Behringer BCA-2000 - przerywa po 2 sek.

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
preceli
Re: Behringer BCA-2000 - przerywa po 2 sek.

Post autor: preceli » sobota 17 sty 2009, 16:13

...Problem jest znany. Niestety nie działa już forum nieoficjalne Bera gdzie było opisane rozwiązanie - z tego co pamiętam chodziło o podmianę któregoś pliku ze starszego drivera...

Spokojnie, wprawdzie sam już nie posiadam, ale większość mych kumpli którzy na nowo przeinstalowali (koniecznie po Bożemu) Win-system wraz z SP3(!) ciszy się tym sprzętem wręcz masakrycznie. Poszły nawet te modele, które wcześniej za Chiny L. nie chciały iść wcześniej nawet z najnowszymi możliwymi sterami!
Generalnie to świetne sprzęcicho, oczywista pod warunkiem, że działa
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Maciejjo

Post autor: Maciejjo » sobota 17 sty 2009, 22:11

Dziekuję wszystkim za poświęcony czas i pomoc! sprawdziłem bca na innym kompie, problem podobny, tyle tylko że zawieszka następuje po około 30 s. Więc chyba czeka mnie reinstalka systemu, jak nie pójdzie to wymieniam na inny... Monter widzę, że świetnie poznałeś to urządzenie, potwierdza to tylko w praktyce, że behringer czasem potrafi zrobić coś za niewielkie pieniądze, na czym można "popracować". Szkoda tylko że ten bca to troche droga przez męki, ale do odważnch świat należy... pozdrawiam!
kiedy google wypluwa wielki znak zapytania, pytam dobrych ludzi na forum

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » poniedziałek 19 sty 2009, 12:57

...Dziekuję wszystkim za poświęcony czas i pomoc! sprawdziłem bca na innym kompie, problem podobny, tyle tylko że zawieszka następuje po około 30 s.
Moze ty masz ten interfejs z wadliwej serii?? Byla taka seria ktora byla wycofana przez producenta i za darmo wymieniana na nowsze modele... Pokukaj w guglach co to za seria i porownaj ze swoja...
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
Maciejjo

Post autor: Maciejjo » poniedziałek 19 sty 2009, 23:10

DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM!!! problem rozwiązany! Urządzenie jest sprawne, okazało się to dopiero na trzecim komputerze u kolegi, który ma dopiero co postawiony system oczywiście z SP3. Instalacja bezproblemowa, behringer śmiga na sound forgu jak trzeba. Rada dla wszystkich, którzy zakupią bca2000 i będą mieć z nim problemy- niestety by mieć z głowy wielogodzinne boje ze sterownikami, trzeba instalować najnowsze stery bca na swieży system koniecznie z łatką SP3, nie powinno być żadnych problemów. pozdrawiam!
ps.
bca to w tym momencie chyba najlepszy interfejs audio w kategori cena/możliwości czyli 300zł/2xXLR+fantom+midi i masa innych przydatnych lub nie pierdół.
kiedy google wypluwa wielki znak zapytania, pytam dobrych ludzi na forum

DZ1

Post autor: DZ1 » wtorek 20 sty 2009, 00:20

...Moze ty masz ten interfejs z wadliwej serii?? Byla taka seria ktora byla wycofana przez producenta i za darmo wymieniana na nowsze modele...
Nowa seria ma "Data Code 0602"
Stara seria ma "Data Code 0410"

Dodam ze ja mam działającą.... 0410....
...
a jak z latencja we wspolpracy z Twoim kompem? jaki masz komp (procek, ram...)?

froguitar

Post autor: froguitar » niedziela 25 sty 2009, 03:19

Witam! (po jakiejś tam przerwie).

Jak się okazuję Windows XP z SP3 nie koniecznie jest rozwiązaniem problemu :), ale po kolei :)

Swego czasu i ja "trułem" troszkę o Begrinherem BCA 2000 , bo jak większość miałem z nim problem.

I w moim przypadku dotyczył on przerywania podczas nagrywania / odtwarzania... Wówczas pracowałem na komputerze stacjonarnym i nie udało mi się problemu rozwiązać (tzn. udało w takim stopniu, że mogłem nagrywać bez przerywania kiedy interfejs był podpięty pod USB 1.1,. a co za tym idzie miało ograniczoną funkcjonalność. Jak każdy posiadacz tego "cacka" sporo nerwów na tym straciłem i problem odstawiłem, kiedy to w pewnym momencie dałem sobie spokój, a rozwiązanie wkrótce przyszło samo..

Rozwiązanie pt. "laptop". (hp compaq 6820s) Podłączyłem z ciekawości ....eureka ...działa, bez przerywania. Ponieważ wówczas nie miałem czasu na nadrabianie behringerowych zaległości, odstawiłem interfejs z przekonaniem, że to być może wina słabszych parametrów stacjonarnego (procesor, ram itp).

Po jakimś czasie zasiadam do laptopa coby coś nagrać, a tu zonk, wrócił problem pt "przerywa / zanika sygnał"... ręce go góry opadają.. nerwy pakują walizki... co zrobić... to było niedawno...cóż resztkami sił wczoraj i przedwczoraj zacząłem jeszcze raz (po raz "setny") wertować internet i trafiłem na temat na EiS, który jednocześnie traktuje o moim temacie.. i ku mej radości czytam, że istnieje niezawodne rozwiązanie

Windows XP SP3 ...!!
Cóż bierzemy się do roboty i wkrótce stoją okienka z SP3 ...i co? Zonk jak był tak jest. ALE i tu zmierzam do mojego katharsis ...okazuje się że za najbliższymi krzakami czai się rozwiązanie problemu...ale najpierw odinstalowałem sterowniki do zintegrowanej karty muzycznej w laptopie i analogicznie do modemu... i dalej kicha więc.. pozstaje BLUETOOTH .

Odinstalowuje i wyłączam BLUETOOTH i wiecie co? Tym samym dostaję rozwiązanie mojego problemu (na laptopie).

Cóż należy napisać.... Behringer co prawda problematyczny, ale jak na tę cenę rewelacyjny i o ile jutro mi się nie zbuntuje to nie będę musiał zmieniać zdania.

Pozdrawiam z nadzieją na koniec problemów z BCA 2000 :)

Awatar użytkownika
Piotr1967

Post autor: Piotr1967 » poniedziałek 07 gru 2009, 23:59

Pozwoliłem sobie troszkę odświeżyć temat BCA-2000 w kontekście pracy w nowym Windows 7. Otóż po niedawnej przesiadce na nowe okienka stwierdzam że to cudo lepiej biega pod siódemeczką niż pod XPkiem. Hmm, ciekawa sprawa. Sterowniki dedykowane pod only XP wydawać by się mogło że mogą szfankować a tu pełne zaskoczenie w miłym tego słowa znaczeniu    Wszystko zainstalowało się szybko i prosto. W pracy z Kubusiem 5 żadnych niespodzianek nawet przy dużym obciążeniu VST. Nie zaobserwowałem żadnych zwiech ani dziwnych zatrzymań co czasami miało miejsce pod "zabrudzonym" XP. Dodam że narzędziem pracy jest laptop Asus F3SG a więc sprzęt  już nie najnowszy. Karta zintegrowana nie wymaga deinstalacji ani nawet wyłączenia w systemie co pod XP było koniecznością. No po prostu szok  Blutooth i sieć sobie cały czas w tle działa, tak że pracując z projektem można śmiało np pogawędzić z kochanką na GG   Jestem na prawdę pod dużym wrażeniem stabilności tego systemu. A nabywając nie tak dawno aż 2 szt BCA miałem trochę wątpliwości. Postanowiłem napisać o tym bo jak widać ostatnimi czasy ten sprzęcik wraca do łask co objawia się dość wysokimi cenami małą ilością sprzedawanych egzemplarzy na rynku wtórnym 

[addsig]
muzyk, informatyk

Kyle

Post autor: Kyle » wtorek 08 gru 2009, 09:06

BCA2000 świetny sprzęt ... szkoda tylko że nie może pracować jako samodzielny DAC :/ (jego użyteczność byłaby znacznie więsksza ... szczególnie jeśli kiedyś te stery XP przestaną funkcjonować na jakimś Windows 8).

Awatar użytkownika
Piotr1967

Post autor: Piotr1967 » wtorek 08 gru 2009, 09:30

...
BCA2000 świetny sprzęt ... szkoda tylko że nie może pracować jako samodzielny DAC :/ (jego użyteczność byłaby znacznie więsksza ... szczególnie jeśli kiedyś te stery XP przestaną funkcjonować na jakimś Windows 8)....

To już by było zbyt piękne w tej cenie :P

muzyk, informatyk

DZ1

Post autor: DZ1 » sobota 06 lut 2010, 11:25

...W każdym bądź razie informuję, że nadal posiadam BCA2000 i używam bezproblemowo... :]

Sprawdzony z SoundForge, Adobe Audition, wszelakimi odtwarzaczami multimedialnymi itd.. ...

Witam,

Niedawno stałem sie posiadaczem BCA-2000 i u mnie równiez działa bezproblemowo.

Gdy rozpakowałem pudło z bca odrazu nastawiłem sie na problemy z instalacją itp ALE... mój egzamplarz zainstalował sie bez problemu (najnowesze sterowniki) na mocno ''zabrudzonym'' systemie (Win XP sp3 który wymaga juz postawienia od nowa) gdzie pracuje bezkolizyjnie razem z Mbox'em2 (przez krótki czas, teraz mbox nie jest juz podłaczony do mojego kompa), archaicznym Creative 128PCI i zintegrowana SoundMax HD audio. Tego starego creativa wstawiłem do kompa bo mbox2 obsługiwał tylko asio wiec musiałem miec jeszcze ''coś'' do dzwieku z filmów, firefoxa itp. a zintegrowana czesto sie wysypywała (wczesniej bez mboxa równiez) tzn uszkodził sie tor audio d/a ale elektryczny spdif out którego uzywam działa OK. Teraz nie potrzebuje juz tego Creative'a bo bca2000 obsługuje i asio i wdm ale nie przeszkadza mi w systemie wiec siedzi sobie nadal w kompie.

Moje wrazenia są jak najbardziej pozytywne biorąc pod uwage cene urządzenia, tymbardziej, ze puki co niemiałem z BCA zadnych problemów (u mnie cały tor analogowy i przetwarzanie a/d/a działa OK, spdif elektryczny równiez OK, nie sprawdzałem jeszcze MIDI i optycznych we/wy cyfrowych).

BCA to bardzo fajna, funkcjonalna konsoletka, potwierdzam słowa MONTERA - naprawde dobrze wykonana elektronika, jedyne co mnie razi to zasilacz impulsowy i elektrolity w torze sygnału, które musze wymienic. Przy okazji można by wymienić na wieksze elektrolity filtrujące zasilanie (przed stabilizatorami) czesci analogowej audio bo 470uF na gałąź to tak ''na czuja'' wydaje sie troche za mało - co o tym myslisz MONTER? Przy okazji: gdybys miał schemat do BCA to daj znać... Moze sie przydać gdy najdzie mnie wena na kombinowanie i przerabianie ;) Pierwsze przy czym mozna by pokombinować to preampy mikrofonowe (tu akurat schemat el. nie bedzie do niczego potrzebny; mozna by albo poprostu wstawić inny OPAMP albo przerobic zupełnie cał preamp np na kosci SSM2017 bo akurat taką mam). Mozna by pogrzebać tez przy procesorze dynamiki.Tutaj róweniaz potwierdzam słowa MONTERA ze o ile bramka działa nawet OK to limiter jest lekko ''nietegezzz...''

Co do brzmiena przetw. a/d i d/a to... BCA w zasadzie go nie posiada.... Poprostu ''bezduszne'' ale jak najbardziej poprawne przetwarzanie w obie strony. BCA zachowuje sie tak tak jakby go poprostu niebyło w torze sygnału - niema jakiegokolwiek charakteru brzmienia ale również nie wnosi od siebie śmieci do przetwarzanego sygnału. Mozna to uwazac za wade albo zalete: wade bo jest ''niemuzykalny'' a zalete bo okreslone brzmienie z takiego surowego sygnału mozna uręcić na etapie miksu (mamy przeciez przeróżne ''lapowe'' procesory efektowe VST i inne ''ocieplacze'').

Chociaz tak z drugiej strony to niewiem czy nie poprawiłby sytuacji zewnętrzny preamp mikrofonowy bo ten wewnetrzny to prosta konstrukcja na OPAMP'ie typu 4580. Moze okazałoby sie ze przetw. A/D nie są jednak takie ''surowe'' a jedynie wewnetrzny preamp BCA daje ciała. Tutaj prosba do Wszystkich posiadaczy BCA o sprawdzenie tego w miare mozliwości sprzetowych i podzielenie sie wrażeniami.

Podsumowując: Szukałem info n/t sterowników do BCD do ''siódemki'' poniewaz przy okazji koniecznoiści postawienia od nowa systemu chciałem sprawdzic zachwalany przez wielu Win7 no i tak mi sie skrobnęło :) o moim egzemplarzu BCA. Moze komus sie przyda ta moja pisanina :) Szczegóły konstrukcyjne jakie zauwazyłem opisałem na forum dzwiek.org wiec uznałem ze niema sensu tutaj sie powtarzac. Ze swojej strony moge powiedziec, ze BCA2000 to jedyne takie urzadzenie w swoim rodzaju. Żaden inny producent nie umiescił w jenym ''pudełku'' tyle urzadzeń i to jeszcze za takie pieniadze. Jesli chodzi o ''nijakość'' brzmienia BCA to mozna pokombinować z zewnętrznym preampem i/lub przetwornikiem A/D. Ogólnie jestem na TAK.

Pozdr,

ODPOWIEDZ