Yamaha HS-50M

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
WBH-2006
Re: Yamaha HS-50M

Post autor: WBH-2006 » niedziela 21 sty 2007, 21:41

......A co? na biurku nie mogą stac?

Na allegro masa standów, lepszych i gorszych, nawet ramiona do montażu na scianie, wiec znasz wymiary, wagę - to surfuj po alegro....

Cze Mell , łobuzie

Wg mnie na biurku troche nie ten teges :) Chyba że kolega jest karłem lub zamierza tworzyć na leżąco

Wg mojej wiedzy monitory powinny być na wysokości głowy słuchającego a nie łupać w bebechy i z tego co widzę rozstaw jest zbyt mały ... proponowałbym około 2 m , chyba że powierzchnia nie pozwala.

Pozdrawiam
...
Te standy z allegro, to troche padaka - metalowa rurka + 2 kawalki plyty (sam sobie moge takie zrobic ;P... i chyba zrobie ). A bo czytalem kiedys na jakims forum audiofilow, ze pod kolumny robi sie jakies specjalne standy-kolce podsypywane piaskiem - i to mi chyba troche w glowie namieszalo
Jesli chodzi o biurko to wlasnie monitorki mam teraz na wysokosci bebechow, ale jak sie wyciagne na fotelu, to wysokotonowe sa na akurat wysokosci uszu (cos jeszcze pokombinuje, zeby je podniesc ), a co do rozstawu, to teraz jest 120cm - niestety na wiecej nie moge sobie pozwolic :(

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » poniedziałek 22 sty 2007, 00:22

Masz do kolumn kolce, ja np moje podłogówki, mam na kolcach, które stoją na płytach - trawertynowych.

Na biurku to bym radził Ci jakieś gumowe podkładki pod kolumny i spokój duszy.

a tak wogóle - Piasek dają po to by byly cięższe standy (wsypuje sie go w rurki z jakich wykonywany jest stand) , a kolce niby mają pozwalać na lepszy - klarowniejszy bass, lepsze przenoszenie basu.
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » poniedziałek 22 sty 2007, 01:40

...Ok, kabine bede tuningowal jeszcze, wiec spoko, ale cos z monitorami jest chyba nie tak lub z moim sprzetem, bo dzis zauwazylem jakies szumy, kiedy muzyka nie gra (jakies takie brumienie czy cos) - wylaczylem kompa, to co innego znowu (jakby takie basowe buczenie) - wpialem wiec monitory bezposrednio pod karte i brumienie ustalo (slychac je tylko na najwyzszym poziomie glosnosci), ale za to slychac lekkie syczenie jak sie przystawi ucho do tweeterow... :/ Co jest? Mam karte E-MU 0404 - czy to jej wina? Czy moze nie daj boze z monitorami jest cos nie tak albo to wplyw marnych przewodow czy tez zasilania sieciowego? Kurde, sam juz nie wiem... przy sluchaniu muzyki te wszystkie szumy sa raczej nie zauwazalne, ale gdy nic nie gra na wyzszych poziomach glosnosci dobrze slychac ze nie jest czysto - czym to moze byc spowodowane i jak naprawic?...

TRZYMAJ SIĘ JAK NAJDALEJ OD NEONÓWKI

zawsze tam gdzie sale do grania miały też oswietlenie jarzeniowe włączane przed sztukami (domy kultury sszczególnie) brumiało na potęgę.

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » wtorek 23 sty 2007, 19:22

TRZYMAJ SIĘ JAK NAJDALEJ OD NEONÓWKI

zawsze tam gdzie sale do grania miały też oswietlenie jarzeniowe włączane przed sztukami (domy kultury sszczególnie) brumiało na potęgę.

...
Neonówki, to jedyne źródło światła, które nie wytwarza aż tak dużo ciepła, a to jest bardzo istotne w zamknietej kabinie, zeby bylo widno, a sie nie grzalo - mi wcale nic nie buczy od tej świetlowki

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » wtorek 23 sty 2007, 23:24

Są jeszcze LED mój drogi - jeszcze bardziej oszczędne, no i nie brumią ;)
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » wtorek 23 sty 2007, 23:46

...Są jeszcze LED mój drogi - jeszcze bardziej oszczędne, no i nie brumią ;)...
Hahaha, z poczatku pomyslalem, ze to dobry zart, ale gdy przeczytalem tego posta i spojrzalem na mala choinke z jej kolorowymi lampkami LED, to od razu wpadlem na pomysl, zeby ja wstawic do kabinki i sprawdzic jak swieci... okazalo sie, ze to jest naprawde super rozwiazanie (takiego akurat szukalem - ciche, przyjemne, klimatyczne i nie grzejace sie kolorowe swiatlo! ) Zamontuje wiec 2 przelaczane zrodla: 1 mocne do pisania (swietlowka) i 1 "choinkowe" LED (dla klimatu przy rapowaniu). Po porstu ekstra! Dzieki wielkie za OSWIE...TLENIE

ODPOWIEDZ