RME Fireface 400 czy TC Electronic Konnekt 24 D

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
PiotrK
Re: RME Fireface 400 czy TC Electronic Konnekt 24 D

Post autor: PiotrK » poniedziałek 21 sty 2008, 17:23

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:57 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Pine

Post autor: Pine » wtorek 22 sty 2008, 20:10

Panowie a czy alternatywą do TC i RME 400 mógłby być jakis interface MOTU na fire wire lub USB ?
Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

pedzel

Post autor: pedzel » wtorek 22 sty 2008, 21:53

...Panowie a czy alternatywą do TC i RME 400 mógłby być jakis interface MOTU na fire wire lub USB ?
...
Mógłby!
Było juz na forum Motu "kontra" RME - wszak ze model FF800

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » środa 23 sty 2008, 07:25

...Panowie a czy alternatywą do TC i RME 400 mógłby być jakis interface MOTU na fire wire lub USB ?
...
MOTU 828mk2 na FW tak,o ile komus psuje brzmienie przetwornikow,na USB to porazka,ponoc sa jaja z transferem i wszedzie 828 na usb mozna kupic(na zachodzie) o wiele taniej niz wersje FW.
[addsig]

Awatar użytkownika
Meduz

Post autor: Meduz » środa 23 sty 2008, 09:34

MOTU 828mk2 na FW tak,o ile komus psuje brzmienie przetwornikow,na USB to porazka,ponoc sa jaja z transferem i wszedzie 828 na usb mozna kupic(na zachodzie) o wiele taniej niz wersje FW.
...
DO mnie wersja usb szła z zachodu jak pojawił się wątek o jej wadliwości.
W sumie przestraszyłem się ale miałem opcje zwrotu w razie czego.
Na dzień dzisiejszy mam 7 kanałów wpiętych po analogu w external fx w Cubase do tego 2 po cyfrze w ten sam sposób do tego preamp nagrywa ślad np z wokalem no i do tego wtyki i instrumenty vsti i nie ma żadnych problemów.

A i najpierw nagrywałem tak na 1 rdzeniowym laptopie a teraz na stacjonarnym.

Więc nie wszędzie widać jest ten problem
Ale jeśli drugi raz bym kupował to bym wybrał wersje firewire tak dla bezpieczeństwa

Pozdrawiam
RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

Pine

Post autor: Pine » środa 23 sty 2008, 16:01

JoachimK mam pytanie skoro tworze na sztucznych brzmieniach to nie jest ważne czy bede użwać rme czy motu czy moze tc ?
Może inaczej tak samo zgrany projekt przy pomocy RME FF400 czy MOTU 828MK2 czy TC KONNEKT24D jak bardzo moze sie różnić?

Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 24 sty 2008, 00:10

... JoachimK mam pytanie skoro tworze na sztucznych brzmieniach to nie jest ważne czy bede użwać rme czy motu czy moze tc ?
Może inaczej tak samo zgrany projekt przy pomocy RME FF400 czy MOTU 828MK2 czy TC KONNEKT24D jak bardzo moze sie różnić?

Mowisz o roznicach tak malych, ze jakiekolwiek zauwazalne roznice pojawily by sie tylko w przypadku, gdy u sluchacza stworzysz identyczne srodowisko odsluchowe.
Rownie dobrze moglbys sie dopatrywac roznic w odtwarzaniu audio z CD poprzez RME i TC, z tym ze ten przypadek bylby sensowniejszy w kwestii oceny przmien naturalnych (co nie znaczy ze w praktyce by sie sprawdzil, a to chocby dlatego, ze zazwyczaj jest tak ze jakosc jakiegokolwiek wspolczesnego przetwornika daleko wykracza w sensie mierzalym poza jakosc glosnikow i pomieszczenia odsluchowego)

A co do zgrania - karta audio nie ma znaczenia, bo jej przetwornik nie bierze udzialu przy zgraniu (chyba ze w przypadku Konnekt24 wykorzystasz jej DSP- wtedy oczywiste ze bedzie miala wplyw)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » czwartek 24 sty 2008, 08:28

Joachimie,roznica miedzy RME FF800 a np.MOTU 896HD,nie jest mala,prosze podlacz do maka obydwa i w system preference->sound przelaczaj sie pomiedzy przetwornikami w trakcie odtwarzania ulubionej muzyczki a uslyszysz jak bardzo motu jest zamulone w dole i gora brzmi jakby ktos ujal gornych czestotliwosci.Jesli tak jest to przetwornik ma znaczenie o tyle,ze przy zgraniu czlowiek co innego kreci w miksie i dlatego beda roznice w zgraniu.

Mowisz o roznicach tak malych, ze jakiekolwiek zauwazalne roznice pojawily by sie tylko w przypadku, gdy u sluchacza stworzysz identyczne srodowisko odsluchowe.
Rownie dobrze moglbys sie dopatrywac roznic w odtwarzaniu audio z CD poprzez RME i TC, z tym ze ten przypadek bylby sensowniejszy w kwestii oceny przmien naturalnych (co nie znaczy ze w praktyce by sie sprawdzil, a to chocby dlatego, ze zazwyczaj jest tak ze jakosc jakiegokolwiek wspolczesnego przetwornika daleko wykracza w sensie mierzalym poza jakosc glosnikow i pomieszczenia odsluchowego)

A co do zgrania - karta audio nie ma znaczenia, bo jej przetwornik nie bierze udzialu przy zgraniu (chyba ze w przypadku Konnekt24 wykorzystasz jej DSP- wtedy oczywiste ze bedzie miala wplyw)...

[addsig]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 24 sty 2008, 11:55

...Joachimie,roznica miedzy RME FF800 a np.MOTU 896HD,nie jest mala,prosze podlacz do maka obydwa i w system preference->sound przelaczaj sie pomiedzy przetwornikami w trakcie odtwarzania ulubionej muzyczki a uslyszysz jak bardzo motu jest zamulone w dole i gora brzmi jakby ktos ujal gornych czestotliwosci.Jesli tak jest to przetwornik ma znaczenie o tyle,ze przy zgraniu czlowiek co innego kreci w miksie i dlatego beda roznice w zgraniu.

OK, tyle ze pytanie o takie rzeczy na forum jest zblizone do pytania "co mi polecicie? glosniki NS10 czy MSP5?" Ja wybiore NS-y, a jest tu na forum pare osob, ktore je krytykuje. Jednak w przypadku przetwornikow mowimy o duzo mniejszych roznicach. Ja je slysze, ale na forum o porady w takich kwestiach bym nie pytal, moim zdaniem takie pytania i rady niewiele wnosza, bo wchodzimy w malo mierzalne materie i odczucia.
Wybrac- jak najbardziej, ale po posluchaniu wlasnymi uszami.

Powiedzmy sobie jasno, ze opinie maja to do siebie, ze jednym z czynnikow decydujacych o przewadze jednej opinii nad druga jest status (w oczach pytajacego) osoby wydajacej opinie

Tyle ze kazdy z nas inaczej slyszy oraz ma inne przyzwyczajenia w pracy z dzwiekiem oraz inaczej ow status postrzega.

Jeden z czolowych polskich realizatorow, majacych w dorobku wiele znanych plyt jest przeciwnikiem przetwornikow Mytek, nie chcial nawet o nich slyszec, gdy mu proponowalem podlaczenie tego sprzetu i wybieral Apogee. I jaka to opinia? To wlasne preferencje. Bo Apogee byl dostepny. Gdyby go nie bylo, bez slowa zgranie by bylo zrobione na innych przetwornikach i rownie dobrze by brzmialo. Zarowno Apogee jest uznana marka jak i Mytek. I to nie w tym kraju ale w swiecie i to tym wielkim.

I tu przypomina mi sie prztaczany na tym forum przeze mnie kiedys link do testu Apogee - RME, w ktorym wygralo... RME. Mozna by w tym miejscu podniesc alarm: 'dlaczego wobec tego wszedzie na swiecie w studiach jest Apogee' i ciagnac watek przez kilka stron. Argumenty 'za' znajda sie po obu stronach (z oczywistych przyczyn bedzie ich wiecej po stronie Apogee) i dalej nic sie nie zmieni, bo dobrze brzmiace produkcje beda nadal powstawac i na jednym i na drugim. Kolejny przyklad na to, ze nie sprzet decyduje o muzyce. A jesli juz bedzie mial decydowac, to raczej w takim momencie wchodzimy juz w sfere wysokobudzetowych produkcji, ktore nie beda zahaczac o to forum, zanim zaczna byc realizowane.

Wracajac do roznic FF400 vs TC K24D (i do tego sprzetu sie odnosilem w porownaniu, MOTU juz dawno dla mnie odpadl, ale bardziej z innych powodow niz brzmienie) dla mnie znacznie wiekszym problemem bylby test zachowania sie i _stabilnosci_ preampow w konkretnych sytuacjach na konkretnych - ze tak powiem - 'niebezpiecznych' zrodlach sygnalu. To duzo wiekszy problem, niz przetwornik, ktory w obu konstrukcjach jest na tyle zaawansowany i nowoczesny, iz nie nalezy sie w ogole spodziewac, ze cos moze byc nie tak.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

EMD

Post autor: EMD » czwartek 24 sty 2008, 12:39

Wracajac do roznic FF400 vs TC K24D (i do tego sprzetu sie odnosilem w porownaniu, MOTU juz dawno dla mnie odpadl, ale bardziej z innych powodow niz brzmienie) dla mnie znacznie wiekszym problemem bylby test zachowania sie i _stabilnosci_ preampow w konkretnych sytuacjach na konkretnych - ze tak powiem - 'niebezpiecznych' zrodlach sygnalu. To duzo wiekszy problem, niz przetwornik, ktory w obu konstrukcjach jest na tyle zaawansowany i nowoczesny, iz nie nalezy sie w ogole spodziewac, ze cos moze byc nie tak. ...

To jakbyś sobie zadał sobie takie pytanie to co byś odpowiedział?

ODPOWIEDZ