Line 6 TonePort vs Guitar Rig 2
lepiej od "22-heavyRiff", rozmawiamy o ciężkich brzmieniach. A w tym heavy riff jest tzw."piasek", który dyskwalifikuje ją.
I tak już odbiegliśmy od tematu.
Moje zdanie:
- lepiej kupić combo niż program mając do dyspozycji 400$
- nagrywać je jak się umie najlepiej
- programy brzmią słabo w mocnych pzesterach i jest dużo mniejsza przyjemność z grania
[addsig]
Moje zdanie:
- nagrywać je jak się umie najlepiej
- programy brzmią słabo w mocnych pzesterach i jest dużo mniejsza przyjemność z grania
[addsig]
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
Re: Line 6 TonePort vs Guitar Rig 2
...lepiej od "22-heavyRiff", rozmawiamy o ciężkich brzmieniach. A w tym heavy riff jest tzw."piasek", który dyskwalifikuje ją.
Nie jestem może wybitnym specem od ciężkich brzmień (gram różne odmiany rocka choć głównie soft), ale dla mnie to własnie heavy-riff brzmi dużo bardziej "real" i przyjemniej dla ucha. Nie wiem, o jakim "piasku" mówisz...Poza tym, nie ma co się czepiać do tego jednego brzmienia, które może po prostu nie zostało optymalnie ustawione. Słuchałeś np. tych: "Stereo Extra gain Rhytm" albo "Stereo Power chords"?
Moje zdanie:
A moim zdniem za 400$ nie kupi się dobrego wzmacniacza.
Jedyną przewagą takiego rozwiązania jest to, że będzie na czym pograć próby i koncerty (jeśli nie mamy laptopa, solidnej karty i sterownika nożnego)
Ja często marzę o tym żeby wziąć Amplituba albo GuitarPorta na próbę, ale po prostu nie mam jak...Muszę się zadowalać swoim combem (które kosztowało mnie sporo więcej niż 400$
)
Nie jestem może wybitnym specem od ciężkich brzmień (gram różne odmiany rocka choć głównie soft), ale dla mnie to własnie heavy-riff brzmi dużo bardziej "real" i przyjemniej dla ucha. Nie wiem, o jakim "piasku" mówisz...Poza tym, nie ma co się czepiać do tego jednego brzmienia, które może po prostu nie zostało optymalnie ustawione. Słuchałeś np. tych: "Stereo Extra gain Rhytm" albo "Stereo Power chords"?
Moje zdanie:
A moim zdniem za 400$ nie kupi się dobrego wzmacniacza.

Ja często marzę o tym żeby wziąć Amplituba albo GuitarPorta na próbę, ale po prostu nie mam jak...Muszę się zadowalać swoim combem (które kosztowało mnie sporo więcej niż 400$

Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
...
To prawda tylko że "mocne przestery" to nie koniec. Symulacje świetnie się spisują w brzmieniach crunch i klasycznych przesterach marshallopodobnych które bardzo trudno wycisnąć z nowoczesnych piecy a z tanich to w ogóle można zapomnieć. Ciekaw jestem jak się sprawdzi Amplitube 2 bo próbki brzmień blues - drive urywają głowę.
Guitar combos kosztuje poniżej 400 zł i ma świetne brzmienia, szczeglnie przypasiło mi combo AC. Ja osobiście nie lubię miażdżacych przesterów i wolę używac klasycznego brzmienia nawet w mocnej muzyce. Znany przykład - SOAD, czad na maxa i Marshall Plexi. Oczywiście de gustibus...
W kazdym razie do przesterów a'la MESA zdecydowanie Line 6.
Po co wydawac duza kase na symulator skoro mozna kupic piec ? ? ?
...Po co wydawac duza kase na symulator skoro mozna kupic piec ? ? ? ...
Jeśli dużo nagrywasz w home studio gdzie nie da się dobrze nagrać pieca i nie masz 20 wzmacniaczy a lubisz rózne brzmienia itd...
Czasami warto. Tym bardziej że takie Guitar Combos kosztuje tyle co 10 watowy chiński wzmacniacz tranzystorowy.
Jeśli dużo nagrywasz w home studio gdzie nie da się dobrze nagrać pieca i nie masz 20 wzmacniaczy a lubisz rózne brzmienia itd...
Czasami warto. Tym bardziej że takie Guitar Combos kosztuje tyle co 10 watowy chiński wzmacniacz tranzystorowy.
hmm wiesz ja mysle ze lepiej jest juz sypac piasek przy mikrofonie, efekt bedzie podobny. ja wiem, ja tez uzywam symulacji z digitecha no i wlasnie dla tego twierdze ze cala ta zabawa z symulatorami to ostatecznie strata czasu :(
Słuchałeś np. tych: "Stereo Extra gain Rhytm" albo "Stereo Power chords"?
słuchałem i te brzmienia mają niestety wspólny pierwiastek, który mi się nie podoba. Natomiast faktycznie lżejsze odmiany drajwów i kranczów chodzą lepiej.
Do kolegi cichego:
Też lubię lżejsze nasycenie przesteru w ciężkich odmianach rocka, dobry efekt można uzyskać zciszająć nieco gitarę na mocnym gainie.
[addsig]
słuchałem i te brzmienia mają niestety wspólny pierwiastek, który mi się nie podoba. Natomiast faktycznie lżejsze odmiany drajwów i kranczów chodzą lepiej.
Do kolegi cichego:
Też lubię lżejsze nasycenie przesteru w ciężkich odmianach rocka, dobry efekt można uzyskać zciszająć nieco gitarę na mocnym gainie.
[addsig]
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
ja tez uzywam symulacji z digitecha no i wlasnie dla tego twierdze ze cala ta zabawa z symulatorami to ostatecznie strata czasu :(...
o symulacjach z Digitecha to faktycznie zapomnij
(zwłaszcza RP50 i podobnych)
o symulacjach z Digitecha to faktycznie zapomnij

......Po co wydawac duza kase na symulator skoro mozna kupic piec ? ? ? ...
Czasami warto. Tym bardziej że takie Guitar Combos kosztuje tyle co 10 watowy chiński wzmacniacz tranzystorowy....
Jest jeszcze inny aspekt tej sprawy. Z symualtorem bardzo fajnie się ćwiczy bo np. po podłączeniu gitary do kompa podkład i gitara idą z tych samych głośników, co ułatwia ustawianie proporcji głośności, barwy, a całość brzmi spójniej.
Mi np. dużo "miodniej" się ćwiczy z symulatorem niż ze stojącym obok combem.
Pomijam już to, że combo jest ciężkie, trzeba je nosić, podłączać, o omikrofonowaniu nie będę wspominał bo się grać i nagrywać może odechcieć...
Czasami warto. Tym bardziej że takie Guitar Combos kosztuje tyle co 10 watowy chiński wzmacniacz tranzystorowy....
Jest jeszcze inny aspekt tej sprawy. Z symualtorem bardzo fajnie się ćwiczy bo np. po podłączeniu gitary do kompa podkład i gitara idą z tych samych głośników, co ułatwia ustawianie proporcji głośności, barwy, a całość brzmi spójniej.
Mi np. dużo "miodniej" się ćwiczy z symulatorem niż ze stojącym obok combem.
Pomijam już to, że combo jest ciężkie, trzeba je nosić, podłączać, o omikrofonowaniu nie będę wspominał bo się grać i nagrywać może odechcieć...
Zgadzam sie do cwieczenia: tak, jak chcesz cos na szybko nagrac: tak, jak sie chcesz pobawic: tak i to wszystko :) co do symulacji z digitecha no to GNX nie RP ale i tak sa liche pewnie dlatego ze to wlasnie tylko symulacje ;)