Fostex PM-0.5 Mk II a Adam Audio A5x

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Re: Fostex PM-0.5 Mk II a Adam Audio A5x

Post autor: Soundscape » poniedziałek 28 mar 2011, 17:01

...
Najlepsze monitory do ~3,7 tys. to ADAM A7X i APS IO (takie podsumowanie z zebranych przezemnie info). Focal CMS65 kosztuje więcej,a i tak nie jest taki do końca lepszy (ma super bas, czyli niepodbity, nisko schodzący i kontrolowany, ale wysokie tony są nie do końca dobre ... w pomiarach widać że przy 17 khz już mocniej spada niż te ~2dB i to w sumie koniec ich pasma). Oczywiście nie słuchałem Focali. Te KRK VXT6 są dosyć nierówne (pomiary ixbt +-4dB) więc jak szukałem monitorów to je skreśliłem. Ciekawe są Mackie HR624MKII ... ale z kolei podobno kłamią (a w pomiarach widać że coś dziwnego dzieje się na górze + widziałem pomiary 824, gdzie na char. wodospadowej było widać znaczne rozwleczenie w basie).

Pomiary i pomiary i pomiary... Ludzie, noSmile Paczki niech grają neutralnie. Nie wiąże się to do końca z liniowością.

O powyższych: VXT seria dla mnie nie bardzo. W sumie już napisałem, że E8B oraz V8 (naprawdę dobrze się pracuje). Te Mackie HR słuchałem ostatnio i wstępnie jest to ciekawa propozycja. Jednak chciałbym na nich troszkę popracować czy oby na pewno.

APS I/O trzeba obczaić, bo nie znam. Swoją drogą miałem okazję posiedzieć dłużej przy Genelec`ach 8030 i byłem dosyć miło zaskoczony. Bardzo ciekawe "gadanie"Smile

Do Adamów jestem zrażony przez swoje takie tam głupie powody.

Paweł

Post autor: Paweł » poniedziałek 28 mar 2011, 18:29

... widziałem pomiary 824, gdzie na char. wodospadowej było widać znaczne rozwleczenie w basie)...

A to dziwne, bo jak dla mnie to jedne z bardziej punktualnych paczek. Z tą górą rzeczywiście coś jest nie bardzo, ale nie pamiętam już co konkretnie mi przeszkadzało. Niemniej pracowaś się dało. Inna rzecz że teraz po obniżce ceny w mojej opini to jedna z ciekawszych propozycji, ale zdecydowanie do dużych pomieszczeń.

Zaś co do A8X vs A7X + Sub, to postawiłbym na ósemki. Ale ja generalnie nie jestem fanem subwooferów. Jakby go nie ustawiać, to słyszę że ten dół gra nie stąd, skąd powinien.

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 29 mar 2011, 07:53

Pomiary i pomiary i pomiary... Ludzie, noSmile Paczki niech grają neutralnie.

Jak kiedykolwiek znajdę nieliniowe "paczki" grające neutralnie to dam znać ;) Jest tak, że jak w pomiarach jest nierówno, to to po prostu słychać. Niestety sama liniowość to nie wszystko ... więc dla mnie do eliminacji jakiegoś produktu wystarczy ... ale do zagwarantowania dokładnego brzmienia już nie.

Te KRK V8 II chciałbym posłuchać.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 29 mar 2011, 09:38

O ile wiem kolego to ty nic nie produkujesz....przywołujesz w kółko te pomiary i co z tego?Masa świetnie brzmiących rzeczy powstała na NS10 które z liniowością nie mają kompletnie nic wspólnego...Nie tedy droga a pomiary możesz sobie darować - i tak wszystko psuje ludzki słuch(u kazdego inny)

Owszem wazne by głośnik oddał dokładnie taki sam sygnał jak zostanie mu podany ale nie o to w tym chodzi - chodzi o to by wyprodukowac i zmiksować na takim głosniku tak żeby na każdym brzmiało świetnie - pomiary w niczym tu nie pomogą

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 29 mar 2011, 10:29

NS 10 pokazują fragment pasma i mają świetnąodpowiedź impulsową (w końcu obudowa zamknięta) ... to że pokazują fragment pasma, sprawia że nic nie przeszkasdza w doskonaleniu tego fragmentu. A to że są w pewnych aspektach nieprzeciętnie dobre wynika właśnie z pomiarów ... :]

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 29 mar 2011, 10:34

>>>>> Nie tedy droga a pomiary możesz sobie darować - i tak wszystko psuje ludzki słuch(u kazdego inny)

Każdy słyszy na swój sposób, co nie zmienia faktu że kolumny mają być neutralne (jak wychodzisz z domu to korygujesz specjalnymi słuchawkami swój niedoskonały słuch?)

Swoją drogą to że na niektórych odsłuchach z przyzwyczajenia pamiętasz/musisz pamiętać by miksować z "wyraźniejszą górą" albo z "wokalem wyraźnie na wierzchu", by gdzie indziej brzmiało "OK", tak na dobrą sprawę dowodzi nieneutralności brzmienia owych odsłuchów (czyli charakterystyka na dzieńdobry spaczona).

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 29 mar 2011, 10:57

I jeszcze jedno:

Masa świetnie brzmiących rzeczy powstała na NS10

... te świetne utwory o których piszesz powstały tylko na NS10 (bez wspomagania innymi odsłuchami), czy może były "robione" m.in. na monitorach głównych poza NS10?

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 29 mar 2011, 10:58

ps. głownie ciekawi mnie kontrola niższego basu na NS10 :)

Awatar użytkownika
Karsen

Post autor: Karsen » wtorek 29 mar 2011, 11:19

... Zdecydowałem się na 5 calowe z uwagi na gabaryty pokoju: 2,1 (szerokość) x 3(głębokość) x 2,5 (wysokość).

A czy przypadkiem nie potrzebujesz monitorów bliskiego pola? Wiem, że Adam A7x katalogowo są takimi monitorami, ale czy przypadkiem nie mają zbyt dużej mocy na tak małe pomieszczenie? Przecież, aby paczki brzmiały trzeba podkręcić volume - a tu będziesz w odległości 1,5 m od głośnika (zachowane proporcje odległość między i od monitorów)? A odbicia?

Ja również właśnie sprzedałem Alesis M1 MKII z myślą, aby przesiąść się na coś "lepsiejszego" i rozważam zakup Fostex PM1 lub KRK V6 MKII - jest to mój przedział cenowy. Choć z sentymentem wspominam monitory Alesis, ktre się sprawdziły w pomieszczeniu o wymiarach podobnych do twego. Z drugiej strony ciągłe poszukiwanie doskonałości, nawet w domowym studio.

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 29 mar 2011, 11:27

...

A czy przypadkiem nie potrzebujesz monitorów bliskiego pola? Wiem, że Adam A7x katalogowo są takimi monitorami, ale czy przypadkiem nie mają zbyt dużej mocy na tak małe pomieszczenie? Przecież, aby paczki brzmiały trzeba podkręcić volume - a tu będziesz w odległości 1,5 m od głośnika (zachowane proporcje odległość między i od monitorów)? A odbicia?

...

1,5m od głośnika to wcale nie jest tak blisko ... taka odległosć przy małym pokoju sprawia że głośniki będą chyba przy ścianach = odbicia będą problemem.

Co do mocy w ADAM ... 100W na basie to znowu nie tak dużo. Głośnik o takiej średnicy, biorąc pod uwagę ile pasma musi obsłużyć, nie ma znowu super skuteczności np. w basie przyczęstotliwości kilkudziesięciu Hz, więc mocy nieco idzie, a wcale tak miażdżąco nie gra tam gdzie skuteczność niższa ;)

ODPOWIEDZ