IGS a IMBIR

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
peter
Re: IGS a IMBIR

Post autor: peter » wtorek 11 mar 2008, 08:22

...a skąd wogóle nazwa IGS SSL w takim razie???...
Mój kompresor nazywa się S-Type Mix Bus. Nie SSL. Podkreślałem to chyba już ze 100 razy tutaj. A SSL niestety dalej funkcjonuje jako nazwa obiegowa.
Reasumując: niezaprzeczalnym faktem jest, że owe klony SSLa są oparte na oryginalnych rozwiązaniach Solid State Logic. Niezaprzeczalne jest również świetne brzmienie tych klonów, nagrodzone w czasopiśmie Muzyk i nie tylko... Niezaprzeczalne też jest zadowolenie klientów, którzy owe klony nabyli z własnej, nieprzymuszonej woli. Niezaprzeczalnym argumentem jest w końcu cena owych urządzeń.
Oczywiście, nie chcesz? Nie kupuj! Ale nie knowaj, nie zazdrość, nie podpuszczaj i nie krytykuj zwłaszcza, kiedy owych klonów nie widziałeś na oczy.
Klon brzmiał by tak samo, a to jest tylko podobne do oryginalnego ssla. Co to znaczy nazwa obiegowa??? Na stronie igs są takie kompresorki i wyraźnie widnieje na nich napis SSL Można wogóle tak robić???

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » wtorek 11 mar 2008, 08:37

Klon brzmiał by tak samo, a to jest tylko podobne do oryginalnego ssla. Co to znaczy nazwa obiegowa??? Na stronie igs są takie kompresorki i wyraźnie widnieje na nich napis SSL Można wogóle tak robić???...
Samo wyrażenie ssl zdaje się nie być prawnie chronione, wiec można

EMD

Post autor: EMD » wtorek 11 mar 2008, 12:09

......Właściwie to ktoś na forum powinien wyjaśnić jak wygląda strona prawna takiej sytuacji gdy kopiuje się projekt elektroniczny jakiegoś urządzenia i chce się sprzedać pod własnym logo.

...
Świetna myśl. Jeśli mogę, proponuję Ciebie EMD na głównego śledczego forumowego.
W dalszej kolejności proponuję sie zająć zbadaniem sprawy piractwa komputerowego i omijania przepisów celnych wśród forumowiczów.

PS. Doprawdy nie sposób nie zauważyć, jak w pełnej krasie ujawniają się w tej dyskusji zacne cechy naszego narodu. ...
Zrobiłem dla siebie klon Great River MP-2. Wyszedł świetnie i zastanawiam się nad większą produkcją (zachęcony sukcesem IMBIRa). Czy moge to robić legalnie?

Uman: Teraz wyobraź sobie, że robisz projekt elektroniczny. Inwestujesz kupę pieniędzy i czasu na pomysł, rozwój, badania itd. Wypuszczasz na rynek, a po krótkim czasie ktoś to samo sprzedaje za pół ceny. Na pewno Ci nie żal...

undereason

Post autor: undereason » wtorek 11 mar 2008, 12:30

Uman: Teraz wyobraź sobie, że robisz projekt elektroniczny. Inwestujesz kupę pieniędzy i czasu na pomysł, rozwój, badania itd. Wypuszczasz na rynek, a po krótkim czasie ktoś to samo sprzedaje za pół ceny. Na pewno Ci nie żal......
Nie jestem pewien, czy poczucie żalu można odnieść do kategorii sytuacji, które występują w takich okolicznościach.
Kompletnie sie nie znam na prawie patentowym (to najpewniej kolokwializm, ale niech mi będzie), jednak mam wątpliwość, czy ludzie w SSL siedzą teraz zalani łzami i przeklinają sukces IGS'a i jemu podobnych. Oczywiście jestem za przestrzeganiem prawa i jeśli klonowanie takie narusza czyjeś interesy i da się to udowodnić wskazując konkretny przepis, to niech ich wszystkich przestępców pozamykają.
Chyba jednak póki co SSL nie wybiera się na safari polować na wszystkie żyrafy, nosorożce i -nie daj bóg-naszego IGS'a (chyba, że się szykują, a nie wiemy). Nie widzę więc powodów, żeby sugerować naruszanie prawa w imię naszego swojskiego dowalania się do rodaka, któremu coś wychodzi.

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » wtorek 11 mar 2008, 12:44

sorki ze sie wtrące ale Ludzie kogo to obchodzi czy w SSLu płacza czy nie?? Kogo obchodzi kto ile wydal na badania?? Jest okazja kupic bdb replike klocka to kupuj, a jak cie stac to płac kilka razy tyle za orginała.

konop_tnt
Kontakt:

Post autor: konop_tnt » wtorek 11 mar 2008, 12:55

Ponieważ zawodowo pracuję w branży produkcyjnej wiem, że bardzo często (nawet w dużych zachodnich firmach) działy projektowe zaczynają swoje projekty od... zakupu produktu konkurencji i rozmontowaniu na części pierwsze.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 11 mar 2008, 13:00

...sorki ze sie wtrące ale Ludzie kogo to obchodzi czy w SSLu płacza czy nie?? Kogo obchodzi kto ile wydal na badania?? Jest okazja kupic bdb replike klocka to kupuj, a jak cie stac to płac kilka razy tyle za orginała. ...
I w sumie racja. Ile przecież mamy klonów high-endowych urządzeń? I to w przeróżnych przedziałach cenowych. A ci, którzy będą chcieli mieć SSL-a z prawdziwego zdarzenia, to i tak za niego zapłacą, nie myśląc przy tym o zakupie klonów.

Podsumowując - moim zdaniem i klony i oryginały będą miały zawsze swoich nabywców.

9009man

Post autor: 9009man » wtorek 11 mar 2008, 13:22

.........

polska reality show....
jak ktos powyzej madrze napisal - wylaza cechy narodowe...
dajce sobie spokoj, podoba sie - kupic, nie podoba - nie

by the way - czy ktos placi tantiemy konstruktorom gitary ??
ktos to przeciez wymyslil ?

PS. ciesze sie ze juz 'tam' nie mieszkam....

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 11 mar 2008, 13:26

............

polska reality show....
Niestety nie tylko...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 11 mar 2008, 13:41

Zrobiłem dla siebie klon Great River MP-2. Wyszedł świetnie i zastanawiam się nad większą produkcją (zachęcony sukcesem IMBIRa). Czy moge to robić legalnie?

Uman: Teraz wyobraź sobie, że robisz projekt elektroniczny. Inwestujesz kupę pieniędzy i czasu na pomysł, rozwój, badania itd. Wypuszczasz na rynek, a po krótkim czasie ktoś to samo sprzedaje za pół ceny. Na pewno Ci nie żal......

Kluczowym sformulowaniem jest tu okreslenie KROTKI CZAS. Zarowno tytulowy kompresor jak i cytowana powyzej konstrukcja Neve sa to dosc stare wynalazki i patenty juz nie obowiazuja.

ODPOWIEDZ