Warte uwagi klawiatury MIDI - mega test organoleptyczny

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Redakcja
Re: Warte uwagi klawiatury MIDI - mega test organoleptyczny

Post autor: Redakcja » wtorek 21 wrz 2010, 17:07

...Jeśli ktokolwiek będzie miał jakieś nowe informację, to bardzo proszę się nimi podzielić...

Jeśli tylko będą dostępne na krakowskich targach Media Music to w miarę możliwości zdam szybko relację.

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 21 wrz 2010, 18:57

Stoisko A6, czy coś się zmieniło?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 21 wrz 2010, 19:52

...Stoisko A6, czy coś się zmieniło?...

Nic nam nie wiadomo jakichkolwiek zmianach w tym względzie.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Sergey_Nevone

Post autor: Sergey_Nevone » środa 22 wrz 2010, 12:25

Witam,

W Warszawskim sklepie "Pasja" (ul. Wiktorska) mają już nowe Axiomy, więc jeśli ktoś mieszka w pobliżu i miałby ochotę wymacać te klawisze i podzielić się wrażeniem tutaj to byłbym bardzo wdzięczny. Po rozmowie telefonicznej ze sprzedawcą mam dość mieszane odczucia - "Taka sama jak jedynka" daje trochę do myślenia - ale poczekajmy jeszcze.

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » środa 22 wrz 2010, 13:12

Kupiłem 2 dni temu Akai MPK 49 z myślą o seksownych enkoderach typu endless. Moja radość trwała jednak krótko gdy okazało się że przy zmianie programu w syntezatorze - program change, enkoder zachowuje się jak zwykły analogowy pot, który powoduje gwałtowną zmianę danego parametru. Czytam teraz instrukcje obsługi do novation sl i axioma - coś jest tu do zmiany - że można zaprogramować pot jako enkoder który dodaje i ujmuje wartość. W akai to niby jest ale jako komunikaty NRPN - których ponoć nie da się zaprogramować. 

Pytanie do ekspertów. Czy jest na rynku jakieś rozwiązanie które spełni moje oczekiwania? Widzę że novation ma diody naokoło enkoderów podobnie jak behringer bcr - czy one zmieniają swój status tylko przy kręceniu czy też przy zmianie programu?

[addsig]
Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

Awatar użytkownika
Sergey_Nevone

Post autor: Sergey_Nevone » czwartek 23 wrz 2010, 09:25

...Czy jest na rynku jakieś rozwiązanie które spełni moje oczekiwania? Widzę że novation ma diody naokoło enkoderów podobnie jak behringer bcr - czy one zmieniają swój status tylko przy kręceniu czy też przy zmianie programu?
 ...

Czy chodzi Ci o zmotoryzowane tłumiki, zmieniające status po odebraniu sygnału MIDI IN? - Kręcąc w DAW'ie, kręci się i parametr w kontrolerze? Jeśli tak to Behringery, BCR jak i BCF, mają silniczki.

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » czwartek 23 wrz 2010, 10:42

Chodziło mi o to w których sterownikach enkodery typu endless są najpraktyczniejsze i mają wybór trybu działania (inc/dec). Jak się mają te z Akai do Axioma na przykład?

A drugie pytanie na marginesie - czy przy zmianie programu w syntezatorze, DAW bądź module, pierścienie diodowe w sterowniku bcr lub novation sl zmieniają swoje wartości?

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » sobota 25 wrz 2010, 10:46

A drugie pytanie na marginesie - czy przy zmianie programu w syntezatorze, DAW bądź module, pierścienie diodowe w sterowniku bcr lub novation sl zmieniają swoje wartości?...

Tak zmieniają - komunikacja obustronna, więc nie maproblemu przeskoków ustawień

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » niedziela 26 wrz 2010, 16:31

...

A drugie pytanie na marginesie - czy przy zmianie programu w syntezatorze, DAW bądź module, pierścienie diodowe w sterowniku bcr lub novation sl zmieniają swoje wartości?...

Tak zmieniają - komunikacja obustronna, więc nie maproblemu przeskoków ustawień
...

Dzięki serdeczne. Ciekawe czy w Axiomie jest to też jakoś rozwiązane. Druga sprawa to wspomniana przez was długość klawisza. Jest to bardzo ważna rzecz o czym przekonałem się kupując nieszczęsnego Akai. Nie dość, że klawiszki ma krótkie, to jeszcze oś obrotu jest zaraz pod końcem obudowy. Czy ktoś "macał" już nowego Axioma? 

Awatar użytkownika
Sergey_Nevone

Post autor: Sergey_Nevone » poniedziałek 27 wrz 2010, 00:41

...a to się zdziwiłem że w Novation zastosowano zmotoryzowane fader'y..hmm..
W BCF, tak jak jak pisałem wyżej wszelkie fadery są zmotoryzowane, jest to chyba najtańszy produkt z zautomatyzowanymi "gałami"
W Axiomie na pewno tego nie będzie.
Sporo minusów widze w tym AKAI...Kiedy go nabyłeś? Może jest jeszcze możliwość skorzystania z praw niezadowolonego konsumenta i zwrócić towar?
U mnie w Gdańsku nigdzie jeszcze nie ma nowej M-Audio, również wciąż czekam na pierwsze wrażenia.

ODPOWIEDZ