SSL MX4 - rewolucja w dziedzinie mixowania w DAW?
Re: SSL MX4 - rewolucja w dziedzinie mixowania w DAW?
...To nawet nie jest rewolucja w nabijaniu klientów w butelkę. Takich oszukańczych produktów jest już sporo na rynku i w każdym przypadku dział marketingu producenta kreuje podobny kit. Znamienne, że zawsze znajdą się jelenie, które ten kit łykają. I znów będzie kolejny tasiemcowy wątek o wyższości jednego dodawania nad drugim....
Właśnie! Tak też myślałem, lecz napisałem to innymi słowami, choć nie twierdze że poznawanie nowych produktów to coś złego, bo nie, ale niekiedy firmy - w tym wypadku SSL - wykorzystują swoją markę do celów..., właśnie wciskania kitów. Filozofia tego działania jest prosta, bo jeśli nie stać kogoś na dobry stół, lub wydaje mu się że jego miksy nie brzmią jak by tego chciał, to kupi sobie takie cudo jak MX4 (dobrych parę lat temu identycznie mówiono o TC 96k) i "hulaj dusza, piekła nie ma", a miksy zmienią się jedynie w granicach 2000zł, bo tyle są warte takie produkty. Choć osobiście nie znam działania MX4, to żyję na tej ziemi już tyle lat, że styka mi by poznać że ktoś "szuka jeleni" pod tym względem. Duende tez miało zrewolucjonizować dziedzinę realizacji i szkoda tylko że SSL nie pomyślał, iż nie tylko Oni potrafią programować wtyczki, bo są wtyki natywne działające niemal identycznie (a niekiedy lepiej) jak np. Bus Compressor Duende.
kucze to ja juz nie wiem co robic?
czy w ogole brac to na testy czy nie brac
jezeli ta sciema ma mnie kosztowac 18 tys czyli
MX4 + przetwornik i w niczym mi to nie pomoze
tylko bedzie widac ze SSL a mixy beda takie same jak na mixerze cubase
to nie ma sensu.
Generalnie mixy robie dobre na cubase ale nie az tak dobre jak
zawodowcy ze swiata i stąd moje poszukiwania- kumasz?
szukam roznych mozliwosci bo chce mixowac na swiatowym poziomie
a nie dlatego ze nie umiem w cubase.
w cubase wykorzystuje pelnie mozliwosci i mixy wychodza bardzo dobre
ale jezeli cubase mnie ogranicza i mixy moga byc lepsze to szukam rozwiazan
tak czy nie?
Rafi, skoro masz możliwość potestować MX4, to jest to najlepsze rozwiązanie, a przy okazji i my sie dowiemy, jak to wyglada na twoje "oko".
Rafi, skoro masz możliwość potestować MX4, to jest to najlepsze rozwiązanie, a przy okazji i my sie dowiemy, jak to wyglada na twoje "oko".
Niby mam ale odechcialo mi sie testowania jezeli to jest sciema
tyle kasy za nic?
to ja wole se kupic za to kompresor Tube Techa !!!
...
...
-------------------
Pewnie ze potestuje , czemu nie?
Sam sie przekonam czy jest w tym cos prawdziwego co zachwala producent SSL czy tylko kolejna karta aby sprzedac ich jak najwiecej i zarobic kasiore:)))
IMO wazne jest, abysmy zrozumieli, gdzie tkwi sendo. Dla jednych rzeczywiscie jest to "kolejna karta do wyciagania kasiory", dla innych moze to byc przydatne urzadzenie. Kompresory i korektory SSL sa powszechnie uznanymi narzedziami i jezeli tylko oczekujemy od tego produktu wiekszej mocy i mozliwosci, to sie nie zawiedziemy. Oczekujacy automagicznego miksu na swiatowym poziomie niestety raczej sie zawioda...
Zgadzam sie i oto przyklad.
Znajomy ma studio generalnie oparte na drogich Hardware i co z tego?
Mlodsi robią lepsze mixy na samym cubase niz on na tych klockach.
Pisalem juz wczesiej jezeli juz tak teoretyzujemy to zalozmy ze mamy swietnego producenta realizatora z 20 letnim doswiadczeniem i czy dzieki karcie MX4
bedzie on dziargał jeszcze lepsze mixy z pomoca tej karty czy nie ma znaczenia i na
samym cubase zrobi to samo?
Zatem nikt nie oczekuje ze ma sie samo automatycznie mixowac bo to jest SSL.
Jezeli ktos jest nie doswiadczonym realizatorem to drogi skaplikowany sprzet moze mu tylko zaszkodzic i utrudnic calą sprawę.
Jak sadzisz czy MX4 w rekach zawodowca sprawdzi sie lepiej niz mix robiony w samym cubase 5?
...
IMO wazne jest, abysmy zrozumieli, gdzie tkwi sendo. Dla jednych rzeczywiscie jest to "kolejna karta do wyciagania kasiory", dla innych moze to byc przydatne urzadzenie. Kompresory i korektory SSL sa powszechnie uznanymi narzedziami i jezeli tylko oczekujemy od tego produktu wiekszej mocy i mozliwosci, to sie nie zawiedziemy. Oczekujacy automagicznego miksu na swiatowym poziomie niestety raczej sie zawioda......