Najprostszy przełącznik pomiędzy odsłuchami

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
antekk
Re: Najprostszy przełącznik pomiędzy odsłuchami

Post autor: antekk » wtorek 22 gru 2009, 21:43

dopisek: sprawdzilem pierwsze 5 wynikow w google na haslo "minimon review" i nie znalazlem zadnej zlej opinii uzytkownikow - wrecz przeciwnie. Ciekawe :) 

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 22 gru 2009, 21:53

...
dopisek: sprawdzilem pierwsze 5 wynikow w google na haslo "minimon review" i nie znalazlem zadnej zlej opinii uzytkownikow - wrecz przeciwnie. Ciekawe :) 

...

Zmierz go za pomocą RMAA to będzie wszystko jasne.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 22 gru 2009, 23:15

...Panowie, może umówmy się co do dwóch, bardzo odległych od siebie spraw.
Otóż czym innym jest przełączanie sygnału dla zespołów aktywnych monitorów, a zupełnie czym innym jest krosowanie pomiędzy pasywnymi głośnikami (kolumnami, monitorami pasywnymi).
W tym drugim przypadku wystarczą naprawdę mocne (czyt. dobrane odpowiednio, wg prostego wzoru W = U*I) przełączniki, tzw. heble, aby wszystko było OK.
Oczywista moje OK nie da rady odnieść do przełączania w czasie ich pracy, to chyba powinno być zrozumiałe!

Co do przełączania od strony sygnałowej lepiej (naprawdę lepiej) posłużyć się "zawodowcem". Tu naprawdę nie wiem, czy Behringer MINIMON MON800 "koloryzuje", czy nie. Wiem natomiast jedno - dla kogoś, kto pyta o w miarę tani "przełącznik" w tym temacie będzie to strzał w dychę, pod każdym względem. ...

Ja nie wiem, od poczatku lat '90 uzywam zwyklych mechanicznych przelacznikow do przelaczania odsluchow po stronie koncowki mocy (to znaczy przelaczam pasywne monitory podlaczone do tej samej koncowki). Oczywiscie lepiej miec dwe koncowki ze wzgledu na dopasowanie poziomow, ale wiadomo... Nic nigdy mi sie nie popsulo, ani wzmacniacze ani monitory, przelaczam non-stop, podczas grania oczywiscie tez. To znaczy przepraszam - od tego przelaczania po 6 latach popsul mi sie przelaczniczek, wymienilem, dziala dalej

Przelaczanie po stronie liniowej o tez nie jest wielka filozofia, w studyjnych konsoletach bylo to robione zwyklymi isostatami i jakos nikt nie narzekal. Oczywiscie madrze jest zwierac wtedy niewykorzystane wejscia do masy, co powoduje komplikacje mechaniczna, ale od czego przekazniki? Ale ja jak widac dziwny jestem, bo nie doszukuje sie w tym filozofii, tylko widze elektrotechnike

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 22 gru 2009, 23:21

To mi wyglada na kolejny "must have", po lampowych preampach, kompresorach czy analogowym sumowaniu

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 23 gru 2009, 01:54

[...]od poczatku lat '90 uzywam zwyklych mechanicznych przelacznikow do przelaczania odsluchow po stronie koncowki mocy (to znaczy przelaczam pasywne monitory podlaczone do tej samej koncowki).

Zaraz pewnie ktoś napisze, że używa lampowej końcówki i tak nie wolno robić, bo przez milisekundy końcówka będzie bez obciążenia Tongue out

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ