...
Najlepsze monitory do ~3,7 tys. to ADAM A7X i APS IO (takie podsumowanie z zebranych przezemnie info). Focal CMS65 kosztuje więcej,a i tak nie jest taki do końca lepszy (ma super bas, czyli niepodbity, nisko schodzący i kontrolowany, ale wysokie tony są nie do końca dobre ... w pomiarach widać że przy 17 khz już mocniej spada niż te ~2dB i to w sumie koniec ich pasma). Oczywiście nie słuchałem Focali. Te KRK VXT6 są dosyć nierówne (pomiary ixbt +-4dB) więc jak szukałem monitorów to je skreśliłem. Ciekawe są Mackie HR624MKII ... ale z kolei podobno kłamią (a w pomiarach widać że coś dziwnego dzieje się na górze + widziałem pomiary 824, gdzie na char. wodospadowej było widać znaczne rozwleczenie w basie).
Pomiary i pomiary i pomiary... Ludzie, no Paczki niech grają neutralnie. Nie wiąże się to do końca z liniowością.
O powyższych: VXT seria dla mnie nie bardzo. W sumie już napisałem, że E8B oraz V8 (naprawdę dobrze się pracuje). Te Mackie HR słuchałem ostatnio i wstępnie jest to ciekawa propozycja. Jednak chciałbym na nich troszkę popracować czy oby na pewno.
APS I/O trzeba obczaić, bo nie znam. Swoją drogą miałem okazję posiedzieć dłużej przy Genelec`ach 8030 i byłem dosyć miło zaskoczony. Bardzo ciekawe "gadanie"
Do Adamów jestem zrażony przez swoje takie tam głupie powody.