Alesis M1a MK2/Truth B2031A/MSP-3?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
thom
Re: Alesis M1a MK2/Truth B2031A/MSP-3?

Post autor: thom » piątek 25 mar 2005, 09:58

MB, jaki wzmaczniacz poleciłbyś do pasywnych alesisów bo przymierzam się do ich zakupu. Ktoś mi kiedyś powiedział że pasywne oferują lepsze brzmienie, bardziej przejrzyste. Stąd moje pytanie jaki wzmaczniacz by pasywne lepiej zagrały jak akrtwne?

...

No w gruncie rzeczy takie rozwiazanie mnie tez by interesowalo, jesli monitory razem ze wzmacniaczem by sie plasowaly w moim zasiegu finansowym, wiec z checi poslucham odpowiedzi.

MB - czy moglbys mi wypisac twoje podstawowe zarzuty do MSP3, gdyz w sklepie w ogole mnie wysmiali jak powiedzialem Alesisy i mowia, ze Yamaha MSP3 sa de best. majac swiadomosc tego, ze maja dobre uklady z dealerem przyjalem to z przymrozeniem oka, a po krotkiej rozmowie w ogole sie okazalo, ze wiedza na temat monitorow mniej niz ja. niestety sprzedawcy w sklepach muzycznych zazwyczaj znaja sie tylko na gitarach i klawiszach :/

rozumiem, ze wielokrotnie poruszana przeze mnie kwestia mp3plejera zostala jednoglosnie olana
[addsig]
-= cambrel_poznan =-

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 25 mar 2005, 10:21

Ktoś mi kiedyś powiedział że pasywne oferują lepsze brzmienie, bardziej przejrzyste. Stąd moje pytanie jaki wzmaczniacz by pasywne lepiej zagrały jak akrtwne?

To zdecyduj sie czy maja zagrac "tak samo" czy zaoferowac "lepsze brzmienie, bardziej przejrzyste".

Jakos nie moge uwierzyc ze pasywne graja lepiej. W koncu aktywne filtry na malym sygnale tyle prosciej jest zrobic... ale przynaje, nie slyszalem.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

scala-rs4

Post autor: scala-rs4 » piątek 25 mar 2005, 10:43

rozumiem, ze wielokrotnie poruszana przeze mnie kwestia mp3plejera zostala jednoglosnie olana

...

a do czego niby przyda sie Tobie w sklepie muzycznym Mp3 player?!

wez z 2-3 cd audio ktore dobrze znasz, ktore wedlug Ciebie dobrze brzmia i w sklepie posluchaj.tam przewaznie maja jakis lepszy cd player podlaczony do odsluchow. ja jak kupowalem swoje Behringery porownywalem z innymi na plytach Prodigy-The fat of the land i RMB-mission Horison 2.0, bo wedlug mnie obie plyty brzmia rewelacyjnie jesli chodzi o muze techniczna.(dla mnie wzor).

W monitorach nie chodzi o to zeby graly ladnie,ale tak jak bys chcial!w koncu spedzisz przed nimi wiekszosc czasu...

co do Behringerow to nadal twierdze ze brzmia lepiej od Alesisow :)

i nie zauwazylem zeby meczyly mnie po dluzszej sesji z nimi.

nie brzmia agresywnie, nie zauwazylem w/w znieksztalcen itp. czytelnie przenosza cale pasmo i napewno nie przebasowuja- o czym moglby swiadczyc ich spory rozmiar.

aha, nie zachodzi potrzeba zapychania ich gabka...;)

pelen profesjonalizm..;)

pozdrawiam i zycze sukcesow
3138849

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » piątek 25 mar 2005, 10:56

@thom

Polecam Ci wypalić na jedną płytke parę numerów spod Twojego palucha, a jako druga płytke wybrać coś czego jakości jesteś pewien. Ja przy wyborze paczek wybrałem Jazzanove "In Between".

Im więcej różnych elementów wyłapiesz pomiędzy Twoimi wypocinami a "wzorcem" tym lepszy sprzęt masz przed sobą.

Jak masz wątpliwości co do równego brzmienia paczek to warto CZASAMI wspomagać się słuchawkami. Ja używam Audio Technica athm40fs. No i jak mam kłopot z średnimi to latam do kumpla i sprawdzam to na ns10kach.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 25 mar 2005, 11:08

jimek: niestety nie znam wzmacniacza, który zaoferowałby przyzwoity napęd dla pasywnych M1, a byłby tańszy od niewielkiej przecież różnicy cenowej wersji aktywnej i pasywnej tych głośników.

Być może nie napisałem tego jasno, więc teraz to zrobię: nie jestem wielkiem fanem Alesisów M1. Szczerze mówiąc niespecjalnie podoba mi się ich brzmie, które jak dla mnie jest za ciemne, a bas trochę nierówny. Osobiście wolę dźwięk prezentowany nieco inaczej. Przed przesiadką na Adamy, których teraz używam, byłem zmuszony do pracy na niskobudżetowych MSP5, które wtedy kosztowały wyraźnie mniej od M1, a moim zdaniem grały ciekawiej. Dzisiaj, gdy cena M1 tak poważnie spadła wybrałbym właśnie Alesisy, choc musiałbym się przyzwyczaić do zupełnie innej prezentacji. Ale cały czas obracamy się w kręgu najtańszych przyzwoitych monitorków na rynku, a tutaj po prostu nie ma ideałów, kompromis goni kompromis.

thom: msp3 są znacznie mniejsze od msp5, które uważam za bezwględne minimum przyzwoitości. Przy tych rozmiarach membrany te śmieszne głośniczki załapują się na kategorię ABB (absolutny brak basu).

scala: uświadamiam Cię, że tłumienie gąbką wylotów bass-reflex to nie żadna amatorszczyzna tylko standardowy zabieg regulacji stratności BR, stosowany w wielu zawodowych konstrukcjach. Ba, niektóre audiofilskie zestawy głośnikowe dostarczane są z dopasowanym kompletem gąbkowych korków, pozwalając użytkownikowi na indywidualne dostrojenie zestawów do akustyki pomieszczenia.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » piątek 25 mar 2005, 11:22

... Przed przesiadką na Adamy, których teraz używam...

Moje pytanie: Jak one brzmia? Jak graja gore te wstegowe. Jakiego modelu uzywasz i jesli jakiegos z mniejszych, to jak sie zachowuje w nich bass?

scala-rs4

Post autor: scala-rs4 » piątek 25 mar 2005, 11:58

cały czas obracamy się w kręgu najtańszych przyzwoitych monitorków na rynku, a tutaj po prostu nie ma ideałów, kompromis goni kompromis.

dokladnie!i nie ma sie co nastawiac na jakas rewelacje za te pieniadze...

kazda konstrukcja ma tyle samo zalet co i wad, ale wielu rzeczy da sie nauczyc.

mnie narazie nie stac na Adamy,choc calkiem niedawno zastanawialem sie nad TLC.wygraly wzgledy ekonomiczne,co nie wyklucza ze w "lepszych czasach" przesiade sie pudla z wyzszej polki :)

jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma :)

@@@@@@@@@@@@@@

scala: uświadamiam Cię, że tłumienie gąbką wylotów bass-reflex to nie żadna amatorszczyzna tylko standardowy zabieg regulacji stratności BR, stosowany w wielu zawodowych konstrukcjach. Ba, niektóre audiofilskie zestawy głośnikowe dostarczane są z dopasowanym kompletem gąbkowych korków, pozwalając użytkownikowi na indywidualne dostrojenie zestawów do akustyki pomieszczenia.

;) zobowiazuje

zgodze sie ze dla okreslonego celu mozna siegnac po wszelkiego rodzaju srodki zapobiegawcze - tu tzw gabka,korek

co nie jest zabronione, jest dozwolone a wrecz wskazane,tym bardziej w naszych "studiopodobnych" pomieszczeniach o wrecz idealnej akustyce :)
3138849

Awatar użytkownika
thom

Post autor: thom » sobota 26 mar 2005, 23:46

dowiedzialem sie, ze Behringer wypuscil Woofera do swoich monitorow. Czy dolaczanie do takiego zestawu Woofera (nie wiem czy to mozliwe w Alesisach) w przyszlosci jest dobrym rozwiazaniem przy home-recordingu? i jak to zrobic? do karty podpiąć na wtedy woofer w drugie wyjscie na 2.1 ?
[addsig]
-= cambrel_poznan =-

scala-rs4

Post autor: scala-rs4 » niedziela 27 mar 2005, 00:07

szczerze mowiac to nie wiem w jaki sposob jest to rozwiazane w Truth?

pewnie prze jakis rozdzielacz sygnalu,bo w tych monitorach nie ma gniazda subwofera.

3138849

Awatar użytkownika
thom

Post autor: thom » niedziela 27 mar 2005, 09:24

1 - nie wiem czy w ogole do Alesisow sa subwoofery - do behringerow sa

2 - z checia bym uslyszal opinie na temat monitorow M-Audio Studiophile BX8 - slyszalem bardzo pozytywne opinie na ich temat (mniej kierunkowe i płaskie niz Alesisy). Mial je ktos w rekach?
[addsig]
-= cambrel_poznan =-

ODPOWIEDZ