Komputer do studia nagrań
Na to też chciałem zwrócić uwagę. Masa ludzi kojarzy problemy z systemem operacyjnym, podczas gdy problemy robi nieudolnie napisany soft firm trzecich. W Apple ze względu na małą ilość konfiguracji jest to lepiej rozwiązane, bo jest ich raptem kilka. Moim zdaniem MS powinno wziąć na fraki wszystkich developerów i wprowadzić kontrolę jakości sterowników dużych dostawców sprzętu i dołączać do systemu podstawowe drivery w standardzie (W szczególności tych z segmentu pro audio, video). Tak jak to ma miejsce z niektórym starszym sprzętem dużych firm jak HP podłączanym do Windows - działa od razu.
Re: Komputer do studia nagrań
Jest - zwie się certyfikacja :)
Co nie oznacza że certyfikowany sterownik nie stworzy problemów ale jest jak piszesz - apple ma bardzo mało konfiguracji a pc?I tu jest siła ms ze sobie z tym jeszcze radzi i generalnie takie problemy to rzadkość spowodowana albo marnymi sterownikami albo uszkodzeniem sprzetu.
Nie ma co bic piany bez sensu bo czasy gdzie xp plus sterownik stwarzał wieczne problemy dawno minęły
Przy wyborze środowiska jest jeszcze czynnik ludzki. Po prostu niektórzy wolą pracować nawet na nieco gorszym Macu po prostu dlatego że lubią maca i siadając do niego z reguły mają lepszy humor, ja tak mam, a czasem przy pracy to ważne :)
To tak jak miksowanie ITB vs OTB - efekty można osiągnąć równie profesjonalne, ale jeden woli wtyczki a inny gałki.
Ano prawda, certyfikacja, ale to pewnie tylko kontrola zaufanego źródła a nie jakości. Zresztą, i tak nie dałoby sie tego zrobić, nie leży to w interesie Microsoftu tylko producenta sprzętu. Ogólnie tak jak mówisz, u mnie na Win 7 działa wszystko perfect bez zająknięcia.
-
Wasze i wiele innych opinii pomogło mi dokonać wyboru. Nie jestem informatykiem i nie chce mi sie tracić czasu na grzebanie w Windowsie. Nie lubie dziadostwa i elementów urzadzen zrobionych na szybko i najmniejszym kosztem czyli tego uczucia kiedy trzymasz kupiony produkt i myślisz: " ale dziadostwo z p... Azji" . Jeśli to prawda że istnieje system ciut inny ale bardziej poręczny i intuicyjny to chciałbym go mieć.
Dlatego zdecydowałem się na Maca. I powiem że zanim go uruchomiłem zauważyłem już kilka plusów typu:
- kable zrobione z bardzo fajnych materiałów,
- rozmiar tego urządzenia (w planach są migracje i należy wziąć pod uwagę wysyłkę/transport do serwisu - jest dużo łatwiej) ,
-sam proces instalacji a potem rozplanowanie i działanie samego Pulpitu maca .
Widać że ktoś sie postarał przy projektowaniu tego.
Co będzie dalej szczerze nie wiem . Nie mam tez punktu odniesienia bo nie robiłem za wiele w DAW pod Windowsem.
Dziękuje za pomoc i zainteresowanie tematem. Za jakiś czas na pewno opisze kolejne wrażenia....
Akurat wszystko co napisałes z makiem ma niewiele wspólnego - ale co tam.
ps.nie zachłysnij sie tylko bo problemy i na maku się zdarzaja równie powazne i trzeba miec tego świadomość
ja gdybym zaczynał to tak bardzo na powaznie zastanowiłbym sie nad linuxem, wiąże się to z zupełnie innym oprogramowaniem daw, pluginy, ...ale dobrze szukając mysle ze znalazłbym coś dla siebie (praca kompleksowa od nagrań po produkcję)
szkoda czasu - już to przerabiałem