Monitory - ile cali?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Re: Monitory - ile cali?

Post autor: Soundscape » piątek 18 gru 2009, 10:05

No tak ... "się da" ... ale tak moim osobistym zdaniem nie powinno tak być byśmy zakładali z góry że kupujemy sprzęt niedokładny a później pracujemy dosyć po omacku (zawsze to mniej przewidywalne efekty niż na czymś superdokładnym).

A co do dokładności ... oczywiście sama liniowość to zamało, tu się zgadzam ... jeszcze liczy się THD, odpowiedź impulsowa itd. itd.
...

Jeśli chodzi o dokładność, to jej też trzeba się nauczyć. Są też "dokładności", które mnie osobiście bardziej wkurzają niż ułatwiają pracę. (Np. Dynaudio BM5A, jak dla mnie aż nad to dokładne.) Dla mnie odpowiedni odsłuch powinien być przede wszystkim neutralny. A to nie zawsze wiąże się z liniowością zestawu.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 18 gru 2009, 10:18

... 

Jeśli chodzi o dokładność, to jej też trzeba się nauczyć. Są też "dokładności", które mnie osobiście bardziej wkurzają niż ułatwiają pracę. (Np. Dynaudio BM5A, jak dla mnie aż nad to dokładne.) Dla mnie odpowiedni odsłuch powinien być przede wszystkim neutralny. A to nie zawsze wiąże się z liniowością zestawu.

...

Nigdy nie słszałem tych Dynaudio BM5A - napisz czemu są za dokładne ;)

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 18 gru 2009, 10:27

Nigdy nie słszałem tych Dynaudio BM5A - napisz czemu są za dokładne ;)
...

Pokazują pewne szczegóły aż nad toSmile Słuchasz, słuchasz, poprawiasz i ciągle coś zdaję się być nie tak. Nie wiem, może jestem dziwnyWink

piter29

Post autor: piter29 » niedziela 20 gru 2009, 23:09

...Pm 05 + sub
http://www.dv247.com/studio-equipment/fostex-fx-pm05-sub-bndl--33412

Po negocjacjach zapłacisz jakieś 2200zł łącznie z transportem przy kursie Funta 4.6zł....

I co dostałeś sprzęt??? i jak?

Talon

Post autor: Talon » poniedziałek 21 gru 2009, 01:10

Jest juz w Poznaniu, dziś dostawa, jak nie dadzą rady sam do nich podjadę odebrać.

DZ1

Post autor: DZ1 » poniedziałek 21 gru 2009, 01:59

........ ja bym sie nie bwaił - jak jest szansa brałbym 8 cali...jak nie to 6 ale i tak bym wziął suba mimo że MB mówił że niewiele to w małym pomieszczeniu da - a jednak daje więc teoria teorią a praktyka praktyką....no ale w tej cenieto może behringer z subem(kozackim zresztą) by sie zmieścił...choc wolałbym tego suba sparować z czymś innym ........

...tak apropos suba behringera (niezauwazyłem wczesniej tego wątku)....

troche info o tym subie:

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?mop=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=25953&forum=10

P.S. Porównywaliśmy ze znajomym jakis czas temu moje behry b2031a i jego yamaszki hs80.... i zgadnijcie co wyszło: obaj jednogłosnie stwierdzilismy, ze behry mają wiecej srednicy, (tzn hs'ki mają jej za mało, dlatego znajomy musi podbijać zeby mógł ''odnalesc sie'' w miksie) wiec ostatecznie wyszło na to ze b2031a lepiej nadają sie do miksu.... ciekawe, nie? Sam sie troche zdziwiłem, bo myslałem ze behringery wypadną gorzej od tych yamaszek, tylko chciałem usłyszec jak duza bedzie rórnica a tu wyszło zupełnie cos innego...

Pozdr,

piter29

Post autor: piter29 » poniedziałek 21 gru 2009, 13:31

...
Jest juz w Poznaniu, dziś dostawa, jak nie dadzą rady sam do nich podjadę odebrać....

To napisz potem tu w temacie jak sprzęt wygląda po takiej podróży ok? Bo w sumie jeśli wszystko git to z miejsca zamawiam.Napisz czy w ogóle sprżet był dobrze zapakowany. 

Talon

Post autor: Talon » poniedziałek 21 gru 2009, 14:25

...
Jest juz w Poznaniu, dziś dostawa, jak nie dadzą rady sam do nich podjadę odebrać....

To napisz potem tu w temacie jak sprzęt wygląda po takiej podróży ok? Bo w sumie jeśli wszystko git to z miejsca zamawiam.Napisz czy w ogóle sprżet był dobrze zapakowany. 

Narazie doszedł jeden + standy drugi jeszcze w drodze.
O ile opakowanie standów troche jest pogniecione, o tyle opakowanie fostexów nie ma nawet draśnięcia.
Odnośnie opakowania monitorów warto zwrócić uwagę że było zapakowane:
Jeden karton wsadzony w drugi karton i w tym pierwszym kartonie monitor owinięty w 2 gąbki, oraz styropian. Jedyny mankament to angielska wtyczka, ale wziąłem stare kable od kompa(zasilacza) i wszystko gra:)
Póki co troche mi dudni jedna częstotliwość basowa i musze to jakoś rozwiązać.
Dodatkowo dopowiem że te 120W jest na styk jakbym wziął krk gdzie jest koło 75 byłoby za mało!
Monitor schodzi nawet nisko ale przy tym nieźle dmucha z bass reflexu, na tyle mocno że się włosy na głowie unoszą przy odległości 0.5m od monitora:)
Zaobserwowałem również że słyszę dzwięki(instrumenty) których wcześniej nie zauważyłem w mixie.
Jak przyjdzie drugi i oba podłącze będzie rewelacyjnie!

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » wtorek 22 gru 2009, 12:05

Pozwolę sobie przyłączyć się do tematu, ale zapytam o zupełnie inne monitory,a mianowicie co sądzicie o najmniejszych Genelec'ach, bo miałbym okazję sporo taniej je kupić, marka zacna i na pewno grają fajnie, ale właśnie jak w tytule tematu martwi mnie ich wielkość te 4 cale to jednak mało, co o tym myślicie? Pytanie drugie - czy gdybym miał możliwość kupienia Adam'ów A7 poniżej 3tyś. to warto na nie dozbierać? Czy rzeczywiście są takie dobre i warte dodatkowych pieniędzy?

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 22 gru 2009, 12:39

...Pozwolę sobie przyłączyć się do tematu, ale zapytam o zupełnie inne monitory,a mianowicie co sądzicie o najmniejszych Genelec'ach, bo miałbym okazję sporo taniej je kupić, marka zacna i na pewno grają fajnie, ale właśnie jak w tytule tematu martwi mnie ich wielkość te 4 cale to jednak mało, co o tym myślicie? Pytanie drugie - czy gdybym miał możliwość kupienia Adam'ów A7 poniżej 3tyś. to warto na nie dozbierać? Czy rzeczywiście są takie dobre i warte dodatkowych pieniędzy?... 

Najmniejsze Genelec to 6010A z 3" wooferem ... osobiście nie kupiłbym czegoś co ma mniejszy woofer niż 5" (czyli Genelec 8020 4" i KRK VXT4 4" odpadają). Teraz myślę nad Yamaha MSP5Studio 5" a się i tak boję o bas ... a APS KOX jak nie było tak nie ma - tu chyba będzie 6" i podobno 50 Hz przy -3 dB ... MSP5s ma taki spadek gdzieś przy 58 Hz jeśli dobrze pamiętam.

ODPOWIEDZ