...Jeśli ktokolwiek będzie miał jakieś nowe informację, to bardzo proszę się nimi podzielić...
Jeśli tylko będą dostępne na krakowskich targach Media Music to w miarę możliwości zdam szybko relację.
[addsig]
...Jeśli ktokolwiek będzie miał jakieś nowe informację, to bardzo proszę się nimi podzielić...
Jeśli tylko będą dostępne na krakowskich targach Media Music to w miarę możliwości zdam szybko relację.
Witam,
W Warszawskim sklepie "Pasja" (ul. Wiktorska) mają już nowe Axiomy, więc jeśli ktoś mieszka w pobliżu i miałby ochotę wymacać te klawisze i podzielić się wrażeniem tutaj to byłbym bardzo wdzięczny. Po rozmowie telefonicznej ze sprzedawcą mam dość mieszane odczucia - "Taka sama jak jedynka" daje trochę do myślenia - ale poczekajmy jeszcze.
Kupiłem 2 dni temu Akai MPK 49 z myślą o seksownych enkoderach typu endless. Moja radość trwała jednak krótko gdy okazało się że przy zmianie programu w syntezatorze - program change, enkoder zachowuje się jak zwykły analogowy pot, który powoduje gwałtowną zmianę danego parametru. Czytam teraz instrukcje obsługi do novation sl i axioma - coś jest tu do zmiany - że można zaprogramować pot jako enkoder który dodaje i ujmuje wartość. W akai to niby jest ale jako komunikaty NRPN - których ponoć nie da się zaprogramować.
Pytanie do ekspertów. Czy jest na rynku jakieś rozwiązanie które spełni moje oczekiwania? Widzę że novation ma diody naokoło enkoderów podobnie jak behringer bcr - czy one zmieniają swój status tylko przy kręceniu czy też przy zmianie programu?
Chodziło mi o to w których sterownikach enkodery typu endless są najpraktyczniejsze i mają wybór trybu działania (inc/dec). Jak się mają te z Akai do Axioma na przykład?
A drugie pytanie na marginesie - czy przy zmianie programu w syntezatorze, DAW bądź module, pierścienie diodowe w sterowniku bcr lub novation sl zmieniają swoje wartości?
A drugie pytanie na marginesie - czy przy zmianie programu w syntezatorze, DAW bądź module, pierścienie diodowe w sterowniku bcr lub novation sl zmieniają swoje wartości?...
Tak zmieniają - komunikacja obustronna, więc nie maproblemu przeskoków ustawień
...
A drugie pytanie na marginesie - czy przy zmianie programu w syntezatorze, DAW bądź module, pierścienie diodowe w sterowniku bcr lub novation sl zmieniają swoje wartości?...
Tak zmieniają - komunikacja obustronna, więc nie maproblemu przeskoków ustawień
...
Dzięki serdeczne. Ciekawe czy w Axiomie jest to też jakoś rozwiązane. Druga sprawa to wspomniana przez was długość klawisza. Jest to bardzo ważna rzecz o czym przekonałem się kupując nieszczęsnego Akai. Nie dość, że klawiszki ma krótkie, to jeszcze oś obrotu jest zaraz pod końcem obudowy. Czy ktoś "macał" już nowego Axioma?