ESI UGM 96 - problem z odsłuchem

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Robix
Re: ESI UGM 96 - problem z odsłuchem

Post autor: Robix » środa 08 lut 2012, 17:31

...
Nie bardzo mi to chodzi. Zbyt duże opóźnienie. Mam w takim razie prośbę o doradzenie mi jakiejś funcjonalnej karty dźwiękowej na usb z odsłuchem w czasie rzeczywistym - potrzebne mi tylko wejście mikrofonowe, wejście na odsłuch stereo i najlepiej drugie równoległe. Jakieś proste rozwiązanie w cenie do 200 zł. Proszę o rady zależy mi na w miarę dobrych przetwornikach żeby jakoś była porównywalna choćby do starego SB Live. Pozdrawiam...

A jaki masz ustawiony Asio buffer size? To może być przyczyną wysokiej latencji w DAW.

Początkujący muzyk.

goniec06

Post autor: goniec06 » środa 08 lut 2012, 17:42

...
...
Nie bardzo mi to chodzi. Zbyt duże opóźnienie. Mam w takim razie prośbę o doradzenie mi jakiejś funcjonalnej karty dźwiękowej na usb z odsłuchem w czasie rzeczywistym - potrzebne mi tylko wejście mikrofonowe, wejście na odsłuch stereo i najlepiej drugie równoległe. Jakieś proste rozwiązanie w cenie do 200 zł. Proszę o rady zależy mi na w miarę dobrych przetwornikach żeby jakoś była porównywalna choćby do starego SB Live. Pozdrawiam...

A jaki masz ustawiony Asio buffer size? To może być przyczyną wysokiej latencji w DAW.
...

ustawiałem od minimalnych które nie powodowały trzeszczenia. Poza tym nie za bardzo satysfakcjonuje mnie to nagrywanie z programowym odsłuchem - to jest lipa. Poszukuję teraz jakiejś karty dźwiekowej, która by rozwiązała ten problem. Pzdr

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 08 lut 2012, 22:58

Jedna z najtańszych to emu 0204 bez phantoma

do 200 to szukaj uzywek i pewnie nie znajdziesz

goniec06

Post autor: goniec06 » czwartek 09 lut 2012, 00:54

...
Jedna z najtańszych to emu 0204 bez phantoma

do 200 to szukaj uzywek i pewnie nie znajdziesz...

hmm nie potrzebuje phantoma gdyż mam przedwzmacniacz mikrofonowy. Kurcze droga sprawa. Jak sie to wszystko zmieniło - kiedyś nagrywałem na SB Live dodanym do mojego pierwszego komputera był odsłuch i jakość taka, że nie pogarszała tych beznadziejnych mikrofonów, które miałem. Teraz technika poszła do przodu niby i w nowiutkim laptopie nie dość, że mam jakieś szumy przy każdym mikrofonie, to nie ma odsłuchu, a karty dźwiękowe zaczynają się od 300 zł? Masakra. No nic dziękuję w takim razie za pomoc i chęci. Pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 09 lut 2012, 09:07

Tyle że na SB Live nie korzystałeś zapewne z direct monitoringu bo odsłuch można było załatwić w panelu karty i nie trzeba było korzystać z ASIO - tu masz niestety kartę o bardzo ograniczonych mozliwościach

goniec06

Post autor: goniec06 » czwartek 09 lut 2012, 11:40

...
Tyle że na SB Live nie korzystałeś zapewne z direct monitoringu bo odsłuch można było załatwić w panelu karty i nie trzeba było korzystać z ASIO - tu masz niestety kartę o bardzo ograniczonych mozliwościach...

no tak ale tamta karta kosztowała 30 zł a ta 350. Dlatego mnie to dziwi, że nie można w granicach 200 zł dostać nic podobnego na usb....

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 09 lut 2012, 17:04

Live kosztował więcej niż ten ESI - nie bierz pod uwagę ceny złomu kupionego na giełdzie bo to się wtedy kupy nie trzyma.

Poprostu to ESI nie ma żadnego wewnętrznego routingu tylko najprostsze in/out a w takim wypadku odsłuch jedynie przez directmonitoring w przypadku ASIO

Możesz też spróbować na sterownikach WDM i odsłuch zrobić w panelu sterowania windows->dźwieki

tyle że pewnie latencja może być spora 

DZ1

Post autor: DZ1 » sobota 11 lut 2012, 05:14

tyle że pewnie latencja może być spora ...

Dokładnie,

Z karta esi ugm96 sensowny odsluch moze byc jedynie softowy na sterownikach asio.

ODPOWIEDZ