie zastosuje tylko przy spelnieniu okreslonych wymagan. Musi to byc sprzet dobry, ktory nie zdegraduje dzwieku i w razie czego ponowne zabiegi na tej sciezce nie spowoduja ujawnienia artefaktow nagranego juz procesora.
Dlatego np. zdarza mi sie kupowac malo spotykany sprzet, ktory moze mi pomoc wlasnie w takich przypadkach, gdzie _poza_studiem_ moze byc problem z niektorymi sygnalami. Niedawno dla przykladu kupilem jeden ze starych modeli preampu transformatorowego i tranzystorowego Siemens - Halske (bardziej znane jako vintage Telefunken) - przyjdzie mi z pomoca w obrobce wysokosygnalowych nieustabilizowanych zrodel, z ktorymi smie watpic, ze poradzi sobie prosty DSP lub limiter na wejsciu przetwornika, w dodatku uzyty juz na etapie nagrania.

Ale moze sie myle. Moze rzeczywiscie nowe Motu bedzie inne. Choc praktyka podpowiada mi, ze bedzie inaczej.

Pine

Post autor: Pine » poniedziałek 04 lut 2008, 12:20

Jeden z dystrymutorów na dzień dzisiejszy 04.02.2008 podaje termin dostępności 6-8 Tyg.
Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

Awatar użytkownika
Lalone

Post autor: Lalone » poniedziałek 04 lut 2008, 13:38

Po co mi uruchamianie EQ cz kompresji na kazdym sladzie, skoro i tak wole nagrac liniowo, by pozniej obrabiac sygnal. (...)**********************
Troche w tym racji jest.
Znajac marke Motu mysle jednak, ze te efekty beda naprawde przyzwoitej jakosci - i tu: byloby wprost CUDOWNIE, gdy mozna je bylo aplikowac rowniez jako wtyczki w DAWie.
To bylaby juz wzorcowa elestycznosc pracy.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 04 lut 2008, 13:46

Znajac marke Motu mysle jednak, ze te efekty beda naprawde przyzwoitej jakosci
Tego wlasnie pewien nie jestem, znajac niektore 'masteringowe' wtyczki z Digital Preformera...

ODPOWIEDZ