MOTU 828 mk3

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
grembo
Re: MOTU 828 mk3

Post autor: grembo » niedziela 03 lut 2008, 14:51

Ale tak w sumie to co niezwyklego w tym Motu?

Przetworniki od lat znane

Design podobny do tego co bylo.

Nie ma sie co oszukiwac ze poglos bedzie jak LExicon, a kompresor jak 1176.

Czyzby burza w szklance wody?...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 03 lut 2008, 15:01

wielką zaletą nowego 828 jest to, że w jednej bardzo kompaktowej skrzynce otrzymuje się wielokanałowy system we/wy (zauważ, że doszedł drugi port ADAT) ORAZ pełne wyposażenie miksera cyfrowego - DSP na każdym kanale.

a od kiedy to Lexicon i 1176 są jedynymi słusznymi urządzeniami? To już nie da się pracować na innych kompresorach, pogłosach i korektorach, choćby nie wiadomo jak "zwykłych" ? Marudzisz jak zła baletnica

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » niedziela 03 lut 2008, 15:16

a od kiedy to Lexicon i 1176 są jedynymi słusznymi urządzeniami? To już nie da się pracować na innych kompresorach, pogłosach i korektorach, choćby nie wiadomo jak "zwykłych" ? Marudzisz jak zła baletnica

...

Dokładnie :) Ja zamieniam mkII na mk3 na 100% . A jak brzmią pokładowe efekty przekonam się na własnej skórze i jesli choc częsciowo zblizą sie do 1176 czy Lexicon-a to bedę szczęsliwy. Bo tak naprawdę chodzi mi o interfejs audio i jego przetworniki a DSP traktuję jako świetne dopełnienie.

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 03 lut 2008, 15:26

Zawsze MB ten osobisty przytyk musisz dosadzic i po co, ja staram sie wystapic jako advocatus diaboli - bo na razie sam po sobie dostrzeglem , ze "zapiórkowałem" radosnie po marketingowym jedynie bączku a nie opiniach uzytkownikow

A czy ja mowie ze jedyne sluszne? i to jeszcze w wersji liczonej przez jakies nie za krzepkie DSP

Dla mnie czyms naprawde nowym/przelomowym bylyby (pobozne zyczenia) :
- intreface sprzedawany w opcji z PCIMCIA-expres, a dzialajacy - na obnizonych parametrach rowniez na Firewire
-kazdy preamp z punktem insertowym
-przetworniki naprawde wysokiej jakosci (dlaczego apogee stac na projektowanie i wyposazanie w dobre tory cyfrowe swoich urzadzen, ktore nie sa tak znowu duzo drozsze)
-dla mnie najwazniejsze - gotow bylbym placic za podobny interface nawet 800-1000 zeta drozj gdyby byl wyposazany w jakis system adaptacji pomieszczen (cos a la KRK ERGO) - prosty, a xcz skuteczny, z mikrofonem pomiarowym etc.
-opcjonalna, acz niedrogi dodatkowy, mniejszy interface - z pokretlem glosnosci - talkbackiem - start/record -i wyjsciem sluchawkowym - np. w bluetooth.
-prosta karta graficzna (zeby podlaczyc monitor)
-prosty kontroler z opcja podlaczenia i zasilenia twardego dysku
-chociaz jeden preamp w wersji "full wypas"

To sa chyba rzeczy ktore bardzo (powyzej 30%) by nie podrozyly kosztu produckji urzadzenia i jego ceny - a bylyby przydatne tym do ktorych sa adresowane klientom - amatorskim, poprofesjonalnym, producentom, dzialajacym live itd.

A tu - wciaz w sumie drepczemy prawie w miejscu, a halas jakby ktos ameryke odkryl.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 03 lut 2008, 16:02

Mnie ten interfejs w ogole nie interesuje. Po co mi uruchamianie EQ cz kompresji na kazdym sladzie, skoro i tak wole nagrac liniowo, by pozniej obrabiac sygnal. A miksera live z tej karty robic tez nie bede, bo to chore. Nie spodziewam sie rowniez, by jakosc uzytych wtyczek byla powalajaca. Sytuacja, kiedy nagrywam z EQ lub kompresorem nie jest zbyt czesto spotykana i zawsze w takim przypadku uzyte narzedzia zaleza od konkretnej sytuacji, ich zastosowanie jest jak najbardziej celowe.
Kazdy jak widac podchodzi inaczej do rzeczy, osobiscie wrecz nie widze zastosowania dla tego interfejsu u siebie.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Meduz

Post autor: Meduz » niedziela 03 lut 2008, 16:17

Dla mnie osobiście opcja 2x adat, 196 kHz no i teoretycznie lepsze przetworniki to plusy bo podobnie jak JoachimK nagrywam liniowo.

No i cena

Pozdrawiam
[addsig]
RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 03 lut 2008, 16:29

Mnie sie podobba to ze w odsluch - juz podczas nagrywania mozna dodac reverb i kompresor - wokalsici to bardzo cenia. A rjestracja sobie liniowo idzie - jeszcze chroniona przez limiter.

Jest faktem jednak iz, taka opcja jest juz od 2-3 lat chocby w Emu, Focusrite Saffire etc.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » niedziela 03 lut 2008, 19:55

...Ale tak w sumie to co niezwyklego w tym Motu?

Przetworniki od lat znane

Design podobny do tego co bylo.

Czyzby burza w szklance wody?......

widać, że nie nagrywasz wokalistów

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Pine

Post autor: Pine » niedziela 03 lut 2008, 20:38

Panowie ja nagrywam wszystkie slady osobno i staram sie aby kazdy track był juz po odpowiedniej korekcji dlatego wszystko zrywałem przez mikser M8 soundcrafta do karty rme multiface. Motu mk3 byłby jakims wyjsciem moze na pozbycie sie miksera.
Teraz własnie robi sie dylemat bo musze kupic nowa kartę stawiając na jakosc decyzja zapadła na RME 400. Po analizie wypowiedzi na forum czy przetworniki w motu mk3 są takie same czy lepsze niz w mk2 czy moze są takie same jak w travelerze jesli tak to dlaczego traveler jest droższy ?
Panowie z EIS róbcie testy !!!
wpłynie to na moja decyzje niestety nie moge pozwolic sobie na kupowanie interfejsów i robienie doswiadczen.
Pozdrawiam

Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 03 lut 2008, 21:11

Oj Groover - kula w plot - przeczytaj moja wypowiedz - ktora poprzedza Twoja :)

Znam to "More Me" i "ale sucho"

ODPOWIEDZ