Kompresor do trackingu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
DJMONSIGNEUR
Re: Kompresor do trackingu

Post autor: DJMONSIGNEUR » poniedziałek 12 lut 2007, 17:54

Missioro- jak Ci się nie spodoba RNC, to ja go od Ciebie kupię. Poważnie. Od dawna się na niego zasadzam, ale jakoś zawsze były ?ważniejsze? zakupy. Jak by coś to daj znać, ale nie sądzę żeby Ci się nie spodobał

Pozdro

M

Awatar użytkownika
Piotruś

Post autor: Piotruś » poniedziałek 12 lut 2007, 18:47

a moze urzadzenie firmy SPL? np Channel One albo Track One? Dodatkowo maja swietnie dzialajacy deeser i brzmia swietnie.
www.myspace.com/piotrbanaszek

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 12 lut 2007, 23:29

Ze pozwole sobie podalczyc sie do tematu ze swoim pytaniem.

Wiem ze kilku uzytkownikow tego forum, a napewno Master (moglem niby na priva zapytac, ale moze dyskusja tu przyda cos w wiedzy ogolnej innych poza mna) posiadaja w arsenale ART PRO VLA.

Potrzebuje kompresora "do wszystkiego" w swojej, nieduzej pracowni muzycznej. Powiecie zapewne ze nie ma kompresora do wszystkiego i ja nie zaprzecze, lecz szukam czegos kompromisowego.

Wydaje sie ze wlasnie ART PRO VLA jest takim kompresorem, gdyz nie jest drogi, jest lampowy, nie jest skomplikowany, i moze byc chyba limiterem.

Kompresor bedzie mial nastepujace zastosowania:

- tracking - gitara basowa, gitara klasyczna, gitara Mcferrini, trabka, klarnet, wokal, saks, werbel, digeridoo - ma oczywiscie sluzyc do utrzymania pewnej dyscypliny dynamicznej, wiec tu raczej zalezy mi na przejrzystosci

-ocieplanie - synth zewnetrznych w rodzaju Fantom, Korgów i innych, piana Yamaha P-80

-sumowanie/limiting

Pytania/problemy

Na Gearslutz proponuja wymiany lamp (na 12AT NOS), czy to niezbedne/trudne/drogie?

RNC podobno slabo radzi sobie z basem, a to moj glowny instrument...

ART ma tylko plynna regulacje Thresh i Ratio, czy te przelaczane attack i realese nie ograniczaja jego funkcjonalnosci/elastycznosci?

Do wytluszczania zywego basu uzywa sie ustawienia charakterystycznego kompresora - szybki attak przy duzym ratio i dlugi realese - czy tu mozna cos takiego uzyskac? Pytanie w sumie laczy sie z poprzednim :)

Jak uzyskuje sie tu limiting skoro ratio jest do 10:1 - to duzo, ale jednak nie nieskonczonosc :)

Pozdrawiam i z gory dziekuje za ewentualne odpowiedzi

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 13 lut 2007, 00:42

[...]Kompresor bedzie mial nastepujace zastosowania:
- tracking - gitara basowa, gitara klasyczna, gitara Mcferrini, trabka, klarnet, wokal, saks, werbel, digeridoo - ma oczywiscie sluzyc do utrzymania pewnej dyscypliny dynamicznej, wiec tu raczej zalezy mi na przejrzystosci

moze byc takze 1176

[...]Do wytluszczania zywego basu uzywa sie ustawienia charakterystycznego kompresora - szybki attak przy duzym ratio i dlugi realese - czy tu mozna cos takiego uzyskac? Pytanie w sumie laczy sie z poprzednim :)

Odbiegajac od tematu - troszke nie tak z tym basem na dlugim release
Efektem wydluzania czasu powrotu bedzie usrednianie i wyciszenie dzwieku. Kompresor zareaguje na pierwszy pojawiajacy sie sygnal, po czym nie bedzie juz mial okazji go na tyle mocno tlumic, by wytluscic i scalic dzwiek

Jak uzyskuje sie tu limiting skoro ratio jest do 10:1 - to duzo, ale jednak nie nieskonczonosc :)

Nie zawsze chodzi tu o nieskonczone nachylenie i reakcje jak dla brickwall limitera
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 13 lut 2007, 00:59

no tak, oczywiscie masz racje, lecz:

1176 jest zbyt drogi :( a i ja nie mam az takich aspiracji
z tym realese rzywiscie napisalem odwrotnie

Odpowiednio machajac galami kompresora, szczegolnie live, mozna wyciagnac z basu cos co ma kontrabas - taka "poduche".

Zauwazylem , grajac na kontrabasie ze na jego dzwiek skladaja sie jakby dwa dzwieki - pierwszy, cichy i typowo artykulacyjny, jasny - to podstrunnica, drugi, po krotkim czasie to rezonans z duszy i pudla.

Podobny efekt uzyskuje na EBS Multicomp - tyle ze on ma na stale attack i realese (tam mozna juz tylko zmienic gain, charakter i ratio 1:1 do 5:1), co powoduje ze rzadko to stosuje, ma to oczywiscie i wady (nie da sie z tym zagrac mniejszymi wartosciami niz cwiercnuty, i ogolnie ciezko panuje sie na artykulacja i dynamika).

Owy opis dotyczy wlasnie zjawika ktorego poszukuje i jesli rzeczywiscie tor ART jest tak dobry, to i ten efekt powinno udac sie uzyskac

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 13 lut 2007, 01:03

moze byc takze 1176

Odbiegajac od tematu - troszke nie tak z tym basem na dlugim release
Efektem wydluzania czasu powrotu bedzie usrednianie i wyciszenie dzwieku. Kompresor zareaguje na pierwszy pojawiajacy sie sygnal, po czym nie bedzie juz mial okazji go na tyle mocno tlumic, by wytluscic i scalic dzwiek

Nie zawsze chodzi tu o nieskonczone nachylenie i reakcje jak dla brickwall limitera
...

Ja ostatnio zauwazyłem ze 1176 bardzo dobrze sie zachowuje na bardzo szybkim Atack . transenty zostaja zachowane dzwiek jest klarowny .. oczywiscie odczuwalna jest kompresja . ale wszytko trzyma sie kupy ,
własnie bardzo wazne, nie kazdy kompresor dobrze znosi a bardzo długie release , chociaz są takie ktore to "" lubia "" np SSL -XLogic

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 13 lut 2007, 01:16

No tak MAster, ale na te cuda mnie nie stac po prostu :(

a z tym ART to jak jest? Uzywales go w tych zastosowaniach ktore opisalem?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 13 lut 2007, 01:24

...no tak, oczywiscie masz racje, lecz:

1176 jest zbyt drogi :( a i ja nie mam az takich aspiracji
z tym realese rzywiscie napisalem odwrotnie

Moze klon?

Owy opis dotyczy wlasnie zjawika ktorego poszukuje i jesli rzeczywiscie tor ART jest tak dobry, to i ten efekt powinno udac sie uzyskac...

Co do ART - nie wypowiem sie, bo nie znam tego urzadzenia. Pamietaj jednak, ze inaczej od tradycyjnego kompresora brzmi optokompresor, szczegolnie w kwestii obrobki transjentow.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 13 lut 2007, 01:34

klon? nie znam takowych....
i stereo?

Hmm, w EBS mam chyba jakis zwykly...

to juz nic nie wiem

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 13 lut 2007, 01:51

...klon? nie znam takowych....
i stereo?

No... np. forumowicz igs robi klon stereo 2x1176
www.imbir.com - fakt, ze to nie jest tani sprzet
Zdaje sie przy dyskusji o sumatorach analogowych ktos podawal sposob na tanie konstrukcje 1176 (chyba), choc ja niespecjalnie daje wiary tanim transformatorom - glownym elementom podnoszacym cene.
W kazdym razie sam sie niedlugo przekonam, bo zaczynam sie przymierzac do kilku konstrukcji :)

ODPOWIEDZ