Jaka płyta główna?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
ula
Re: Jaka płyta główna?

Post autor: ula » środa 26 lis 2003, 16:20

hihi - jak chcesz zapłacić trzyrazy więcej i mieć wydajność o 20% większą, to bierz

Mnie to nie interesuje. A Nuendo 2 i Cubase SX 2 wg zapowiedzi producenta korzystają z dobrodziejstw 2-procesorowych konfiguracji. Tyle, że przeczytaj sobie testy w stronie Steinberga. Warto? Moim zdaniem - nie.

Pozdro

Groover...

ja sie tylko pytałam nic wiecej, oczywscie jak kazdy chce kupic Komp. jak najtaniej , ale wiem ze na Płycie głownej nie zaoszczedze , dlatego pytam sie o najlepsza z dostepnych i oczywscie pamieci .
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 26 lis 2003, 16:23

...Ciekawy link. Szczególnie ciekawe są wyniki na Athlonie który z zegarem o 1Ghz mniejszym od P4 bije go na głowę ( 25 ścieżek więcej i prawie 2 razy więcej pluginów !!! ) No i mit o "gorszości" AMD chyba upadł no nie ?...

Nic podobnego.

Po pierwsze nigdy nie było mitu o gorszej wydajności Athlonów od P4, wręcz przeciwnie - środowisko fanów AMD budowało dokładnie odwrotne mity (nie twierdzę, że bez podstaw, ale twierdzę, że trochę przesadzone).

Po drugie, możemy porównywać procesory w tej samej cenie, albo procesory generujące tyle samo ciepła (hihi), albo procesory o tym samym oznakowaniu (zgodnie z intencjami producenta), ale porównywanie procesorów o zupełnie innej architekturze pracujących z tą samą częstotliwością jest totalnym bezsensem, przecież obaj producenci o tym trąbią. To podobny absurd jak porównywanie tak samo taktowanych procesorów serii x86 i makowych G*.

Po trzecie - z tych testów Steinberga można wyczytać wiele ciekawych rzeczy, ale można je wielorako interpretować. Jak ktoś chce zobaczyć, że AMD "bije na głowę" Intela, to zobaczy, inny zobaczy coś całkiem odwrotnego:

P4 2.4 GHz, 512MB = 120 śladów

Athlon XP 3200+, 1024MB = 125 śladów, czyli trzeba znacznie silniejszego procesora (w/g katalogu AMD porównywalnego z P4/3.2) i 2 razy więcej pamięci, żeby zyskać te 5 śladów miksu więcej.

Bardziej z tego porównania widać, jak silnie wydajność całego systemu zależy od wydajności chipsetu, a w jak niewielkim stopniu od samego zegara procesora. I to jest moim zdaniem najistotniejsza lekcja.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » środa 26 lis 2003, 16:25

ja sie tylko pytałam nic wiecej, oczywscie jak kazdy chce kupic Komp. jak najtaniej , ale wiem ze na Płycie głownej nie zaoszczedze , dlatego pytam sie o najlepsza z dostepnych i oczywscie pamieci . ...

polecam pamiątki Geila. Zdecydowanie. Ważne, żebyś kupiła dwa moduły od razu (najlepiej "sparowane" ).

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » środa 26 lis 2003, 16:36

wiec ktora Płyta . z jakim i CHIP-Set-em ?
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » środa 26 lis 2003, 18:18

...wiec ktora Płyta . z jakim i CHIP-Set-em ? ...

ja już proponowałem

Zajrzyj na początek wątku.

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Gizmo

Post autor: Gizmo » czwartek 27 lis 2003, 07:57

.........Wiem ze są płyty gdzie można instalować dwa procesory , tylko czy jest oprogramowanie które to wykorzystuje w pełni ? ...

Takze jestem zainteresowany tym tematem :)

...

hihi - jak chcesz zapłacić trzyrazy więcej i mieć wydajność o 20% większą, to bierz

Mnie to nie interesuje. A Nuendo 2 i Cubase SX 2 wg zapowiedzi producenta korzystają z dobrodziejstw 2-procesorowych konfiguracji. Tyle, że przeczytaj sobie testy w stronie Steinberga. Warto? Moim zdaniem - nie.

Pozdro

Groover...

Witaj, teraz to chyba przesadziłeś:) 3 razy więcej ?;-) To chyba nie w tych czasach:). O jakim procesorze dokładnie mówisz ? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
entryspace

Post autor: entryspace » czwartek 27 lis 2003, 08:13

...Ciekawy link. Szczególnie ciekawe są wyniki na Athlonie który z zegarem o 1Ghz mniejszym od P4 bije go na głowę ( 25 ścieżek więcej i prawie 2 razy więcej pluginów !!! ) No i mit o "gorszości" AMD chyba upadł no nie ?...

Tym bardziej, że AMD otwarcie zauważa rynek pro audio, rynek w końcu bardzo ograniczony, i przekłada się to na pracę ich procesorów...

Zobacz tutaj.

[Post edytowany przez Admina w dniu 27/11/2003]
cieszę się życiem

Awatar użytkownika
agr777

Post autor: agr777 » czwartek 27 lis 2003, 14:26

......Mam zamiar zakupić nowy komp. z procesorem P4 - co najmniej 3,0...

Witaj, procesor P4 znam, ale "co najmniej 3,0" ?:) Chodzi Ci o "taktowanie" zegara procesora ?

i Płyta Asus ( lecz nie koniecznie ) , i właśnie pytanie , która z płyt głównych ( ASUSU-ów - także ) i jakie pamięci powinnam zakupić ? przyznaje nie znam sie na chip-setach itd , czy teraz jest dobry czas na kupno nowego komputera ? czy moze lepiej poczekac ?

Pytanie czy teraz jest dobry czas na kupno komputera, jest pytaniem troszkę enigmatycznie sformuowanym:) To Ty decydujesz czy chcesz kupić czy nie. Co do czasu to każdy chyba wie, że przed świętami Bożego Narodzenia ceny przeważnie idą w górę (to, że idą święta i będzie zwiększony popyt w tym przypadku działa przewaznie w sposób umiarkowany). Proponuję kupić podzespoły lub cały zestaw pod koniec stycznia następnego roku - wtedy będą niższe ceny bo firmy będą wyprzedawać sprzęt przed 31 stycznia. Co do procesorów to polecam np.: Procesor Intel Xeon (Dual proc.) 2800 MHz lub P4 HT 3000 MHz. Pozdrawiam...

Bardzo dobra rada. W styczniu ceny pójdą w dół.Tylko, że magazyny często też bywają puste, bo sprzedawcy wyprzedali się na swięta, a po Nowym Roku nie uzupełnili zapasów. I często trzeba czekać. Moim zdaniem, najlepiej kupować w pierwszej połowie lutego. Jak ktoś ma oczywiście cierpliwość, żeby tak długo czekać.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » czwartek 27 lis 2003, 15:42

Po drugie, możemy porównywać procesory w tej samej cenie, albo procesory generujące tyle samo ciepła (hihi), albo procesory o tym samym oznakowaniu (zgodnie z intencjami producenta), ale porównywanie procesorów o zupełnie innej architekturze pracujących z tą samą częstotliwością jest totalnym bezsensem, przecież obaj producenci o tym trąbią. To podobny absurd jak porównywanie tak samo taktowanych procesorów serii x86 i makowych G*.

Po trzecie - z tych testów Steinberga można wyczytać wiele ciekawych rzeczy, ale można je wielorako interpretować. Jak ktoś chce zobaczyć, że AMD "bije na głowę" Intela, to zobaczy, inny zobaczy coś całkiem odwrotnego:

P4 2.4 GHz, 512MB = 120 śladów

Athlon XP 3200+, 1024MB = 125 śladów, czyli trzeba znacznie silniejszego procesora (w/g katalogu AMD porównywalnego z P4/3.2) i 2 razy więcej pamięci, żeby zyskać te 5 śladów miksu więcej.

Bardziej z tego porównania widać, jak silnie wydajność całego systemu zależy od wydajności chipsetu, a w jak niewielkim stopniu od samego zegara procesora. I to jest moim zdaniem najistotniejsza lekcja....

Co do ciepła to właśnie powielasz mity, bo od dawna AMD nie wydziela więcej ciepła niż Intel. Natomiast faktycznie ciekawą sprawą są wyniki P4 2,4 i 3,2. Wygląda na to że testy niestety nie były przeprowadzone w dokładnie tych samych warunkach. W przypadku odtwarzania ścieżek olbrzymie znaczenie ma dysk twardy, rodzaj interfejsu, chipset, układ poszczególnych plików, system plików, stopień defragmentacji itd. Jeśli chodzi o sam procesor to chyba bardziej wiarygodną miarą wydajności jest ilość odpalonych pluginów a tu dość jasno wygrywał AMD :

Athlon 2400+ - 9/80 % P4 2,4 - 5/80 %

Athlon 3200+ - 9/74 % P4 3,2 - 5/73 %

Czy to nie jest bicie na głowę ?

Obie konfiguracje wykorzystywały najnowsze chipsety z dwukanałowym ramem.

Wynik dwuprocesorowego Della na Xeonach każe zastanowić się poważnie czy jest sens pakować kasę w takie rozwiązania - wypada gorzej niż P4 i AMD - prawdopodobnie brak optymalizacji.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 27 lis 2003, 16:39

Co do ciepła to właśnie powielasz mity, bo od dawna AMD nie wydziela więcej ciepła niż Intel.

A jednak będę się upierał. Nie dawniej niż wczoraj grzebałem koledze w jego maszynie na Athlonie 1,9. Grzeje się jak diabli i nikt mi nie wmówi, że ma równą temperaturę co P4.

Natomiast faktycznie ciekawą sprawą są wyniki P4 2,4 i 3,2. Wygląda na to że testy niestety nie były przeprowadzone w dokładnie tych samych warunkach. W przypadku odtwarzania ścieżek olbrzymie znaczenie ma dysk twardy, rodzaj interfejsu, chipset, układ poszczególnych plików, system plików, stopień defragmentacji itd. Jeśli chodzi o sam procesor to chyba bardziej wiarygodną miarą wydajności jest ilość odpalonych pluginów a tu dość jasno wygrywał AMD :

Athlon 2400+ - 9/80 % P4 2,4 - 5/80 %

Athlon 3200+ - 9/74 % P4 3,2 - 5/73 %

Czy to nie jest bicie na głowę ?

Jak dla kogo. Dla mnie akurat wcale nie. Mój tryb pracy z materiałem polega na intensywnym wykorzystywaniu offline processing (+history) i liczy się przede wszystkim ilość śladów. Nie interesuje mnie uruchamianie kilkunastu wtyczek pogłosowych.

ODPOWIEDZ