Nieustannie sypiący się komputer

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
smiechu
Re: Nieustannie sypiący się komputer

Post autor: smiechu » niedziela 21 wrz 2008, 14:17

Tak jak wczesniej napisalem, walniety element nie zepsuje ci innych ze wzgledu niskie napiecia. natomiast zasilacz moze nie "dawac" wlasciwch pradow. samo napiecie to nie wszystko. zacznij od podmienienia zasilki, nie sadze zeby uszkodzony element kompa nowy zasilacz ci zespol....
No dobrze ale wiem jedno... plyta glowna i dysk sa juz walniete w tym momencie... bo taka byla diagnoza serwisu ostatnim razem... wiec wymiana zasilacza nic nie da bo elementy beda nadal walniete... dopiero wymiana zasilacza dysku i plyty cos by mi powiedziala... ale to juz niech robi serwis...
Temat zalozylem bo mialem nadzieje ze ktos mial podobny problem i mnie naprowadzi co moze byc nie tak...
Wychodzi na to ze zasilacz moze lezec i w ta strone bede kierowal jutro serwisanta...
A teoria ze uszkodzony element nie moze uszkodzic innego to bzdura... bo w moim przypadku wlasnie tak jest ze uszkodzony kontroler SATA wali dyski twarde...

kws

Post autor: kws » niedziela 21 wrz 2008, 14:33

bardziej stawiam na ram geil ma to do siebie ze lubi pokazac niebieski ekran jest to dosc mocno opisane na forum ocforum.pl

wiec radze podejsc do ramu
2xMotu 828mk2/G5/Akai S3000XL/M-Audio Axiom /Korg kontrol/Mackie HR/BX5a/Sonar 7/

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » niedziela 21 wrz 2008, 14:50

...bardziej stawiam na ram geil ma to do siebie ze lubi pokazac niebieski ekran jest to dosc mocno opisane na forum ocforum.pl
wiec radze podejsc do ramu...
Po podlaczeniu dysku ATA i postawieniu na nim systemu wszystko jest ok... tylko pod SATA sa jaja...

mh

Post autor: mh » niedziela 21 wrz 2008, 15:16

Mi parę płyt głównych wylało właśnie za sprawą zasilacza. Moi znajomi też mieli kłopoty z komputerami właśnie za sprawą zasilaczy (wiele kompów szlag przez nie trafił).
A że kontroler mógł Ci zwalić dyski twarde, mnie to nie dziwi ;)
Psychomaniak

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » niedziela 21 wrz 2008, 17:17

Zasilacz jest marki cooltek i ma chyba 400 albo 500W nie pamietam dokladnie... Z odczytow w biosie wynika ze zasilanie jest ok, wszystkie wartosci trzymaja sie w normach...

Potwierdzam to co koledzy mówią o zasilaczach.Kup sobie porządny markowy zasilacz-to jest podstawa każdego komputera.Piszesz że masz marki cooltek,nie znam takiej,byc może jest to jakiś szajs przez który wysypała sie płyta głowna...skoro kupiles gotowy zestaw to jak znam zycie wlozyli jakis tani zasilacz...
Polecam zasiłki firmowe i sprawdzone-ja wkładam przewaznie zasilacze Chiefteca mają stabilne napięcia na własciwym poziomie i co jest wazne są ciche.
Jeśli chodzi o odczyt w biosie to nie każda płyta pokazuje właściwe wartości napięc,najlepiej sprawdzić to w miare mozliwosci dobrym miernikiem
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » niedziela 21 wrz 2008, 17:38

Potwierdzam to co koledzy mówią o zasilaczach.Kup sobie porządny markowy zasilacz-to jest podstawa każdego komputera.Piszesz że masz marki cooltek,nie znam takiej,byc może jest to jakiś szajs przez który wysypała sie płyta głowna...skoro kupiles gotowy zestaw to jak znam zycie wlozyli jakis tani zasilacz...
Polecam zasiłki firmowe i sprawdzone-ja wkładam przewaznie zasilacze Chiefteca mają stabilne napięcia na własciwym poziomie i co jest wazne są ciche.
Jeśli chodzi o odczyt w biosie to nie każda płyta pokazuje właściwe wartości napięc,najlepiej sprawdzić to w miare mozliwosci dobrym miernikiem...
Dobrze juz zrozumialem ze zasilacz ale teraz nic z tym nie zrobie... komp musi isc do serwisu bo do wymiany i tak jest plyta glowna i dysk... a poza tym czy kazdy musi sie na wszystkim znac?? Z moim szczesciem nawet i zasilacz z markowej polki pewnie bylby walniety...

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » niedziela 21 wrz 2008, 17:59

Spoko nikt się nie musi na wszystkim znac i po to jest forum
Widziałem wiele gotowych zestawów komputerowych i w kazdym z nich był zamontowany jakis zasilacz "no name" typu codegen,megabajt itp.a jakiegos solidnego porządnej firmy to nie uświadczyłem...
Problemy były podobne jak u Ciebie-restarty,ekrany śmierci,niestabilna praca.Chyba w 90% była to wina zasilacza a zdarzały sie przypadki że padnięte zasiłki pociągały za sobą reszte komputera...Oczywiście i jakiś zasilacz z górnej pólki też może pasc,ale mając dobre zabezpieczenia nie powinien uszkodzić komponentów komputera.
Tyle tytułem zasilaczy.
eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 21 wrz 2008, 18:16

komp musi isc do serwisu bo do wymiany i tak jest plyta glowna i dysk...

Trochę się zgubiłem... pisałeś, że już wymienili płytę i dysk...

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 21 wrz 2008, 18:19

i znowu nudzicie - cooltek to dosc dobry zasilacz - kiedys zasilacze padaly bo 3/4 ludzi mialo codegeny i to jeszcze najgorszego sortu pchane do obudów - te czasy się skończyły - wiekszośc zasilaczy na obecna chwilę podziała 3 lata bez większych problemow
to że może się trafić walniety to norma nawet u najlepszych producentów

ja bym stawiał na ram - geil lubi byc kapryśny - kiedys miałem i szybko wymieniłem
jake napięcie mu stawiłeś?bo ma bardzo powazne problemy z działaniem na stadardowym - wymaga 2V do poprawnej pracy

zrob najprosciej

wywal esi i dysk zostaw sama plyte z procem ramem i grafa - zrob kontrolnie testa
jak dalej bedzie sie kaszanic to podlacz dysk ale odepnij naped dvd(kiedys tez mi zwieszki powodowal)

sata mam nadzieje ze masz ustawione w trybie ide?czy moze ahci i dogrywales sterowniki?

sprawdz czy bios nie wraca do defaultowych ustawien - dual boty i poroty do default to stadarcik na p35 i podobnych od intela
a taki powrot wystarczy by sie cos pogryzlo a nawet tego nie zauwazysz

co do elementow to na ta chwile zasilacze sa tak zabezpieczone ze zaden nie uszkodzi elementow - no chyba ze sypnolby sie naprawde strasznie ale to nie te czasy
uszkodzony element tez innych nie uszkodzi bo jesli nawet to wogole bys kompa nie uruchomil poprawnie

co do kompow to zaden nie jest plombowany - ci co plombuja sa omijani przez wszelka klientele

na koniec spokjnie rozloz go na czesci pierwsze i zloz na nowo dokladnie sprawdzajac eszelkie radiatory
potem dokladne ustawienie wszystkiego w biosie
wyzeruj dysk wdclear - jak cos z dyskiem nie tak to odrazu sie wdclear posypie
sprawdz tez smart dysku czy nie ma jakis problemow

no i najwazniejsze - idz na strone producenta plyty i poszukaj listy kompatybilnosci z pamieciami a w manualu zobacz czy napewno wlozyles dobre pamieci i tam gdzie trzeba(tak tak - nawielu plytach nie jest wszystko jedno na ktorych gniazdach beda kosci i czy beda jedno czy dwustronne)
no i aktualizacja biosu

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 21 wrz 2008, 18:21

wymien tez kontrolnie tasiemke sata

zauwazylem ze jest zabawna tendencja ostatnio - cos nie tak z komputerem to odrazu wszyscy to zasilacz.....
miezla bzdura

ODPOWIEDZ