Pamięci w dualu i ich połączenie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
mh
Re: Pamięci w dualu i ich połączenie

Post autor: mh » poniedziałek 22 wrz 2008, 10:08

Mam dziwne wrażenie, że Vista była pisana w XP ;> XP w 2000, 2000 w 98, 98 w 95 etc... I teraz wiadomo dlaczego co system to większa kaszana Boje się mysleć, co teraz wyjdzie po Viście- system zajmujący terabajt i wymuszający błaganie na użytkowniku, by łaskawie zainstalować pasjansa...
Microsoft potrafi
Psychomaniak

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 22 wrz 2008, 11:03

...Mam dziwne wrażenie, że Vista była pisana w XP ;> XP w 2000, 2000 w 98, 98 w 95 etc...

1. A niby jakie to ma znaczenie, w jakim srodowisku bedzie dzialac kompilator, skoro jest elastycznie konfigurowalny?
2. Czyli uwazasz, jesli np. naukowcy budujac nowy, doskonalszy mikroskop skaningowy, powinni sprawdzac jego dokladnosc jeszcze dokladniejszym mikroskopem, ktorego jeszcze nie zbudowali, a ktory dopiero powstanie w przyszlosci, jak tachnologia osiagnie odpowiedni poziom?
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 22 wrz 2008, 11:50

...Mam dziwne wrażenie, że Vista była pisana w XP ;> XP w 2000, 2000 w 98, 98 w 95 etc... I teraz wiadomo dlaczego co system to większa kaszana Boje się mysleć, co teraz wyjdzie po Viście- system zajmujący terabajt i wymuszający błaganie na użytkowniku, by łaskawie zainstalować pasjansa...
Microsoft potrafi ...
a ja mam wrażenie że nie masz pojęcia o czym piszesz

weź sobie jakiegoś quada z 4 giga ramu nowoczesna grfika iszybkimi dyskami w raid na nowoczesnej płycie

zainstaluj viste 64 (koniecznie z sp1 - moze byc tez 32 ale szkoda ramu)
oraz xp

zainstaluj wszystkie patche i sterowniki - a potem popracuj na obydwu

mozesz sie zdziwic i to powaznie jak dobrym systemem jest vista

pozatym odrobinka orientacji sie przyda - nie kazdy nastepny system to kaszana tylko to naturalna droga rozwoju - nowe rzeczy nowe standardy nowy sprzet nowe sterowniki
czemu juz nie pracujesz na dosie?malo zajmowal aplikacje tez sie dalo uruchomic - wyjasnisz?

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » poniedziałek 22 wrz 2008, 12:01

True, true...
Zanim system dojrzeje, minie parę lat. M$ łaski nie robi że ulepsza swój produkt, gdyż wchodzą w grę gigantyczne pieniądze, jeśli np. jakaś korporacja nie była zadowolona ze stabilności i jakości Visty, to by przeszła na rozwiązanie konkurencyjne, pomóż wynik przez 3/4 globu i MicroSyf stoi kiepsko - w układzie "mamy kiepski system, odbijemy sobie na Windows 7".
Oj nie:D Dlatego Vista będzie kolejnym Win98 czy XP - oczywiście w okolicach SP2 lub SP3;].

P.S. To że system się pyta o wszystko, jest mechanizmem specjalnie zaimpletowanym, właśnie w trosce o mało doświadczonych użytkowników którzy nie za bardzo wiedzą jak coś zrobić, i żeby nie nakaszanili za dużo. A jak ktoś umie czytać albo jest kumaty, to do wszystkiego dojdzie. Pod tym względem Viśta jest lepsza od XP, gdzie wystarczyło usunąć parę plików systemowych ot tak i system do reinstalacji.

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » poniedziałek 22 wrz 2008, 18:11

Pod tym względem Viśta jest lepsza od XP, gdzie wystarczyło usunąć parę plików systemowych ot tak i system do reinstalacji.
...
A co w Viscie moge sobie od tak "amputować" jakies pliki systemowe i bedzie nadal smigac tak?? Co wy za bajki piszecie??

Bez jaj mi osobiscie uraz do Visty minąl... wyszedl SP1 i wszystko jest na dobrej drodze zeby za rok sie na ten system przesiąść...
Podobnie bylo z XP po ktorym sie jezdzilo ze zasoby zjada ze to ze tamto... a wyszlo na to ze XP SP2 jak do tej pory jest jednym z najbardziej udanych systemow Microsoftu...
Ci ktorzy marudza na XP chyba sa za mlodzi i nie maja pojęcia co było przed nim... a to z takiej perspektywy nalezy oceniac ten system...

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 22 wrz 2008, 18:30

...Pod tym względem Viśta jest lepsza od XP, gdzie wystarczyło usunąć parę plików systemowych ot tak i system do reinstalacji.
...
A co w Viscie moge sobie od tak "amputować" jakies pliki systemowe i bedzie nadal smigac tak?? Co wy za bajki piszecie??

Czesc plikow systemowych jest chronionych, system automatycznie robi ich kopie i moze je przywrocic w razie klopotu po kolejnym restarcie (chyba ze sie to wylaczy). Nalezy do nich m.in. czesc plikow nalezaca do niskopoziomowych warstw hardware abstraction layer i sterowniki. Do plikow jadra systemu ma dostep system i prawa administratora nie pozwola na usuniecie czesci z nich.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Pietro

Post autor: Pietro » poniedziałek 22 wrz 2008, 18:49

64 bitowy xp to słabiutki system niestety - robiony na szybko bo microsoft przespał wejście 64 bitów
polecam vistę z sp1(koniecznie sp1) - stabilna jak skała i do tego naprawdę szybka - win xp nie jest w stanie wykorzystać wydajności najszybszych obecnie maszyn - nie zyskuje praktycznie nic ale nie ma sie co dziwić - to jego kres
Działam na XP x64 od pół roku, w porównaniu do XP 32bit jest dużo stabilniejszy. Inna kwestia to WOW (Windows on Windows), system procesów, który jest odpowiedzialny za odpalanie 32bitowych aplikacji. Przez tą emulację tracimy niestety sporo mocy (30%). Nie mam do porównania Visty (planuję), ale o ile mi wiadomo, działa to dokładnie na tej samej zasadzie.

Mogę powiedzieć, że z XP x64 nie miałem jeszcze żadnego problemu. Najmniejszego. Nawet Cubase 4 Studio 64bit chodzi, mimo, że jest niby tylko na Vistę.

Należy jeszcze wspomnieć, że producenci softu nadal podchodzą do Visty z rezerwą. Niby wsparcie, niby ok, ale wygląda to tak, jakby czekali na Windows 7.

- Piotr

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 22 wrz 2008, 19:25

no xp zaczął się do czegos nadawac równiez dopiero po sp1 - choć i tak był słaby - sp2 naprawiło wszystko
z vista juz po sp1 jest duzo lepiej

dlaczego WoW pożera ci tyle mocy?u mnie na viscie wydajnośc spadła bardzo nieznacznie a większośc rzeczy(choćby grzebanie po komputerze czy wyszukiwanie) chodzi duzo szybciej

co do backapu waznych plikow jest fajny folder winsxs gdzie te bakapy sa tworzone(nawet kilka wersji tego samego pliku) - niestety ten folder lubi sie rozrastac i u mnie ma juz po 3 miechach 11 giga :)

ciekawe czy mozna go usunac bo jeszcze nie probowalem poki wszystko mi dziala jak nalezy

Pietro

Post autor: Pietro » poniedziałek 22 wrz 2008, 21:15

dlaczego WoW pożera ci tyle mocy?u mnie na viscie wydajnośc spadła bardzo nieznacznie a większośc rzeczy(choćby grzebanie po komputerze czy wyszukiwanie) chodzi duzo szybciej

No sam nie pożera. Ale generalnie wszystko co 32bit żre więcej procesora - Cubase, Kontakt, PLAY 32bit. Te same zadania na Cubase 64-bit i z PLAY_VST 64bit potrzebuja na oko jakieś 30% mniej mocy.

- Piotr

mh

Post autor: mh » poniedziałek 22 wrz 2008, 21:53

Microsoft potrafi ...
a ja mam wrażenie że nie masz pojęcia o czym piszesz

weź sobie jakiegoś quada z 4 giga ramu nowoczesna grfika iszybkimi dyskami w raid na nowoczesnej płycie

zainstaluj viste 64 (koniecznie z sp1 - moze byc tez 32 ale szkoda ramu)
oraz xp

zainstaluj wszystkie patche i sterowniki - a potem popracuj na obydwu

mozesz sie zdziwic i to powaznie jak dobrym systemem jest vista

pozatym odrobinka orientacji sie przyda - nie kazdy nastepny system to kaszana tylko to naturalna droga rozwoju - nowe rzeczy nowe standardy nowy sprzet nowe sterowniki
czemu juz nie pracujesz na dosie?malo zajmowal aplikacje tez sie dalo uruchomic - wyjasnisz?...
Niewykluczone, że Vista pokaże swój pazur na mocnym sprzęcie. Nie widze jednak logiki dystrybutorów, którzy zwykli masowo instalować Vistę na laptopach z 1GB RAM i niewielkimi dyskami twardymi.
Sugestia, by od razu po kupnie zwiekszyć osiągi?

Jak ludzie robili na Dosie, czy na Nortonie Commanderze to ja jeszcze byłem mały bajtel, a komputer był dla mnie maszyną do grania
Psychomaniak

ODPOWIEDZ