Yamaha SY/TG77 - karta waveform

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
synt
Re: Yamaha SY/TG77 - karta waveform

Post autor: synt » niedziela 30 lis 2008, 00:31

......Przy okazji mam pytanie - jak wypada klawiatura 77 w stosunku do DX7? Czy jest podobnego typu, czy też już "gumowa" jak w nowszych jamaszkach?...

Jest niezła, ale do DX7 II FD (tę wersję miałem niedawną pod ręką) sporo jej brakuje .
...
Niektórzy twierdzą, że SY77 to najlepsza klawiatura 5oktawowa jaka sie ukazala w syntezatorach.
Z całą pewnością jest doważana , zadnych zgrzytów , ani dziwnych odglosów , kazdy klawisz chodzi identycznie. Gdyby była dłuższa to uważam ,ze do technik gry pianistycznej by się też nadawała.
Myślę ,ze jest to klawiatura nie do zajechania!
Mam pod spodem DX7s sądze ,ze jest gorsza od sy77.
Jest pewne 'ale' w klawiaturze Sy77 ma taki dziwny wymyk , mnie to nie przeszkadza(uczyłem sie i gralem na pianinie).
Mam kolege , któremu ten wymyk i czucie zbyt głebokie dowazania przeszkadzało, coś tam wymontował i teraz ma bardzo miękką klawiature.
Mnie ta klawiatura odpowiada, choc jak na syntezatorową to doważenie mogloby być lżejsze.
Interesuję się elektroniką muzyczną. Projektuję i konstruuję proste syntezatory i przystawki modyfikujące dźwięk.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » niedziela 30 lis 2008, 09:54

.........Przy okazji mam pytanie - jak wypada klawiatura 77 w stosunku do DX7? Czy jest podobnego typu, czy też już "gumowa" jak w nowszych jamaszkach?...

Jest niezła, ale do DX7 II FD (tę wersję miałem niedawną pod ręką) sporo jej brakuje .
...
Niektórzy twierdzą, że SY77 to najlepsza klawiatura 5oktawowa jaka sie ukazala w syntezatorach.
Z całą pewnością jest doważana , zadnych zgrzytów , ani dziwnych odglosów , kazdy klawisz chodzi identycznie. Gdyby była dłuższa to uważam ,ze do technik gry pianistycznej by się też nadawała.
Myślę ,ze jest to klawiatura nie do zajechania!
...
Czyli nie jest to to gumowo-plastikowe badziewie znane później z CS1x, S03 itp?
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 30 lis 2008, 10:11

...Mam pod spodem DX7s sądze ,ze jest gorsza od sy77...

DX7s to taka przejściówka pomiedzy DX7 a DX7IID. Jest przy tym znacznie lżejsza od DX7. Qrcze nie pamiętam już jak to było, na bank jednak wiem, że DX7 i DXIIFD miały różne akcje klawiatury. Pytanie - do czego bardziej jest podobna klawiatura z DX7S?

...Czyli nie jest to to gumowo-plastikowe badziewie znane później z CS1x, S03 itp?...

Ależ skąd, wtedy takie sprzęty robiło się głównie dla muzyków i to mocno zasobnych. Kto wtedy by im kupił badziew za kilka tys. baksów.
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
synt

Post autor: synt » niedziela 30 lis 2008, 13:51

Czyli nie jest to to gumowo-plastikowe badziewie znane później z CS1x, S03 itp?...
nie ma nawet co porównywać! To jest dużo lepsza jakość.
Cs1x nie mam , ale mam djx psrd1 i różnica jest kolosalna.
SY77 ma lepszą klawiaturę nawet od cme uf5( mam tę klawiature)
Interesuję się elektroniką muzyczną. Projektuję i konstruuję proste syntezatory i przystawki modyfikujące dźwięk.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » poniedziałek 01 gru 2008, 07:31

Nie wiem czy to ważne i czy w czymś pomoże, ale na forum yamahy znalazłem link do serwisówki SY-99 (pdf, 15MB)

http://www.4shared.com/file/69732034/dee1db18/sy99_svc_mnl.html

Awatar użytkownika
jarekz

Post autor: jarekz » poniedziałek 01 gru 2008, 12:22

gdzie tu dostac rozpiskę połaczeń slotów SY77?

Nie mam pojęcia... trzeba by dorwać serwisówkę, ale nie wiem skąd

Powinienem mieć gdzieś w szpargałach serwisówkę SY77. Poszukam i jak znajdę to zeskanuję i udostępnię odpowiedni fragment.
Pamiętam też, że w latach 90. jedna firma niemiecka "podkręcała" SY77, co polegało m.in. na rozszerzeniu wewnętrznej pamięci próbek.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » poniedziałek 01 gru 2008, 12:31

...gdzie tu dostac rozpiskę połaczeń slotów SY77?

Powinienem mieć gdzieś w szpargałach serwisówkę SY77. Poszukam i jak znajdę to zeskanuję i udostępnię odpowiedni fragment.
Pamiętam też, że w latach 90. jedna firma niemiecka "podkręcała" SY77, co polegało m.in. na rozszerzeniu wewnętrznej pamięci próbek....
Musitronics. Cały czas można u nich to rozszerzenie nabyć.

http://musitronics.de/musitronics.org/products/sy77_ex_e.html

Awatar użytkownika
synt

Post autor: synt » poniedziałek 01 gru 2008, 19:12

...gdzie tu dostac rozpiskę połaczeń slotów SY77?

Pamiętam też, że w latach 90. jedna firma niemiecka "podkręcała" SY77, co polegało m.in. na rozszerzeniu wewnętrznej pamięci próbek....
ogromne dzięki.
czekam z niecierpliwoscią na skan.
Faktycznie zastanawiam sie jak bedzie adresowana pamieć przy takich próbkach?
mysle ,z w klasyczny sposób po kolei ( z dzielników binarnych , uważam ,ze nawet i 8 bitowe próbki moglyby zadowolic. Mam kawai k1m i jest cudowny własnie ze wzgledu na "nieczystości" kodowania 8 bitowego)
aliasing mile widziany (he he)

Awatar użytkownika
synt

Post autor: synt » poniedziałek 01 gru 2008, 19:14

dzieki

zaraz zajrzę

Awatar użytkownika
synt

Post autor: synt » poniedziałek 01 gru 2008, 19:28

faktycznie jest rozszerzenie z gotowymi próbkami (8Mb-to dużo)

zapewne próki są lepsze od tych wewnętrzych sy77.

Wolałbym takie roszerzenie gdzie mozna byłoby samemu wpisywać próbki.

Ale faktycznie jaki format, jakie ardesowanie , jaka szybkość(choć to akurat bez znaczenia-zawsze mozna przestroić z pozycji edtycji)

z tego co wiem to są to próbki 16 bitowe czyli równolegle dwie kosci o organizcji 8 bitowej.

Konieczna jest rozpiska. Ta karta waveform ma masę nóżek( dwustronnie, zresztą tak jak i inne karty np. do Rolanda U110)

ODPOWIEDZ