Matryca LCD a praca studyjna

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
DJOZD
Re: Matryca LCD a praca studyjna

Post autor: DJOZD » środa 20 sie 2008, 17:54

Koledzy pomęczę jeszcze żabę (lamersko)

O ile mam jakieś doświadczenie w konfigurowaniu ekranów pod dwa monitory to irytuje mnie taka mała rzecz.

Chodzi o np. pasek windows. Czy u was również macie pasek wraz zegarem rozciągniety na dwa ekrany? Tzn. tak ze zegar i ikony aktywnych programów są na samym koncu prawego ekranu? Co zrobic żeby programy (inne niż DAW) w podstawowej formie otwierały się tylko na pierwszym ekanie, zeby uwględialy tylko ten obszar (np. filmy full screen, okna zmaksymalizowane itp.) opcja dwóch różnych pulpitów chyba nie wchozdi w gre ponieważ przy tej opcji chyba nie da rady zeby DAW korzystał z dwóch osobnych pulpitów (Głowny + pomocniczy) - a moze jednak sie mylę?

Czy jest inny sposób podzieleniea ekranów, ew. tak zeby tylko DAW korzystał z dwóch. Aktulanie robie to na Geforce 6600GT.

Napiszcie jak wy to macie skonfigurowane. Napewno to pomoze i wycianie sie jakis środek. Jeszcze jedno, kto uzywa programu UltraMon? Da sie cos na tym zdziałać? Póki co pytam bo nie mam czasu kombinować bo robota stoi. Ale licze na waszą pomoc. Dzieki!

Pozdrowienia!
UltraMon

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 21 sie 2008, 09:40

Chodzi o np. pasek windows. Czy u was również macie pasek wraz zegarem rozciągniety na dwa ekrany? Tzn. tak ze zegar i ikony aktywnych programów są na samym koncu prawego ekranu? Co zrobic żeby programy (inne niż DAW) w podstawowej formie otwierały się tylko na pierwszym ekanie, zeby uwględialy tylko ten obszar (np. filmy full screen, okna zmaksymalizowane itp.) opcja dwóch różnych pulpitów chyba nie wchozdi w gre ponieważ przy tej opcji chyba nie da rady zeby DAW korzystał z dwóch osobnych pulpitów (Głowny + pomocniczy) - a moze jednak sie mylę?

Ja korzystam z opcji główny + pomocniczy i np. Cubase-a można spokojnie wyciągnąć na drugi ekran. A pasek z zegarem pozostaje na 1-ym. Karta to GeForce 7900GS.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 21 sie 2008, 16:09

...Koledzy pomęczę jeszcze żabę (lamersko)

O ile mam jakieś doświadczenie w konfigurowaniu ekranów pod dwa monitory to irytuje mnie taka mała rzecz.

Czy jest inny sposób podzieleniea ekranów, ew. tak zeby tylko DAW korzystał z dwóch. Aktulanie robie to na Geforce 6600GT.

Napiszcie jak wy to macie skonfigurowane. Napewno to pomoze i wycianie sie jakis środek. Jeszcze jedno, kto uzywa programu UltraMon? Da sie cos na tym zdziałać? Póki co pytam bo nie mam czasu kombinować bo robota stoi. Ale licze na waszą pomoc. Dzieki!

Pozdrowienia!
UltraMon...

pewnie masz rozciąganie włączone - może być z paskiem albo sam goły pulpit - pokombinuj z różnymi opcjami klonowania i rozszrzania i wybierzesz najlepszą....

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 24 sie 2008, 07:47

Wszytsko pięknie śmiga tak jak opisywałem o góry w trybie DualView na karcie GF6600GT i standardowym oporogramowaniu Nvidia panel contrrol.

Tak wiec temat uważam za zamknięty.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 24 sie 2008, 08:47

... Generalnie cyfrowe DVI-D są do tego by obraz centrował się i dopasowywał automatycznie. Wielkich różnic w jakości nie ma, ale to zależy od jakości monitora + oczu . Powalającej różnicy się nie spodziewaj.
...

Różnica może być minimalna, może być bardzo duża. Wszystko zależy od jakości przetworników karty graficznej i monitora, czasem też od jakości kabla. Widziałem tak słabe "zestawy", że obraz po D-Sub był koszmarnie beznadziejny (im większa rozdzielczość tym gorzej). Generalnie - jeżeli tylko można używać DVI, należy go używać.

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » niedziela 24 sie 2008, 10:05

Różnica może być minimalna, może być bardzo duża. Wszystko zależy od jakości przetworników karty graficznej i monitora, czasem też od jakości kabla. Widziałem tak słabe "zestawy", że obraz po D-Sub był koszmarnie beznadziejny (im większa rozdzielczość tym gorzej). Generalnie - jeżeli tylko można używać DVI, należy go używać....
Obraz na kazdym monitorze LCD bedzie beznadziejny o ile rozdzielczosc na karcie graficznej nie zostanie dopasowana do rozdzielczosci matrycy monitora... i to jest jeden z minusow monitorow LCD... i czy idzie to przez D-Sub czy przez DVI... nie ma najmniejszego znaczenia... (jesli wszystkie sterowniki do karty i monitora sa odpowiednio zainstalowane)

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » niedziela 24 sie 2008, 12:24

Obraz na kazdym monitorze LCD bedzie beznadziejny o ile rozdzielczosc na karcie graficznej nie zostanie dopasowana do rozdzielczosci matrycy monitora...
Zgadza się, szczególnie ta "beznadziejność" będzie widoczna w kwestii "wyrazistości". Każdy monitor w dołączonym manualu, zawiera informacje o właściwej rozdzielczości w jakiej powinien pracować by uzyskać najlepsze rezultaty. Czy ja wiem czy to jest złe ? Na pewno ustawienia są najbardziej optymalne względem odświeżania, wielkości plamki i wielkości fizycznej matrycy. Czyli producent który najlepiej wie co wpakował do monitora, dba o nasze oczy dając to co jest najbardziej optymalne.
[addsig]
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 24 sie 2008, 12:30

...Różnica może być minimalna, może być bardzo duża. Wszystko zależy od jakości przetworników karty graficznej i monitora, czasem też od jakości kabla. Widziałem tak słabe "zestawy", że obraz po D-Sub był koszmarnie beznadziejny (im większa rozdzielczość tym gorzej). Generalnie - jeżeli tylko można używać DVI, należy go używać....
Obraz na kazdym monitorze LCD bedzie beznadziejny o ile rozdzielczosc na karcie graficznej nie zostanie dopasowana do rozdzielczosci matrycy monitora... i to jest jeden z minusow monitorow LCD... i czy idzie to przez D-Sub czy przez DVI... nie ma najmniejszego znaczenia... (jesli wszystkie sterowniki do karty i monitora sa odpowiednio zainstalowane)...

Ale to jest osobna sprawa, jak sam napisałeś niezależna od rodzaju połączenia. Ja pisałem o innym rodzaju beznadziejności.

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » niedziela 24 sie 2008, 16:23

Ale to jest osobna sprawa, jak sam napisałeś niezależna od rodzaju połączenia. Ja pisałem o innym rodzaju beznadziejności.
...
Mozemy sobie tak gdybac i gdybac... nie ma to najmniejszgo znaczenia... moj monitor NEC 22" panorama jest na zlaczu D-Sub i jakosc obrazu jest swietna... tak samo wszystkie inne monitory LCD z jakimi mialem do czynienia...
A tak jak ze wszystkim... zle ustawienia, regulacja brak wiedzy... moga z najlepszego sprzetu zrobic kupe...

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » niedziela 24 sie 2008, 16:27

Czy ja wiem czy to jest złe ? Na pewno ustawienia są najbardziej optymalne względem odświeżania, wielkości plamki i wielkości fizycznej matrycy. Czyli producent który najlepiej wie co wpakował do monitora, dba o nasze oczy dając to co jest najbardziej optymalne.
Ten minus dotyczy glownie graczy... ktorzy ze wzgledu na wydajnosc operuja na nizszych rozdzialkach niz rozdzielczosc matrycy...

ODPOWIEDZ