RME HDSP 9632, CreamWare Scope Home, czy coś innego?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Slavecky
Re: RME HDSP 9632, CreamWare Scope Home, czy coś innego?

Post autor: Slavecky » środa 23 cze 2004, 18:35

A fakty sa nieco inne, niz te przedstawione przez Pana Slawka...

z tym się nie zgodzę, ale puki co czekam na kartę. Mam nadzieję, że nie będę musiał wracać do tego tematu i nie przedstawiać znów FAKTÓW od początku. Pozdrawiam ekipę Mono.

Ryba

Post autor: Ryba » środa 23 cze 2004, 19:24

Z firmą Mono Digital jeszcze nigdy nie miałem przyjemności robić interesów . Może będzie okazja . Gratuluję wyważonej riposty .Wiele razy byłem świadkiem takich sytuacji , ( w jednej z zaprzyjaźnionych firm ) tego co potrafią robić klienci(MY ) i jakie bzdury potrafią wymyślać , aby zatuszować brak elementarnej wiedz .Nikt z nas nie jest nieomylny -jeśli nie wiem, to się radzę fachowca z dziedziny z którą mam problem .

Jedynm z najleprzych przykładów takiej sytuacji jest źle złożony pecet , wytaniony na maxa na najistotniejszych elementach dla danego profilu . I co - nie działa - firma x,y zła bo sprzedała np: kartę muzyczną a ta popiarduje i gryzie się ze wszystkim co jest w tym kompie . Ile razy ,na tym forum ,byliśmy swiadkami zgryżliwych uwag na odopwiedzi osób , które w swoim fachu są profesjonalistami i radzą w dobrej wierze aby pomuc .Efekt jest taki że psioczymy na wszystkich i wszystko pierdząc w wannie i gryząc bomble ze złości .ryba

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 24 cze 2004, 21:42

... Gratuluję wyważonej riposty .

A ja nie! Takie są prawa kapitalizmu, że jeżeli ktoś decyduje się na taki a nie inny sposób zarobkowania powiniem również przyjąć zasadę: "Klient zawsze ma rację". Rozbestwienie naszych niektórych rodzimych dystrybutorów wynika z faktu iż skoncentrowali w swoich rękach dystrybucję większej ilości liczących się na rynku marek przez co nie ma miejsca na konkurencję. Jednak z czasem choćby wraz z wejściem do UE będziemy mieli szersze możliwości nabywania sprzętu co z kolei, mam nadzieję otrzeźwi nieco naszych "jedynych oficjalnych przedstawicieli".

Wiele razy byłem świadkiem takich sytuacji , (...) tego co potrafią robić klienci i jakie bzdury potrafią wymyślać , aby zatuszować brak elementarnej wiedz .

Ciekawe. Z moich doświadczeń wynika coś zupełnie odmiennego. Mianowicie równie często zdarzają się w pełni niekompetentne osoby po drugiej strony lady. Oczywiście na szczęście znalazło by się kilka chlubnych wyjątków, potwierdzających niestety tylko smutną regułę. Ja na szczęście jestem w tej dobrej sytuacji, że kupując jakiś produkt posiadam o nim wystarczającą wiedzę, ale z troską i smutkiem myślę o tych, którzy zdani są na łaskę niektórych sprzedawców.

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 24 cze 2004, 22:39

...A jeśli nie zawsze ma, to co wtedy? Patrz powyżej? ...

Oczywiście. To jest biznes, a nie klub dyskusyjny.

Slavecky

Post autor: Slavecky » piątek 25 cze 2004, 02:01

(...)

Jedynm z najleprzych przykładów takiej sytuacji jest źle złożony pecet , wytaniony na maxa na najistotniejszych elementach dla danego profilu . I co - nie działa - firma x,y zła bo sprzedała np: kartę muzyczną a ta popiarduje i gryzie się ze wszystkim co jest w tym kompie . Ile razy ,na tym forum ,byliśmy swiadkami zgryżliwych uwag na odopwiedzi osób , które w swoim fachu są profesjonalistami i radzą w dobrej wierze aby pomuc .Efekt jest taki że psioczymy na wszystkich i wszystko pierdząc w wannie i gryząc bomble ze złości .ryba...

Nie znasz sytuacji (jak było i jak jest) to się nie wypowiadaj (ryba). Ciekawym jest jakbyś "śpiewał", gdybyś wyłożył 2200 na kartę, a w "autoryzowanym" serwisie usłyszałbyś że jest ona krzywa... czyli być może zostaniesz "sam" - z zepsutą kartą i bez 2200zł (i z gwarancją, która w tym układzie niewiele jest warta) Wiesz, ona naprawdę nie była krzywa. Czułem się tak jak by ktoś "na siłę" szukał dziury w całym. Po prostu przestała działać prawidłowo. Też serwisuję sprzęt i wiem, że można zawsze się przyczepić. "Dajcie mi człowieka, a ja na niego znajdę paragraf" ... Też jestem min. sprzedawcą i w przeciwieństwie do niektórych wiem co znaczy "Obsługa po sprzedaży".

Myślisz Ryba, że ktoś kto już złożył kilka tys. PC-tów zainstaluje źle kartę dźwiękową??? (wykrzywi ją) - tym bardziej, że zapłacił za nią 2200... ?? (dla mnie to nie mało)

Ryba, apropos badziewnych konfiguracji PC'tów na których nie wszystko działa... informuję Cię, że mój komp to:

Asus P4p800 (płyta główna - jakbyś nie wiedział)

P IV 2,8 Gb - procesor

1 GB ramu, 2 dyski 7200, karta WIFI,

obudowa Enlight desktop (słyszałem, że kiepska obudowa może wykrzywić kartę - nie mówię NIE...), a i UPS żeby zasilanie było zawsze "bezpieczne". System XP. Tyle ...

Dlaczego My (Polacy) zawsze się wypowiadamy (mądrzymy) nie znając tematu "Od początku - do końca".

A ha, pamiętajmy !!! SpRawA jEST w toKU !!! - więc proponuję zakończyć tę dyskusję. I nie wyciągać zbyt szybko wniosków ... mimo, że niektórzy podają !!!FAKTY!!! sprzeczne z rzeczywistością (SoRRy, ale to mnie zabolało...) Sławek.

... a muzyka niech gra ... :) Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » piątek 25 cze 2004, 02:59

Myślisz Ryba, że ktoś kto już złożył kilka tys. PC-tów zainstaluje źle kartę dźwiękową??? (wykrzywi ją) - tym bardziej, że zapłacił za nią 2200... ? (dla mnie to nie mało)

Gdybyś ty złożył te kilka tysięcy Pc- tów to byś już dawno doszedł, jaka jest przyczyna wykrzywienia karty.

Przyczyna leży tylko i wyłącznie w obudowie i płycie głównej. Łatwo zauważyć, że pomiędzy płytą i obudową brakuje dopasowania. Otwory mocujące nie pasują na czpienie dystansowe a nie powiem już o dopasowaniu złączy AGP czy PCI do slotów w obudowie.

Za dużo jest producentów tego sprzętu i stąd te problemy z dopasowaniem.

Jeżeli chcesz składać komukolwiek reklamację to tylko sobie. Skoro inwestujesz w komputer z kartą o tej klasie to nie żałuj pieniędzy na obudowę.

Wsadziłeś kartę na siłę i to jest efekt wykrzywienia.

Powodzenia w walce z serwisem nie jest to łatwe w Polsce.

W USA nikt by nie śmiał tobie zarzucić ze karta się wykrzywiła z twojej winy. Dodatkowo dostał byś jakiś gift z przeprosinami.

Pozdrawiam, Sroka
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Ryba

Post autor: Ryba » piątek 25 cze 2004, 14:39

No to chłopie miałeś pecha ,przykre ,a cena karty nie ma tu nic . Gdyby ten komputer złożyła firma ,to właśnie ona z tym problemem by się bujała

Bardzo pięknie wygląda Twój komputer od środka , co wcalw nie daje gwarancji ,że ta konfiguracja będzie działać poprawnie .

Nie mądrze się tylko uważnie obserwuję forum EiS a to co napisałem jest tylko potwierdzeniem tego co przeczytałem wyżej . Ryba

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 25 cze 2004, 15:46

Ja na szczęście jestem w tej dobrej sytuacji, że kupując jakiś produkt posiadam o nim wystarczającą wiedzę, ale z troską i smutkiem myślę o tych, którzy zdani są na łaskę niektórych sprzedawców....

...ktorzy w przypadku problemow usiluja wykazac ze to problem usera...

wcale sie temu nie dziwie i rozumiem powody takiego postepowania - w koncu karte niezmiernie latwo polaczyc zle, tym niemniej jednak...

mialem takie doswiadczenia z zakupem Audioterminala 010, za zadne skarby nie synchronizowala sie z reszta sprzetu. A jak juz synchro sie udalo to przy transmisji 24bit przesuwala slowo w lewym kanale o 1 bit do gory, obcinajac najstarszy i zastepujac najmlodszy zerem. I jeszcze kilka podobnych spraw. W/g obserwacji oscyloskopowej na TDIF (bo o tym mowa) wyraznie brakowalo bitu synchronizacji...

Nie moge powiedziec - sprzedawca uczciwie wymienil karte na dzialajacy egzemplarz, ale dopiero po kilku dniach intensywnego mailowania. Caly czas szukal "dziury w windows" czyli problemow programowych, mimo ze zrobilem proby na swierzych instalkach i 3 roznych systemach (XP, 2000, 98se)

Dla mnie sprawa byla oczywista, ale udowodnic to bylo jednak diabelnie trudno, udalo sie chyba tylko dzieki mojej fachowej wiedzy w temacie i umiejetnosci zrobienia kompletnych testow.

A jak takie problemy trafia w kogos kto sie nie zna...

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Slavecky

Post autor: Slavecky » piątek 25 cze 2004, 20:07

Gdybyś ty złożył te kilka tysięcy Pc- tów to byś już dawno doszedł, jaka jest przyczyna wykrzywienia karty.

karta nie była krzywa (ciekaw jestem ile jeszcze będę musiał razy to napisać...) - czytaj uważniej.

Przyczyna leży tylko i wyłącznie w obudowie i płycie głównej. Łatwo zauważyć, że pomiędzy płytą i obudową brakuje dopasowania. Otwory mocujące nie pasują na czpienie dystansowe a nie powiem już o dopasowaniu złączy AGP czy PCI do slotów w obudowie.

Za dużo jest producentów tego sprzętu i stąd te problemy z dopasowaniem.

skąd Ty wiesz gdzie leży przyczyna... (skąd tyś się urwał) - widziałeś mój komputer, że o nim tyle wiesz ?!?! - a jeśli piszesz po to tylko żeby pisać to może lepiej pisz na temat (lub zmień forum). Czasem lepsze jest milczenie...

Jeżeli chcesz składać komukolwiek reklamację to tylko sobie. Skoro inwestujesz w komputer z kartą o tej klasie to nie żałuj pieniędzy na obudowę.

i czytaj UWAŻNIE. Napisałem, że obudowa to Enlight (to nie jest "jakaśtamobudowa")

Wsadziłeś kartę na siłę i to jest efekt wykrzywienia.

to już przesada; co ty jesteś "wróżka"

Powodzenia w walce z serwisem nie jest to łatwe w Polsce.

W USA nikt by nie śmiał tobie zarzucić ze karta się wykrzywiła z twojej winy. Dodatkowo dostał byś jakiś gift z przeprosinami.

Pozdrawiam, Sroka ...

Jednak wierzę (wiem to), że w PL też jest możliwe normalna obsługa serwisowa. (i) Bynajmniej cieszę się, że mieszkam tu a nie ... gdzie? w USA?

ODPOWIEDZ