Instrument VSTi z pełną paletą brzmień?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Mamoń
Kontakt:
Re: Instrument VSTi z pełną paletą brzmień?

Post autor: Mamoń » niedziela 13 gru 2009, 10:50

To ja też parę słów jako niegdysiejszy autor tego wątku... Swego czasu dużo pracowałem na vst i do tej pory też się zdarza używam np. Haliona i Proteusa, ale do poważniejszych projektów moim zdaniem brzmią lepiej po prostu nagrane poprzez audio klawisze czy sampler sprzętowy. Trochę więcej roboty, ale efekt finalny moim zdaniem lepszy...

Przyznam, że nie słuchałem części z wymienionych vst-ków i może postęp zrobił swoje:)

Pozdrawiam 

http://aranzacjemuzyczne.c0.pl/nauka-gry-gitarze-lodz/

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » niedziela 13 gru 2009, 11:51

...
Witam serdecznie!

Chciałbym powrócić do tematu, biorąc po uwagę ostatnie promocje.

Było dużo na temat Goliatha, Sample Tanka w innych wątkach i przyznam szczerze, że trochę mi się namieszało:).

Jest teraz taka możliwość kupienia zestawu Total Bundle 2 z Ik Multimedia(50 % w dół)  i Complete Composer ze stajni EW(67% w dół). 

Zastanawia mnie tylko czy warto dopłacać do wersji platinum z wersji gold. Różnica chyba jest jedna- platinum ma trzy ujęcia mikrofonowe, czyli przy bliskim ujęciu np dęciaków mozna by już ładną sekcję w muzyce popowej ułożyć. A może się mylę? W związku z tym że to sample symfoniczne to i artukalacja muzyków została do gatunku przyłożona ...

hmm

pozdrawiam

ps. promocja z ew rzeczywiscie korzystna, pomału wyzbywaja się staroci na rzecz nowosci np hollywood strings

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » niedziela 13 gru 2009, 14:55

1. Kontakt 3 - tak, ale jako sampler, nie biblioteka.

2. Colossus - nie (jedyny zresztą instrument ze stajni EW na nie - Piotr pewnie mnie zamorduje :)

3. EWQL Gold - zdecydowanie tak

4. EWQL Symphonic Choirs - zdecydowanie tak

5. Wszelkiej maści Garritany - zdecydowanie nie

6. IK Multimedia Sample Tank 2,5 XL oraz Philharmonik Miroslav - zdecydowanie tak

7. Proteus X - nie

8. Edirol - nie wytrzymuje z konkurencją

9. Omnisphere - ciekawy

10. Project SAM Symphobia - zdecydowanie tak

To są moje typy - Twoje mogą być zupełnie inne

Pozdrawiam

Właśnie o taką wypowiedź mi chodziło :). Jeszcze trochę pogłówkuję i myślę, że będzie ok :). Może ktoś jeszcze się wypowie, to będę już wiedział co wybrać :). Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc i udział w temacie :).

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » niedziela 13 gru 2009, 14:59

Po przetestowaniu wielu softów doszedłem do tego, że (oczywiście to tylko moje zdanie, uwarunkowane rodzajem muzyki, którą piszę);

A jeśli wolno spytać, jaką muzykę piszesz ?? :)

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » niedziela 13 gru 2009, 15:14

A jeśli wolno spytać, jaką muzykę piszesz ? :)

Np. taką, ale to aranżowałem jeszcze na Proteusie 2000 Cry

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=emedia&file=index&do=showpic&pid=210&orderby=dateD

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Pietro

Post autor: Pietro » niedziela 13 gru 2009, 15:14

Zastanawia mnie tylko czy warto dopłacać do wersji platinum z wersji gold. Różnica chyba jest jedna- platinum ma trzy ujęcia mikrofonowe, czyli przy bliskim ujęciu np dęciaków mozna by już ładną sekcję w muzyce popowej ułożyć.

No nie bardzo ;). Tak jak sam zwróciłeś uwagę, to biblioteka klasyczna, więc blacha do popu ma się nijak. Smyki, jakoś dadzą radę, niektóre instrumenty z drzewa też spoko, ale to tyle.

Ja mam Platinum i jeśli sięgam po brzmienia z tej biblioteki, to zawsze z bliskimi mikrofonami. Jest jednak opcja upgrade-u Golda, dodając do niego same bliskie mikrofony, zerknij sobie na soundsonline-europe.com. Gold Plus się to nazywa.

Ja się dołożę jeszcze do listy Aktona ze swoim zdaniem.

1. Colossus, a właściwie Goliath - tylko jeśli nie masz reszty bibliotek - to jest taka składanka lightowych wersji. Osobiście nie lubię takich kompromisów, ale dla słabszych komputerów i na początek jest to fajna sprawa.
2. Omnishpere - zdecydowanie polecam. Bardzo bogata biblioteka (coś około 2000 instrumentów, jeśli mnie pamięć nie myli) i nada się do wszystkiego - do popu, do hybryd symfoniczno-elektronicznych i do różnych odmian electroniki.
3. Evolve - Zdecydowanie tak. Fajne loopy, pociachane, więc można je sobie dopasować i poprzestawiać po swojemu. Sporo wykręconych barw, mocnych uderzeń, bardzo ładny instrument.
4. Symphobia - tak! ALE, solowych instrumentów tam nie uraczysz :)
5. SD2 - tak, ale używane w większej ilości. Pojedyncze barwy nie do końca zażerają, zresztą jak sami twórcy określili - niektóre instrumenty były stworzone do tego, by grały z innymi w coś na formę ensembli.
6. MOR - tak. Fajne brzmienia, bardzo przydatne i pomimo "Rock" w nazwie, biblioteka jest dość uniwersalna.
7. Silk - tak. Ale tylko jeśli interesują Cię wstawki etniczne.
8. VOP - nie bardzo. Szczerze mówiąc, rzadko używam - jeśli miałbym dziś wybierać bilbioteki wokalne, sięgnąłbym coś od Tonehammer.com.
9. Symphonic Choirs - tak. Pamiętać jednak trzeba, że na dobre efekty trzeba popracować.
10. RA - tak. Prędzej bym polecił niż Silk, bo ta bilbioteka ma dużo różności, w tym i instrumenty perkusyjne.
11. QL Pianos - TAK. Ale to biblioteka potwór, więc potrzebuje mocnego sprzętu. Jest też wersja Gold, bodajże w jednej pozycji mikrofonów i 16bit - dużo lżejsza niż pełna wersja a i tak zazwyczaj używa się właśnie tej pozycji.
12. Vienna Instruments - polecam te wersje download - świetny kontrabas, bardzo przydatne soprany, epic horns też wymiatają. Ładne legata mają te instrumenty.
13. LASS - TAK! Ale już umieć pisać na smyki porządnie trza, i trochę bardziej w miks się bawić. Divisi, legato, portamento, glissando - wszystko co dusza zapragnie, bardzo grywalne.
14. TrueStrike 1 - tak. Najlepsza perkusja orkiestrowa, z jaką miałem do czynienia.

Podsumowując, jak już koledzy zauważyli, EW jest najbardziej opłacalne. Complete Composers Collection czy jak to tam się nazywa, to cała masa świetnej jakości instrumentów. Jest to też pożeracz procka i pamięci, więc wybór należy do Ciebie ;).

- Piotr

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » niedziela 13 gru 2009, 19:58

Podsumowując, jak już koledzy zauważyli, EW jest najbardziej opłacalne. Complete Composers Collection czy jak to tam się nazywa, to cała masa świetnej jakości instrumentów. Jest to też pożeracz procka i pamięci, więc wybór należy do Ciebie ;).

- Piotr...

Bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą wypowiedź. Potrzebowałem też właśnie takich opinii o produktach EW. Teraz już wiem, w które by warto zainwestować. Na prawdę wielkie dzięki dla WSZYSTKICH za pomoc. Teraz już mogę podjąć decyzję po namyśle.

Pozdrawiam serdecznie,

Robert

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » poniedziałek 14 gru 2009, 16:24

...

- Piotr...

No właśnie, jeśli mógłbym jeszcze o coś zapytać, to byłbym bardzo wdzięczny. Muszę także wymienić komputer na nowy, bo ten co mam teraz jest za słaby. Chciałbym kupić komputer taki, żeby ze spokojem można było korzystać z takich vst jak EW czy Spectrasonic i żeby był jeszcze jakiś zapas. Reasumując mam pytanie, na jakim kompie pracujesz z wtyczkami EW ?? Albo czy wiesz jaka konfiguracja kompa będzie wystarczająca???

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Pietro

Post autor: Pietro » poniedziałek 14 gru 2009, 18:03

No właśnie, jeśli mógłbym jeszcze o coś zapytać, to byłbym bardzo wdzięczny. Muszę także wymienić komputer na nowy, bo ten co mam teraz jest za słaby. Chciałbym kupić komputer taki, żeby ze spokojem można było korzystać z takich vst jak EW czy Spectrasonic i żeby był jeszcze jakiś zapas. Reasumując mam pytanie, na jakim kompie pracujesz z wtyczkami EW ? Albo czy wiesz jaka konfiguracja kompa będzie wystarczająca???

Pozdrawiam
...

Ja mam Intel Q6600 @2.4 i 8GB RAMu. Do tego 5 dysków na biblioteki. Pod XP x64 i Cubase 64bit taka konfiguracja wystarcza do większości zadań. Pełne orkiestrówki (typu do 100 ścieżek midi)

Ale słyszałem same dobre opinie odnośnie Intel i7 od ludzi którzy pracują na podobnych instrumentach .

- Piotr

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » środa 16 gru 2009, 22:40

Ja mam Intel Q6600 @2.4 i 8GB RAMu. Do tego 5 dysków na biblioteki. Pod XP x64 i Cubase 64bit taka konfiguracja wystarcza do większości zadań. Pełne orkiestrówki (typu do 100 ścieżek midi)

Ale słyszałem same dobre opinie odnośnie Intel i7 od ludzi którzy pracują na podobnych instrumentach .

- Piotr...

I7 może i jest lepszy, ale dużo droższy, a quad chyba wystarczy. Heh, to też trudny wybór, podobnie jak EW vs IK. Ktoś napisał, że droższe nie zawsze znaczy lepsze i to mnie najbardziej nurtuje...

Pozdrawiam:)

Początkujący muzyk.

ODPOWIEDZ