Monitory aktywne do 1300 zł

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
AkselPL
Re: Monitory aktywne do 1300 zł

Post autor: AkselPL » niedziela 31 sie 2008, 21:36

......KRK RP 6 G2 za ok. 1600...1700pln
...Mam okazje je kupić zagranica za 1100zł łącznie.....
Pewno w Stanach, tam kosztują 200 $ za sztuke....
na ebay'u łącznie z przesyłką(UPS) za pare wychodzi około 1100
Czas oczekiwania do 6 dni
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » niedziela 31 sie 2008, 21:42

...Jesli miałbym wybierac TYLKO miedzy tymi trzema zestawami to zdecydowanie m-audio własnie ze wzgledu na 8'' woofer i wiekszy zapas mocy niz pozostałe....
Miałem okazję słuchać niemal identycznego modelu tej samej firmy i radzę trzymać się od niego z daleka. To produkt monitoro-podobny, grający beznadziejnie źle: fatalna dynamika, a charakterystyka pofalowana niczym sinusoida....
hmm, MB, nie chce polemizować z Twoją wiedzą, ale kto powiedział że monitor musi być liniowy ? dawne YAMAHY NS 10 nigfy nawet nie stały obok liniowości, a używali/ją ich wszędzie. Należy pamiętać że miks czaem trzeba optymalizować pod źródło, na którym będzie słuchany - co z tego, że zrobisz miks na hiper-liniowych monitorach, skoro ktoś to puści na jakimś IPODzie z tyciuśkimi słuchaweczkami i godziny kręcenia najniższych pasm idą się jeb...ć. W ostatnim TAPE-OPIE napisali, że liniowość monitorów to największy mit, który nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Przy procesie edycji - czyszczenia śladów, usuwania nieporządanych częstotliwości itd. - tu się zgodzę, hiperczuły i detaliczny monitor jest wskazany. Ale przy miksie - chyba najlepszy jest o charakterystyce zbliżonej do źródła docelowego sprzetu ( konsumenckie kolumny, słuchaweczki i radia samochodowe BALUPUNKT )
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

DZ1

Post autor: DZ1 » niedziela 31 sie 2008, 21:51

.........KRK RP 6 G2 za ok. 1600...1700pln
...Mam okazje je kupić zagranica za 1100zł łącznie.....
Pewno w Stanach, tam kosztują 200 $ za sztuke....
na ebay'u łącznie z przesyłką(UPS) za pare wychodzi około 1100
Czas oczekiwania do 6 dni ...
No to juz chyba wiesz co kupic

Jesli sie na nie zdecydujesz to opisz tutaj na forum wrazenia bo RP6 pierwszej generacji nikt niema nic do zarzucenia a wszystkie znaki na niebie i ziemi mówia ze G2 moze byc tylko lepsza tylko niewielu ja słyszało.

Udanych zakupów. Pozdrawiam.

DZ1

Post autor: DZ1 » niedziela 31 sie 2008, 22:18

hmm, MB, nie chce polemizować z Twoją wiedzą, ale kto powiedział że monitor musi być liniowy ? dawne YAMAHY NS 10 nigfy nawet nie stały obok liniowości, a używali/ją ich wszędzie. Należy pamiętać że miks czaem trzeba optymalizować pod źródło, na którym będzie słuchany - co z tego, że zrobisz miks na hiper-liniowych monitorach, skoro ktoś to puści na jakimś IPODzie z tyciuśkimi słuchaweczkami i godziny kręcenia najniższych pasm idą się jeb...ć. W ostatnim TAPE-OPIE napisali, że liniowość monitorów to największy mit, który nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Przy procesie edycji - czyszczenia śladów, usuwania nieporządanych częstotliwości itd. - tu się zgodzę, hiperczuły i detaliczny monitor jest wskazany. Ale przy miksie - chyba najlepszy jest o charakterystyce zbliżonej do źródła docelowego sprzetu ( konsumenckie kolumny, słuchaweczki i radia samochodowe BALUPUNKT )...

Dorzuce swe trzy grosze.
Jesli cos zle rozumuje to prosze mnie poprawic.

NS 10 uzywaja do dzis wszedzie bo były bardzo popularne; taki standard/klasyk (tak jak np fender). Wchodzi gosc do innego studia, widzi ns10 i jest 'w domu' bo uzywa takich samych u siebie.

Moim zdaniem monitory powinny byc jak najbardziej liniowe zeby miec RZECZYWISTY obraz tego co sie dzieje w miksie (ale niepowinien to byc jedyny odsłuch). Pozniej po masteringu (to juz inna sprawa) taki kawałek na sprzecie X brzmi tak jak 'brzmi' sprzet X a na sprzecie Y brzmi tak jak 'brzmi' sprzet Y. Mysle ze o to tu chodzi.
Kiedys miksowałem kawałki na kolumnach hi-fi i powiem, ze miksy czesto brzmiały bardzo dobrze ale tylko na tych kolumnach, gdy odsłuchałem na innch lepszych/gorszych kolumnach hi-fi albo na bumboxie czy w aucie juz nie zawsze było tak kolorowo. Gdy miksowałem musiałem sie 'domyslac' jak to bedzie brzmiało na innym odsłuchu i 'krecąc gałami' wyposrodkowac tak zeby wszedzie 'było dobrze'. Takim sposobem (czasochłonnym zresztą) 'nauczyłem sie' swoich kolumn hi-fi i pozniej łatwiej było mi robic miksy.
Od kad mam monitory sytuacja uległa poprawie (nie jest tak jak chciałbym ale monitory tez nie sa przeciez z najwyzszej półki i tak naprewde tez ich musiałem sie 'nauczyc')

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 31 sie 2008, 22:29

hmm, MB, nie chce polemizować z Twoją wiedzą, ale kto powiedział że monitor musi być liniowy ?
Większość znanych mi ekspertów tak twierdzi i zgadza się to z logiką. Monitor, który uwypukla pewne pasma spowoduje, że w miksie będą one zbyt przeszkadzać, zatem realizator w naturalny sposób wycofa te składowe, a później na innych głośnikach (która akurat nie uwypuklają tego pasma) będzie słyszalna dziura w paśmie

dawne YAMAHY NS 10 nigfy nawet nie stały obok liniowości, a używali/ją ich wszędzie.
a czy w czasach, w których powstały była jakaś alternatywa? znasz może jakieś inne bardziej liniowe monitory, które w latach 80 mogłyby konkurować z NS10 ?

Należy pamiętać że miks czaem trzeba optymalizować pod źródło, na którym będzie słuchany - co z tego, że zrobisz miks na hiper-liniowych monitorach, skoro ktoś to puści na jakimś IPODzie z tyciuśkimi słuchaweczkami i godziny kręcenia najniższych pasm idą się jeb...ć.
i twierdzisz, że łatwiej zoptymalizować go na monitorach, które kłamią, niż na monitorach, które są wierniejsze rzeczywistości? Zadziwiająca logika. Świadomy realizator albo wie, jak brzmienie jego monitorów przekłada się na inne sytuacje albo po prostu przetestuje swój produkt w rzeczywistej docelowej sytuacji, jeśli aż tak bardo musi się dopasować do tego, czego używa przeciętny użytkownik boomboxa czy ipoda.

Nieświadomy/początkujący użytkownik monitorów nie posiądzie od razu umiejętności kompensowania powykrzywianej charakterystyki tego, na czym słucha. Do tego trzeba lat treningu i setek własnoręcznie sknoconych nagrań.

Ale przy miksie - chyba najlepszy jest o charakterystyce zbliżonej do źródła docelowego sprzetu ( konsumenckie kolumny, słuchaweczki i radia samochodowe BALUPUNKT )...
A widziałeś kiedyś płytę z napisem "słuchać wyłącznie na głośniczkach Creative Soundworx deluxe edition" albo "słuchać tylko na słuchawkach AKG" ?

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » niedziela 31 sie 2008, 23:02

A widziałeś kiedyś płytę z napisem "słuchać wyłącznie na głośniczkach Creative Soundworx deluxe edition" albo "słuchać tylko na słuchawkach AKG" ? ...
Nie, ale wielokrotnie słyszałem nagranie fajnie brzmiące na dobrych kolumnach i wzmacniaczu, a fatalnie na creativach. Coś tam było o ekspertach i liniowości - to czemu zatem na monitorach E-MU PM 5 .które nawet w teście EIS mają potwierdzoną wybitną jak w tym przedziale cenowym liniowość pasma powieszono psy, a dalej się poleca ALESISY ??
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 31 sie 2008, 23:14

Nie, ale wielokrotnie słyszałem nagranie fajnie brzmiące na dobrych kolumnach i wzmacniaczu, a fatalnie na creativach.
To raczej świadczy o jakości owych Creativów, czyż nie? A czy był to kawałek "robiony" pod Creativy?

Coś tam było o ekspertach i liniowości - to czemu zatem na monitorach E-MU PM 5 .które nawet w teście EIS mają potwierdzoną wybitną jak w tym przedziale cenowym liniowość pasma powieszono psy, a dalej się poleca ALESISY ? ...
A faktycznie ktoś wieszał psy? Ja nie zauważyłem, nie przypominam sobie, żebym coś o nich pisał. Nie napisałem też, że jakoś szczególnie polecam Alesisy. Czy na pewno dobrze czytałeś wątek?

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » niedziela 31 sie 2008, 23:39

A faktycznie ktoś wieszał psy? Ja nie zauważyłem, nie przypominam sobie, żebym coś o nich pisał. Nie napisałem też, że jakoś szczególnie polecam Alesisy. Czy na pewno dobrze czytałeś wątek?...
Nie napisałem o Tobie, nie chce ci nic imputować. Wpisz w wyszukiwarce E-MU PM 5, a wyjdzie parę wątków. Ktoś tam napisał, że to największy badziew, że już lepsze owe alesisy albo jakieś tam KRK RP 4 allbo coś - nie pamiętam. A bronię ich, bo je posiadam w domu - w studiu stoją AEONY ( te duże) oraz GENELECI, do tego TANNOYE to znaczy że słyszałem już porządne monitory i mam porównanie. Te PM 5 to naprawdę przyzwoite monitory - zresztą bardzo rzadko się zdarzają z drugiej ręki, a tutaj ktoś w mentorskim tonie je odradza i poleca owe alesisy. Fakt- kawałek czasu temu. KRK nie słyszałem, ponoć fajne. Dlatego poleciłem koledze bardziej "amatorski odsłuch", w końcu co lepsze -OPEL CORSA z pełnym wyposażeniem czy ASTRA totalny golas ? mi się wydaje że to podobny dylemat jest. Ja bym brał jakiś fajny wzmacniacz, i takie TANOYE M1 - jak już napisałem kultowe kolumienki. POleciłbym jeszcze rzeczone przeze mnie E-MU PM 5,ale mnie jeszcze zaraz powieszą Pozdrawiam MB, idę w kimę

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 01 wrz 2008, 16:22

Jednak dołożyłem i kupiłem KRK RP 8 G2 za 1650zł w musik-produktiv.pl mam nadzieje ze nie będę żałować
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » poniedziałek 01 wrz 2008, 16:29

Moim zdaniem świetną opcją byłby zakup głośników B&W 686 w Anglii i do tego jakiś wzmacniacz używany z allegro za 400 - 500 zł, np . denon
Problem w tym że nie znalazłem sklepu który by wysyłał głośniki do Polski. W Anglii ten model kosztuje jakieś 1200 zł!!!!
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

ODPOWIEDZ