Dylematy z zakupem mikrofonów

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
ars_sonora
Re: Dylematy z zakupem mikrofonów

Post autor: ars_sonora » piątek 26 gru 2008, 12:06

...Musisz miec 4 takie same paluszki, typu neumann KM (na serie 140 pewnie Cie chwilowo nie stac) w wersji oszczednosciowej AKG 451B - troche inny od KM ale zawsze znajdzie sie dla niego jakies zajecie. powinienes miec 2 duzomembranowe mikrofony - nie tylko z nazwy, i jakies 2 przyzwoite mikrofony z charakterystyka 8.
CD-RW, jakie konkretnie KM Neumanna proponujesz? Co do wersji oszczędnościowej z AKG 451 - chyba raczej sobie odpuszczę i już docelowo zainwestuję w Neumanny. Jeszcze mnie kuszą oryginalne Oktavy - podobno są na prawdę niezłe do klasyki.

A jeśli chodzi o duże membrany i o ósemki - co konkretnie byś mi polecał?

Leff

Post autor: Leff » piątek 26 gru 2008, 13:02

CD-RW, jakie konkretnie KM Neumanna proponujesz? Co do wersji oszczędnościowej z AKG 451 - chyba raczej sobie odpuszczę i już docelowo zainwestuję w Neumanny. Jeszcze mnie kuszą oryginalne Oktavy - podobno są na prawdę niezłe do klasyki.

A jeśli chodzi o duże membrany i o ósemki - co konkretnie byś mi polecał?...
Jak jedziesz "na ostro" - AKG C 414 B XL II Stereo Pair
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 26 gru 2008, 13:27

Moje uwagi co do zakupu mikrofonow beda roznily sie nieco od powyzszych.
Zacznijmy od tego, ze wcale nie jest tak prosto, ze wystawia sie dwa najwyzszej klasy mikrofony w AB czy XY i bedzie dobrze. Pomijajac pomieszczenie, przy duzym skladzie nie jest wcale oczywiscte, ze dzwiek bedzie dobry nawet na parze takich cacek jak np. DPA 4041.

Co do osemek - na poczatek nie widze potrzeby. Ani uzycia samych w sobie, ani w M/S, bo to wymaga doswiadczenia, a pytajacy nim nie dysponuje, skoro sforumowal pytanie tak, jak sformulowal.

Majac na wzgledzie powyzsze - zaczalbym od dwoch dobrych par. Nie musza byc takie same, jedna moze byc kardioida, druga dookolna. Tutaj nie doradze - "w ciemno" doradzac takie rzeczy to zbyt niebezpieczne. Latwiej bedzie na poczatek na dwoch kardioidach (ja - uogolniajac - wole kola).

Do tego mozna co jakis czas dokupic ine mikrofony, ktore beda stosowane jako podporkowe do powyzszych par (tu mozna zalozyc, ze beda to kardioidy).

Po jakims czasie, w miare przyplywu gotowki i przede wszystkim nabycia umiejetnosci, mozna dokupic nastepna pare dobrych mikrofonow (np. Schoeps), a wczesniej kupione przesunac na status podporkowych.

To tak - uogolniajac mocno - moja wizja takich zakupow.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ars_sonora

Post autor: ars_sonora » piątek 26 gru 2008, 14:45

Majac na wzgledzie powyzsze - zaczalbym od dwoch dobrych par. Nie musza byc takie same, jedna moze byc kardioida, druga dookolna. Tutaj nie doradze - "w ciemno" doradzac takie rzeczy to zbyt niebezpieczne. Latwiej bedzie na poczatek na dwoch kardioidach (ja - uogolniajac - wole kola).

Mimo wszystko byłbym wdzięczny za doradzenie konkretnych modeli.
Dzięki.

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » piątek 26 gru 2008, 23:40

Mimo wszystko byłbym wdzięczny za doradzenie konkretnych modeli.
Dzięki....
Nie skonkretyzowałeś 2 podstawowych danych wejściowych:
1, ile masz pieniędzy na mikrofony TERAZ
2. jakim dysponujesz sprzetem do nagrywania

ars_sonora

Post autor: ars_sonora » piątek 26 gru 2008, 23:48

Nie skonkretyzowałeś 2 podstawowych danych wejściowych:
...

AD1. Na ten moment chciałbym się zmieścić powiedzmy w 8.000 zł.

AD2. Konsoleta: Soundcraft Spirit M8, Rejestracja: Fostex 24-śladowy D-2424LV, oraz komputer PC z interfejsem 8-wejściowym PreSonus FP10. Oprogramowanie - legalny Magix Samplitude10. Do tego efekt Lexicon MX-200.
Przedwzmacniaczy na razie nie kupowałem, zrobię to po kupnie mikrofonów.

darollxs6

Post autor: darollxs6 » sobota 27 gru 2008, 09:58

... Nie skonkretyzowałeś 2 podstawowych danych wejściowych:
...

AD2. Konsoleta: Soundcraft Spirit M8, Rejestracja: Fostex 24-śladowy D-2424LV, oraz komputer PC z interfejsem 8-wejściowym PreSonus FP10. Oprogramowanie - legalny Magix Samplitude10. Do tego efekt Lexicon MX-200.
...
zobacz ofertę Beyerdynamic. mają super słuchawki i mikrofony. osobiście używam tego sprzętu i jestem zadowolony. mikrofony liniowe opus 89 i tgx serii 60

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » sobota 27 gru 2008, 22:55

... Nie skonkretyzowałeś 2 podstawowych danych wejściowych:
...

...
No to prosta odpowiedź :
DUŻA mambrana
2x AKG c414
lub taniej ale na znaczy gorzej
2 x AT4050 (ew. AT4040)
szukaj na ebayu

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » niedziela 28 gru 2008, 01:25

Jeśli idzie o sparowane małe membrany - SE 4 moim zdaniem będą rozsądnym rozwiązaniem. MAmy w studiu SE 3 ( które używamy na overheady i do wszystkich innych ujęć w stereo ) i powiem - nie ma wstydu. To są naprawdę świetne mikrofony, a zaoszczędzoną kasę dołóż do dobrego preampu. One kosztują ok. 1500 zł za parę, ale nie zrażaj się ceną - porządnie wykonane mikrofony, mają bardzo zrównoważone pasmo. SE 4 mają możliwość wymiany kapsuł, więc czy potrzebujesz nerkę, czy ósemkę czy kółko - masz wszystko pod ręką. W tym miesiącu w EiS są testy DPA - robiliśmy je u nas w studiu.. Powiem tak - czacha opada, te mikrofony zabijają i prawdopodobnie byłyby dla Ciebie targetem - 2 konie robocze, które sprawdzą się we wszystkim. Ale 40 tyś za parę ( nie wiem, ile by trzeba dopłacić za parowanie ) to już kupa szmalu, no i oczywiście jakiś preamp co by nie zeszmacił brzmienia. Sprawdź ewentualnie "budżetowsze" wersje DPA - albo jak kolega Joachim powiedział - Shoepsy. Ale to dalej piekielnie drogie cacka. Więc jeżeli nie da rady (mówiłeś, że pożyczka wchodzi w grę ) to kup właśnie te SE 4 albo RODE NT5 - wydasz sensownie pieniądze. Pozdrawiam
[addsig]
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 28 gru 2008, 01:53

W tym miesiącu w EiS są testy DPA - robiliśmy je u nas w studiu.. Powiem tak - czacha opada, te mikrofony zabijają i prawdopodobnie byłyby dla Ciebie targetem [...] Sprawdź ewentualnie "budżetowsze" wersje DPA - albo jak kolega Joachim powiedział - Shoepsy. Ale to dalej piekielnie drogie cacka. **********************

troche offtopicznie - bo bedzie baaardzo drogo Wlasnie wrocilem z duzej roboty, gdzie po raz kolejny uzywalem kilkanascie roznych modeli Schoeps, starsze B&K/DPA oraz DPA 4041. Rzeczywiscie te mikrofony mocno odstaja od innych, takze poprzednich slynnych modeli B&K/DPA. Ale trzeba pamietac, ze maja silnie uksztaltowana charakterystyke (celowo oczywiscie) ale i przez to do liniowosci im daleko :). Bezposrednie porownanie z innymi rozjasnionymi w pasmie mikrofonami Schoeps MK2S, wypada raczej nieciekawie dla tych ostatnich - jakby nie bylo slynnych od lat, znakomitych mikrofonow. Po kilku miesiacach pracy z tymi nowymi DPA zastanawiam sie, czy zawsze juz bede niewolnikiem tego cukierkowo slicznego, pelnego, jasnego i bliskiego dzwieku :)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ