Opowiadasz farmazony. Dlaczego uwazasz, ze zaslyszane opinie maja byc od razu nierzetelne? Wiele dociera do nas opinii zaslyszanych czy przeczytanych. Dlaczego mialyby byc mniej wiarygodne od tych wyrobionych na wlasnych doswiadczeniach? A co jesli nie mam racji, jesli moja opinia jest odosobniona? Kazdy ma prawo do wyglaszania swojego zdania, a im bardziej zrodlo jest wiarygodne, tym lepiej. A jezeli takie opinie sie powtarzaja, oznacza to dla zainteresowanego wiele.
...
Nie mówię, że zasłyszane opinie od razu na wstępie są nierzetelne, sam często opieram się na takich informacjach, oczywiście uprzednio sprawdzonych w bardziej wiarygodnych. Tylko dla mnie, jeśli ktoś pisze "Sprawdź jeszcze Groove Tubes słyszałem z bardzo wiarygodnego źródła (realizator którego nazwiska nie podam), że rewelacja!!!" to raczej wolałbym wiedzieć jakie to źródło, a pisząc taki post jak kolega pepe wyżej, starałbym się uwiarygodnić czytającym, że rzeczywiście źródło jest rzetelne. Gdyby napisał, że po prostu słyszał od znajomego realizatora, że te mikrofony są dobre to bym się nie przyczepił, ale skoro ktoś twierdzi, że wie z "bardzo wiarygodnego" źródła, ale nie może podać z jakiego, to przydałoby się napisać przynajmniej gdzie można posłuchać utworów tejże osoby (tak jak napisałem wcześniej). A sam zresztą napisałeś, że im bardziej wiarygodne źródło tym lepiej, dla mnie informacja podana przez pepe nie jest wiarygodna i mieści się w kategorii "zasłyszane, ale...". Wtedy jeśli dotrze do mnie więcej wiadomości, że te mikrofony są dobre to jasne, że będzie to już bardziej rzetelna ocena, natomiast jeśli pepe potrafiłby uwiarygodnić źródło, to jego zdanie byłoby ważniejsze niż tylko "zasłyszane, ale..."
PS. Kupując np. podzespoły do komputera zdajesz się jedynie na opinię sprzedawcy? Czy szukasz WIARYGODNEGO źródła informacji?
Mikrofony po raz n-ty
Re: Mikrofony po raz n-ty
I jeszcze prosty przykład:
Co dla Ciebie liczy się bardziej?
Wypowiedź 20 osób nagrywających w domu jedynie wokal (np. rap):
- "Ten mikrofon jest ekstra. Elegancko to wszystko brzmi etc." (np. o Shure PG58)
Wypowiedź doświadczonego realizatora z podanym imieniem i nazwiskiem bądź utworami zrealizowanymi przez niego (o tym samym mikrofonie):
- "Ten mikrofon niestety ma ............... (i tu powiedzmy parę wad)"
Oczywiście ważniejsza dla mnie byłaby wypowiedź realizatora, jako bardziej rzetelnego źródła, natomiast gdyby brakowało informacji o tym, jakie utwory zrealizował, czy też imienia i nazwiska, to stawiałbym to na równo z tymi 20 osobami.
To tak obrazkowo...
Co dla Ciebie liczy się bardziej?
Wypowiedź 20 osób nagrywających w domu jedynie wokal (np. rap):
- "Ten mikrofon jest ekstra. Elegancko to wszystko brzmi etc." (np. o Shure PG58)
Wypowiedź doświadczonego realizatora z podanym imieniem i nazwiskiem bądź utworami zrealizowanymi przez niego (o tym samym mikrofonie):
- "Ten mikrofon niestety ma ............... (i tu powiedzmy parę wad)"
Oczywiście ważniejsza dla mnie byłaby wypowiedź realizatora, jako bardziej rzetelnego źródła, natomiast gdyby brakowało informacji o tym, jakie utwory zrealizował, czy też imienia i nazwiska, to stawiałbym to na równo z tymi 20 osobami.
To tak obrazkowo...
Pozdrawiam
Re: Mikrofony po raz n-ty
...ze co?....
nie pal tyle..ceny sa przeciez w tym linku...
ps.chyba kilka osob tu lubi przypalic hehe...
Ale o co Wam chodzi? Wypraszam sobie, w zyciu nie przypalalem...
Smiesza mnie poprostu tak podstawowe bledy na stronie (stad pewnie umiescilem ikonke tematu z wystawionym jezorem), ze nie wspomne o umieszczeniu GT-57 wsrod mikrofonow lampowych.
Tutaj...
nie pal tyle..ceny sa przeciez w tym linku...
ps.chyba kilka osob tu lubi przypalic hehe...
Ale o co Wam chodzi? Wypraszam sobie, w zyciu nie przypalalem...
Smiesza mnie poprostu tak podstawowe bledy na stronie (stad pewnie umiescilem ikonke tematu z wystawionym jezorem), ze nie wspomne o umieszczeniu GT-57 wsrod mikrofonow lampowych.
Tutaj...