MSP5 czy Genelec 8020A?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
MG
Re: MSP5 czy Genelec 8020A?

Post autor: MG » wtorek 05 lip 2005, 11:39

...Zdecydowanie MSP5 - posiadam i jestem bardzo zadowolony - w końcu klasyka obok NS 10... ...

Rozumiem, ze nigdy nie slyszales NS10. MSP5 to jedne z najgorszych monitorow na jakich pracowalem. Sa to kolumny, ktore nie mowia zbyt wiele prawdy. Nie maja ani troche nic wspolnego z brzmieniem NS10 i na pewno nie sa zadna klasyka (chyba, ze homerecordnigu).

Jacek, http://www.soundcrime.com

...

Awatar użytkownika
Krzyśko!

Post autor: Krzyśko! » piątek 29 lip 2005, 12:34

...Suche parametry techniczne w zasadzie identyczne (spadek 3dB maja okolo 60 kilku Hz - Yamaha podaje 50Hz ale dla spadku -10dB, warto obejrzec wykresy charakterystyk).

OK. A jak jest z tym basem? W MSP5 sięga do 50Hz, a w 8020A do 66Hz. Czy różnica między nimi będzie tak istotna i zauważalna?

Te czestotliwosci nie maja wiele ze soba wspolnego bo sa zmierzone na roznych progach:

Genelec: 66Hz -3dB

Yamaha: 50Hz -10dB

(mozna by napisac np. Yamaha 20Hz -100dB - i tez by bylo to zgodne z prawda)

wedlug wykresu Yamaha ma okolo 67dB dla -3dB

jasne?

...

Rozumiem. Oczko wyżej stoją Geneleci 8030A, jednak są droższe o jakieś 1200zł. Czy jest sens inwestować tyle kasy w lepszy bas? (do 58hz w 8030A, a 8020A schodzi do 65Hz). Doradźcie coś... Pokój też mam nie za duży - 40m3, a podobno te monitorki powinno się dobierać do kubatury pomieszczenia... Pozdrówka!
Tam sięgaj, gdzie wzrost nie sięga... :-)

Awatar użytkownika
Stradivariusz

Post autor: Stradivariusz » piątek 29 lip 2005, 13:08

Nie chcę się wymądrzać, ale większość z nas większą wagę przywiązuje chyba do cyfr niż do umiejętności i możliwości realizatora (czyt. nas) oraz jego potrzeb.

Mały przykład, znajomy pracuje na Tannoy Reveal i właśnie dostał nagrodę Diapason d'Or- Złoty Kamerton, za swoje nagranie. Jest to nagroda przyznawana w muzyce klasycznej za jakość. Wykonawcy dostali 9/10 i on za technikę 9/10. Raczej dobrze sądząc po średniej innych nagrań (ok 7/10).

Chcę tylko powiedzieć, że większość z nas nie posiadając profesjonalnego studia chce mieć super sprzęt, którego na logikę biorąc nie potrzebuje i w pełni nie wykorzysta. Nie wypowiadam się tu a propos Mp5 czy Geneleców, bo ich nie znam, ale myślę że dla większości Tannoy Reveal, Eventy z serii TR (sam posiadam TR6) KRK, czy Tapco są wystarczające mając na myśli przeznaczenie i potrzebę.

Ale to tylko mała dygresja...Miłych marzeń i zakupów

Marcin
Nagrywam wyłącznie klasykę - orkiestry, chóry, zespoły kameralne, soliści itp.

Awatar użytkownika
Krzyśko!

Post autor: Krzyśko! » piątek 29 lip 2005, 13:27

...Nie chcę się wymądrzać, ale większość z nas większą wagę przywiązuje chyba do cyfr niż do umiejętności i możliwości realizatora (czyt. nas) oraz jego potrzeb.

Mały przykład, znajomy pracuje na Tannoy Reveal i właśnie dostał nagrodę Diapason d'Or- Złoty Kamerton, za swoje nagranie. Jest to nagroda przyznawana w muzyce klasycznej za jakość. Wykonawcy dostali 9/10 i on za technikę 9/10. Raczej dobrze sądząc po średniej innych nagrań (ok 7/10).

Chcę tylko powiedzieć, że większość z nas nie posiadając profesjonalnego studia chce mieć super sprzęt, którego na logikę biorąc nie potrzebuje i w pełni nie wykorzysta. Nie wypowiadam się tu a propos Mp5 czy Geneleców, bo ich nie znam, ale myślę że dla większości Tannoy Reveal, Eventy z serii TR (sam posiadam TR6) KRK, czy Tapco są wystarczające mając na myśli przeznaczenie i potrzebę.

Ale to tylko mała dygresja...Miłych marzeń i zakupów

Marcin...

W pełni się z Tobą zgadzam. Więc na momim miejscu za tą różnicę 1200zł kupiłbyś np. dobre słuchawki - tak, żeby ten brakujący bas w 8020A usłyszeć? Kupić rozsądnie, adekwatnie do potrzeb i nie wydziwiać z tymi kilkoma Hz? Pozdr.KD

Awatar użytkownika
Stradivariusz

Post autor: Stradivariusz » piątek 29 lip 2005, 14:13

W pełni się z Tobą zgadzam. Więc na momim miejscu za tą różnicę 1200zł kupiłbyś np. dobre słuchawki - tak, żeby ten brakujący bas w 8020A usłyszeć? Kupić rozsądnie, adekwatnie do potrzeb i nie wydziwiać z tymi kilkoma Hz? Pozdr.KD...

Ja bym nie wydziwiał, ale znam wielu, którzy to lubią. Każdy ma jakiegoś bzika:-)

Co do cyferek, to moje Events TR6 mają np. 45Hz - 20kHz, ±3dB. O niczym to jednak nie musi świadczyć, bo 1) mój pokój jest nie do końca przystosowany do odtwarzania niskiego basu, a 2) jak to już ktoś kiedyś powiedział nie jest łatwo właściwie ustawić niski bas na monitorach bliskiego pola.

Znając Tannoy Reveal i Event TR6 mogę je polecić do domowego studia ze szczery sercem. Według mnie są to porządne głośniki za niewielkie pieniądze.

Wracając do pomysłu ze słuchawkami, to dla mnie jest to narzędzie wręcz niezbędne jeśli chcę pracować wieczorem, lub gdy ktoś jest w domu.

Tak jak z głośnikami, trzeba się ich nauczyć. Ja mam AKG 270 studio i jestem cholernie zadowolony. Mają dobrą przestrzeń, świetną jakość dźwięku i jak ktoś coś ode mnie chce to musi we mnie czymś rzucić, bo jak krzyczy to nie słyszę - świetnie izolują od otoczenia. Mimo, że to słuchawki zamknięte to nie mam wrażenia, że dźwięk siedzi mi w głowie.

Mam teraz do obrobienia nagranie i po roku czasu udało mi się dobrze ustawić bas i stereofonię nie używając głośników. Dopiero rano sprawdziłem na dużych kolumnach (mam w drugim pokoju jeszcze "wyższej" jakości sprzęt Hi-Fi do sprawdzania w terenie) i wyszło nieźle.

Nie mówię, że każdemu musi to zająć rok. Na pewno są ludzie bardziej utalentowani ode mnie

Tu kilka przykładów fajnych słuchawek:

Otwarte:

http://www.thomann.de/thoiw2_sennheiser_hd580_ii_precision_prodinfo.html

http://www.thomann.de/thoiw2_sennheiser_hd600_avantgarde_prodinfo.html

Zamknięte:

http://www.thomann.de/thoiw2_artikel-157580.html

http://www.thomann.de/thoiw2_sony_mdr7506_kopfhoerer_prodinfo.html

no i moje AKG 270 Studio - widziałem między 150 a 200€

Marcin

no i moje
Nagrywam wyłącznie klasykę - orkiestry, chóry, zespoły kameralne, soliści itp.

Awatar użytkownika
Krzyśko!

Post autor: Krzyśko! » czwartek 04 sie 2005, 10:10

W monitorach bliskiego pola raczej basu nie ustawisz sobie niegdy...MSP 5 czy nawet NS 10 - zapomij . Ja mam MSP 5 i bas czy stopa to jedynie zarys tego co jest na odsłuchach dalekiego pola - ale taki jest urok tego odsłuchu - kwestia przyzwyczajenia i przestawienia się. ...

A czy subwoofer 7050B rozwiąże problem z poprawnym ustawieniem basu i stopy? Schodzi do 25Hz, jednak mam małe pomieszczenie i może być nieciekawie z tym basem... Czy nie lepiej kupić większą paczkę grającą do 58Hz i wspomagać się dobrymi słuchawkami?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 04 sie 2005, 11:00

A czy subwoofer 7050B rozwiąże problem z poprawnym ustawieniem basu i stopy? Schodzi do 25Hz, jednak mam małe pomieszczenie i może być nieciekawie z tym basem... Czy nie lepiej kupić większą paczkę grającą do 58Hz i wspomagać się dobrymi słuchawkami?...

Jeśli masz malutkie pomieszczenie to ŻADEN głośnik fizycznie nie będzie w stanie wywołać w nim fali akustycznej o bardzo małych częstotliwościach (przykładowe 25Hz), bowiem głośnik z pomieszczeniem stanowią układ sprzężony, w którym sprawność przekazywania energii od pierwszego do drugiego katastrofalnie spada do zera gdy długość fali staje się większa niż wymiary pomieszczenia. Podobna sytuacja jest ze słuchawkami, nie wierz w banialuki nt. pasma przenoszenia wypisywane na pudełkach i ulotkach reklamowych.

Sęk w tym, że do pracy nad basem i stopą nie jest konieczne pełne przenoszenie systemu od 25Hz - zanim zaczniesz w desperacji poszukiwać idealnego odsłuchu, zastanów się, jaki jest zakres częstotliwości Twoich instrumentów. Czy aby na pewno używasz dźwięków schodzących do 25Hz? Do normalnej pracy system o przenoszeniu od 35-40Hz będzie absolutnie satysfakcjonujący, a da się pracować nawet na takim, co przenosi od 50Hz.

Pamiętaj o tym, że żadna charakterystyka nie urywa się gwałtownie, lecz łagodnie opada do zera. Podawane przez producentów granice pasma to punkty, gdzie charakterystyka zaczyna opadać (np. 50Hz -3dB), a potem ciągnie się jeszcze przez jakieś 2-3 oktawy (w przypadku głośników) zanim opadnie tak silnie, że nie słychać już nic. Zatem określenie, odkąd przenoszą dane głośniki jest zawsze bardzo nieostre i przez tę nieostrość dochodzi do wielu nieporozumień i manipulacji.

Z drugiej strony - jak już wielokrotnie stwierdzono - cyferki są dla inżynierów, a dla realizatorów jest istotne jak to brzmi i jak się sprawdza w praktyce.

Awatar użytkownika
Krzyśko!

Post autor: Krzyśko! » czwartek 04 sie 2005, 12:20

Jeśli masz malutkie pomieszczenie to ŻADEN głośnik fizycznie nie będzie w stanie wywołać w nim fali akustycznej o bardzo małych częstotliwościach (przykładowe 25Hz), bowiem głośnik z pomieszczeniem stanowią układ sprzężony, w którym sprawność przekazywania energii od pierwszego do drugiego katastrofalnie spada do zera gdy długość fali staje się większa niż wymiary pomieszczenia. Podobna sytuacja jest ze słuchawkami, nie wierz w banialuki nt. pasma przenoszenia wypisywane na pudełkach i ulotkach reklamowych.

Sęk w tym, że do pracy nad basem i stopą nie jest konieczne pełne przenoszenie systemu od 25Hz - zanim zaczniesz w desperacji poszukiwać idealnego odsłuchu, zastanów się, jaki jest zakres częstotliwości Twoich instrumentów. Czy aby na pewno używasz dźwięków schodzących do 25Hz? Do normalnej pracy system o przenoszeniu od 35-40Hz będzie absolutnie satysfakcjonujący, a da się pracować nawet na takim, co przenosi od 50Hz.

Pamiętaj o tym, że żadna charakterystyka nie urywa się gwałtownie, lecz łagodnie opada do zera. Podawane przez producentów granice pasma to punkty, gdzie charakterystyka zaczyna opadać (np. 50Hz -3dB), a potem ciągnie się jeszcze przez jakieś 2-3 oktawy (w przypadku głośników) zanim opadnie tak silnie, że nie słychać już nic. Zatem określenie, odkąd przenoszą dane głośniki jest zawsze bardzo nieostre i przez tę nieostrość dochodzi do wielu nieporozumień i manipulacji.

Z drugiej strony - jak już wielokrotnie stwierdzono - cyferki są dla inżynierów, a dla realizatorów jest istotne jak to brzmi i jak się sprawdza w praktyce....

A więc przy 30m3 lepiej kupić Genelec 8020A (66Hz-20KHz) i później dokupić subwoofer (do 25Hz), czy też wziąć model 8030A (58Hz-20KHz) i nie wydziwiać z tym basem. Muzyka to raczej nowoczesna elektronika podchodząca pod POP. Proszę o podpowiedź...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 04 sie 2005, 12:38

A więc przy 30m3 lepiej kupić Genelec 8020A (66Hz-20KHz) i później dokupić subwoofer (do 25Hz), czy też wziąć model 8030A (58Hz-20KHz) i nie wydziwiać z tym basem. Muzyka to raczej nowoczesna elektronika podchodząca pod POP. Proszę o podpowiedź......

Z samej zasady, owszem - lepszy jeden głośnik o szerszym paśmie niż małe pudełka z subwooferem, zwłaszcza w małym pomieszczeniu. Ale niestety nie miałem jeszcze przyjemności poznać tej nowej serii Geneleca, a starej nie lubię, więc wolę się nie wypowiadać na temat tych konkretnych modeli.

Awatar użytkownika
Krzyśko!

Post autor: Krzyśko! » czwartek 04 sie 2005, 12:47

Z samej zasady, owszem - lepszy jeden głośnik o szerszym paśmie niż małe pudełka z subwooferem, zwłaszcza w małym pomieszczeniu. Ale niestety nie miałem jeszcze przyjemności poznać tej nowej serii Geneleca, a starej nie lubię, więc wolę się nie wypowiadać na temat tych konkretnych modeli. ...

Był test w EiS. Zostały ocenione bardzo wysoko (Nasz Typ), a bas 8030A jako zupełnie wystarczający i punktualny. To opinia głównego testera monitorów w EiS Michała Lewandowskiego. Co prawda każdy słyszy inaczej, ale komuś trzeba zaufać, skoro nie można posłuchać...:( 8020A+7050B to ponad 5000zł, a 8030A zamyka się w kwocie 3500zł, więc...?

ODPOWIEDZ