Pytanie do użytkowników UAD-1

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Boleek
Re: Pytanie do użytkowników UAD-1

Post autor: Boleek » poniedziałek 30 paź 2006, 09:51

Ok, rozumiem więc ze wersja Mackie jest Ok posiada La-2a ,1176, Pultec i kilka wtyczek wiecej . Z tego co sie zdążyłam z orietowac Neve to dodatkowa opłata i wykupuje sie na stronie UA ? czy tak ?
...
Wersja Mackie , posiada wszystkie te plaginy ,ktore sa najbardziej popularne , właczajac la2a i 1176ln jak i pultec , tak za Neve -t trzeba dopłaca , ale to jakiej bys karty nie kupiła za neve trzeba płacic osobno

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » poniedziałek 30 paź 2006, 10:02

......Nie do konca jest tez prawda,ze UAD nie obciaza procka
Tiaaaaa
własnie zorbiłem test ..właczyłem wavelab odpaliłem plik dzwiekowy na pusto 4 % zuzycia procesroa
teraz
2X LA2A , 2X 1176 LN , 2 x Pultec 2 x eq Cambridge
zuzycei procesora 4%
UAD-1 Meter pokazujacy zuzycie procesora karty 46%

MASTER,a zrob to samo pod sekwencerem na PC,Cubase,Nuendo lub Logic 5.5.1,odpal pare sladow,pare wtyczek UAD1,jestem ciekawy czy wyjdzie to samo,wiesz moze pod WaveLab jest inaczej na jednym stereo track niz przy np.10 sladach.WaveLab inaczej reaguje na bufor 96,Cubase i Nuendo przy takim buforze potrafia puste szarpac 20% procka P4 2.8Ghz,Logic nic wiec nie wiadomo co sie stanie?Sprobuj prosze i napisz.Pozdrawiam.
[addsig]

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » poniedziałek 30 paź 2006, 11:00

Zmierzam do tego, ze uzycie kilku urzadzen PCI wbrew pozorom obciaza system. Konkretny przyklad:

Mam dwie identyczne maszyny PC na intel 2,8GHz HT, na jednej jest tylko REM9652, na drugiej sa zajete 3 sloty PCI: jest 2x RME9652 (bo tak wiele portow i/o bylo potrzebnych) + UAD-1
Na kazdym systemie stoi Nuendo 3.2 (pecety pracuja albo osobno albo w VST System Link, w zaleznosci od sytuacji)

Co niektorzy by sie mogli zdziwic, ile po postawieniu tych dwoch maszyn, (gdzie na kazdej z nich oprocz WinXP SP2 byly wgrane tylko sterowniki do owych kart UAD i RME) wynosilo obciazenie na kazdej z nich.
W pececie, gdzie bylo UAD-1 i jedna wiecej karta RME, juz "na dziendobry" w Nuendo, na pustej sesji 44k byly skoki KILKA PROCENT dla CPU Performance, podczas gdy na drugiej maszynie obciazenie bylo rowne 0%

(P.S. nie ma zadnych bledow z konfliktem kart PCI itp., tak po prostu jest)

Czy moglbys sprecyzowac czy chodzi Ci o obciazenie systemu czy o to, co pokazuje cpu performance ? Bo w tym samym akapicie uzywasz dwoch tych pojec, a jak wiadomo cpu performance pokazuje ile systemowi zajmuje obsluga asio, a nie calkowite zajecie procesora przez drivery kart czy aktualnie uruchomiony program sekwenserowy (Nuendo). Zatem przy dwoch kartach asio bedziesz mial w okreslonym przypadku zawsze na mierniku cpu performance dluzszy slupek, ktory de facto moze miec niewiele wspolnego z obciazeniem systemu. Co wiecej, nie mozna tez generalizowac, ze kazde karty PCI moga generowac obciazenie systemu, bo nie zajetosc zlacz PCI jest obciazeniem samym w sobie, tylko drivery urzadzen.
A tak na marginesie, to mozesz nie miec konfliktow przerwan, ale jesli uzywasz 'zwirtualizowanych" przerwan (tryb ACPI) w systemie (choc nie posadzam Ciebie o to) to sila rzeczy i obsluga asio i uzycie systemu moze byc zauwazalnie wyzsze w niektorych konfiguracjach sprzetowych.

Hubi

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 30 paź 2006, 13:18

Czy moglbys sprecyzowac czy chodzi Ci o obciazenie systemu czy o to, co pokazuje cpu performance ? Bo w tym samym akapicie uzywasz dwoch tych pojec, a jak wiadomo cpu performance pokazuje ile systemowi zajmuje obsluga asio, a nie calkowite zajecie procesora przez drivery kart czy aktualnie uruchomiony program sekwenserowy (Nuendo). Zatem przy dwoch kartach asio bedziesz mial w okreslonym przypadku zawsze na mierniku cpu performance dluzszy slupek, ktory de facto moze miec niewiele wspolnego z obciazeniem systemu.

OK, moze niezbyt jasno przedstawilem konkluzje.

W skrocie - ten komputer, ktory obsluguje wiecej kart PCI, dziala wyraznie ciezej. Nie wdajac sie w szczegoly, co bardziej obciaza - czy druga karta RME czy UAD, powiem krotko - mozna sobie przeprowadzic rozne testy i zauwazyc takze obciazenie wynikajace z obecnosci kart DSP w systemie (roznych), a to, ze w moim przypadku druga karta RME obciaza, jest rowniez bezdyskusyjne.

Dla osob, ktorym tylko zalezy na wtyczkach z UAD-1 nie ma to znaczenia - to obciazenie mogloby byc nawet kilkunastokrotnie wieksze
Ale szczegolnie tam, gdzie UAD nie jest remedium na wszystko (tak jest w moim przypadku) a do tego jesli sam w sobie komputer jest slabszy, moze sie zdazyc, ze zabraknie mocy.
Niejednokrotne mialem tak duze sesje, ze nawet zastosowanie tych mniej obciazajacych wtyczek z UAD-1 spowodowalo szybkie 'zapchanie' karty, a obciazony komputer mial co robic przy innych natywnych wtyczkach, ktore trzeba bylo stosowac, gdy moc UAD-a zostala w pelni wykorzystana.

Co do stabilnosci UAD-1 - wszystko jest w porzadku. Niebezpiecznie zaczyna sie robic, kiedy wtyczki obciazaja go na granicy wydajnosci (ok. 97-98%). Po zamknieciu takiej sesji i ponownym otwarciu może sie zdazyc, ze UAD zacznie treszczec. Taka sytuacja wystepuje bardzo rzadko i ma miejsce na ekstremalnym obicazeniu tej karty.

Co do Wavelaba - istotnie - jego mechanizm obslugi wtyczek jest zupelnie inny niz ten zastosowany w np. Cubase, np. calkowicie odmiennie jest realizowana obsluga buforow, co moze prowadzic wrecz do pewnych anomalii w dzialaniu niektorych wtyczek np. poglosowych, przy czym owe anomalie moga sie roznie objawiac dla roznych wtyczek dzialajacych z punktu widzienia uzytkownika podobnie (czego zreszta dobrym przykladem sa klopoty z wtyczka EMT140 z UAD-1 )
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 30 paź 2006, 13:27

Dodam, ze wieksza przepustowosc zlacza PCIe powinna zaowocowac nieznacznie mniejszym obciazeniem systemu, z tym ze o tyle to ma mniejsze znaczenie, ze i tak zlacza PCIe sa dostepne na wspolczesnych plytach glownych - a wiec i tak mocniejszych, niz kiedys platformach.
Gorzej maja ci, ktorzy na starym pececie maja 2-3 karty UAD i chca korzystac tylko z najlepszych wtyczek UADa (czyli i tak nie bedzie ich mozna uruchomic zbyt wiele w niekturych sytuacjach), a oprocz UADa chca obslugiwac dobre (i co za tym idzie - zazwyczaj dosc mocno obciazajace procesor komputera) wtyczki VST.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » poniedziałek 30 paź 2006, 13:48

MASTER,a zrob to samo pod sekwencerem na PC,Cubase,Nuendo lub Logic 5.5.1,odpal pare sladow,pare wtyczek UAD1,jestem ciekawy czy wyjdzie to samo,wiesz moze pod WaveLab jest inaczej na jednym stereo track niz przy np.10 sladach.WaveLab inaczej reaguje na bufor 96,Cubase i Nuendo przy takim buforze potrafia puste szarpac 20% procka P4 2.8Ghz,Logic nic wiec nie wiadomo co sie stanie?Sprobuj prosze i napisz.Pozdrawiam.
...
Własnie to zrobiłem, obecnie jestem w trakcie miksu pewnej produkcji ...
mam właczone 2 X EQ Cembrige - 4 LA2A i 2 1176 LN na Bus-ach i kilka DELAY COMENSATION tez na busach - Logic 5,51 ,

mam właczony Logic w tym momencie, aby pisac w REAL TIME :)) obciazenie UAD-1 PERFORMANCE METER -49 % MEM 1%
obciazenie procka w czasie pracy , przyjac ze takze mam właczony Internet Strone E&S oraz kilka innych wtyczek URS i WAVES -PAZ oraz EQ z LOGICA ,
obciazenie procka po właczonym ""MENAGER ZADAN" pokazuje obciazenie całkowite procesora komputera wacha sie miedzy 9% a 11%
teraz wyłaczam wtyczki UADowe oraz aby sie upewnic zrobie DISABLE na Preformance Meter ..UWAGA ide sprawdzic

Dziwna sprawa bo po wyłaczeniu wszystkich wtyczek nawet po wyłaczeniu KARTY UAD -1 wskazania mi pokazuja pomiedzy 8% - 12% ...
Oczywiscie to wszystko sa pomiary w trakcie GRANIA czyli LOGIC działa . aha policze ile jest sladów AUDIO ,,
trackow Audio jest 29

NO COMENTS !!!!

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » poniedziałek 30 paź 2006, 13:50

Jesli chcecie moge zrobic Zrzuty Ekranu!!!

Awatar użytkownika
Atselom

Post autor: Atselom » poniedziałek 30 paź 2006, 22:54

sprawdzałem także , dzisiaj w studio obciążenie procesora przy dwóch kartach , włączonych 14 wtyczkach , na 12 śladach + suma ,
pobór mocy wacha sie w granicach od 2 do 4 % to praktycznie nic , zważając na jakość która oferuje UAD-1

WG

Post autor: WG » poniedziałek 30 paź 2006, 23:50

Jeżeli mogę coś podpowiedzieć to polecam Extreme Sample Converter do pomiaru wydajności wtyczek

Z tym, że mierzy procedury przetwarzające sygnał audio + jeszcze czas potrzebny na obsługę buforów ASIO.

Dokładność 0.01 %

Często z tego korzystam oceniając obciążene różnych wtyczek czy procedur.

A tak po za tym z innej beczki. Jako że ExSC posiada własnego hosta dla wtyczek czy pokusiłby się ktoś o przetestowanie wtyczek z UAD-a pod hostem w ExSC dokładniej nazywa się to FX RACK. Moduł Hardware Converter -> FX RACK.

Czy wszystko działa prawidłowo na UAD-ach ?

Również bardzo by mnie interesował też test Virus TI w formie wtyczkowej czy działa prawidłowo

Jeżeli ktoś chciałby i byłby bardzo tym zainteresowany będę wdzięczny a może nawet otrzyma pełną wersję.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 31 paź 2006, 00:23

Jeżeli ktoś chciałby i byłby bardzo tym zainteresowany będę wdzięczny a może nawet otrzyma pełną wersję....

Zapraszam do wspolpracy, w ogole, nie w celu zdobycia pelnej wersji. :)
Reszta - priv :)

ODPOWIEDZ