Fortepian w komputerze

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: Fortepian w komputerze

Post autor: JoachimK » niedziela 01 paź 2006, 19:07

...P.S
"Song for a Guy" E.J też nie jest absolutnym POPiS-em nagrania akustycznego forteklapu
...

W ogole sporo nagran z fortepianem w muz. rozrywkowej mocno odbiega od kanonu brzmienia klasyki. Pomijam juz fakt nagrywania np. mono (niekiedy latwiejszy do umieszczenia w gestym miksie).
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 01 paź 2006, 19:21

...W ogole sporo nagran z fortepianem w muz. rozrywkowej mocno odbiega od kanonu brzmienia klasyki. Pomijam juz fakt nagrywania np. mono (niekiedy latwiejszy do umieszczenia w gestym miksie)....
Tyz prowda .
Joachim, nagrania jak nagrania, ale czasem, wcale nierzadko, okazuje się, iż na scenie trzeba wybrać najgorsze brzmienie w całym arsenale parapetu aby wogóle się z pianem zmieścić. O tym mało się pisze, choć z drugiej strony się nie dziwię, bo tu pewnie trzeba praktyków, a Ci za wiele czasu "dla prasy" raczej nie mają . A wielka szkoda. Sam chętnie poczytałbym (od fachmanów) co i z czym należy (można) zrobić aby było O.K.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 01 paź 2006, 19:40

Joachim, nagrania jak nagrania, ale czasem, wcale nierzadko, okazuje się, iż na scenie trzeba wybrać najgorsze brzmienie w całym arsenale parapetu aby wogóle się z pianem zmieścić. O tym mało się pisze, choć z drugiej strony się nie dziwię, bo tu pewnie trzeba praktyków, a Ci za wiele czasu "dla prasy" raczej nie mają . A wielka szkoda. Sam chętnie poczytałbym (od fachmanów) co i z czym należy (można) zrobić aby było O.K.
...

Dokladnie. Dla przykladu, nawet w przypadku koncertu muz. klasycznej, ktory nie byl rejestrowany na potrzeby wydania CD, a np. tylko na emisje dla radia, stosowalem nieraz mikrofony BLM wlozone bezp. do zamknietego (lub polotwartego) fortepianu, jesli bylo straszne zamieszanie na scenie, a fortepian z powodow innych (wazniejszych od samego brzmienia calosci ) stal nie tak, jak powinien. Choc same BLM-y bardzo srednio pasuja mi osobiscie do fortepianu, takie zabiegi pomagaly niekiedy ratowac calosc imprezy.

P.S. BLM - Boundary-Layer Microphone - to specjalna konstrukcja, do montowania na podlodze lub scianie. Dzialaja inaczej, niz klasyczne mikrofony.

Awatar użytkownika
johnnyc

Post autor: johnnyc » piątek 06 paź 2006, 15:29

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi, bardzo mi pomogliście.

Mefi

Post autor: Mefi » sobota 07 paź 2006, 23:53

Witam wszystkich! Nie chce zakladac nowego posta ale mam podobne pytanie, tyle ze nie chodzi o dobre sample fortepianu tylko chóru - za cholere nigdzie nie moge na takie trafic:/ bardzo by mi pomoglo gdyby ktos mial namiary na jakies w miare normalne brzmienia. Zdrówko!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 08 paź 2006, 02:00

...nie chodzi o dobre sample fortepianu tylko chóru - za cholere nigdzie nie moge na takie trafic:/
cos slabo szukales
np. tu

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » niedziela 08 paź 2006, 10:38

cos slabo szukales
np. tu...

fajna jakosc, podoba mi sie. W probkach pojawiaja sie tez skrzypce, perkusja z orkiestry, horny i inne instrumenty. Te sample tez sa dostepne w tym pakiecie ? Cholera wyjsc sobie przed publicznosc i grac takimi samplami... Piekne rzeczy mozna by robic.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Mefi

Post autor: Mefi » niedziela 08 paź 2006, 23:08

nie napisalem najwazniejszego :P - o DARMOWE sample chóru mi chodzi...

ODPOWIEDZ