Jakie urządzenie ADAT?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: Jakie urządzenie ADAT?

Post autor: Zbynia » wtorek 05 gru 2006, 16:39

pamietaj tylko o tym ze firewire w onyxie bierze sygnal z insertow....niemasz mozliwosci zastosowania w zadnym wypadku korekcji czy chocby regulacji poziomow faderami......nie masz tez mozliwosci pozniejszego powiedzmy wypuszczenia tych 16 na mikser i zmiksowanie analogowe......

moze lepiej taki cyfrowy tascam dm3200 z karta firewire?

pelen routing - nagrywasz co chcesz i skad chcesz a do tego 24in/out po firewire - zdecydowanie bardziej uniwersalne urzadzenie niz analogowy mikser z kartami
pelna automatyka pamiec scen(super na koncert gdzie jest kilka zespolow)pelen routing i sterowanie DAW

ale kwestia co chcesz robic i co ci potrzebne

Jaras

Post autor: Jaras » środa 06 gru 2006, 09:34

moze lepiej taki cyfrowy tascam dm3200 z karta firewire?

pelen routing - nagrywasz co chcesz i skad chcesz a do tego 24in/out po firewire - zdecydowanie bardziej uniwersalne urzadzenie niz analogowy mikser z kartami
pelna automatyka pamiec scen(super na koncert gdzie jest kilka zespolow)pelen routing i sterowanie DAW

JAkiś czas temu myślałem o tym tascame...troche drogi powiem szczerze. Rozważałem też tascam24. Znajomy ma ten model i sobie chwali - problem tylko w tym ze moze jednocześnie nagrywać 8 scieżek i musi dokupic jakaś karte. No i kosztuje 11.000, co też jest sporą sumką. Mackie ma lepsze preampy i kosztuje tylko 6.000, a to jest spora różnica.
Czy do cyfrowego miksera także potrzebuję kartę muzyczną? BO jeśli tak to to kupno takiego nie wchodzi w grę. Mam do wydania max 25.000 i nie moge sobie pozwolić na wydanie 15.000 na mikser. Jeśli nie trzeba karty muzycznej i dodatkowych ADATÓW to jest to opcja finansowo porównywalna do 2 przedwzmacniaczy i karty muzyczniej. Ale preampy sa zdecydowanie gorsze. Co wy na to?

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » środa 06 gru 2006, 10:01

JAkiś czas temu myślałem o tym tascame...troche drogi powiem szczerze. Rozważałem też tascam24. Znajomy ma ten model i sobie chwali - problem tylko w tym ze moze jednocześnie nagrywać 8 scieżek i musi dokupic jakaś karte. No i kosztuje 11.000, co też jest sporą sumką. Mackie ma lepsze preampy i kosztuje tylko 6.000, a to jest spora różnica.
Czy do cyfrowego miksera także potrzebuję kartę muzyczną? BO jeśli tak to to kupno takiego nie wchodzi w grę. Mam do wydania max 25.000 i nie moge sobie pozwolić na wydanie 15.000 na mikser. Jeśli nie trzeba karty muzycznej i dodatkowych ADATÓW to jest to opcja finansowo porównywalna do 2 przedwzmacniaczy i karty muzyczniej. Ale preampy sa zdecydowanie gorsze. Co wy na to?
Czy ten sprzęt ma jedynie stać w studio? Jeśli tak, to inwestuj w jak najlepsze preampy i konwertery (w tym przypadku RME).
Do cyfrowego miksera będziesz potrzebował karty z wejściem cyfrowym (z wejściem optycznym ADAT w formacie TosLink najprawdopodobniej). Karta muzyczna z pokładowym DSP (choćby E-mu) przydaje się, aby odciążyć procesor komputera przy obsłudze efektów.

Jak już napisałem - jeśli chcesz sprzęt tylko do studia - inwestuj w RME
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 06 gru 2006, 10:22

niecaloroczny tascam dm24 byl ostatnio na allegro z karta firewire (24in/out) za 7 tysiakow.....

ODPOWIEDZ