Mixer z USA

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Master
Re: Mixer z USA

Post autor: Master » wtorek 12 wrz 2006, 14:53

ale wracając do AKAI CD 3000 i .. mam napisane na tylnej płycie instrumentu AC 120V 60Hz 35 W - i tylko z tym instrumentem był( nadal jest ) problem polegający na złym działaniu samplera tzn. gdy wsadzam płyte AUDIO w odtwarzacz CD, ( instrument posiada wbudowany ) i chce cos zsapmlowac , w czasie odtwarzania ,. góra faluje ( pojawia sie i znika ) pojawiło sie to dopiero w polsce, wczesniej tego nie było .. Przetestowałem to na urzadzeniu ktore zmienia czestotliwosc napiecia.. nie było tak duze jak to ktore pokazuje Link, ale wielkie ( wielkosci duzej walizki ) i tam problem zniknoł ...w przypadku gdy ładuje do samplera probki z płyty nie AUDIO tzn. w formacie AKAI ., nic sie nie dzieje . wszystko jest OK.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 12 wrz 2006, 14:59

Owszem występuje. Można taką instalację zamówić u dostawcy energii elektrycznej. Napięcie to stosuje się zazwyczaj tam gdzie zużywa się więcej mocy niż "zwykła" instalacja 110V.
Ci którzy znają Prawo Ohma, wiedzą, że taka instalacja jest tańsza bo przekrój przewodu jest może być mniejszy.
Niedawno przypadkiem czytałem post na forum nekochan.net (forum dla użytkowników SGI) człowieka, ktory cieszył się, że wynajął mieszkanie w którym grzejniki są zasilane 220V, dzięki czemu będzie mógł pomyśleć o ONYX-ie do swojej kolekcji komputerów. A było to w Stanach Zjednoczonych.
W Polsce można u dostawcy zamówić napięcie 380V i czy wszystkich to dziwi? ...
jako nie-standardową instalacje, to moze i mozna cos takego posiadac, jednak w Standardzie w USA jest 110-120 V 60 Hz ale to zupełnie nie na temat .

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » wtorek 12 wrz 2006, 15:33

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:27 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 12 wrz 2006, 16:12

ktory cieszył się, że wynajął mieszkanie w którym grzejniki są zasilane 220V, dzięki czemu będzie mógł pomyśleć o ONYX-ie do swojej kolekcji komputerów. A było to w Stanach Zjednoczonych.
W Polsce można u dostawcy zamówić napięcie 380V i czy wszystkich to dziwi?

Z tego co wiem to w PL jest 230V napiecia skutecznego faza-zero oraz 400V miedzyfazowego (de facto zwykle jest 220V i 380V, w GB 240/416, ale w/g norm unijnych ma byc jak wyzej na calym obszarze).
W stanach odpowiednio 110(120)V faza-zero i 191(208)V faza-faza.

RYS

ALE - zjednoczone staniki to bardzo dziwny kraj i zdarzaja sie tam tez podlaczenia przez transformator podwyzszajacy napiecie do 220V z uziemionym odczepem w srodku (do daje de facto 2x110V).

RYS

A co do kompow - wiekszosc centrow telekomunikacyjnych w USA pracuje na maszynach zasilanych z napiecia... minus 48V napiecia stalego!! Pytanie do naszych skloconych znawcow: dlaczego?

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 12 wrz 2006, 16:23

Bardzo dziwnie objawiająca się dolegliwość, choć właściwie nie niemożliwa. Pomogłaby modyfikacja zasilacza. Częstotliwości nie trzeba zmieniać. Jeśli bardzo Ci to przeszkadza, poszukaj serwisu (albo kompetentnego elektronika z pasją), który się tym zajmie.
...
no jak widac wszystko jest mozliwe ... Ale przestało mi to przeszkadzac jakis czas potem gdy zakupiłem S-5000 takze z USA , a cd 3000 just uzywany sporadycznie..

cezex

Post autor: cezex » wtorek 12 wrz 2006, 16:54

A co do kompow - wiekszosc centrow telekomunikacyjnych w USA pracuje na maszynach zasilanych z napiecia... minus 48V napiecia stalego!! Pytanie do naszych skloconych znawcow: dlaczego?
...

Nie wiem. Jakbyś zapytał dlaczego napięcie żarzenia to 6,3V to bym odpowiedział.
Ale ponieważ to ja zacząłem z tym 220V, czuję się w obowiązku wezwania nas wszystkich do powrotu do tematu.

Próbowałem już zresztą wcześniej, sugerowałem, żeby w takich urządzeniach importowanych ze stanów wymieniać zasilacz (nawet nie modyfikować - wymiana moim zdaniem jest tańsza).
Jeśli chodzi o mikser to jeżeli ma zasilacz zewnętrzny to nie ma problemu, wymiana zasilacza z odpowiednim napięciem, prawdowpodobnie +/-12V albo +/-15V. Większość mikserów ma wewnętrzną przetwornicę do zasilania mikrofonów pojemnościowych tym bardziej, że natężenie jest tam prawie żadne.
Jeżeli zasilacz jest wewnątrz tak jak w DXM09 to już gorzej. Zależy ile miejsca jest w środku, czy zasilacz jest na osobnej płytce, czy właściciel chce stracić gwarancję itd. Ale w przypadku tego miksera zwykły, nieduży transformator 220->110 powinien załatwić sprawę, mikser wg specyfikacji pobiera 15W.
Natomiast jeśli chodzi o sampler AKAI, zerknąłem do swojego, myślę, że w innych modelach jest podobnie, zasilacz jest osobnym modułem i wymiana nie powinna być trudna. Pożyczyłem swój miernik i dlatego nie mierzyłem napięć ale myślę, że występują tam trzy napięcia czyli +12V, -12V i +5V, mocy dużo też na pewno nie potrzebuje. Znalezienie na allegro odpowiednika (gabarytowo i napięciowo) to kwestia cierpliwości.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 12 wrz 2006, 18:07

...jest cos takiego co nazywa sie ,,, AUTOTRANSFORMATOR

radze byc bardzo ostrozny z urzadzeniem majacym przetwornice i autotransformatorem...

w ogole nalezalo by zaczac od tego ze niektore typy ukladow przetwornic nie wolno poprzedzac transformatorem, bo moze byc wielkie "bum" i placz
ale to juz nie temat na ta grupe
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

b-Art

Post autor: b-Art » środa 13 wrz 2006, 02:42

Wicej informacji na temat mojego zasilacza (zewnetrznego) do mixera Numark DXM09
Input: 120V AC 60Hz 17.1W
Output: 9V AC 1.5A.
Jakie jest najlepsze dla mnie wyjscie do przystosowania sprzetu w polsce? Czy wystarczy sprawny elektryk? Bede musial otwierac mixer do przerobki? zalezy mi na gwarancji...
Od dziecka przyjaznie sie z dzwiekiem, mysle ze do konca moich dni...

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » środa 13 wrz 2006, 08:16

...Wicej informacji na temat mojego zasilacza (zewnetrznego) do mixera Numark DXM09
Input: 120V AC 60Hz 17.1W
Output: 9V AC 1.5A.
Jakie jest najlepsze dla mnie wyjscie do przystosowania sprzetu w polsce? Czy wystarczy sprawny elektryk? Bede musial otwierac mixer do przerobki? zalezy mi na gwarancji......
Stary ! kupisz sobie taki zasilacz w polsce

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » środa 13 wrz 2006, 10:31

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:28 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

ODPOWIEDZ