monitory studyjne do ok. 2600 zł

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
MEGafon
Re: monitory studyjne do ok. 2600 zł

Post autor: MEGafon » sobota 25 sty 2014, 23:11

opisał subiektywne wrażenia co do brzmienia pomiędzy modelami i ok;) a cyferki dodał jakby gratis do swojej wypowiedzi i ok

Więc bez sensu podawać było spadek skoro jest dostępny w każdej ulotce bo jak sam napisałeś, po co ją przepisywać?

I myslisz, ze kazdy kto tutaj czyta te 35 Hz od razu wie przy jakim spadku to bylo podane albo ma ulotke pod reka? Bo ja jestem wiecej niz pewien, ze masa czytelnikow zalozy, ze chodzi o przyjete w tej branzy -3 dB albo ogolnie o jakas uzyteczna w praktyce wartosc. I wszyci ci sie pomyla. Co gorsza nawet szybkie spojrzenie na strone KRK nic nie da, bo tam podaja w danych technicznych po prostu 35 Hz i nic wiecej. Nawet w tekscie sie tym chwala. Dopiero po kliknieciu na "Support/Documentation" i dalszym kliku na PDF "Series Cutsheet" (czyli nic co po prostu od razu widac) mozna przeczytac... -10 dB. Tak wiec sorry, ale za nic sie nie zgadzam ze stwierdzeniem, ze podawanie spadku jest bez sensu. Tym bardziej jak nie chodzi o utarte -3 dB i tym bardziej gdy chodzi o monitory z dolnej polki, czyli czesto dla poczatkujacych, ktorzy jak latwo sie domyslic wiele wezna za dobra monete. Tym sposobem mozna w ogole darowac sobie podawanie tych 35 Hz. Rownie dobrze mogli napisac 25 Hz. Albo cokolwiek innego. Dla mnie to po prostu nieuczciwe medylenie oczu ze strony KRK. Niestety nie pierwszy raz. Warto rzucic np. okiem na drozsza serie VXT i porownac jaka podaja czestotliwosc graniczna - tym razem ze spadkiem -3 dB - z opublikowanym diagramem pasma przenoszenia.

http://www.krksys.com/manuals/vxt/vxt6_datasheet_3_2010.pdf

http://www.krksys.com/manuals/vxt/vxt8_datasheet_3_2010.pdf

Ja w zaden sposob nie widze 49/37 Hz przy -3 dB.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 26 sty 2014, 01:53

Jak komus zalezy to znajdzie specyfikację i dokładne dane - jak ktoś jest leniem i chce miec bo chce mieć to kupi to co mu forum poleci

kolega dostał namiary na dorby sprzet - pozostaje znaleźć sprzedawce który byłby w stanie udostępnić na odsłuch w miejscu docelowym

Nie podniecałbym sie 35Hz jesli to odsłuch dwudrożny - czy chcial czy nie nie będzie idealny

szyman

Post autor: szyman » niedziela 26 sty 2014, 11:59

MEGafon 

Masz rajce  -10 Rokit  -3 VXT ,  w cenie 2200zł za sztuke VXT 8 cali" raczej kolegi nie bedzie interesowal taki zakup mało kogo stac... tak jak w tytule  jest napisane 2600zł za pare, wiec nie wyjezdzaj tu z jakimis teoriami i broszurkami bo idea tego tematu jest całkiem inna. 950zł za odsłuch KRK RP 8 G3 gdzie premiera miala miejsce  we wrzesniu 2013 roku poprawione  wzmacniacze, regulacja wysokich i niskich tonów to bardzo opłacalny zakup, brzmienie  tych monitorow  jest po prostu bardzo zadawalające. Druga sprawa to do czego sa  potrzebne koledze odsłuchy bo  polecam  takze Alesis M1 Active MkII w cenie 1100zł za pare, tez sie sprawdza do pracy w domowym studio. Oczywiscie jest jeszcze kwestia interfejsu audio bo mozna kupic za  300zł i za 4 tysiace i brzmienie monitorow tez bedzie sie rozniło.

*Kolega potrzebuje tanich budzetowych odsłuchów z dobrym mięsistym basem  bralbym KRK

Pozdrawiam.

MEGafon

Post autor: MEGafon » niedziela 26 sty 2014, 14:37

...
MEGafon 

Masz rajce  -10 Rokit  -3 VXT ,  w cenie 2200zł za sztuke VXT 8 cali" raczej kolegi nie bedzie interesowal taki zakup mało kogo stac... tak jak w tytule  jest napisane 2600zł za pare, wiec nie wyjezdzaj tu z jakimis teoriami i broszurkami bo idea tego tematu jest całkiem inna. 950zł za odsłuch KRK RP 8 G3 gdzie premiera miala miejsce  we wrzesniu 2013 roku poprawione  wzmacniacze, regulacja wysokich i niskich tonów to bardzo opłacalny zakup, brzmienie  tych monitorow  jest po prostu bardzo zadawalające. Druga sprawa to do czego sa  potrzebne koledze odsłuchy bo  polecam  takze Alesis M1 Active MkII w cenie 1100zł za pare, tez sie sprawdza do pracy w domowym studio. Oczywiscie jest jeszcze kwestia interfejsu audio bo mozna kupic za  300zł i za 4 tysiace i brzmienie monitorow tez bedzie sie rozniło.

*Kolega potrzebuje tanich budzetowych odsłuchów z dobrym mięsistym basem  bralbym KRK

Jak przeczytalem Twoja odpowiedz to mi normalnie rece opadly. Jak mozna byc tak glupim, zeby z mojego posta wyczytac, ze w jakikolwiek sposob w ogole polecam pytajacemu VXT??? Zadalem sobie tyle trudu, zeby jasno i wyraznie przedstawic problem. Ten problem to: polityka informacyjna KRK ktora wiecej miesza niz wyjasnia. Dla przykladu, ze nawet w ich drozszych monitorach nie jest wcale lepiej podalem przyklad serii VXT. Wiec sie pytam - w ktorym miejscu polecalem komus VXT?

Pradwe mowiac Wasza reakca mnie totalnie zdemotywowala. Czlowiek stara sie pomoc i wyjasnia bledy a wzamian tego zbiera plon typu "to niewazne, ze ktos przepisuje jakies bzdury bez zrozumienia bo jak ktos inny bedzie chcial to sie poinformuje", albo co gorsze wszystko przekreca o 180°. IMHO to co uprawiacie to sianie dezinformacji lub jej popieranie. Dla mnie to nie jest blachostka.

A wracajac jeszcze na koniec do KRK RP. Przyznam sie, ze G3 nie mialem okazji slyszec, ale sam kieds mialem G2 6" i slyszalem tez wszystkie inne G2. Te monitory to jest szajs. Kropka. Mulacy bas bez zadnej informacji, zero transjentow, niewarazna srednica. Kazdy Behringer (w korespondujacej klasie oczywiscie) jest lepszy niz te KRK RP G2 i do tego tanszy! Nie wiem co zmienili w G3, ale najnormalniej w swiecie nie wierze, ze poprawili wady z G2. To po prostu typowe "odswiezenie" starego produktu, zeby dalej szedl.

Moj post to nie bashing - to po prostu przestroga.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 26 sty 2014, 18:41

Ja z kolei słyszałem, że VXT się juz prędzej nadają (ale za 2600 nie kupi się np. VXT6).

Teraz chyba najciekawsze są Dynaudio DBM50 (2700 para). Szkoda tylko, że bassreflex z tyłu, ale to i tak ciekawa opcja.

MEGafon

Post autor: MEGafon » niedziela 26 sty 2014, 21:21

> Ja z kolei słyszałem, że VXT się juz prędzej nadają (ale za 2600 nie kupi się np. VXT6).

Co zescie sie tak czepili tych VXT? Ja nawet na wlasne uszy slyszalem, ze VXT6 jest lepsze od RP6 G2. A od VXT np. znacznie lepsze bedzie PSI. Ale co z tego? Przeciez sa znacznie drozsze, wiec mozna tego oczekiwac. I zeby nie bylo, ze polecam pytajacemu PSI (mimo, ze to jedne z najepszych monitorow w ogole, ale za drogie).

> Teraz chyba najciekawsze są Dynaudio DBM50 (2700 para). Szkoda tylko, że bassreflex z tyłu, ale to i tak ciekawa opcja.... 

Dlaczego macie takiego cyka przed rurami z tylu? Przeciez juz przez samo to, ze gniazda zasilajace i sygnalowe sa umieszczone w pionowo w na tylnej plycie nie sposob bedzie dostawic dostawic monitor bezposrednio do sciany. Wiec sila rzeczy bedzie potrzebny odstep rzedu tych 5cm. A to wystarczy.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

wienryk

Post autor: wienryk » poniedziałek 27 sty 2014, 07:52

A czy ktoś słyszał nowe M-Audio M3 6 lub M3 8. Bardzo przystępne cenowo trojdrozne monitory. Sądząc po opisach powinny być OK.

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » poniedziałek 27 sty 2014, 09:24

a ja zapytam, czy ktoś ( poza Szanownym Red.Nacz. ) miał możliwość posłuchania tych nowych JBL w wersji mniejszej i większej ?

Kyle

Post autor: Kyle » poniedziałek 27 sty 2014, 17:09

> Teraz chyba najciekawsze są Dynaudio DBM50 (2700 para). Szkoda tylko, że bassreflex z tyłu, ale to i tak ciekawa opcja.... 

Dlaczego macie takiego cyka przed rurami z tylu? Przeciez juz przez samo to, ze gniazda zasilajace i sygnalowe sa umieszczone w pionowo w na tylnej plycie nie sposob bedzie dostawic dostawic monitor bezposrednio do sciany. Wiec sila rzeczy bedzie potrzebny odstep rzedu tych 5cm. A to wystarczy. ...

Bassreflex gra (wąski przedział, na dole pasma, ale gra). Jeśli jest z tyłu, to siłą rzeczy, musi grać głośniej, niż gdyby był umieszczony z przodu,przy tym samym wymaganym SPL w punkcie odsłuchu ... który jest przed kolumnami.

smirnoff

Post autor: smirnoff » poniedziałek 27 sty 2014, 18:37

Monitory zwlaszcza z bass reflex z tylu powinny stać chociaż ze 30-40cm od ściany, trzeba też pamiętać (zwłaszcza w przypadku monitorów z BR z tylu) o panelach absorbujących dźwięk za monitorami tak aby wylot z BR nie dmuchał prosto w gołą ścianę. 

ODPOWIEDZ