I musze powiedzieć, że mnie przekonałeś i chyba zainwesuje w black boxa. Z jednej strony i tak chce go wpiąć tylko do komputera ale to nigdy nie wiadomo. Co do mocnych przesterów to chodzi mi o to czy to wszystko nie pierdzi przy odrobinie overdrive lub distortion-a. Jesli chodzi o aktualizacje do tego sprzetu, to czy jak się pojawiają to poprawiają jakieś błędy i ulepszają black boxa czy to tylko kosmetyczne zmiany?? I apropo jak ogolnie oceniasz black boxa tzn jego wady i zalety. Pozdro i przepraszam, za tą garść pytań....
MOim zdaniem brzmi bardzo dobrze.
Aktualizacja softu jest niemal obowiązkowa. Zmiany są konkretne. O wiele lepiej działa bramka szumów (tu nawet mało potrzebna), reverb i symulacji jest więcej i lepszych. Z pierwszego softu musisz sobie jedynie zgrać mesę. Na stronie m_audio są dość ciekawe patche użytkowników.
Bardzo lubię to pudełko.
1) spełnia przyzwoicie rolę karty dźwiękowej i doskonale nadaje się do nagrywania gitary. Oprócz tego ma symulacje wzmacniaczy basowych i preamp mikrofonowy. Czyli bas i wokal również da się nagrać całkiem dobrze. Sygnał jest mocny i dobrej jakości.
Da się nawet nagrywać naraz przez line in i wejście mikrofonowe!
2) Przydatny do ćwiczeń jest również automat perkusyjny. 99 paternów.
3) wbudowany stroik elektroniczny nie jest najlepszy, ale jest.
4) dobrze brzmi na sprzęcie hi-fi.
Podłączam go również często w końcówkę mocy peaveya classica- brzmi potężnie i wiarygodnie. Przez preamp (line in) gorzej, ale to zależy od wzmaka. Tego typu sprzęty najczęściej dobrze brzmią wpięte w końcówkę mocy (np. w pętle efektów).
5) fajnie że ma SPIDIF out, bo można wpiąć się w inną kartę (jeśli potrzeba) przy nagrywaniu i pominąć dodatkową konwersję. Przydatne.
6) ustawiająć symulację preampu mikrofonowego nagrywałem akustyczne instrumenty, syntezatory gitarowe itd.
7) delay jest synchronizowany do rytmów perkusyjnych (jeśli ktoś chce) więc powtórzenia mogą być idealne.
8) fajnie brzmi dopalany zewnętrzną kostką.
9) ma niezłe reverby.
10) przełącznik nożny można zrobić samemu. Zwykły on-on. Osobno do programu do góry i do programu na dół.
11) Zawiera w sobie techniczne możliwości poda xt, tone porta razem wziętych- np. preamp mikrofonowy, podkłady perkusyjne, USB, symulacje itd.
12) dobry sprzęt ma przede wszystkim nie przeszkadzać i on pozwala skupić się na graniu. Korzystam najczęciej z 3 brzmień- PLEXI, PLEXI z większym gainem i preamp mikrofonowy (do absolutnie czystych brzmień).
13) wbudowane efekty są w porządku, ale wygodniej korzystać z tradycyjnych. Tzn. mieć gałki pod ręką.
14) gdybym stracił BB to szybko bym je odkupił.
15) dobrze współpracuje z cubasem, cool editem i podobno z pro toolsem (nie próbowałem z PT). Firmowo dodany jest ABLETON LIVE.
16) duży, czytelny wyświetlacz
17) nie znalazłem konkretnych wad, poza tym że to cyfra :)
MIałem przedtem lampowe preampy, ale współpraca z komputerem wygląda dużo gorzej. Chodzi mi oczywiście o odsłuch tego co gramy z tym co nagrane (na słuchawkach). Tu działa to znakomicie. Dużo gram na słuchawkach i nie muszę nic kombinować.
Co do mocnych przesterów to moim zdaniem znajdą się ciekawe: np. 5150, soldano, mesa. W ostrzejszych brzmieniach trzeba napewno pokręcić bardziej gałkami, bo dużo zależy od gitary, grającego itd.
Miazgę i tak uzyskuje sie przez nagranie kilku gitar naraz.
Na PODACH czy TONE PORTACH również napewno da się fajnie pracować, tyle że w tej cenie jest tu wszystko w jednym.

POzdrawiam