Będzie nowy MOOG

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
mr-hammond
Re: Będzie nowy MOOG

Post autor: mr-hammond » czwartek 23 mar 2006, 11:41

Nie jestem do końca przekonany o tych starych super sprzętach , z analogami były problemy dlatego wszyscy rzucili sie na cyfre , bo presety procesory fx sekwencery :)

Ja bardzo lubie stary sprzęt i chaiłbym miec Polivoksa ,ale czekam az moze jakis Rusek na jakims targu wystawi bo te w necie drogie są :) ale dlaczego? to juz kolega wyżej odpowiedział :)

Co do minimooga za 219$ to brzmi bardzo interesująco ,mysle ze wszyscy nagle sprzedadzą swoje korgi mini i inne malutkie bestie w korzystnych cenach tak więc radze śledzic aukcje

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » czwartek 23 mar 2006, 12:29

Nie chcę tu uprawiać jakiejś mitologii, ale mogę łatwo udowodnić, że replika filtru Minimooga, zrobiona dokładnie według oficjalnego schematu na tych samych tranzystorach, z zachowaniem tej samej procedury parowania tranzystorów nie brzmi jak Mini. Mogę tylko zgadywać, dlaczego tak jest.

Przypuszczalnie schemat nie jest do konca prawdziwy Zeby nikt nie kopiowal..

To jest brzmienie, które naprawdę trudno skopiować.

Zastanawiam sie tylko po co az tak wiernie kopiowac? Przeciez kopia bedzie miala swoje brzmienie - moze nawet CIEKAWSZE od oryginalu? A moze warto zmienic wartosc niektorych elementow tu i owdzie zeby polepszyc efekt zamiast skupiac sie nad wykonywaniem wiernych replik?
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
jarekz

Post autor: jarekz » czwartek 23 mar 2006, 12:36

replika filtru Minimooga, zrobiona dokładnie według oficjalnego schematu na tych samych tranzystorach, z zachowaniem tej samej procedury parowania tranzystorów nie brzmi jak Mini.

Diabel siedzi w szczegolach - tu role graja takie rzeczy jak czystosc napiec zasilajacych (w Minimoogu: brudne!) albo subtelnosci ksztaltu fali oscylatora. Na forum "The Lords Of The Mini" wszyscy sa zgodni, ze pierwsze Minimoogi (S/N do 10175) brzmia lepiej, tlusciej, a one maja po prostu inne oscylatory. A wytwarzaja niby te same przebiegi...

Awatar użytkownika
D.C.

Post autor: D.C. » czwartek 23 mar 2006, 14:16

Zastanawiam sie tylko po co az tak wiernie kopiowac? Przeciez kopia bedzie miala swoje brzmienie - moze nawet CIEKAWSZE od oryginalu? A moze warto zmienic wartosc niektorych elementow tu i owdzie zeby polepszyc efekt zamiast skupiac sie nad wykonywaniem wiernych replik?

...

Co prawda w teorii to ładnie brzmi, wziąść i poprawić mooga.... ale w praktyce to zakrawałoby na teksty domorosłych składaczy headów gitarowych chwalących swoje wyroby "super konstrukcja na bazie poprawionej przeze mnie mesa boogie"

Mimo wszystko, co do efektów róznych kombinacji to zgoda - może to być ciekawe, znajdzie się pewnie kilku którzy powiedzą, że ciekawsze niż sam moog czy jego wierna kopia - są różne gusta .....jednak jeśli dobrze zrozumiałem to MB napisał jak ciężko zrobić właśnie wierną kopię, a nie coś zbliżonego lub "na bazie mooga" żeby uzasadnić unikalność brzmieniową wyrobów tej firmy i zasadność sprzedawania ich w takich a nie innych cenach, co jak widać bardzo bulwersuje niektórych...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » czwartek 23 mar 2006, 18:21

Co prawda w teorii to ładnie brzmi, wziąść i poprawić mooga

A czy ja pisze o poprawianiu? Raczej o modyfikowaniu.. Co do wzmacniaczy to mam inne zdanie - wiele w nich mozna poprawic - chocby ilosc zaklocen. Co do syntezatorow to juz inna bajka.

jednak jeśli dobrze zrozumiałem to MB napisał jak ciężko zrobić właśnie wierną kopię, a nie coś zbliżonego lub "na bazie mooga" żeby uzasadnić unikalność brzmieniową wyrobów tej firmy i zasadność sprzedawania ich w takich a nie innych cenach, co jak widać bardzo bulwersuje niektórych...

Pozdrawiam...

Coz.. cena to kwestia umowna - sprzet jest wart tyle ile za niego zaplaca ludzie. Tak uwazam. Skoro cos jest dla jednostki za drogie to nie oznacza ze nie jest tyle warte bo dla innej jednostki owszem jest Wyroby Mooga sa unikalne a firma zapewne dobrze strzeze swoich rozwiazan a schematy byc moze nie sa do konca wiarygodne. Zapewne najbardziej miarodajne byloby rozebranie Mini na drebiezgi i dokladna analiza - zapewne juz to ktos zrobil dawno. Natomiast nie wierze w absolutna powtarzalnosc i trwalosc brzmienia w technice analogowej - po latach parametry pracy urzadzenia sie zmieniaja pod wplywem zuzycia elementow, temperatury, wilgoci, srodowiska itp. Stad gonitwa za replikowaniem wzorcow to dla mnie kretynstwo. Bo sie moze okazac ze jeden element w ukladzie nie trzyma parametrow i stad "to brzmienie". EOT.
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » czwartek 23 mar 2006, 22:19

...Co prawda w teorii to ładnie brzmi, wziąść i poprawić mooga

A czy ja pisze o poprawianiu? Raczej o modyfikowaniu.. Co do wzmacniaczy to mam inne zdanie - wiele w nich mozna poprawic - chocby ilosc zaklocen. Co do syntezatorow to juz inna bajka.

jednak jeśli dobrze zrozumiałem to MB napisał jak ciężko zrobić właśnie wierną kopię, a nie coś zbliżonego lub "na bazie mooga" żeby uzasadnić unikalność brzmieniową wyrobów tej firmy i zasadność sprzedawania ich w takich a nie innych cenach, co jak widać bardzo bulwersuje niektórych...

Pozdrawiam...

Coz.. cena to kwestia umowna - sprzet jest wart tyle ile za niego zaplaca ludzie. Tak uwazam. Skoro cos jest dla jednostki za drogie to nie oznacza ze nie jest tyle warte bo dla innej jednostki owszem jest Wyroby Mooga sa unikalne a firma zapewne dobrze strzeze swoich rozwiazan a schematy byc moze nie sa do konca wiarygodne. Zapewne najbardziej miarodajne byloby rozebranie Mini na drebiezgi i dokladna analiza - zapewne juz to ktos zrobil dawno. Natomiast nie wierze w absolutna powtarzalnosc i trwalosc brzmienia w technice analogowej - po latach parametry pracy urzadzenia sie zmieniaja pod wplywem zuzycia elementow, temperatury, wilgoci, srodowiska itp. Stad gonitwa za replikowaniem wzorcow to dla mnie kretynstwo. Bo sie moze okazac ze jeden element w ukladzie nie trzyma parametrow i stad "to brzmienie". EOT.

...

Otóż to. A dostępne schematy to skany oficjalnej serwisówki, a zatem teoretycznie każdy MINI który był w serwisie może nie brzmieć jak 'prawdziwy' Mini

Poza tym żeby móc porównywać układy choćby filtrów, należałoby zapewnić im identyczne warunki pracy - taki sam sygnał, zasilanie i napięcia sterujące - przecież potencjometry też mają różne charakterystyki, więc w tym samym położeniu gałki może być inne brzmienie. Może być też inna charakterystyka przestrajania spowodowana innymi parametrami tranzystorów na wejściu sterującym. Tak więc aby stwierdzić czy rzeczywiście filtr wykonany wg schematu z serwisówki brzmi inaczej, należałoby najpierw zapewnić takie same warunki pracy i ustawić takie same parametry (np częstotliwość odcięcia - może wymagać innego napięcia sterującego) i jak już doprowadzimy oba układy do identycznych parametrów w sensie rzeczywistych parametrów układu a nie tylko ustawień, to wtedy dopiero wysterować identycznym sygnałem i posłuchać.

A jeżeli tak MB robiłeś to przepraszam, bo ten mój powyższy wywód to tylko teoretyzowanie początkującego elektronika
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

macko

Post autor: macko » środa 29 mar 2006, 02:47

Pojawily sie juz zdjecia i cena nowego produktu - 1475$

http://www.moogmusic.com/detail.php?main_product_id=227

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » środa 29 mar 2006, 06:28

Piękny... Cena też wyśmienita. Ratki na 2 lata i...

No, panowie wsadzili kij w mrowisko.

KYMY

Post autor: KYMY » środa 29 mar 2006, 07:09

...Pojawily sie juz zdjecia i cena nowego produktu - 1475$

http://www.moogmusic.com/detail.php?main_product_id=227...

Bardzo ciekawa stylistyka- z boku trochę jak strug stolarski, jednak nie sądzę by w 2006 roku można to nazwać przy takiej cenie (uzyskanej jak wynika z artykułu na stronie dzięki kooperacji chińsko-amerykańskiej) i technicznych możliwościach cudnym ustrojstwem. Nie przesądzam jednak, gdyż w kontaktach z ludźmi i instrumentami decydujący jest kontakt osobisty.

Jednak jak na polskie warunki cena jest wygórowana...

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » środa 29 mar 2006, 08:34

fajna stylistyka chociaz moze nie wszystkim sie podobać razem z zegarem będzie się ładnie prezentował :)

ODPOWIEDZ