Core i7 - czy warto?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: Core i7 - czy warto?

Post autor: Zbynia » środa 27 maja 2009, 01:03

Pan_Jabu dobre heheheheh - nie przepracujesz sie :)

Kolego NCQ nie daje nic :) - pokaż mi choć jeden test gdzie to cokolwiek daje - kolejkowanie zadań w zwykłych dyskach powoduje co najwyżej zmniejszenie walenia głowicą.....
Z kolei HT w niektórych programach jest w stanie wydobyć tych parę nawet czasem parenaście procent więcej - w dużej ilości nie daje nic a są tez takie że jest tylko gorzej.......
te dwie funkcje to tak naprawde optymalizacja pracy i nic co ma jakiś poważniejszy wpływ na pracę

co do systemu to lecę na viściaku 64 i sprawuje się wysmienicie...czasem wrócę do xp ale tak wydajny w pracy jak vista nie jest(start/search z visty zamiata)

chłodzenie to pikuś - zalman nie jest tu żadnym bogiem - przewaliłem masę past i tak naprawdę różnice między nimi są nie warte uwagi - za to ceny jak najbardziej...obecnie arctic silver cienką warstewką
co do mugena widzisz - niby co za kłopot kupić ale raz : może nie wejśc na płytę bo jakiś radiator przeszkadza a dwa: może nie wejść w obudowe :) - miej to na uwadze....

co do oszczędzania energii - co ma do tego DDR3 z nieco obniżonym napięciem?DDR2 standardowo miało mieć 1.8 a sam miałem marne geile ultra które nie potrafiły pracować na niczym poniżej 2V......a i tak większość obecnych DDR3 zalecane ma 1.8V bo stają się niestabilne - śmieszne nieco nie?
EIST spoko - mam w swoim core duo tylko że musiałem go podkręcić bo inaczej zmiana z 2.66 na 2.0 to żadna oszczędność.....teraz 2.4 vs 3.2 już jakoś wygląda - w amd to wyglądało lepiej gdzie bazowo miałem 1ghz a pod obciążeniem robiło 2.2
Pozatym mam AES w płycie gigabyte więc luz

Ale tobie polecam zapoznać się z wieloma dostępnymi testami core i7 i sprawdzenia ile żre platforma - BO SIĘ POMYLIŁEŚ I TO BARDZO
a co jak dojdzie OC?to robi sie tragedia

wiesz to kwestia na którą sie nie patrzy póki nie zacznie się płacić rachunków - a to odrazu widać gdy było się na wakacjach......O ile w idle ten proc jest raczej na poziomie obecnych(także z temperaturami) to pod stresem już ten bajer pryska
moge sprawdzić sam ale co to da?wystarczy że inni rzetelnie to sprawdzili

ps.nie kompilowałem linuksa bo nie tracę czasu na bzdury - weź też pod uwagę wszelkiego rodzaju optymalizacje(co w sofcie zdaża się nader często) bardzo popularne włąśnie w czasach P4
Pozatym zwróć uwagę za co Intel ma proces wytoczony przez KE bo napewno nie za swoją niby super wydajność
Power PC6 też jest super prockiem o CELL nie wspominając - ale co z tego?Nvidia jest w prawie każdej grze a od dwóch lat wydaje starocie pod nowymi nazwami.....Wiesz ni9e pędzę na oślep za ekstremami bo mnie na to nie stać - też to bierz pod uwagę
No i co do popularności i7 polecam spojrzeć na wyniki intela z końca roku......dlatego poczekam

co do dysków - uważaj jakie SSD - niektóre się chaczą a powód jest bardzo błachy - nie są w stanie obsłużyć większej ilości operacji I/O - znany problem...oczywiście można kupić intela ale ta cena......
Co do zapisu to fajnie i super ale jak ci padnie zasilanie?nie dośc że RAID się rozleci(a przynajmniej może się naruszyć) to jeszcze warto kolejne dwa na backup zapodać.....

i topimy 20 tysiaków w kompa - stać cię?to spoko mnie nie

a czego nam brakowało 4 lata temu?ilości zapisanych śladów?wątpię....
lepszego miksowania?wątpię

w poważniejszych projektach co najwyżej wymagające wtyczki mogły przypchac procka bądź coraz szybciej rozwijajace się vsti których zapotrzebowanie na moc obecnie zwariowało......
i co nam to da?hity?wygodę pracy?wątpie.....już to mamy od dawna

to tyle...polecam dokładniej rewidować wyniki testów

kws

Post autor: kws » środa 27 maja 2009, 08:31

ja skupiam swoja uwagę na core quad qxxxx s - wersja z tdp na poziomie 65 wat - trudno dostępne jeszcze ale takiego procka spokojnie podkręcasz i masz nawet lepiej jak i7 przy tej samej cenie proca

Masz na myśli Q6600
2xMotu 828mk2/G5/Akai S3000XL/M-Audio Axiom /Korg kontrol/Mackie HR/BX5a/Sonar 7/

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 27 maja 2009, 08:55

nie - q6600 ma 105

Q9550s, Q9400s, Q8400s i Q8200s maja po 65 i sa w 45nm

tylko co z tego jak dostać je bardzo ciężko i cena ponad 200 pln wyższa do analogicznego modelu z TDP 95....cały intel

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 27 maja 2009, 08:56

przy okazji - TDP dla i7 to 130......

mudranx

Post autor: mudranx » środa 27 maja 2009, 10:03

pyza,

podsumowanie z mojej strony dla Ciebie jest następujące:
nie obawiaj się przejścia na core i7. Jest to bardzo wydajny procesor i z pewnością doświadczysz komfortu pracy. Jest to inwestycja w przyszłość.
Pamiętaj jednak o tym aby zadbać o odpowiednie chłodzenie, czyli dobrej jakości pasta termoprzewodząca, radiator, wentylacja obudowy. Ponadto kup płytę główną obsługującą pamięć DDR3 w trybie trójkanałowym. Jeśli chodzi o rozmiar pamięci - zależy do czego ma służyć taki zestaw i w jakiej architekturze ma działać. Jak coś napiszesz więcej to postaramy się doradzić.
Nie zapominaj o dobrych dyskach twardych - szczególnie godne uwagi są wd-ki, że się tak wyrażę. Jeśli do macierzy to raid edition, jeśli nie to green power.

Alternatywnie skorzystaj z pomocy Zbynia. Myślę, że może coś Ci doradzić ze stajni amd.

Pozdrawiam serdecznie.

pyza

Post autor: pyza » środa 27 maja 2009, 11:12

Dziękuje wszystkim za rady choć ile postów tyle zdań.
Pracuję głuwnie virtualnie czyli komplet 5, cubase 5, virus ti, psp, vanguard .Zobaczymy co przyniesie czas być może faktycznie się wstrzymam i poczekam na konkretne testy od innych muzyków-A jakby redakcja eis zrobiła taki test to może wiele żeczy by wyjaśniło.
cubase 4 komplete 5 powercore fw samplelord extreme sample conwerter

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » czwartek 28 maja 2009, 14:29

test i7
powyższy obszerny test powinienien pomoc w wyborze

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 28 maja 2009, 15:00

...test i7
powyższy obszerny test powinienien pomoc w wyborze...

Mnie te wyniki nie przekonują do wydania 2300 (a nawet 4000!) pln. Za tyle złożę porządny komputer do audio na którym się będzie dobrze pracowało.

Wybór i tak zostawiam nabywcy. Ale za 3-4 tysiące można naprawdę fajną rzecz złożyć. I za resztę kupić np. niezły interfejs audio, a nawet kartę DSP. (Jeśli porównam cenę zakupu i7 Extreme 965 plus podzespołów do zestawu za 3-4 tysiące.)

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 28 maja 2009, 15:23

Konkluzja tego testu zgadza się z tym, co tu wyżej napisano: i7 pożera więcej energii, nie jest znacząco bardziej wydajny, za to jest znacząco droższy niż Core Quad.

Przy aktualnych cenach dziś na pewno brałbym Quada. Ale to się będzie oczywiście z czasem zmieniać...

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » czwartek 28 maja 2009, 16:49

a ja zdecydowałem się na i7 920. do konfiguracji która planowałem na q9450 muszę dodać 170 zł do procka, 180 do płyty i kupić jedną kość pamięci więcej. różnica 520 zł inne koszty wyjdą w praktyce ;)

pokusa sprawdzenia, czy opinie wygłaszane przez użytkowników cubase 5 o spadku asio meter z 70-80% do 35-40% po przesiadce z quad'ów jest zbyt kusząca

z testu: "(3Dmax) potrafi on spożytkować dosłownie każdy rdzeń i MHz procesora [...} Jak widać, Core i7 wręcz deklasuje swoich poprzedników w postaci Core 2 Quad..."

w przytoczonym teście różnica w osiągach między q9450 a i7 920 wyniosła około 50% na korzyść tego ostatniego

ODPOWIEDZ